A fajtáról

                      A törpe rex számomra a tökéletes nyuszit jelenti.

                                             Cukor

Milyen a tökéletes nyuszi?

 
Jó társ, puha szőrzetű, intelligens, önálló, tanulékony, és még számtalan tulajdonsággal rendelkezik, melyeket két csoportra bontva az almenüben olvashattok!
 
Igyekeztem lényegretörően mégis részletesen bemutatni a fajtát, viselkedését és a fajtaspecifikus gondozást. Kellemes olvasást kívánok! Idővel képekkel is kiegészítem mondandómat, ha alkalom adódik rá.
 
Cintia

A Törpe Rex története

(szerk. alatt)

 

Kezdjük a fogalom magyarázattal...

 

Sokan tévesen ismerik a törpe rex kifejezést. 

A Klein (Kis) rex , avagy a Mini rex kifejezések nem egyenlők a Törpe rex fajtával! 

 
 

Tenyészetünk a Törpe Rex nyulak tenyésztésével foglalkozik.

 

A rex jelentése: király, királyi. A nem mindennapi bunda kiemelte az első rex egyedeket a többi, normálszőrű nyúl közül, ezért ragadt rájuk a jelző, s vált a rövidszőrű nyulak fajtanevéve. A nyúltenyésztésben a rex szó egyértelműen utal a szőrzet egyértelmű meghatározására. Rex szőrzete több méretű, fajtájú és típusú nyúlnak lehet. A Törpe Rexnek megvan a saját standardja, amihez a tenyésztőknek érdemes igazodni a szelekció során. (Bár a standard országonként változó, másképpen szigorított szabályokból tevődik össze, így például egy német Törpe Rex nem pont ugyanúgy nézhet ki, mint egy szlovák típusú Törpe Rex.)

Kép forrása: nyusziinfo.webnode.hu
 

Sokan állítják, hogy törpe rex nyulat árulnak, ám nagy általánosságban tévednek a hirdetők,  mert nincsenek tisztában az alapvető ismeretekkel sem. A Törpe Rex a legkisebb fajtájú rex nyúl! Sorban utána következik a Kis (Klein) rex, majd a normál (vagy standard) méretű, 4-5 kg-os Rex nyúl. A Kis rex valójában nem törpe típus, hanem a kistestű nyulak csoportjába tartozik, 2-2,5 kg körülire nő. A Mini rex gyakorlatilag ugyan azt a fajtát jelöli, mint a Kis rex. Az elnevezést több országban és kontinensen, köztük Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban és Szlovákiában használják a fajta meghatározásaként! A német nyelvterületeken klein rex néven ismerik. Innen jutott el hozzánk is a fajta, ezért itthon Kis rex néven kellene hívnunk a fajtát.

Ugyanakkor a fajták közt léteznek átmenetek is. A Törpe Rexet nagyon nehéz tenyészteni, ritkák az igazán jó egyedek, az almok nagyon heterozigóták a típus és méret tekintetében. Ez többek közt azért is van így, mert viszonylag új fajtáról beszélünk. Cirka 30 éve kezdték tenyészteni, és hazánkban nagyjából 10 éve foglalkoznak vele. Még nem volt ideje, hogy tenyésztési kultusza alakuljon ki, ám napjainkban egyre több tenyésztő kezd komolyan, kiállítási szinten foglalkozni a fajtával. Egy-egy profi tenyésztőnél, aki már évek óta megfelelően szelektálja a nyulait, ott sok igazán gyönyörű egyedre bukkanhatunk. (Vagy aki veszi a fáradságot, az külföldről hoz minőségi nyulakat a vérfrissítéshez, ezzel előremozdítva a munkáját.) A régebbi (és sajnos a mostani) időkben is jellemző probléma volt továbbá, hogy a rex egyedeket össze-vissza keresztezték más fajtákkal, s ez ritkán hozott jó eredményt, sajnos a legtöbbször rontották a keresztezésekkel a fajta minőségét.

 

 Málna