A fajtáról

                      A törpe rex számomra a tökéletes nyuszit jelenti.

                                             Cukor

Milyen a tökéletes nyuszi?

 
Jó társ, puha szőrzetű, intelligens, önálló, tanulékony, és még számtalan tulajdonsággal rendelkezik, melyeket két csoportra bontva az almenüben olvashattok!
 
Igyekeztem lényegretörően mégis részletesen bemutatni a fajtát, viselkedését és a fajtaspecifikus gondozást. Kellemes olvasást kívánok! Idővel képekkel is kiegészítem mondandómat, ha alkalom adódik rá.
 
Cintia

A Törpe Rex története

 

Kezdjük a fogalom magyarázattal...

 

Sokan tévesen ismerik a törpe rex kifejezést. 

A Klein (Kis) rex , avagy a Mini rex kifejezések nem egyenlők a Törpe rex fajtával! 

 
 

Tenyészetünk a Törpe Rex nyulak tenyésztésével foglalkozik.

 

A rex jelentése: király, királyi. A nem mindennapi bunda kiemelte az első rex egyedeket a többi, normálszőrű nyúl közül, ezért ragadt rájuk a jelző, s vált a rövidszőrű nyulak fajtanevéve. A nyúltenyésztésben a rex szó egyértelműen utal a szőrzet egyértelmű meghatározására. Rex szőrzete több méretű, fajtájú és típusú nyúlnak lehet. A Törpe Rexnek megvan a saját standardja, amihez a tenyésztőknek érdemes igazodni a szelekció során. (Bár a standard országonként változó, másképpen szigorított szabályokból tevődik össze, így például egy német Törpe Rex nem pont ugyanúgy nézhet ki, mint egy szlovák típusú Törpe Rex.)

Kép forrása: nyusziinfo.webnode.hu
 

Sokan állítják, hogy törpe rex nyulat árulnak, ám nagy általánosságban tévednek a hirdetők,  mert nincsenek tisztában az alapvető ismeretekkel sem. A Törpe Rex a legkisebb fajtájú rex nyúl! Sorban utána következik a Kis (Klein) rex, majd a normál (vagy standard) méretű, 4-5 kg-os Rex nyúl. A Kis rex valójában nem törpe típus, hanem a kistestű nyulak csoportjába tartozik, 2-2,5 kg körülire nő. A Mini rex gyakorlatilag ugyan azt a fajtát jelöli, mint a Kis rex. Az elnevezést több országban és kontinensen, köztük Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban és Szlovákiában használják a fajta meghatározásaként! A német nyelvterületeken klein rex néven ismerik. Innen jutott el hozzánk is a fajta, ezért itthon Kis rex néven kellene hívnunk a fajtát.

Ugyanakkor a fajták közt léteznek átmenetek is. A Törpe Rexet nagyon nehéz tenyészteni, ritkák az igazán jó egyedek, az almok nagyon heterozigóták a típus és méret tekintetében. Ez többek közt azért is van így, mert viszonylag új fajtáról beszélünk. Cirka 30 éve kezdték tenyészteni, és hazánkban nagyjából 10 éve foglalkoznak vele. Még nem volt ideje, hogy tenyésztési kultusza alakuljon ki, ám napjainkban egyre több tenyésztő kezd komolyan, kiállítási szinten foglalkozni a fajtával. Egy-egy profi tenyésztőnél, aki már évek óta megfelelően szelektálja a nyulait, ott sok igazán gyönyörű egyedre bukkanhatunk. (Vagy aki veszi a fáradságot, az külföldről hoz minőségi nyulakat a vérfrissítéshez, ezzel előremozdítva a munkáját.) A régebbi (és sajnos a mostani) időkben is jellemző probléma volt továbbá, hogy a rex egyedeket össze-vissza keresztezték más fajtákkal, s ez ritkán hozott jó eredményt, sajnos a legtöbbször rontották a keresztezésekkel a fajta minőségét.

 

 

A Törpe Rex története, ahogy én láttam...

 

 

Magyarországra az első törpe rexek kb. 10 évvel ezelőtt érkeztek. Egyik mentorom, és kedves barátnőm, Kovács Henrietta hozott Németországből 3 szépséges egyedet... de ne szaladjunk ennyire előre!

 

Heni alapító nyuszija egy castor szépség, Kicsinyke Buló Nyuszó volt. Heni ezt a nyuszit Tamási Edinától kapta, aki annak idején elsők közt hozott be példányokat az országba. Heni Edina egyik castor bakjával fedeztette be Bulót, s így született az első Fülibillegeti alom. Viszont hogyan tovább?

 

A 2006-os lipcsei kiállításról Heni 3 nyuszival tért haza, ők voltak a castor színű Herr Mopszli Rómeó, a narancs színű Herr Frickó, és az albínó törpe rex Frau Hiszti. A csapat később új nyulakkal bővült, néhány közülük: Pán Králik (szlovák kék szürke), Velvet Polly (fekete-fehér kabátrajzos), Fülibillegeti E. Karamella (sárga), Cédrus Túzi (fekete), és még néhányan.

 

Amikor a Fülibillegeti tenyészet megszűnt, szerencsére volt, aki folytassa a "munkát". Erdélyi Anna Százhalombattán szintén törpe rex tenyészetet alapított a Henitől származó nyulaival. Én 2012-ben Annát kerestem fel azzal a szándékkal, hogy házikedvencnek törpe rex nyuszit válasszak magamnak. Biztos voltam benne, hogy nőstényt szeretnék, és castor vagy sárga színűt. 

Málnát, aki egy évvel később az alapítónőstényem lett, Anna választotta ki nekem.

Nem volt túl jó ómen, hogy Málna nagyon vadócként viselkedett, Annának sokáig tartott megfogni, de én azért rá bólintottam, hogy igen, jó lesz, kell! És bár Málnával sokáig tartott összecsiszolódni, mert hát nagyon területféltő, akaratos, makacs nyúl, és határozottan sokáig meggyőződése volt, hogy ő a főnök kettőnk közül, mégis kialakult a fajta iránti szerelem.

 

Később a második törpe rexemet, egy szlovák felmenőkkel bíró kék bakot is Annától vettem. Mielőtt tenyésztésbe kezdtem természetesen kikértem Anna véleményét. Ő az áldását adta, így aztán 2013-ban megszületett nálam az első törpe rex alom.

Az elkövetkezendő években még 2 nyuszi érkezett a Bársonybundás Nyuszifarmról (Vanília és Ugri). Hogy pontos legyek, az egyiküket 2 évig kergettem az országban, mire végre hozzám költözött, de minden egyes fájdalmas napot, és hosszú várakozási időt el is felejtetett velem abban a pillanatban, hogy a kezembe vehettem.

Ugri (Nomád) csodálatosan szép sárga nőstény nyuszi, és az álmom vált valóra azzal, hogy végre velem lakik. Remélem, hogy a szépségét még tudjuk kamatoztatni, míg ki nem öregszik a tenyésztésből, és nyugdíjba nem vonul mint szobanyuszi. 

 

Az évek alatt több nyuszit láttam felnőttként, amelyek a Bársonybundás Nyuszifarmról kerültek ki. Mindegyik méltó utódja (volt) a Heni Németországból behozott törpe rexeinek.

Ezért akinek ma Magyarországon a Fülibillegeti tenyészetből, vagy a Bársonybundás Nyuszifarmról, vagy a mi Majszoló tenyészetünkből származó castor és sárga nyuszija van, az a személy egy nagyon értékes nyúl tulajdonosa!

 

Sajnos sokszor elkótyavetyélték ezeket a csodálatos nyuszikat a kísérletező kedvű tenyésztők, vagy azok a gazdik, akik házikedvenceiket színes vagy szatén törpe nyúllal pároztatták, de ami még ennél is rosszabb, hogy színben nem passzoló klein rexekkel, rossz típusú törpékkel, vagy olyan fajtákkal lettek kísérletező szellemű tenyésztőknél keresztezve, mely párosításoknak a világon semmi értelme (pl. oroszlánfejű törpenyúllal)....

 

Én igyekszem őrizni ezeket a nyuszikat, bár a vérfrissítés elengedhetetlen. Kovács Henriettánál ismét megtalálható a vérvonal, a tenyészet újraélesztésében Remy nevű bakunk is segített.

A jövőre nézve tiszta vérű, jó típusú nyulak tenyésztését tűztem ki célul, akik kiállításon is megállják majd a helyüket. Ez a más tenyésztőktől vásárolt, más színű (kék, lila) vérvonalakra is igaz! Munkámmal igyekszem meghálálni, és nem elrontani a mentoraim és barátaim eddigi munkáját. Remélem, hogy a jövőben sok a tenyészetemben született szépséges nyuszira lehetünk majd büszkék!

 

 

A kék vérvonalamról

 

Mese arról, hogyan is lett nekem kék rex vérvonalam.

Az első kékem egy bak nyuszi volt, Golyó. Őt ugyanabból a tenyészetből vásároltam, mint Málnát. 

A tenyésztés elengedhetetlen szükséglete, hogy az ember tanuljon, ismerkedjen és beszélgessen más tenyésztőkkel.

Egy nap valahogyan kommunikációs kapcsolatba kerültem Thuróczy Gáborral, akit szintén barátomnak és mentoromnak tartok. 

Ő azt mondta, látja rajtam, hogy elhivatott vagyok, ezért nekem ajándékozna egy kék törpe rex nőstényt. El sem akartam hinni, de hogyan is utasíthattam volna vissza?! :)

Így lett Ibolya a kék vérvonalam alapítónősténye, s mára sok szép gyermeke és unokája él nálunk.