Küllem/forma avagy standard

 

Kiállításokon 100 pontos rendszerben bírálják a nyulakat. 

Típus és testfelépítés 20 pont
Súly 10 pont
Szőrzet és szőrszerkezet 20 pont
Fej és fülek  15 pont

Szín és mintázat  15 pont
Aljszõrzet  15 pont
Egészség, kondíció 5 pont

 
A Törpe rex standardjének általam összeállított, nem hivatalos leírása, ismertetése:
 

A törpe rex ideális súlya 1,2-1,3 kg. A standard megengedi a min. 1 kg és a max. 1,5-1,6 kg súlyt. 1,7 kg-tól kizárás jár a versenyből.

 

Fej: bakoknál kívánatos a minél kerekebb fejforma, nőstényeknél megengedett a hosszabb forma, de nem lehet túlzottan hosszú a homlok és az orrhát ("lófej")! Valamint nem lehet elkeskenyedő, hegyes az orr. A szem kissé gülü, vagyis mérsékelten kiemelkedik a szemüregből.

 

Fülek: 5-6 cm hosszúság az ideális, ennél nagyobb fülnél pontlevonás, túl hosszú fülnél kizárás  jár. A két fülnek párhuzamosnak kell lennie és kb. 45 fokos szögben állhatnak el egymástól. A vasalt fülnél általában előnyösebb a húsosabb és kerekebb fülforma.

Nyak: kívánatos a minél rövidebb nyaki rész. A toka kizárást jelent a versenyből.

 

Testalkat: a megfelelő formát hordóhoz szokták hasonlítani. Tömzsi, tömör, rövid legyen a nyuszi teste, a széles mellkas a kívánatos, így a csípű és a vállak szélessége közel azonos, s egységes benyomást kelt. De gyakran "csepp" alakú a test (ék alak), amin ajánlatos javítani a megfelelő szelekcióval!

 

Lábak: erős, rövid lábakat írnak elő követelményként, ugyanakkor az "őzikelábak" is igen gyakoriak. Ezeket a túl finom formákat érdemes kerülni a szelekciós válogatásnál.

 

Farok: az a szép, ha testhez hajlik, nem áll el a háttól ellenkező irányba.

 

SZŐRMINŐSÉG: a rexet a szőre teszi rexé, tehát a legfontosabb, ami megőrzendő! A rex szőrzet hossza kb. 1,5 cm hosszúságú, 1-2 miliméter eltérés megengedett. A kifejlett szőrzetű nyúl szőrszálai egyenesek, nem göndörek vagy hullámosak! A fedőszőr és az alatta lévő szőr hosszúságának meg kell egyeznie! A szőrszálnak rugalmasnak kell lennie, ha visszafelé belesimítunk, akkor azonnal vissza kell állnia függőleges állásba. A szőrzetnek dúsnak, tömöttnek kell lennie. A szőrbe belefújva ellneőrizzük az aljszőrzet színét. Az egyszínű nyulakon nem lehetnek más színű foltok (erre van egy nagyon minimális kivétel). A gerezna nem lehet laza szerkezetű, a fiatal nyulak bőrének erősnek kell lennie!

 

Fentebb leírtakat én állítottam össze azokból az információkból, melyeket teyésztők oldalán olvastam, továbbá a velük való beszélgetés során tanult információkból merítkeztem.

Farkas Cintia

 

Még egyszer a típusról

 

A Törpe rex ideális súlya 1,2 -1,3 kg. Legkisebb megengedett súly 1 kg, legnagyobb megengedett súly 1,5 kg (az 1,6 kg még nem feltétlenül jár kizárással, általában csak pontlevonás).

A test zömök, hengeres alakú, a vállak és a csípő (egyformán) széles. A láb akkor jó, ha rövid és erős. 

(A rexek közt gyakran látni túl finom tulajdonságokkal rendelkezőket is ilyen pl. az "őzikeláb" (ahogy én nevezem), ami a vékony, hosszú lábat jelenti. Ilyenkor általában a törzs is hosszabb, megnyúltabb. Ez a forma kiállítási szempontból teljesen "rossz".)

A bőr feszes, nem lóg a nyúlon. A szőr dús és rugalmas, visszafelé simítva egyenes állásba áll vissza. A szőrszálak egyenlő hosszúságúak, 1 mm eltérés az engedélyezett. 

A homlok széles, az orr nem lehet hosszúkás vagy elnyúlt. Kívánatos, hogy az orr (a pofi) előlnézetből is erős, széles legyen, ne keskenyedjen el (ne legyen hegyes az orr!). Nőstényeknél megengedett a hosszabb fejforma. Oldalról nézve a fejet gyakran (de nem minden típunál) jellegzetes az S ívelés.  A fülek párhuzamosan V alakban állnak (felfelé), s körülbelül 45 fokos szöget zárnak be. A hegye ívelt. A fül ideális hossza 5-6 cm. 7 cm feletti fülhossz már rossznak mondható, hiszen a klein (=kis) rexek ideális fülhossza 8 cm. (A hosszú fül gyakori jelenség. A 7 cm-es füleket nehéz visszaszorítani 5-6 cm-re, de törekedni kell rá.)

A toka nem megengedett, kizárással jár!

Fentiekben országonként (és tenyősztőnként) kisebb-nagyobb eltérések lehetnek! Ezért szembetűnő lehet a fajtatiszta egyedeken belüli változatosság. Ennek kiküszöbölésére azt javasolják a klubvezetők, hogy a típust a szerint válasszuk meg, hogy hova, mely országok kiállításaira készülünk kimenni és ott bemutatni állatainkat. A tenyésztésnél az Európa Sztenderd irányelvei a követendőek hazánkban és külföldön is, de ennek szabályain bizonyos országok szigorításokkal élnek, s a szelekció annak megfelelően történik.

 

A műhelynyulakról

 

Léteznek úgynevezett műhelynyulak. Ezt a kifejezést azokra az állatokra használjuk, amelyek nem minden szempontból felelnek meg a standardnak, tehát kiállítási szempontból nem kiváló minőségűek, viszont vannak olyan tulajdonságaik, amelyeknek örökítését elvárjuk/ elvárnánk a továbbiakban is. Ilyen lehet pl. a rövid fül, egy kiváló szőrtípus, a jó anyaság, egy formás fej vagy testalkat. Ezek a nyuszik csak egy-egy, vagy néhány jó tulajdonsággal rendelkeznek, de abban annyira kiemelkedőek, hogy érdemesek a tenyészetben tartáshoz.

Ugyanakor természetesen vannak kizáró tényezők, viszont ezek már a selejtezés kérdéskörébe tartoznak. 

 

Nagy általánosságban a bakoktól várjuk el, hogy minden szempontból kiválóak legyenek, a nőstényekkel engedékenyebbek vagyunk.

 

Tehát a tenyész nyúl nem feltétlenül egyenlő a kiállítási nyúllal! De annak az állatnak is megfelelőnek, és valamiben nagyon jónak, kívánatos tulajdonságúnakkell lennie!

Szelekció és selejtezés

 

A szelekció választást, kiválasztást jelent. A nyulak sokaságából kiválasztjuk azokat az egyedeket (a szülőket is figyelembe véve), amelyektől a későbbiekben utódokat szeretnénk. Általában küllemi minőség szerint zajlik a szelekció, ám emellett elsődleges a megfelelő egészségügyi állapot, ellenálló képesség. A szőrminőség szintén mérvadó. A viselkedés már másodlagos a szelekció szempontjából, ám egy olyan tenyészetben, ahol a kisnyulak zöme házikedvencként kerül a családokhoz, ott szintén nagyon fontos. Általában ez a szempont csak szaporítóknál, vagy az olyan tenyészetekben elhanyagolt, ahol a nagy mennyiségű nyúl miatt lecsökken a rendelkezésre álló idő az odafigyelésre, és a versenyzés, a kiállítási eredmények szerzése felülírja a viselkedési szelekciót. (Itt többszázas nyúltelepről beszélünk.) Ez azt vonhatja magával, hogy a nyúl viselkedésproblémás lesz, és ezt örökítheti is.

 
Saját tapasztalat, hogy 10-12 anya fölötti állománynál már jelentősen lecsökken (vagy akár meg is szűnik) a nyulakra fordítható idő, amit a nevelésre kellene fordítani. Így igyekezzünk 20 aktív anyánál kevesebbel dolgozó tenyészetből kisnyulat vásárolni, mert az még a tulajdonosa számára is áttekinthető.
 

Selejtezés: a tenyésztő számára a nem megfelelő egyedek likvidálása. (Tenyészetünk ezzel a módszerrel nem szívesen él. Elveink alapján nem tudunk, nem is akarunk azonosulni a régi eljárással. A modern technikának és az állatorvoslás gyors fejlődésének köszönhetően napjainkban más módszerét is választhatjuk a selejtezésnek. Tenyészetünkben a selejtezésre szánt nyuszikat örökbe adjuk, ivartalaníttatjuk, vagy elaltattatjuk.)

Selejtezésre kerülnek az olyan nyulak:

- amelyek génhibásak,

- gyenge idegrendszerűek (túlontúl félősek),

- erősen agresszív viselkedést mutatnak,

- rossz külleműek.