Színek - folyamatos feltöltés alatt!

 

Itt a színekről fogok komolyabban értekezni. A szerkesztéshez a német és szlovák standardok lesznek a fő iránymutatók, kiegészítve más tenyésztők és a saját tapasztalataimmal.

 

Sokkal több szín létezik, mint, ahány standard le van fektetve egy-egy nyúlfajtában. Fajtán belül a hivatalosan elfogadott színeket tudjuk kiállításra vinni.

 

Egy tenyésztőnek minden apró részletre oda kell figyelnie. Nem elég ránézni egy nyúlra. Meg kell vizsgálni tüzetesen, hogy az az állat minden szempontból megfelel-e az előírásoknak, s ez a színekkel sincs másképp.

 
 

Castor: jelentése hód. A castor mintázat a vörös vadas szín egyik változata. A szőrszín ránézésre vöröses gesztenyebarna, melyet több testtájon (fej, fülek hegye, hát, far, combok) fekete fátyol borít. Ha belefújunk a nyuszi szőrébe, akkor az aljszőrzet színe a következő: a szőrszál töve kék, a szőrszál közepe vörös(esbarna), a hegye pedig fekete. A szem és orrnyílás körüli gyűrű, az áll vonala, a has és a farok alsó része krémes sárga színű, avagy fehér. Az aljszőrzetnél itt is vissza kell köszönnie a kék színnek a szőr tövénél. A szem színe barna. A körmök sötétek, fekete színűek. Ettől eltérő színezet esetén a hiba nagyságától függően a bírók pontlevonással élnek, ill. a színhibaság megállapítása esetén kizárják a versenyből a nyuszit. (A típus és a szőrminőség szabályai itt is érvényesek.)

 

 

 

Sárga / narancs : A testet naracsos sárga színű szőrzet borítja, ami a nyúl oldalán és a lábakon világosabb. Ha a szőrszín nem egyenletes, hanem a szőrvégeken sötét árnyalat jelenik meg: úgynevezett kormosság látható, az hátrány az elbírálásnál. (A kormosságot elég nehéz megszüntetni, de törekedni kell rá.)

A szem és orrnyílás körüli gyűrű, az áll vonala, az áll, has és a farok alsó része fehér színű.

A szőrbe belefújva a szőr töve fehér vagy esetleg nagyon halvány, világos krém színű, s ez a szőrszál vége felé fokozatosan sötétedő árnyalattal jelentkezik. A szőrszál közepén közepes intenzitású sárga, majd a végén a narancs szín dominál.  A fejen sem térhet el a színezettség. A fehér szőrszálakkal való tűzdeltség hibának számít. A köröm sötét színű. (Tapasztalatom szerint a vörös (=ugyanaz a sárga, de jóval intenzívebb a szín pl. Narancs nyuszim) egyedeken sötét színű a köröm. A sárga nyuszikon (pl. Nomád) világosabb a köröm színe, jobban látható benne az ér, de fehér körmök is előfordulhatnak, mely viszont hibapontot, vagy akár kizárást is von maga után. 

A szem színe barna.

(Típus és szőrminőség szabályai az ilyen színű egyedekre is érvényesek.)

 

Kék: A testet egyöntetű kék szőrzet borítja. A szín ne legyen se túl világos, se túl sötét. (Telt vagy telített kék szín.) A hason a szín valamivel világosabb, és matt. Az aljszőrzet színe nem térhet el a fedőszőrzet színétől. A fejen is ugyanennek a színnek kell visszaköszönnie.

A körmök sötét színűek. A fehér köröm (akár csak egy darab is), vagy a bundában megjelenő fehér színfolt megjelenése hibának számít, pontlevonással súlytják a bírók. A szem szín akkor jó, ha erősen pigmentált, a halvány színű szem nem kívánatos. 

(Az ideális súly: 1,2 - 1,3 kg. A fül ideális hossza 5-6 cm. És minden szabály vonatkozik rá, ami a típusnál, valamint a szőrminőségről olvasható.)

 

Lila: Az ideális súly 1,2-1,4 kg. Min. súly 1 kg. A test zömök, hengeres, jól lekerekített. A bunda különösen sűrű, a szőrszálak hossza 1,4 - 1,7 mm hosszúságú. A fülek párhuzamosan állnak egymás mellett enyhe V alakban. A fül hossza kb. 6 cm, max. 7,5 cm hosszú. 

A testet borító szőrzet színe ragyogó kék, egy csillogó világos szürke árnyalat.  Ugyanakkor a szőrszálakon leheletnyi vékony sávban megjelenő barna színtől barna fátyol jelenik meg a nyúlon.  Ez a szín egyöntetűen, egységesen van jelen a nyúl testén. Az aljszőrzet ez a ragyogó, világos/ halvány kék szín, ettől kicsit elkülönülve jelenik meg a leheletnyi barna árnyalat. A fejen sem térhet el a szín a test színétől.

A szem színe barna, kicsi pirosas árnyalattal. (Néha látni szürke szemszínű egyedeket is, ami nem biztos, hogy megfelelő a bírálat szempontjából.)

A köröm világosabb, mint a kék nyulak körme. (Világos szürke árnyalatú, melyben az ér jól látható.)

 

[Szlovák] kék szürke (kék vadas / opál): Az ideális súly 1,2 - 1,3 kg. Min. súly 1 kg, max. súly 1,6 kg. A  test zömök, széles és hengeres. A fül ideális hossza kb. 5 - 6 cm.

A kék szürke színnek a testen egy közepes árnylatként kell megjelennie. Az áll vonala, a has, a farok alsó része és a lábak belső részén a szőr fehér színű. A testen néhol megjelenő (pl. nyakon, mellkasi részen, az oldal hasi szegélyén, az orr és a szem környékén) barnás szín behatárolt és nem tűnhet ki élesen az egységből. A szőrzetbe belefújva a szőrszálon megjelenő barnás-sárgás szín a szőrszálnak csak a közepén jelenik meg. 

A szem szürkés árnyalatú.

 

Fekete: A testet egészében egyöntetű fekete, csillogó szőrzet borítja, csak a hason lehet tompább árnyalatú. Az aljszőrzet színe legyen élénk kék színű. A fehér szőrszálakkal való tűzdeltség hibának számít! A típusra és a szőrminőségre vonatkozó szabályok itt is érvényesek.

A szem sötétbarna színű. A körmök feketék.

 

 

Krém: A fenti leírásokat elsősorban a német standard segítségével állítottam össze, de itt-ott a szlovák szigorított standardból is kerültek bele adatok.

Nos, a krém hivatalosan nem elfogadott szín sem a németeknél, sem a szlovákoknál, ezért nincs hivatalos leírása. (De ilyen például a vadas szín is, vagyis annak sincs sztenderdje. A rexeknél a vadas tulajdonképpen a castor, ami viszont csak akkor megfelelő, ha olyan, amit a standard leír). Tulajdonképpen ez a krém szín "nem is létezik". Ez egy kitalált fogalom a sárgánál (sárga vadasnál) világosabb nyulak megkülönböztetésére. Ellenben a szlovákoknál a pasztel szín hivatalosan elfogadott, mely nagyon hasonlít a "krémre", de sajnos a hivatalos leírását nem találtam meg. Színszakértő mondta, hogy egyébként is sok vitát generál a krém - kék (vagy lila) krém - pasztel dilemma. És ha ez nem lenne elég: homok színt is halottam már emlegetni. De az angolok színelnevezései sem könnyítik a helyzetet, náluk a krém színt 'fawn'- ként (őz) emlegetik.

Később majd készítek egy általános leírást, ha sikerült jobban megfigyelni a nálam született krém kisnyuszikat. (Már így is kapásból három féle árnylatot tudtam megkülönböztetni az eddig született 4 kisnyuszinkon. Valószínűleg ez is oka lehet annak, hogy nem fogadták el hivatalosan a krém színt.)

 

További színek is feltöltésre fognak kerülni.

A színekgenetikával kapcsolatos információkért köszönet Bodnárné Kiss Anettának!