Színek - folyamatos feltöltés alatt!

 

Itt a színekről fogok komolyabban értekezni. A szerkesztéshez a német és szlovák standardok lesznek a fő iránymutatók. 

 

Alulra egy táblázatba megpróbálom összegyűjteni a gyakrabban előforduló (jellegzetes) színeket színcsoportok szerint, és feltüntetésre kerül a genetikai képlet, mely leírja az adott színt. Sokkal több szín létezik, mint, ahány standard le van fektetve egy-egy nyúlfajtában. Fajtán belül a hivatalosan elfogadott színeket tudjuk kiállításra vinni.

Köszönet az információkért Bodnárné Kiss Anettának!

 

Egy tenyésztőnek minden apró részletre oda kell figyelnie. Nem elég ránézni egy nyúlra. Meg kell vizsgálni tüzetesen, hogy az az állat minden szempontból megfelel-e az előírásoknak, s ez a színekkel sincs másképp.

 
 

Castor: jelentése hód. A castor mintázat a vörös vadas szín egyik változata. A szőrszín ránézésre vöröses gesztenyebarna, melyet több testtájon (fej, fülek hegye, hát, far, combok) fekete fátyol borít. Ha belefújunk a nyuszi szőrébe, akkor az aljszőrzet színe a következő: a szőrszál töve kék, a szőrszál közepe vörös(esbarna), a hegye pedig fekete. A szem és orrnyílás körüli gyűrű, az áll vonala, a has és a farok alsó része krémes sárga színű, avagy fehér. Az aljszőrzetnél itt is vissza kell köszönnie a kék színnek a szőr tövénél. A szem színe barna, általában egészen mély, sötétbarna árnyalatú. A körmök sötétek, fekete színűek. Ettől eltérő színezet esetén a hiba nagyságától függően a bírók pontlevonással élnek, ill. a színhibaság megállapítása esetén kizárják a versenyből a nyuszit. (A típus és a szőrminőség szabályai itt is érvényesek.)

 

 

 

Sárga: A testet naracsos sárga színű szőrzet borítja, ami a nyúl oldalán és a lábakon világosabb. Ha a szőrszín nem egyenletes, hanem a szőrvégeken sötét árnyalat jelenik meg: úgynevezett kormosság látható, az hátrány az elbírálásnál. 

A szem és orrnyílás körüli gyűrű, az áll vonala, a has és a farok alsó része fehér színű.

Az aljszőrzet színének minél inkább meg kell felelnie a fedőszőrzet színével. A fejen sem térhet el a színezettség. A köröm ??? színű. (Tapasztalatom szerint a vörös (=ugyanaz a sárga, de jóval intenzívebb a szín pl. Narancs nyuszim) egyedeken sötét színű a köröm. A sárga nyuszikon (pl. Nomád) világosabb a köröm színe, jobban látható benne az ér, de fehér körmök is előfordulhatnak, mely viszont hibapontot von maga után. 

A szem színe barna.

(Típus és szőrminőség szabályai az ilyen színű egyedekr is érvényesek.)

 

Kék: A testet egyöntetű kék szőrzet borítja. A szín ne legyen se túl világos, se túl sötét. A hason a szín valamivel világosabb, és matt. Az aljszőrzet színe nem térhet el a fedőszőrzet színétől. A fejen is ugyanennek a színnek kell visszaköszönnie.

A körmök sötét színűek. A fehér köröm (akár csak egy darab is), vagy a bundában megjelenő fehér színfolt megjelenése hibának számít, pontlevonással súlytják a bírók. A szem szín akkor jó, ha erősen pigmentált, a halvány színű szem nem kívánatos. 

(Az ideális súly: 1,2 - 1,3 kg. A fül ideális hossza 5-6 cm. És minden szabály vonatkozik rá, ami a típusnál, valamint a szőrminőségről olvasható.)

 

Lila: Az ideális súly 1,2-1,4 kg. Min. súly 1 kg. A test zömök, hengeres, jól lekerekített. A bunda különösen sűrű, a szőrszálak hossza 1,4 - 1,7 mm hosszúságú. A fülek párhuzamosan állnak egymás mellett enyhe V alakban. A fül hossza kb. 6 cm, max. 7,5 cm hosszú. 

A testet borító szőrzet színe ragyogó kék, egy csillogó világos szürke árnyalat.  Ugyanakkor a szőrszálakon leheletnyi vékony sávban megjelenő barna színtől barna fátyol jelenik meg a nyúlon.  Ez a szín egyöntetűen, egységesen van jelen a nyúl testén. Az aljszőrzet ez a ragyogó kék szín, ettől kicsit elkülönülve jelenik meg a barna árnyalat. A fejen sem térhet el a szín a test színétől.

A szem színe barna, kicsi pirosas árnyalattal. (Néha látni szürke szemszínű egyedeket is, ami nem biztos, hogy megfelelő a bírálat szempontjából.)

A köröm világosabb, mint a kék nyulak körme. (Világos szürke árnyalatú, melyben az ér jól látható.)

 

[Szlovák] kék szürke (kék vadas): Az ideális súly 1,2 - 1,3 kg. Min. súly 1 kg, max. súly 1,6 kg. A  test zömök, széles és hengeres. A fül ideális hossza kb. 5 - 6 cm.

A kék szürke színnek a testen egy közepes árnylatként kell megjelennie. Az áll vonala, a has, a farok alsó része és a lábak belső részén a szőr fehér színű. A testen néhol megjelenő (pl. nyakon, mellkasi részen, az oldal hasi szegélyén, az orr és a szem környékén) barnás szín behatárolt és nem tűnhet ki élesen az egységből. A szőrzetbe belefújva a szőrszálon megjelenő barnás-sárgás szín a szőrszálnak csak a közepén jelenik meg. 

A szem szürkés árnyalatú.

 

Fekete: A testet egészében egyöntetű fekete, csillogó szőrzet borítja, csak a hason lehet tompább árnyalatú. Az aljszőrzet színe legyen élénk kék színű. A típusra és a szőrminőségre vonatkozó szabályok itt is érvényesek.

A szem sötétbarna színű. A körmök feketék.

 

 

Krém: A fenti leírásokat elsősorban a német standard segítségével állítottam össze, de itt-ott a szlovák szigorított standardból is kerültek bele adatok.

Nos, a krém hivatalosan nem elfogadott szín sem a németeknél, sem a szlovákoknál, ezért nincs hivatalos leírása. (De ilyen például a vadas szín is.) Ellenben a szlovákoknál a pasztel szín hivatalosan is elfogadott, mely nagyon hasonlít a krémre, de sajnos a hivatalos leírását nem találtam meg. Egyébként is sok vitát generál a krém - kék (vagy lila) krém - pasztel dilemma, sőt homok színt is halottam már emlegetni. De az angolok színelnevezései sem könnyítik a helyzetet, náluk a krém színt 'fawn'- ként (őz) emlegetik.

Később majd készítek egy általános leírást, ha sikerült jobban megfigyelni a nálam született krém kisnyuszikat. (Már így is kapásból három féle árnylatot tudtam megkülönböztetni az eddig született 4 kisnyuszinkon. Valószínűleg ez is oka lehet annak, hogy nem fogadták el hivatalosan a krém színt.)

Színek génkódjai

 

      C -                  Cchd -                Cchi Cchi              Cchi -               Ch -              c c

    Full Color                Chinchilla                     Seal (fóka)              Sable (nyest)      Himalayan (orosz)      REW
  
 fekete                    csincsilla                       fóka                        nyest            himalája / orosz       piros 
(egyszínű)           (Black Self chinchilla)          (Black Seal)             (Black Sable)       (Black Himalayan)    szemű fehér
aa B- C- D-     aa B- Cchd- D- E-    aa B- CchlCchl D- E-   aa B- Cchl- D- E-   aa B- Ch- D- E-   aa B- cc D- E-
 
 
csokoládé barna    barna csincsilla         barna fóka          barna nyest          barna orosz     albínó változata
/havanna/
 aa bb C- D- E-  aa bb Cchd- D- E-  aa bb CchlCchl D- E-  aa bb Cchl- D- E-  aa bb Ch- D- E- aa bb cc D- E-
 
 
kék                       kék csincsilla                 kék fóka               kék nyest              kék orosz       albínó változat
(egyszínű)
aa B- C- dd E-
 
 
lila                         lila csincsilla                 lila fóka                 lila nyest              lila orosz        albínó változat
(egyszínű)
aa bb C- dd E-
 
 
türingiai
aa B- C- D- ee
 
barna türingiai
aa bb C- D- ee
 
kék türingiai
(isabell)
aa B- C- dd ee
 
lila türingiai
aa bb C- dd ee
 
fekete vidra
at- B- C- D- E-
 
barna vidra
at- bb C- D- E-
 
kék vidra
at- B- C- dd E-
 
lila vidra
at bb C- dd E-
 
Orange or
Tort Otter
at- B- C- D- ee
 
Chocolate Orenge Otter
at- bb C- D- ee
 
krém vidra
(fawn otter)
at- B- C- dd ee
 
lila krém vidra
(Lilac Fawn Otter)
at- bb C- dd ee
 
Aguti/ vadas
 
A- B- C- D- E-
 
csokoládé barna vadas
 
A- bb C- D- E-
 
kék vadas (opál)
 
A- B- C- dd E-
 
hiúz
(lila vadas)
 
A- bb C- dd E-
 
narancs
(sárga)
 
A- B- D- ee
 
csokolédé narancs
/havanna sárga/ havanna gold/
 
A b C- D- ee
 
krém
 
A- B- C- dd ee
 
lila krém
(Lilac Fawn)
 
A bb C- dd ee