Gyorstalpaló / Összefoglaló

 

A nyúl tartásához feltétlenül szükségesek a  következő felszerelések, eledelek és almok:

Felszerelések:

 • ketrec

 • búvóhely / házikó

 • tálak: etető és itató tál (Olyan fém tálat javaslok, amelynek talpa van. Ha gumiszegélyes, akkor a gumit vegyük le róla!)

 • alternatív megoldás a szelepes vagy a golyós önitató

 • szénazseb, vagy szénarács

 • kifutó

 • kisállat hordozó

 • nyuszi wc / alomtál

Egyéb tartozékok:

 • fésű, kefe vagy furminátor 

 • rongyszőnyeg

Eledel / takarmányozás:

 • RÉTI SZÉNA

 • FRISS VÍZ

 • TÁP

 • FŰ (frissen vagy fonnyasztva)

 • GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDÉGEK (kis mennyiségben)

 • FAÁGAK (amelyek nem mérgezőek számukra)

 • GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK (kis mennyiségben)

Kiegészítésként adható:

 • lucernaszéna

 • magok (árpa és zab)

 • zöld lucerna fonnyasztva

 • búzafű, árpafű, zabfű (a magokból)

 

Alomnak a következőek választhatók:

 • szalma

 • réti széna / fűszéna

 • forgács

 • fapellet

 

A nyúltartásról általában

 
Nyulat sokféle módon lehet tartani: tarthatjuk kertben vagy lakásban, mindkét környezethez jól alkalmazkodik. Az élelmezésének részleteihez másképpen állnak a tenyésztők, abban viszont egyetértünk, hogy táplálásának alapja a rostban gazdag étrend, és ehhez a legjobb a réti széna!
 

Én azt vallom, hogy tartásánál és etetésénél minél inkább próbáljunk törekedni arra, hogy a természetes környezetéhez való viszonyokat teremtsük meg számára. A legideálisabb talán az lenne, ha egy nagy, biztonságos kerti kifutóban lakna, melyben téliesített nyúlházikó van, és mivel a nyúl társas állat így egy ivartalanított nyuszitárs szintén elengedhetetlen! De természetesen lakásunkban is kitűnően érzik magukat.

 

A nyuszik többségének sok mozgásra van szüksége, az  a legjobb ha szabadon van a lakásban, vagy van egy (kerti) kifutója, ahonnan nem tud megszökni. Ha ketrecben tartjuk, az legyen legalább 100 cm x 50 cm olyan beltéri magassággal, hogy a nyuszi fel tudjon ágaskodni azért, hogy körülkémleljen. Nem árt ha van egy belső polc is amin üldögélni tud és egy búvóhely, ahová elvonulhat. A ketrecben tartás mellett  engedjük ki minden nap legalább egy-két órára, hogy tudjon mozogni. Kerti tartásnál ha nincs kifutónk, akkor két módon oldhatjuk meg a sétáltatást: póráz és hám segítségével, illetve karám használatával. Előbbi közös program a gazdival, utóbbi lehet fakultatív is.  A karámban kintre helyezett nyuszi esetében  mindenképp ügyeljünk, hogy árnyékban legyen, és hogy legyen valamilyen "fedezéke" (pl. nagy lombkoronájú fa), ami biztonságot nyújt a ragadozó madarak ellen. Nagyon pici nyulat ne hagyjunk őrizetlenül, mert rájuk még a macskák is veszélyt jelentenek. A kifutó legmegbízhatóbb megoldás.  A biztonságos kifutónak van teteje -  (egy részén eső és szél ellen védett) -  rendelkezik megfelelő alappal, hogy a nyuszi ne tudjon kiásni.

(kép: első alomból származó három hónapos, nagyobb termetű fekete rex bak, Áfonya)

 

Itatás, etetés: mindig legyen előtte friss víz, tehát lehetőleg minden nap cseréld a vizét. Ugyanígy mindig legyen előtte széna, mert az emésztésének jót tesz a rostban gazdag étrend. Télen a kint tartott nyuszikat etethetjük lucernaszénával is, de soha ne csinálj olyat, hogy mivel télen nincs fű, így nem adsz neki szénát! Napi egy-két alkalommal adjunk tápot, magkeveréket vagy a kettő keverékét (mértékkel). Ez egy kicsi női marok, vagy egy csapott evőkanálnyi mennyiség. Az etetést érdemes hajnalra és napnyugtára időzíteni. Nálam rágcsika néven fut az a keverék, melynek fele táp, a másik fele vegyesen zab, árpa, búza, telente némi kukorica és napraforgómag is kerülhet bele. A búzát és a kukoricát el  lehet hagyni. Idős nyuszinál pedig el is kell hagyni. Zöldségekből és gyümölgyökből eleinte csak egy-egy falatot kapjon, aztán fokozatosan kis mértékben lehet emelni az adagot, és közben figyelni kell, hogy nem lesz-e valamitől hasmenése a nyuszinak. A felfújós zöldségeknél még inkább vigyázzunk (káposztafélék, karalábé, kelbimbó). KRUMPLI TILOS(!)  Gyümölcsök közül: almát, körtét fokozatos szoktatás után (a magas cukortartalma miatt csupán kis mennyiségben és magtalanítva) nyugodtan adhatunk, barackot és szilvát ritkábban adunk. Lehetőleg kerüljük a bevásárlóközpontban vásárolt zöldségeket, gyümölcsöket, vegyük ezeket bioboltban, vagy termesszük, vásároljuk zárt kertből és győződjünk meg arról, hogy NEM PERMETSZERES! A nyuszi nem tud hányni, így a szervezetébe bekerült méreganyag ott is marad. A felhalmozódott méreg pedig a nyuszink végét jelentheti.

Hasznos linkek:

http://www.torpenyul.hu/content/milyen-z%C3%B6lds%C3%A9get-gy%C3%BCm%C3%B6lcs%C3%B6t-adhatok-nyuszimnak

http://www.medirabbit.com/HU/Digestive/Food/feeding_hu.pdf

Alom: forgács, fapellet, szalma. Ezek alkalmazhatók. Vigyázat a szalma nem nedvszívó! A nyúl szobatisztaságra nevelhető, ez azt jelenti, hogy jó eséllyel egy helyre végzi a dolgát (némelyik 2 sarokba). Vásárolhatunk nyúl wc-t, ennek alkalmazásával könnyebben tisztán tartható a ketrec.

Oltás: vírusfertőzöttség megelőzésére alkalmazzuk, ugyanis a myxomatózis és az rhd vírusa nem gyógyítható! A myxót szúnyogok és egyéb vérszívó állatok terjesztik, így legalább ez ellen érdemes beoltatni. Az rhd egy vérzéses betegség, melyet bárhonnan elkaphat, de szerencsére ez hazánkban eléggé ritka betegség. 

Myxovac vakcina: csak myxomatózis ellen véd, de azt egy évig, és nem szükséges ismétlő oltás az első oltást követően. Izomba kell adni. 

Pestorin Mormix: mindkét vírus ellen véd, mixó ellen fél évig, rhd ellen 1 évig. Bőr alá adják, és ismétlés szükséges az első oltást követően. Ajánlatos ezzel oltatni, bár gyakran hiánycikk.

Nobivac Mixo-RHD: évente egyszer kell oltani, kombinált oltás.

További sok hasznos információ található a www.torpenyul.hu oldalon.

Az oldallal kapcsolatos észrevételekért, korrigálásokért köszönet illeti Tamássy-Farkas Évát!

 

A nyuszik élete nálunk

 

Tenyészállataim és növendékeim nagy része úgynevezett félszabad tartási körülmények között van tartva, mely azt jelenti, hogy kint laknak fából készült vagy műanyagtálcás ketrecekben, de három oldalról zárt térben (vályogtégla falak), és tető van fölöttük. A nyúlház előről nyitott így biztosított a folyamatos szellőzés. A nyúlház fölé egy hatalmas japánakác koronája nyúlik, melynek köszönhetően az épület nyáron viszonylag hűvös. Az épület másik előnye, hogy télen pár fokkal melegebb mint a kinti hőmérséklet, és huzatmentes.  

A rovarok ellen szúnyog- és rovarhálókkal védekezünk. Mixomatózis, valamint 2016 tavaszától már rendszeresen RHD ellen is oltjuk az állományt. Az anyáknak nagy helyet biztosítunk, hogy amikor kölykeik vannak, akkor is bőven elférjenek. A fiúk kisebb ketrecekben laknak, ezt rendszeres kiengedéssel és belső polcok felszerelésével kompenzáljuk nekik. A tavasztól őszig tartó időszakban a nyuszik a kerti kifutóban is kint lehetnek, vagy a nyúlházban rohangálhatnak felügyelet alatt. Néhányan azonban a lakásban élnek a családdal. Nyulaimat szeretettel és hozzáértéssel gondozom, s folyamatosan bővítem ismereteimet a nyuszikkal kapcsolatos információkról.