A nyúl szőre és a vedlés

Nektek is problémát okoz a nyuszitok szőrhullatása?
Több barátom jelezte, hogy a nyuszija intenzíven vedlik, és az én állományomnál is megfigyelhető ez a nyárra időzített vedlés. Ezt valószínűleg annak köszönhetjük, hogy elmaradt az átmeneti időszak, az igazi tavasz.
Télből a nyárba csöppentünk, és ezt Kedvenceink sem hagyták figyelmen kívül.

Lássuk először, hogyan is épül fel a nyúl bőre és szőre:
A bőr 3 rétegre tagolódik: epidermisz, irha és egy rugalmas rostokból álló kötőszöveti réteg. A bakok bőre jóval vastagabb, ami tovább vastagszik az idő múlásával. Ugyanakkor nem ugyanolyan vastagságú az egész testen, vannak vékonyabb részek, ami az oltásnál előny. A bőr kb. az egész testtömeg egynegyedét teszi ki.

A nyúl csupaszon jön a világra, majd a születése utáni 3-4 napon kezd megjelenni rajta a "babaszőr", melyet három hónapos korában kezd elhullatni, s ez a folyamat 6 hétig is eltarthat. A szakirodalom szerint növendék nyulaknál 4-5 hónapos korban már megkezdődik a második vedlés. Ez tapasztalataim szerint egyáltalán nem intenzív folyamat. Bezzeg, ami utána jön...

A nyulak normális esetben tavasszal és ősszel vedlenek. A szőrszál elhal, és az új kinyomja a helyéről. A nyúl életének ez egy lényeges adottsága, lévén hogy nem tud izzadni, így a hőszabályozásának fontos része a szőr elhullatása, s az új, megfelelő vastagságú (vagy vékonyságú) bunda növesztése.
A nyári meleg intenzívebb vedlésre sarkallhatja nyuszijainkat. De nem csak nyáron, télen is előfordulhat a bent lakásos nyuszik esetében. Ugyanis a fűtött szobában nincs szükségük arra a szőrzetre, amelyet ősszel genetikailag kódolt okokból elkezdenek növeszteni maguknak.

Mivel segíthetjük Kedvencünket a vedlés ideje alatt?
1. Furminátor (állatszőr fésű), vagy kefe, fésű alkalmazása.
2. "Tépkedés": én nem szeretem fésülgetni a nyulat, úgyhogy ezt a módszert használom: intenzív vedléskor finoman megragadom a szőrszálak végét és kíméletesen kihúzkodom az elhalt szőrszálakat. Két-három naponta érdemes megismételni amíg a vedlés tart.
3. Almaecet a nyuszi ivóvizébe. (Csupán pár csepp, és nem is kell minden nap adni.)
4. Türelem és tolerancia: a bent lakó Szőrhullató Kisiparosokkal szemben ;):D

 

(Felhasznált irodalom:Dr. Holdas Sándor: Nyúltenyésztés. Fajták és fenntartásuk
Fórumokon szerzett infók és saját tapasztalat alapján.)