Készüljünk a tavaszra - csíráztatás

Kedves nyuszitartó gazdik! Január végén járunk, és a szokatlan időjárásnak köszönhetően a természet már érzi a tavasz közeledtét. Mindenütt kinyílt a hóvirág, nálam a kertben kibújtak a földből a tavaszi virágok (tulipánok, nárciszok, jácintok).
A nyuszikáink is érzik, hogy ébredezik a természet, ez látszódhat a viselkedésükben is. Ilyenkor beindulnak az ösztöneik, aktívabbak lesznek, és nyughatatlanabbak
Télen a nyuszik szervezetét igénybe veszi a hideg (természetesen a kint élő nyuszikról beszélek, de benti nyuszitartó gazdik számára is ajánlatos végigolvasni), ezért nem árt, ha elkezdjük felerősíteni az immunrendszerüket. Természetesen a nyuszik saját maguknak állítják elő a vitaminjukat, melyet a lágy bélsár elfogyasztásával visznek be a szervezetükbe, ezért a hiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan vitamint tenni a vizükbe. A tél végéhez közeledve azonban megeshet, hogy kedvencünknek ásványi anyag és vitaminpótlásra van szüksége. Erre a célra kaphatók különböző készítmények, melyeket nyuszinknak adhatunk azért, hogy felerősítsük az immunrendszerét. Ajánlom, hogy mindenki kérdezzen meg egy hozzáértő állatorvost ezekről a készítményekről és adagolásukról, avagy forduljon segítségért olyan fórumokhoz, melyeken több éves/évtizedes tapasztalattal bíró nyuszisok adnak tanácsokat.
Ám van egy olcsóbb módja is annak, hogy kedvencünket vitaminokhoz és friss zöldhöz juttassuk télen is, ez pedig a búzafű termesztésével és a csíráztatással érhető el.
E két műveletet búza, árpa és zab gabonák (együttes vagy külön-külön való) felhasználásával végezzük, és csaknem ugyanazt értjük alatta.
A búzafű termesztése igen egyszerű; veszünk egy nem túl mély tálcát, ebbe tehetünk földet, és elültethetjük benne a magokat, jól belocsoljuk, és várjuk, hogy kikeljen a "fű". A másik módszert egy tapasztalt nyuszistól hallottam, ő úgy készíti a búzafüvet, hogy nem használ hozzá földet. A tálcába vizet önt, utána vastagon beszórja maggal, ezután világos, de nem túl meleg helyre helyezi, az elpárolgott vizet pedig rendszeresen pótolja. Ezzel a módszerrel 10 nap múlva nagyjából 10 cm magas füvet kaphatunk, amit már le lehet vágni a nyusziknak Természetesen lehet többet is várni, és 15 cm-esre növeszteni. Azt is tőle tudom, hogy ha 2-3 nap különbséggel készítünk ilyen tálcákat, akkor folyamatosan tudunk búzafüvet termeszteni a nyuszikánknak. A mag felhasználhatósága azonban véges, két-három nyírásnál többet nem bír, utána ki kell dobni, és kezdeni előröl.
Csíráztatáskor nem várjuk meg, hogy "magasra" nőjön a fű. Tálcán belocsoljuk a magokat, és megvárjuk, míg kicsírázik, még pár napot hagyhatjuk nőni, aztán az egészet odaadjuk a kedvencünknek.
Arra azért ügyeljünk csíráztatáskor, hogy ne penészesedjenek meg a magok, mert akkor már nem adható oda a nyuszinak!
Tehát vitaminpótlást csak indokolt esetben végezzünk, és ha lehet, válasszuk a természetes módját csíráztatás és búzafű termesztés segítségével.
Kellemes kísérletezést!                                                                        Farkas Cintia