Téli nyusziséta a kertben

Egy kissé megcsúszva, de végre közzé téve, hozom a következő rövid cikkemet, amellyel az a célom, hogy elsősorban a kint tartott nyuszik gazdijának összeállítsak egy útmutatót a téli kerti sétáltatással kapcsolatban. (A csúszás oka többek közt a tapasztalatszerzésre fordított idő.)
Amennyiben a Te nyuszid is kint lakik egy ketrecben, de félted kiengedni, nehogy megfázzon a hideg időben, ne aggódj, van megoldás. Bizonyos szabályok betartásával bátran kiengedheted télen is a nyuszkót! (Kérlek is rá, hogy engedd ki, ne élje le ketrecben az egész életét!)
A nyulak számára a 15 és 25 Celsius-fok a legideálisabb hőmérséklet, ugyanakkor a kint tartott állatok olyan dús bundát növesztenek, amely még a fagytól is megvédi őket, tehát télen is, amikor egy kicsit enyhébb az idő 10-15 fok körüli a hőmérséklet, nyugodtan kiengedheted napi egy-két órára rohangálni a fűbe.
Arra azonban mindenki ügyeljen, hogy szeles időben egyáltalán ne, vagy csak nagyon rövid időre (10-15 perc) engedje ki a kiskedvencét! A nyuszikat fontos szélvédett helyen tartani, ezért ha a kuckójukból kirakjuk őket a csípős, hideg szélre, könnyen megfáznak!
A száraz idő a legalkalmasabb arra, hogy kedvencünket kiengedjük szaladgálni. Lehet mínusz is, a nyuszit fagyban is ki lehet tenni, de csak rövid időre. A sár és eső ellenben az "ellenségünk" nekünk nyuszitartóknak. Oda kell rá figyelni, hogy a nyuszi bundája, soha ne ázzon el! Pár csepp víz nem árt neki, de ha nagyon megázik, az megfázáshoz vezethet.
Ha egy kicsit sáros lesz a nyuszi az sem baj, de soha ne tegyük olyan helyre, ahol szinte elsüllyed a felázott földbe!
Tehát összefoglalva: szél, sár, eső nem barátunk, óvakodni kell tőle, amikor a nyuszit sétálni engedjük, ellenben a száraz enyhe vagy hideg idő télen is ideális a nyuszisétához!
Drága nyuszkók, kellemes téli szaladgálást!

                                                                                        Farkas Cintia