Nyuszinevelés a tenyészetben

 

Az alábbiakban szeretném bemutatni a gazdiknak azt a foglalkozást, nevelést és gondozást, amelyben leendő kisnyulaik részesülnek, mielőtt az új családjukhoz költöznek.

Minden a fedeztetéssel kezdődik...

 

A párosítások során igyekszem megtalálni és kialakítani azokat a párokat, akiknek remélhetőleg szép (a standardnak megfelelő, genetikailag jól kódolt), kedves (jó idegrendszerű, rossz szokásoktól mentes) és egészséges (erős immunrendszerű) utódaik lesznek. Ez sajnos nem mindig olyan eredményt hoz, mint amit előzőleg elgondoltam, de minden születendő alomból tanultam valamit.

A nyuszifészekben

 

Nyuszibölcsi

 
A történet úgy kezdődik, hogy a nyuszimama a vemhessége ideje alatt, vagy annak végéhez közeledve szénából, szalmából, ( és egyáltalán minden rendelkezésére álló anyagból) fészket épít a kisnyulai számára. A fészket szőrrel béleli ki és ide rejti fiókáit, akiket gondosan megtisztogat és szoptat, mielőtt szőrrel takarná, és ott hagyná őket békésen aludni a meleg védelmi műben.
A kicsik gondozása ezt követően egészen az anyjuk feladata, míg el nem érik a 2-3 hetes kort, s elő nem merészkednek a fészekből. Ezidő alatt a tenyésztő kötelessége úgy táplálni az anyát, hogy fel tudja nevelni kicsinyeit. Ilyenkor a fészket napi 1 alkalommal ellenőrizni kell ugyan, de az anya kap elsődleges figyelmet, az ő egészsége a fontos.
 
 
 

Nyusziovi

 

 

Három hetesen a kisnyulak a nagy mennyiségű anyatej mellett már szilárd táplálékot is fogyasztanak. Fontos, hogy ebben az időszakban jó minőségű és tápanyagdús takarmánnyal etessük mind az anyát, mind a kicsinyeket. Innentől kezdve a kicsik és az anyjuk "sáskává" válnak, rengetek ételt fogyasztanak, ezért érdemes hétről hétre növelni az adagjukat. A hat hetes kisnyúl már megeszik egy felnőttnek való adagot naponta,  de megenne annál többet is. Azonban a kiegyensúlyozott és bőséges táplálással csak akkor fejlődnek szépen és gyorsan, ha megfelelő folyadékmennyiség is rendelkezésükre áll. 

Egyrészt, ha az anyának nincs elég teje, akkor a kicsik soványak lesznek és visszamaradnak a fejlődésben. Ugyanez érvényes arra is, ha később nincs a nyulak előtt elég víz, szintén étvágytalanok lesznek, ennek következtében soványak és csak nagyon lassan nőnek. 

Az egészséges kisnyúl mindig éhes és a megfelelő tej, később víz és takarmány felvételével olyan gyorsan nő, hogy napról-napra elcsodálkozok rajta, milyen nagyot nőttek.

 

Két-három hetes kortól a kisnyulak elkezdenek "nyúllá" válni. Pattogó, izgő-mozgó, rakéta meghajtású selyemgombócok lesznek, akikben semmi félelemérzet nincs, ezért ez az időszak a legjobb a szelídítés megkezdésére. Előszeretettel bújnak el, így ölünkben tartva, ruhánkkal betakarva biztonságérzetet nyújtunk neki, és közben a simogatással szokják az emberi érintést.

 

Három hetesen utánzás utján sajátítják el anyukájuktól a viselkedésmintákat. Pl. az alomra járást is ebben az időszakban kezdik megtanulni, mely folyamat lehet rövid, vagy elnyúlhat egészen 10 hetes korukig. A szag vezeti őket, az alapján mindig visszatalálnak a wc-re. A mami mutatja meg azt is, hogy mit lehet megenni. Ha anya eszi, akkor az csak jó lehet. De aztán már ők maguktól is próbálják kitalálni, hogy mi ehető, mindent megcsócsálnak ebben az életszakaszban. Nagyon fontos továbbá a közös mosdás, és még hetekig nélkülözhetetlen az összebújás és az együtt alvás.

 

A játékidőben meg van nekik engedve, hogy mászkáljanak az emberen, nem csak én, hanem néha a családtagjaim is ölbe veszik és simogatják őket. Természetesen ahhoz ragaszkodnak leginkább, akitől a kaját kapják, és aki a legtöbbet foglalkozik velük, mert az ő szaga a legismerősebb, és az ismerős szag a biztonságérzetüket erősíti. 

 

Négy hetes kortól igazi kis felfedezők, és szeretik is maguk felderíteni környezetüket. Megböködni az orrukkal mindent, megkóstolgatni a dolgokat, megkaparni és megtépni, amit lehet.

Ahogy telnek a hetek, úgy lesznek egyre önállóbbak. 

 
  

 

Nyuszisuli

 

A 8 hetes nyúlgyerek már iskolásnak mondható.

És bizony nem is minden apróság kerül gazdihoz 6-8 hetesen, van akire csak később talál rá a gazdija.

De addig is sokat játszunk és mókázunk velük a tenyészetben. Ha szükséges, továbbra is tanítom nekik a szobatisztaságot.

Kézből kapnak enni finomságokat, közben simogatva vannak. Ismerkedhetnek a kezemmel. Ezt természetesen már jóval előbb elkezdjük. 8 hetesen már a bátrabbak fel is másznak a velük foglalkozó karjára, vállára, fejére... 4 hetes kortól kézbe, ölbe veszem őket, cirógatom. Mindezzel azt erősítem a nyusziban, hogy a gazdi jó dolog, és jó dolog lesz a jövőben is. Nem bánt, enni ad. A kajával gyakorlatilag ideig-óráig azonnal meg lehet váltani a kisnyúl szelídségét. (Ez nagyobb korban éppen így érvényes.)