A kezdet

 

   

Málna és Golyó
 
A nyuszik iránti rajongásom még kiskamasz koromban kezdődött, a tartásukkal kapcsolatos információkat édesanyám házinyúltenyészete mellett sajátítottam el. Aztán jöttek a főiskolás évek, és a nyulazás megszakadt, de nemrég újra belevágtam, ezúttal aprócska nyuszikákkal, tovább képezve magamat szakirodalmak, és tenyésztők tanácsai által. A sok segítségért külön köszönet Erdélyi Annának, Szigeti Lászlónak, Sárvári Attilának, a Koncz házaspárnak (Nandának és Zolinak) és Thuróczy Gábornak.
 
A töpenyúllal mint fajtával a törpe rex kapcsán ismerkedtem meg. 2012 nyarán hoztam haza Málnát, aki iránt azonnal rajongás fogott el és menthetetlenül beleszerettem a fajtába. Azután 2013 tavaszán elhatároztam, hogy magam is tenyésztéssel fogok foglalkozni. Így hazahoztam az akkor egy éves B. Nutellát alias Golyót, akitől 2013. augusztus 8.-án megszületett az első törpenyuszi alom. (Időközben házikedvencnek hozott nyuszikákkal - Tapsival és Lolával -  is gazdagodtunk.)

Lola és Tapsi (hobbi nyuszik)
 
Az első év botlásai után lassan fejlődésnek indult a törpe rexek tenyésztése. Minőségi nyulak vásárlásába kezdtem. Másfél év elteltével a szemem már jobban ráált a formai fajtajellegzetességekre. Lassan kialakultak az ambícióim, és hogy milyen irányba szeretném terelni a tenyészetem jövőjét. Régebben úgy terveztem, hogy több fajtával fogok foglalkozni pl. oroszlánfejű törpével, színes törpével vagy hermelinnel. Azonban a jelenlegi jövőképem a törpe rex irányába mutat. 

A "C"-alom két legszebb, legformásabb fekete kisnyuszija. 

 

 

Célok

 

 

1. Figyelmet kívánok fordítani a fajta genetikai tisztaságára. Ez azért kiemelendő fontosságú számomra, mert a klein rex és a törpe rex nyuszik könnyen összetéveszthetőek a laikusok számára. Azok, akik nem járnak utána, és nyúlszaporításba kezdenek, nem ismerik fel az ebben rejlő veszélyeket. Láttam már kis rexeket törpének hirdetve, illetve formára nagyon rossz állományokat. Tapasztaltam már olyat is, hogy normál szőrű nyulat árultak törpe rexként. Itt hangsúlyozom, hogy nem szabad bedőlni az 1000 ft-os nyulat hirdetőknek, mert azok nem fajtatiszták. Igyekezzünk tenyészetből vagy megbízható hobbi tenyésztőtől vásárolni, ahol a szülők és a kisnyuszik származását származási lapon tüntetik fel,  az adatokat rendszeresen vezetik és archiválják.

Ibolya és kicsinyei ("F"-alom)

2. Háttérbe kívánom szorítani a színkevert tenyésztést, és előtérbe helyezni a színben való keresztezést, ill. olyan párosításokat alkalmazni, ahol a színek jól társíthatóak. Tartózkodni kívánok a keverék rexek tenyésztésbe vételétől, mivel a szőrminőség a típus miatt nem mindegy, hogy adott nyúl milyen szülők keresztezéséből született. Egy nyúl lehet rex jellegű, de ez nem egyenlő azzal, hogy valóban, genetkáját tekintve is rex legyen. Nem mindegy, hogy az utódok milyen szőr- és alkati minőséggel zületnek egy rex jellegű (rex keverék) myuszi után. Egy normál szőrű nyúllal keresztezett rex nyuszinak 7. generációra is visszaüthet a normál szőrűség, ill. ronthatja a rex bunda jellegét anem megengedett hosszabb szőrszálakkal. Így egy ilyen nyuszinak a tenyésztésbe vétele csak legvégső esetben, jól megfontolt szándékkal alkalmazható. 

 

3. Több színel dolgozni és jó formát, megfeleő idegrendszert, egészségi állapotot és előnyös viselkedési tulajdonságot rögzíteni az utódokban.

 

CUKI  VANÍLIA

 

Programok, eredmények, hátráltató körülmények:

A castor vonal: Málna a kezdet, és az alapító nőstényünk is egyben. A második Cukor, aki örökölte apukája formáját.Továbbá hoztam egy extra kicsi termetű castor bakot, így két castor bak áll rendelkezésemre. De még további idegen vérvonalbeli nyuszikra is szükségem lenne. A castor-projekt a 2015-ös évben háttérbe szorult a lila-kék keresztezések miatt, valamint, hogy Mufurc a betegsége okán alkalmatlanná vált a tenyésztésben tartásra. 2016-ban a kiálllítási szezon alatt megfelelő castor nyulakat kerestem mindenfelé, de sajnos eredménytelenül. 2016 tavaszán megszületett Mandula, aki anyukája helyét fogja átvenni a tenyésztésben a 2017-es év folyamán, és mivel Mufurc másfél éve tünetmentes, így 2017-ben vissza vesszük a tenyészbakok közé.

 

A lila vonal: 2014. tavaszán 2 lila rex érkezett, ők hivatalos származási lappal rendelkeznek. A bak kiállítási eredménye: 96,5 pont. 2015. április: megszületett az első alom, de sajnos el is vesztettem őket. Június: a második alom születése és sikeres felnevelése. Egyelőre nem tartottam meg kisnyuszit. 2016. újabb alom születése a tavasszal. Három szépséges nyuszilányt neveltünk fel. 2017-től nem tervezzük, hogy tovább foglalkoznánk a színnel, mert nem áll rendelkezésre elég hely a bővítéséhez.

 

A kék vonal: Golyóval kezdődött.  2015 januárjában T. G. tenyésztőnek köszönhetően gyönyörű kék nősténnyel (Ibolyával) gazdagodott a tenyészet. Ő a kékek ősmamája. Velük kék vérvonalat alapítottam. Golyó már nincs az élő nyuszik sorában, de a megtartott utódai tovább viszik az örökségét. Jáde és Jázmin gyönyörű nyuszikák lettem, a büszkeségeim. 2017-ben folyt. köv.

 

A kék-lila vérvonal: Ibolya-Remy párosításból egy kék-lila vérvonalú lányt tarttom meg. Fantázi nagyon szép lett, igazából a kékek csapatát erősíti.

A kék vadas vérvonal: 2016 nyarán született az első kék vadas alom Fantáziától és Vaníliától, így derült ki, hogy Vanília krém színű. A kék vadas szín annyira elnyerte a tetszésemet, hogy az alomból tervezek megtartani egy kislányt, akihez talán valamikor jövőre érkezhet egy fiú nyuszi is.

 

Castor - sárga keresztezések: Az első próbálkozások kudarcba fulladtak. De nem adjuk fel, eléggé jól társítható színek, így időről időre (félévente) újabb és újabb párokat alkotva fogunk kísérletezni, amíg olyan párt nem találunk, ahol minden szempontból megfelelő utódokat kapunk.

 

Sárga/narancs vérvonal: Az ismerőseimnek köszönhetően sikerült néhány sárga, ill. narancs nyuszit vásárolnom itthonról és Szlovákiából. Narancs és Vanília párosításából egy szépséges, apró termetű kislány cseperedik. 2017-ben (Ópium) Barack is belép a tenyésznyuszik sorába.

Cukor

 

Tervek a 2017-es évre

 
Jelenleg 2016 őszén most ott tartunk, hogy  a terveinkhez mérten eléggé nagy hely - és időhiánnyal küzdünk. Azonban ha ezek a dolgok megoldódnának, akkor jövőre megpróbálnánk kitenyészteni egy új (nagyon ritka) színt. Legalábbis elkezdenénk mert lehet, hogy az első már megszületik jövőre, de akár 2-3 évbe is beletelhet, mire sikerül megvalósítani ezt a projektet, és akkor is még csak néhány egyedről beszélhetünk.
A 2017-es év programjaihoz még sok kérdés tisztázatlan. Még az is könnyen lehet, hogy több színről le kell mondanunk, és csak egy dologra tudunk majd koncentrálni. De az biztos, hogy a sárga keresztezésekkel tovább próbálkozunk. Továbbá kék vadas kisnyuszikat szeretnénk nyerni a párosításokból. További cél a típus javítása és a méret csökkentése lenne. Természetesen ez is több évet igénybe vevő program. Majd kiderül, hogy milyen ütemben tudunk haladni.
 
 

A kisnyuszikról

A kisnyuszik legkorábban 6 hetes koruktól vihetőek el. Minden nyuszi élelemcsomaggal és származási lappal  kerül az új gazdihoz.  Évente annyi alom születését tervezem, ahány anyám éppen tenyésztésben van, ill. igény szerint fél éves pihenő után újra fedeztethetőek. A kisnyuszik ára változó: a nyuszi neme, színe, standard-minősége, a szülök kiállítási eredménye és vérvonala határozza meg, ill. az oltás költsége is befolyásolja. Az ár (és egyebek) az eladó kisnyulaknál, növendék és tenyészállatoknál a képek mellett fel van tüntetve.
 

 

A "D"-alom különleges kicsinyei: japán tarka, kék és pasztell kisnyuszi.