Bevezető

 

A Majszoló - Nyuszó Nyúltenyészet 2013 júliusában nyitotta meg kapuját. Kezdettől fogva a Törpe rex fajta tenyésztésével foglalkozunk.

 

Olyan fajtát kerestünk, ami különleges, viszonylag ritka, nagyon szívós, agilis,  intelligens, tanulékony és nem igényel túl sok gondozást (látsd: a rövid szőrt egészen egyszerű rendben tartani). 

A Törpe rex minden elképzelésünknek megfelelt. 

 

 

Jelenleg castor, sárga, "krém", kék vadas, kék és lila tenyésznyulaink vannak.

 
 

Tenyészállataink 1,0 kg és 2,0 kg közöttiek. 

(Zömében standard méretűek: 1,0 kg és 1,6 kg közötti a súlyuk. De még a kezdeti időkből vannak nagyobb példányaink is.)

 

A sárga Törpe rexxel jelenleg egyedül mi foglalkozunk az országban kiállítási szinten.

 
 
 

2017-től hivatalosan regisztrált tenyészet vagyunk.

Törzsszámunk: 12224

 

 

Állataink egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzi, felügyeli, és szükség esetén kezelésben részesíti:

 

a körzeti ellátó állatorvos, Dr. Szendrőy István; 

 

valamint a Római Állategészségügyi Centrum állatorvosai, Dr. Győri Balázs és Dr. Mart Péter, valamint bájos és segítőkész asszisztenseik.

 
  • Kiállításokat 2016 őszétől rendszeresen látogatunk. Ez főként a Lurdy Házban megrendezésre kerülő kiállításokat jelenti. Mivel ez 2 napos kiállítás, a rövidsége miatt nagyon kedveljük. Ráadásul sok klubtársunkkal és barátunkkal ott tudunk találkozni, eszmét cserélni.

 
  • Nyulainkat rendszeresen oltjuk Pestorin Mormyx vakcinával, és a felnőttek félévente élősködő elleni megelőző kezelést kapnak.

 
  • Az állomány kokcidiózistól mentes, de azért évi egy alkalommal erre is kapnak egy 5 napos megelőző kezelést.

 
  • A téli hónapokban vitaminkészítményekkel támogatjuk meg az immunrendszerüket.

 

Nyulainkat elsősorban házikedvencnek adjuk, de néhány utódunk tenyésztőknél van.

 

Az új gazdijainkat felkészítjük a nyuszitartásra. 

Sok nyúlgyerekünk gazdijával a kezdetektől fogja jó viszonyt ápolunk.

 

A kezdet

 

   

Málna és Golyó
 

A nyuszik iránti rajongásom még kiskamasz koromban kezdődött, a tartásukkal kapcsolatos információkat édesanyám házinyúltenyészete mellett sajátítottam el. Aztán jöttek a főiskolás évek, és a nyulazás megszakadt, de nemrég újra belevágtam, ezúttal aprócska nyuszikákkal, tovább képezve magamat szakirodalmak, és tenyésztők tanácsai által. A sok segítségért külön köszönet Erdélyi Annának, Szigeti Lászlónak, Sárvári Attilának, a Koncz házaspárnak (Nandának és Zolinak), Thuróczy Gábornak és Kovács Henriettának!
 

A töpenyúllal mint fajtával a törpe rex kapcsán ismerkedtem meg. 2012 nyarán hoztam haza Málnát, aki iránt azonnal rajongás fogott el és menthetetlenül beleszerettem a fajtába. Azután 2013 tavaszán elhatároztam, hogy magam is tenyésztéssel fogok foglalkozni. Így hazahoztam az akkor egy éves B. Nutellát alias Golyót, akitől 2013. augusztus 8.-án megszületett az első törpenyuszi alom. (Időközben házikedvencnek hozott nyuszikákkal - Tapsival és Lolával -  is gazdagodtunk.)

Lola és Tapsi (hobbi nyuszik)
 

Az első év botlásai után lassan fejlődésnek indult a törpe rexek tenyésztése. Minőségi nyulak vásárlásába kezdtem. Másfél év elteltével a szemem már jobban ráált a formai fajtajellegzetességekre. Lassan kialakultak az ambícióim, és hogy milyen irányba szeretném terelni a tenyészetem jövőjét. Régebben úgy terveztem, hogy több fajtával fogok foglalkozni pl. oroszlánfejű törpével, színes törpével vagy hermelinnel. Azonban a jelenlegi jövőképem a törpe rex irányába mutat. 

A "C"-alom két legszebb, legformásabb fekete kisnyuszija. 

 

 

Célok

 

 

1. Figyelmet kívánok fordítani a fajta genetikai tisztaságára.

 

Ez azért kiemelendő fontosságú számomra, mert a klein rex és a törpe rex nyuszik könnyen összetéveszthetőek a laikusok számára. Azok, akik nem járnak utána, és nyúlszaporításba kezdenek, nem ismerik fel sem az ebben rejlő veszélyeket, sem a rex és más fajtákkal való keresztezésének veszélyeit. Láttam már kis rexeket törpének hirdetve, illetve formára nagyon rossz állományokat. Tapasztaltam már olyat is, hogy normál szőrű nyulat árultak törpe rexként. Itt hangsúlyozom, hogy nem szabad bedőlni az 1000 ft-os nyulat hirdetőknek, mert azok nem fajtatiszták. 

 

Igyekezzünk tenyészetből vagy megbízható hobbi tenyésztőtől vásárolni, ahol a kisnyuszik felmenőit származási lapon tüntetik fel,  az adatokat rendszeresen vezetik és archiválják.

 

Ibolya és kicsinyei ("F" alom)

2. Háttérbe kívánom szorítani a színkevert tenyésztést, és előtérbe helyezni a színben való tenyésztést, ill. olyan párosításokat alkalmazni, ahol a színek jól társíthatók.

 

Tartózkodni kívánok a keverék rexek tenyésztésbe vételétől, mivel a szőrminőség a típus miatt nem mindegy, hogy adott nyúl milyen szülők keresztezéséből született. Egy nyúl lehet rex jellegű, de attól, hogy úgy néz ki, még nem lesz fajtatiszta. Nem mindegy, hogy az utódok milyen szőr- és alkati minőséggel születnek egy rex jellegű (rex keverék) myuszi után. Egy normál szőrű nyúllal keresztezett rex nyuszinak 7. generációra is visszaüthet a normál szőrűség, ill. ronthatja a rex bunda jellegét a nem megengedett hosszabb szőrszálakkal. Így egy ilyen nyuszinak a tenyésztésbe vétele csak legvégső esetben, jól megfontolt szándékkal alkalmazható. 

 

3. Több színnel dolgozni és jó formát, megfelelő idegrendszert, kiváló egészségi állapotot és előnyös viselkedési tulajdonságot rögzíteni az utódokban.

 

CUKI  VANÍLIA

 

Programok, eredmények, hátráltató körülmények:

 

A castor vonal: Málna a kezdet, az alapító nőstényünk. A második castorunk a csodaszép és simimániás Cukor nyuszink. Továbbá hoztam egy vadas színű, apró termetű bakocskát, Mufurcot. A castor-projekt a 2015-ös évben háttérbe szorult a lila-kék keresztezések miatt, valamint, hogy Mufurc a betegsége okán alkalmatlanná vált a tenyésztésben tartásra. 2016-ban a kiálllítási szezon alatt megfelelő castor nyulakat kerestem mindenfelé, de sajnos eredménytelenül. 2016 tavaszán megszületett Mandula, aki anyukája helyét fogja átvenni a tenyésztésben a 2017-es évtől. A vérvonal vérfrissítésre és méretcsökkentésre szorul. Hosszú idő után végre találtam olyan tenyésztőt, akitől érdemes lenne bakot hozni ezekhez a célokhoz, de helyhiány miatt 2017-ben nem tudok belekezdeni a projektbe.

 

A lila vonal: 2014. tavaszán 2 lila rex érkezett, ők hivatalos származási lappal rendelkeznek. A bak kiállítási eredménye: 96,5 pont. 2015. április: megszületett az első alom, de sajnos el is vesztettem őket. Június: a második alom születése és sikeres felnevelése. Egyelőre nem tartottam meg kisnyuszit. 2016. újabb alom születése a tavasszal. Három szépséges nyuszilányt neveltünk fel. 2017-től nem tervezzük, hogy tovább foglalkoznánk a színnel, mert nem áll rendelkezésre elég hely a bővítéséhez.

 

A kék vonal: Golyóval kezdődött.  2015 januárjában T. G. tenyésztőnek köszönhetően gyönyörű kék nősténnyel (Ibolyával) gazdagodott a tenyészet. Ő a kékek ősmamája. Vele és Golyóval (aki sajnos már nincs az élő nyuszik sorában) színtenyésztett kék vérvonalat alapítottam.  Jáde és Jázmin megfelelőek lettek ahhoz, hogy műhelynyulak lehessenek.  2017-ben folyt. köv.: Jáde és Pamacs párosításából a tenyészetben fogtam Vénuszt, így most ő a legfiatalabb színtenyésztett kék nyuszink.

 

A kék-lila vérvonal: Ibolya-Remy párosításból 2015-ben egy kék-lila vérvonalú lányt tarttom meg. Fantázia nagyon szép lett, igazából a kékek csapatát erősíti. 2016 nyarán megszületett Pamacs, aki szintén a kék csapatot erősíti a fiúk frontján. 

 

A kék vadas vérvonal (kék , lila és pasztell keresztezésekből): 2016 nyarán született az első kék vadas alom Fantáziától és Vaníliától, így derült ki, hogy Vanília krém/ pasztell színű. A kék vadas szín annyira elnyerte a tetszésemet, hogy az alomból megtartottam egy apró termetű, rövid fülű kislányt, Rézit. 2017-ben Nasinak és Ninának Vaníliától születtek kék vadas színű utódai. Egyelőre helyhiány miatt nem tudok velük tervezni, pedig a lányok nagyon ígéretesek lettek.

 

Castor - sárga keresztezések: Az első próbálkozások kudarcba fulladtak. De nem adjuk fel, viszonylag jól társítható színek - bár akár ronthatják is egymást, ezért kényes vállalkozás -, így időről időre (félévente) újabb párokat alkotva fogunk kísérletezni, amíg olyan párt nem találunk, ahol minden szempontból megfelelő utódokat kapunk. 2016-ban egyetlen ígéretesnek ígérkező eredményünk: Talizmán (Pufi), aki gyönyörű narancs bakká fejlődött. 2017 őszétől ezzel már nem igazán fogunk próbálkozni. Egyre inkább a színtenyésztés felé tekintünk.

 

Sárga/narancs vérvonal: Az ismerőseimnek/ barátaimnak köszönhetően 2016 év elején sikerült néhány sárga, ill. narancs nyuszit vásárolnom itthonról és Szlovákiából. Narancs és Vanília párosításából egy szépséges, apró termetű kislány cseperedik. 2017-ben (Ópium) Barack is belép a tenyésznyuszik sorába. 2017 tavaszán 3 sárga nőstény szüléséből, csupán egy lett sikeres. Ősszel újra próbálkozunk.

 

 

Mandarin

 

Tervek a 2017-es évre

 

   Jelenleg 2016 őszén most ott tartunk, hogy  a terveinkhez mérten eléggé nagy hely - és időhiánnyal küzdünk. Azonban ha ezek a dolgok megoldódnának, akkor jövőre megpróbálnánk önerőből kikeverni és tenyészteni egy létező, ám nagyon ritka színt. Legalábbis elkezdenénk a folyamatot, mert lehet, hogy az első már megszületik jövőre, de akár 2-3 évbe is beletelhet, mire sikerül megvalósítani ezt a projektet, és akkor is még csak néhány egyedről beszélhetünk.

 

    A 2017-es év programjaihoz még sok kérdés tisztázatlan. Még az is könnyen lehet, hogy több színről le kell mondanunk, és csak egy dologra tudunk majd koncentrálni. De az biztos, hogy a sárga keresztezésekkel tovább próbálkozunk. Továbbá kék vadas kisnyuszikat szeretnénk nyerni a párosításokból. További cél a típus javítása és a méret csökkentése lenne. Természetesen ez is több évet igénybe vevő program. Majd kiderül, hogy milyen ütemben tudunk haladni.

 

Projektjeink

 

2017-es évben induló projektek tervei:

 

1. Sárga projekt: sárga / narancs nyuszik tenyésztése kiállítási minőségben. (Aktív projekt.)

 

2. Kísérletek jó minőségű és megfelelő színű kék vadas és krém / pasztel nyuszik létrehozására másik színekből való kikeveréssel. (Aktív projekt volt, de a megvalósítását elhalasztottuk.) 

 

3. Lila vadas projekt: hiúz, de legalábbis lila vadas színű törpe rex utód szülessen a tenyészetben lehetőleg jó minőségben. (Elhalasztva.)

 

4. Méretcsökkentés a castor vérvonalban. (Elhalasztva. Új tenyésznyuszikra nyújtottunk be igényt.)

 

5. Havanna "rex" projekt: Lila törpe rex és havanna színes törpe keresztezéséből olyan kisnyulat visszatartani, akit lila rexxel keresztezve dobna havanna rexet is az utódjai közt. (Törölve!)

 
 

A kisnyuszikról

 

A kisnyuszik legkorábban 6 hetes koruktól vihetőek el. Minden nyuszi élelemcsomaggal és származási lappal  kerül az új gazdihoz.  Évente annyi alom születését tervezem, ahány anyám éppen tenyésztésben van, ill. igény szerint fél éves pihenő után újra fedeztethetőek. A kisnyuszik ára változó: a nyuszi neme, színe, standard-minősége, a szülök kiállítási eredménye és vérvonala határozza meg, ill. az oltás költsége is befolyásolja. Az ár (és egyebek) az eladó kisnyulaknál, növendék és tenyészállatoknál a képek mellett fel van tüntetve.
 

 

A "D"-alom különleges kicsinyei: japán tarka, kék és ??? színű kisnyuszi.