Folyamatos feltöltés, kiegészítés, szerkesztés alatt!

Színek - egyszerűen

 
Ha a világhálón elkezded nézegetni a nyúl színeket, hamar rá fogsz jönni, hogy nagy a színek gazdagsága. Ha leszűkítjük a kört a rexekre, még akkor is óriási információ halmazzal találjuk szemben magunkat.
És - csak, hogy ne legyen olyan egyszerű - szinte országonként változnak a színek elnevezései.

 

A rex fajták színmeghatározása nem tartozik az egyszerűbb dolgok közé a nyúltenyésztésben.  Méretenként / fajtánként is különböző lehet az elfogadott színek listája.

 

Kétféle standard létezik: az európa sztenderd és a nemzetközi standard. Mindkettő rendelkezik a fajtákra jellemző leírásokkal és a hivatalos színmeghatározásokkal, melyeket kódokkal jelölnek és tesznek mindenki számára érthetővé. (Már aki tudja értelmezni a kódokat. Ehhez nagyon alapos színgenetikai ismeretekre van szükség.)
 
Ezért úgy döntöttem, hogy ebben a bejegyzésben illusztrációk segítségével megpróbálom bevezetni a laikusokat is a rex nyúlak színvilágába.
 

Az alábbiakban színcsaládokra bontva próbálom meg szemléltetni a színeket. Az ismertetés nem minden részletre kiterjedő, csak a lényeget próbálom megfogni.

Egyszínű nyulak:

A legegyszerűbb színcsalád. A nyuszi szőre minden testtájon egyszínű, tehát a fekete fekete, stb. Az aljszőrzet mindig valamivel világosabb.

 

FEKETE - A testet egyöntetű fekete szőrzet borítja, az aljszőrzet színe palakék.

 

KÉK - A testet egyöntetű középszürke színű bunda fedi. Telt vagy telített kék szín az ideális.

 

LILA (FEH) - A testet világosabb szürke bunda fedi. A szem színe különleges, ugyanis enyhén pirosan "világít". (Egyébként nehéz fotózni a színt, de élőben szemet gyönyörködtető, és nagyon különleges.) Enyhe barna fátyol borítja a bundát, ami a rexnél csak egy leheletnyit tükröződik a szőrszálak rövidsége miatt.

 

HAVANNA (CSOKOLÁDÉ BARNA) - A testet egyöntetű csokibarna bunda fedi.

 

ALBÍNÓ - PIROS SZEMŰ FEHÉR

Az albinizmus az jelenti, hogy a szőrszál azért fehér, mert nincs a színességért felelős pigmentanyag a szőrszálban. 

 

LEUKÓ - KÉK SZEMŰ FEHÉR

A leucizmus egy más eredetű mutáció. Itt a szőrszál nem azért fehér, mert nincs pigment. A leukók színe valóban fehér, és hozzá társul az elengedhetetlen kék szem. 

 
 
 
 
 
 

 

Aguti színek: 

A szőrszálakon több szín jelenik meg a szőrszál tövétől a végéig. És elengedhetetlenek az aguti színezettség jegyei: a fehér szemkörüli- és orrgyűrű, az áll vonala, a hasi rész a combok belső részére is kiterjedve, valamint a farok alsó része fehér színű.

 

Az aguti színeket jól szemléltetik a vadas színű nyulak. A szőrszál: palakék - sárga (sárgásbarna) - fekete színű a tövétől a hegyéig haladva. Plussz az aguti jegyek megjelenésével lesz vadas a szín. Ennek vannak különböző változatai pl. kék vadas, havanna (csokibarna) vadas, stb. vadas, ahol a génekben a fekete szín módosul, mutálódik és egy másfajta színt képez a szőrszál végén.


Castor - "hód szín". Vörös vadas árnyalat. Szőrszál: palakék - vöröses barna - fekete. + Aguti jegyek jelenléte.

 

Sárga - aguti szín, de nem vadas. A sárga Törpe rex nem sárga vadas színű.

 

Pasztell (szlovák pasztel) - a mi tenyészetünkben Vanília hasonlít legjobban erre a színre, ezért vele illusztráljuk. Aguti szín.

Kék vadas (opál) - (szlovák) kék szürke.

 

Hiúz (lila vadas változata)

 

Japán tarka és rhön.

 

csincsilla

 

Dalmát - fekete-fehér dalmát = fehér nyuszi fekete foltokkal.

Tricolor dalmát.

Kabátrajzos.

WO - fehérfülű holland tarka, avagy 'színhibás' holland tarka.

Orosz = kaliforniai = himalája

Nyest

Vidra

Türingiai

 

 

Az oldal szerkesztés alatt.