Kisnyulaink legkorábban 6-8 hetes korban kézhez szoktatva, szobatisztaságra előnevelve, átszoktató élelemcsomaggal, a tenyészetben kiállított származási lappal, vitaminnal itatva, külső élősködő ellen kezelve, tavasztól őszig terjedő időszakban oltva költözhetnek új otthonukba.

 

Születés -> Előjegyzés -> Foglalás -> Vásárlás és Költözés

 

Részletes infókért lentebb katt a kulcsszavakra!

 

 

Vásárlási infó

Előjegyzés

 

Lehetőség van előre jelezni, hogy a gazdi milyen színű, nemű kisnyuszit szeretne, és milyen célra. Így előre tudok kalkulálni az igényeknek megfelelően. A szándékot lehet jelezni telefonon vagy e-mail-ben.

 
  • A leendő gazdi előjegyzéssel élhet a születendő vagy a már megszületett, de még nagyon fiatal kisnyuszi(k)ra. 

  • Az előjegyzés szólhat egy vagy több nyuszira

  • Az igényekről listát vezetek, és a kicsi érkezésekor a tenyészet értesíti a gazdijelöltet. 

  • Az előjegyzések a beérkezés időrendjében nézem, tehát aki előbb jelezte a szándékát ugyanarra a nyuszira, ő fog hamarabb kisnyuszihoz jutni.

  • A gazdi vissza léphet vásárlási szándékától, vagy átadhatja az elsőbbséget más előjegyzőnek.

  • A tenyészetnek minden esetben megvan a joga az első választáshoz: a tenyésztő tovább tartási szándékkal bent foghatja a tenyészetben a számára értékesnek tűnő nyuszit. 

  • Az előjegyzés akkor érvényes, ha üzenetben leírják, vagy szóban kimondják, hogy elő akarnak jegyeztetni. Az érdeklődés és az, hogy "ilyet-olyat keresek" vagy "ilyet akar a család" önmagában még nem jelent előjegyzést.

  • Ha a tenyésztő komolytalannak ítéli meg az előjegyző vásárlási szándékát, akkor törölheti az előjegyzést.

A gazdijelöltektől annyit kérnék, hogyha meggondolták magukat, akkor azt jelezzék a tenyészet felé, így törölni tudom az előjegyzést és a hátrébb várakozók előrébb sorolódnak. Köszönöm!

 

Foglalás

A foglalás az előjegyzést követi.

 

    Régebben bizalmi okból nem kértem foglalási összeget, de elvárás volt, hogy a gazdik hetente jelentkezzenek, ezzel megerősítve foglalási szándékukat. Így a kisnyuszit senki másnak nem ígértem oda. Azonban ha 8 napon túl nem jelentkeztek, és nem is válaszoltak a megkeresésemre a gazdijelöltek, akkor a foglalójuk törlődött és a kisnyuszi felszabadult, újra gazdit kereső lett.

    A dolog annyiban módosult 2016. június 1-jétől, hogy bizonyos almokban született kisnyuszikra foglalási összeget kérek. (Ez *-gal jelezve lesz minden foglalóköteles kisnyúl és nagynyúl leírása mellett.) Ameddig az összeg nem érkezik meg, addig a kisnyuszira bárki pályázhat. A foglaló összege rexeknél 3 000 ft, színes törpék esetében 2 000 ft, melyet a teljes vételárba beleszámítok. A foglalót akkor érdemes letenni, ha a kisnyuszi már elérte a 23 napos kort. 

    A szigorításra sajnos azért van szükség, mert sokan érdeklődnek komolynak mondott szándékkal, szóban lefoglalózzák a kisnyuszit, utána mégis elérhetetlenné válnak. Közben viszont mások nem juthatnak hozzá a kiszemelt nyuszihoz, és csalódottan lemondanak róla, keresnek máshol másikat. A foglalóval elkerülhetjük ezeket és egyéb más kellemetlenségeket is.

 

    A foglaló visszafizetésre kerül, ha a nyuszival történne valami olyasmi, ami miatt a gazdi nem tudná haza vinni. 

 

Ha a gazdi foglalót fizetett, de nem jelentkezik a nyusziért, akkor a foglaló később nem jár vissza!

 

Az előjegyzés nem, a foglaló viszont kötelezettséggel jár!

 

Kiegészítés: FOGLALÓ NÉLKÜL A TOVÁBBIAKBAN SENKINEK NEM TARTOK FENN NYUSZIT (se kicsit, se nagyot; se gazdijelöltnek, se tenyésztőnek)! KÖSZÖNÖM A MEGÉRTÉST!

 

Vásárlás

 

A kisnyuszikból befolyó összeget a nyuszik felszerelésébe és takarmányozásába forgatjuk vissza, tehát minden nyuszivásárlónk a támogatónk. Támogatnak bennünket a fennmaradásban és akár a bővítkezésben is. Szívből köszönöm nektek/ Önöknek a támogatást, és hogy a nyulacskáim szerető gazdira találtak!

 

 

Fizetési módok:

- készpénzes fizetés a helyszínen egy összegben:

Amikor a gazdik a kisnyusziért jönnek, a kisnyuszi vételárának teljes összegét hozzák magukkal, és arra kérem Önöket/ kérlek Titeket, ne túl nagy pénzzel akarjanak/akarjatok fizetni, mert nem biztos, hogy vissza tudok adni, lévén a tenyésztő nem kereskedő!

- bankszámlára történő fizetéssel:

Előzetes egyeztetés és megbeszélés alapján kérhető ez a fizetési mód is. A kapcsolatfelvételt és a megegyezést követően privát üzenetben küldöm a bankszámla számomat, amelyre be lehet fizetni a teljes vételárat, vagy a foglalóból visszamaradt összeget min. 1 munkanappal azelőtt, hogy a gazdi a nyusziért jön. 

- banki átutalással:

Előzetes egyeztetés és megbeszélés alapján kérhető ez a fizetési mód is. A kapcsolatfelvételt és a megegyezést követően privát üzenetben küldöm a bankszámla számomat, amelyre át lehet utalni a teljes vételárat, vagy a foglalóból fennmaradó összeget. Az átutalást célszerű min. 3 munkanappal előbb elindítani, mint amelyen a nyusziért a gazdi érkezik. A vételárnak tehát előre meg kell érkeznie. 

- postán küldve a vételárat:

Címünkre postai úton is elküldhető mind a foglaló, mind pedig a teljes vételár.

 

A visszafizetésről:

Szeretném, ha mindenki, aki nyuszit vásárol, komolyan is gondolná, mert nyuszit nem vásárolok vissza. Amely nyuszikra szükségem van, őket a tenyészetben fogom. Ha netán valamilyen tragédia folytán szükségem van a vérvonalba tartozó egyedre, akkor felveszem a gazdival a kapcsolatot, és meglátom, hogy mire jutunk.

Természetesen, ha még nálam történne valami a már kifizetett nyuszival, úgy a vételárat vissza fizetem.

 

Nem nyúlgyár!

A Majszoló-Nyuszó Nyúltenyészet minőségi hobbi tenyészetként működik, és nem nyúlgyár!

 

Ez azt jelenti, hogy (még) nem vagyunk hivatalosan bejegyzett tenyészet, mégis mély elhivatottsággal viszonyolunk a Törpe rexhez, és számos hivatásos és hobbi tenyésztő barátunk van, aki elismer bennünket és segíti munkánkat. Az elismerés oka pedig a nyuszik iránti szeretetünk, odaadó gondoskodásunk, alapelveinkhez való ragaszkodás, és céljaink követése.

 

A tenyészet nem keverendő össze a szaporítók felelőtlen munkájával, akik sokkal  inkább a mennyiséget nézik és nem a minőséget. A szaporítók számára a nyúl csak eszköz a pénzszerzéshez, az én tenyészetemben a nyuszi a társunk. Együtt valósítjuk meg a célokat, együtt "örülünk", mert a gazdinak boldogság látni, ha egy nyuszi boldog és nyuszitáncot jár. Az anyákkal együtt vigyázzuk és óvjuk a megszületett kicsiket. Ha pedig valamelyik nyuszi beteg, vagy kisnyuszit veszítünk el, akkor a gazdi is szenved... 

 

A mi tenyészetünkben bevett szokás az is, hogy általában minden nőstény fél évet pihen mielőtt újabb nyúlfiókákat szülne. Indokolt esetben szoktunk hamarabb is pároztatni. Nálunk ez úgy működik, hogyha születés után elpusztul az anya alatt az alom, és fontos, hogy kisnyuszik legyenek, akkor 1 hónap múlva újra fedeztetjük. Ha pedig rendben felneveli az almot, akkor leghamarabb 8 héttel az ellés után fedeztetjük újra. (Természetesen addigra leválasztjuk mellőle a kisnyusziait, vagy szerencsés esetben már gazdihoz is kerültek.) Azonban gyakran fél évet is várunk az újabb vemhesítésig, mert nem célunk kihasználni az anyákat. Évi egy ellés pedig mindenképpen szükséges, hogy elkerüljük a túlzott álvemhesülést.

 

Tenyészetünk csak jól megfontolt indokkal alkalmaz rokontenyésztést. Ezeket nem titkoljuk el, a származási lapokon fel van tüntetve a családfa. Egyébként hacsak tehetjük, igyekszünk olyan párokat alkotni a fedeztetések során, akik idegenek egymásnak.

 

Osztályozás a nyulak keresztezésénél:

- nagyon szoros rokontenyésztés (szülő-ivadék, testvér, nagyszülő-unoka párosítás) - TESTVÉRPÁROSÍTÁST SZIGORÚAN TILTJUK!

- szoros rokontenyésztés (unokatestvér, nagybácsi-unokahúg párosítások)

- enyhe rokontenyésztés [a nyúltenyésztésben ezt nevezik beltenyésztésnek, tehát más az értelme, mint a köznyelvben], ami távolabbi rokonok párosítását jelenti. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy egy nyúlcsaládon vagy egy vonalon belül párosítjuk a nagyon távoli rokonokat.

- idegen nyulak keresztezése, amikor két nyúl közt nincs rokonsági kapcsolat, vagy az olyan távoli, hogy a párosítás szempontjából már nem mérvadó.

A vérvonalakat szintén számon tartjuk. A tenyésztésnek és azon is belül a rokontenyésztésnek számos formája és módszere van, de ezekről a szakmai fogásokról most nem szólunk.

Nálunk a vérvonalak számontartását úgy végezzük, hogy az anyáknak a lányait, a bakoknak a fiait követve figyeljük a vérvonalakat. Az anyáktól a nevelő képesség megőrzését, a bakoktól az előnyös tulajdonságok örökítését várjuk.

Árak - Mennyibe kerül a nyuszi?

2017. 01. 01.-től az alábbi árkategóriák kerülnek bevezetésre:

 

- az árak egészséges nyulakra vonatkoznak. A szőrszínt, a nemet és a standard minőséget és a szülőket egyaránt figyelembe vesszük az ár kialakításál. Továbbá az oltás költsége szintén befolyásoló tényező.

 

 Törpe rex 1 - 1,6 kg. Színes törpe 0,8 - 1,5 kg. 

Esetleges genetikai túlnövés, vagy ha a gazdi elhízlalja a nyulat, akkor számítani lehet akár 2 kg-os súlyra is.
 
 

Árak:

 

Színes törpék: 5 000 - 8 000 Ft (havanna szín, egyéb)

 

Fekete törpe rexek: 5 000 - 8 000 Ft

 

Kék és kék vadas törpe rexek: 5 000 Ft-tól 10 000 Ft-ig.

 

Lila törpe rexek: 5 000 - 10 000 Ft.

 

Castor (vörös vadas) törpe rexek: 6 000 Ft-tól 10 000 Ft-ig.

 

Krém / sárga/ narancs / vörös törpe rexek: 

BAK: 8 000 Ft-tól 10 000 Ft-ig. NŐSTÉNY: 10 000 - 12 000 Ft.

 

Egyéb, véletlenül hasadó színek gyakoriságától avagy ritkaságától függően, valamint a nyúl standard minőségétől függően 6 000 - 12 000 Ft.