Kisnyulaink legkorábban 6-8 hetes korban kézhez szoktatva, szobatisztaságra előnevelve, átszoktató élelemcsomaggal, a tenyészetben kiállított származási lappal vagy hivatalos származási igazolással, vitaminnal itatva, külső élősködő ellen kezelve, tavasztól őszig terjedő időszakban oltva költözhetnek új otthonukba.

 

Születés -> Előjegyzés -> Foglalás -> Vásárlás és Költözés

 

Részletes infókért lentebb katt a kulcsszavakra!

 

 

 

Telefonhívásra és az e-mailekre a lehető leggyorsabban reagálok.

SMS-re nem válaszolok. Köszönöm a megértést.

 

 

Gyors infók

 

Előjegyzés: Előzetes érdeklődés. Az almokból az előjegyzők választhatnak először az előjegyzés sorrendjében. Illetve attól függően, hogy kivel tudom hamarabb felvenni a kapcsolatot.

 

Ha nincs sem foglalásod, sem előjegyzésed, de szeretnél nyuszit és van legalább a 6-8 hetes kort betöltött szabad státuszú nyuszi, akkor azonnal eljöhetsz érte, és a tiéd lesz.

 

Foglalás: 3 000 Ft foglaló fizetésével a nyuszi státusza foglalt lesz. Így biztosan azé a nyuszi, aki a foglalót fizette. A foglaló érkezésére max. 1 hetet várunk. Ha nem érkezik meg, akkor másnak adjuk a nyuszit.

 

Vásárlás: A fizetés történhet készpénzzel, vagy bankszámlára átutalva/befizetve.

 

Költözés: A nyuszit a tenyészetben veszi át az új gazdi, aki hozza magával a biztonságos szállításra alkalmas kisállat hordozót. Átadjuk a dokumentumokat és az élelemcsomagot. Beszélgetünk, illetve, ha van papírmunka (szerződés, számla), akkor azt is elintézzük. Kb. 15-30 percet szoktak itt tölteni a gazdik.

 

Várólista: Mi a teendő akkor, ha konkrét elképzeléssel jössz hozzám, de azonnal nem tudok nyuszit adni? Ebben az esetben ha nem gond, hogy várnod kell, akkor várólistára kerülsz. A várólistás előjegyzést 3 havonta meg kell újíttatni (amennyiben még nem kaptál nyuszit).

 

Látogatás és választás: Van rá lehetőség, hogy személyesen is megtekintsd a kiszemelt (kis)nyuszit. Ezt mindenképp biztosítjuk neked, de kérlek értsd meg, ha éppen nem tudunk beengedni a nyúlházba, vagy nem engedjük dögönyözni őket. Az ellő és szoptató anyák sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre, így a leggyakrabban a (kis)nyuszikat kihozzuk a többi nyúl közül a bemutató karámba, és ott lehet választani közülük.

 

Vásárlási szerződés: bizonyos almokból csakis vásárlási szerződéssel adunk el. A vásárlási szerződésben foglalt kötelezettségekhez mind a Vevőnek mind az Eladónak tartania kell magát.

 

A nagyon-nagyon részletes működési eljárásunkat lentebb olvashatod

 a kulcsszavakra kattintva.

Tényleg hosszú, úgyhogy csak akkor vágj bele, ha van sok időd

 és érdekelnek a részletek :) 

 

Vásárlási infó Katt a kulcsszavakra!

Előjegyzés

 

Lehetőség van előre jelezni, hogy a gazdi milyen színű, nemű kisnyuszit szeretne, és milyen célra. Így előre tudok kalkulálni az igényeknek megfelelően. A szándékot lehet jelezni telefonon vagy e-mail-ben.

 
 • A leendő gazdi előjegyzéssel élhet a születendő vagy a már megszületett, de még nagyon fiatal 1-4 hetes kisnyuszi(k)ra. 

 • 6 hetes vagy idősebb nyuszi is előjegyzés alá vonható. Ebben az esetben max. 1 hetet várunk a foglaló megérkezéséig. Ha nem érkezik foglaló, akkor a kisnyuszi ismét gazdit keresővé válik.

 • Az előjegyzés szólhat egy vagy több nyuszira

 • Az igényekről listát vezetek, és a kicsi érkezésekor a tenyészet értesíti a gazdijelöltet. 

 • Az előjegyzések a beérkezés időrendjében nézem, tehát aki előbb jelezte a szándékát ugyanarra a nyuszira, ő fog hamarabb kisnyuszihoz jutni.

 • A gazdi vissza léphet vásárlási szándékától, vagy átadhatja az elsőbbséget más előjegyzőnek.

 • A tenyészetnek minden esetben megvan a joga az első választáshoz: a tenyésztő tovább tartási szándékkal bent foghatja a tenyészetben a számára értékesnek tűnő nyuszit. 

 • Az előjegyzés akkor érvényes, ha üzenetben leírják, vagy szóban kimondják, hogy elő akarnak jegyeztetni. Az érdeklődés és az, hogy "ilyet-olyat keresek" vagy "ilyet akar a család" önmagában még nem jelent előjegyzést.

 • Ha a tenyésztő komolytalannak ítéli meg az előjegyző vásárlási szándékát, akkor törölheti az előjegyzést.

A gazdijelöltektől annyit kérnék, hogyha meggondolták magukat, akkor azt jelezzék a tenyészet felé, így törölni tudom az előjegyzést és a hátrébb várakozók előrébb sorolódnak. Köszönöm!

 

Az előjegyzések 3 hónap alatt elévülnek, így ha még mindig aktuális a szándék, akkor azt kérjük frissíteni!

 

Foglalás

A foglalás az előjegyzést követi.

 

 

FOGLALÓ NÉLKÜL A TOVÁBBIAKBAN SENKINEK NEM TARTOK FENN NYUSZIT (se kicsit, se nagyot; se gazdijelöltnek, se tenyésztőnek)! KÖSZÖNÖM A MEGÉRTÉST!

 

Azok, akik személyesen szeretnének választani a már elvihető kisnyuszik közül, ők a szabad státuszú (tehát amelyekre se foglalás, se előjegyzés nincs) nyuszik közül választhatnak!

 

A nyuszik foglalója fix 3 000 Ft, melyet az e-mailben megbeszélt bankszámla számra kérünk elutalni. (Vagy cím kérése esetén rózsaszín csekken Postán feladva is elküldhető.) A tenyészet látogatása alkalmával személyesen kifizethető a kiválasztott kisnyúlra.

 

Miért szükséges a foglalás?

Mert így biztosan mindenki azt a nyuszit kapja, amit kinézett magának az alomból!

 

   A foglalásra 23 napos kor után van lehetőség. Innentől kezdve az eddig jelentkezett előjegyzőknek 8 napja van végleges döntést hozni és elküldeni a foglalót. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a kisnyuszi ismét gazdit keresővé válik. 

6 hetes kor betöltése után már nem várunk 8 napot a foglaló érkezésére. A jelentkezést követően - lehetőségekhez mérten - azonnal kérjük eljuttatni hozzánk a foglalót, vagy aki 2-3 napon belül el tud hozzánk jönni a nyusziért, annak akkor addig fenntartjuk a nyulacskát.

 
 • A foglaló visszafizetésre kerül, ha a nyuszival történne valami olyasmi, ami miatt a gazdi nem tudná haza vinni. 

 
 • Ha a gazdi foglalót fizetett, de nem jelentkezik a nyusziért, akkor a foglalót nem áll módunkban vissza fizetni.

 

A lefoglalt kisnyuszit a választási kor után (6-7 hetes kor) 1, max. 2 hétig tartjuk magunknál a gazdinak. Ha ezidő alatt nem jelentkezik vagy nem ér ide a nyusziért, akkor a kisnyuszi ismét eladóvá válik.

 

Az előjegyzés nem, a foglaló viszont kötelezettséggel jár!

 

 

Vásárlás

 

A kisnyuszikból befolyó összeget a nyuszik felszerelésébe és takarmányozásába forgatjuk vissza, tehát minden nyuszivásárlónk a támogatónk. Támogatnak bennünket a fennmaradásban és akár a bővítkezésben is. 

Szívből köszönöm nektek/ Önöknek a támogatást, és hogy a nyulacskáim szerető gazdira találtak!

 

 

Fizetési módok:

- készpénzes fizetés a helyszínen egy összegben:

Amikor a gazdik a kisnyusziért jönnek, a kisnyuszi vételárának teljes összegét hozzák magukkal, és arra kérem Önöket/ kérlek Titeket, ne túl nagy pénzzel akarjanak/akarjatok fizetni, mert nem biztos, hogy vissza tudok adni, lévén a tenyésztő nem kereskedő!

- bankszámlára történő fizetéssel:

Előzetes egyeztetés és megbeszélés alapján kérhető ez a fizetési mód is. A kapcsolatfelvételt és a megegyezést követően privát üzenetben küldöm a bankszámla számomat, amelyre be lehet fizetni a teljes vételárat, vagy a foglalóból visszamaradt összeget min. 1 munkanappal azelőtt, hogy a gazdi a nyusziért jön.

- banki átutalással:

Előzetes egyeztetés és megbeszélés alapján kérhető ez a fizetési mód is. A kapcsolatfelvételt és a megegyezést követően privát üzenetben küldöm a bankszámla számomat, amelyre át lehet utalni a teljes vételárat, vagy a foglalóból fennmaradó összeget. Az átutalást célszerű min. 3 munkanappal előbb elindítani, mint amelyen a nyusziért a gazdi érkezik. A vételárnak tehát előre meg kell érkeznie.

- postán küldve a vételárat:

Címünkre postai úton is elküldhető mind a foglaló, mind pedig a teljes vételár.

 

A visszafizetésről:

Szeretném, ha mindenki, aki nyuszit vásárol, komolyan is gondolná, mert nyuszit nem vásárolok vissza. Amely nyuszikra szükségem van, őket a tenyészetben fogom. Ha netán valamilyen tragédia folytán szükségem van a vérvonalba tartozó egyedre, akkor felveszem a gazdival a kapcsolatot, és meglátom, hogy mire jutunk.

 

Természetesen, ha még nálam történne valami a már előre kifizetett nyuszival, úgy a vételárat vissza fizetem.

 

Valamint, ha etikailag indokolt a nyúl vételárának visszafizetése, akkor megteszem. Mit értek ez alatt? Ha fél éves vagy annál fiatalabb tenyésztésre kért nyúlról bizonyítottan kiderül, hogy génhibás lett. Egyéb esetben nem vagyok köteles pénzt vissza adni.

 

Nem nyúlgyár!

A Majszoló-Nyuszó Nyúltenyészet minőségi hobbi tenyészetként működik, és nem nyúlgyár!

 
Módosítás: 2017. februárjától hivatalosan regisztrált tenyésztő vagyok!
 

Ez azt jelenti, hogy (még) nem vagyunk hivatalosan bejegyzett tenyészet, mégis mély elhivatottsággal viszonyolunk a Törpe rexhez, és számos hivatásos és hobbi tenyésztő barátunk van, aki elismer bennünket és segíti munkánkat. Az elismerés oka pedig a nyuszik iránti szeretetünk, odaadó gondoskodásunk, alapelveinkhez való ragaszkodás, és céljaink követése.

 

2017 februárjától hivatalosan regisztrált tenyésztő vagyok, de továbbra is hobbi keretek közt tenyésztek. Tehát folytatjuk az eddigi gyakorlatokat azzal a különbséggel, hogy a kék és sárga/narancs állományból kiállításra is tenyésztünk.

 

A tenyészet nem keverendő össze a szaporítók felelőtlen munkájával, akik sokkal  inkább a mennyiséget nézik és nem a minőséget. A szaporítók számára a nyúl csak eszköz a pénzszerzéshez, az én tenyészetemben a nyuszi a társunk. Együtt valósítjuk meg a célokat, együtt "örülünk", mert a gazdinak boldogság látni, ha egy nyuszi boldog és nyuszitáncot jár. Az anyákkal együtt vigyázzuk és óvjuk a megszületett kicsiket. Ha pedig valamelyik nyuszi beteg, vagy kisnyuszit veszítünk el, akkor a gazdi is szenved... 

 

Tenyészetemben bevett szokás az is, hogy általában minden nőstény fél évet pihen mielőtt újabb nyúlfiókákat szülne. Indokolt esetben szoktunk hamarabb is pároztatni. Nálunk ez úgy működik, hogyha születés után elpusztul az anya alatt az alom, és fontos, hogy kisnyuszik legyenek, akkor 1 hónap múlva újra fedeztetjük. Ha pedig rendben felneveli az almot, akkor leghamarabb 8 héttel az ellés után fedeztetjük újra. (Természetesen addigra leválasztjuk mellőle a kisnyuszijait, vagy szerencsés esetben már gazdihoz is kerültek.) Azonban gyakran fél évet is várunk az újabb vemhesítésig, mert nem célunk kihasználni az anyákat. Évi egy ellés pedig mindenképpen szükséges, hogy elkerüljük a túlzott álvemhesülést.

 

Tenyészetünk csak jól megfontolt indokkal alkalmaz rokontenyésztést. Ezeket nem titkoljuk el, a származási lapokon fel van tüntetve a családfa. Egyébként hacsak tehetjük, igyekszünk olyan párokat alkotni a fedeztetések során, akik idegenek egymásnak.

 

Osztályozás a nyulak keresztezésénél:

- nagyon szoros rokontenyésztés (szülő-ivadék, féltestvér, nagyszülő-unoka párosítás) - ÉDESTESTVÉR PÁROSÍTÁST SZIGORÚAN TILTJUK!

- szoros rokontenyésztés (unokatestvér, nagybácsi-unokahúg párosítások)

- enyhe rokontenyésztés, ami távolabbi rokonok párosítását jelenti. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy egy nyúlcsaládon vagy egy vonalon belül párosítjuk a nagyon távoli rokonokat.

- idegen nyulak keresztezése, amikor két nyúl közt nincs rokonsági kapcsolat, vagy az olyan távoli, hogy a párosítás szempontjából már nem mérvadó.

A vérvonalakat szintén számon tartjuk. A tenyésztésnek és azon is belül a rokontenyésztésnek számos formája és módszere van, de ezekről a szakmai fogásokról most nem szólunk.

Nálunk a vérvonalak számontartását úgy végezzük, hogy az anyáknak a lányait, a bakoknak a fiait követve figyeljük a vérvonalakat. Az anyáktól a nevelő képesség megőrzését, a bakoktól az előnyös tulajdonságok örökítését várjuk.

Árak - Mennyibe kerül a nyuszi?

 

2018. 01. 01.-től az alábbi árkategóriák kerültek bevezetésre:

 

- az árak egészséges nyulakra vonatkoznak. A szőrszínt, a nemet és a standard minőséget és a szülőket egyaránt figyelembe vesszük az ár kialakításál. Továbbá az oltás költsége szintén befolyásoló tényező.

 

 Törpe rex 1 - 1,6 kg. Színes törpe 0,8 - 1,5 kg. 

Esetleges genetikai túlnövés, vagy ha a gazdi elhízlalja a nyulat, akkor számítani lehet akár 2 kg-os súlyra is.
 
 

Árak:

 

Egyszínű nyulak:

 

Fekete Törpe rexek: 8 000 Ft.

 

Kék Törpe rexek: 8 000 Ft-tól 12 000 Ft-ig.

 

Lila (feh / marburgi) Törpe rexek: 8 000 - 12 000 Ft.

 

 

Aguti (vadas) színcsaládba tartozó színű nyulak:

 

Castor (vörös vadas) Törpe rexek: 8 000 - 12 000 Ft.

 

Kék vadas (kék szürke / opál) Törpe rexek: 8 000 Ft - 10 000 Ft.

 

Krém (pasztell) Törpe rexek: 10 000 Ft - 12 000 Ft.

 

Sárga / narancs Törpe rexek: 10 000 Ft - 15 000 Ft.

 

Regisztrált, kiállításon bírált nyúl ára akár 15 000 Ft is lehet.

 
 

Egyéb színek, melyek ritkán: véletlenül vagy váratlanul kihasadhatnak:

Kék csincsilla Törpe rex: 10 000 - 12 000 Ft

Lila vadas/ hiúz Törpe rex: 10 000 - 12 000 Ft

Japán tarka Törpe rex: 6 000 - 8 000 Ft.

Vadas Törpe rex: 6 000 - 8 000 Ft.

 

Színes törpe - Törpe rex keverék kisnyuszik ára kék, lila és csokibarna színekben: 8 000 Ft.

 

 

Házikedvencek esetében:

Házi származási lapot minden esetben állítunk ki + regisztrált egyed esetén egy hivatalos igazolást, úgynevezett származási lap kivonatát, mely igazolja a nyulat és a szüleit. Ezek a dokumentumok ingyenesek.

Azonban a részletes, teljes hivatalos származási lap ("törzskönyv") igénylését előre jelezni kell felénk!

Vagy utólag is kiállítható. Ennek költségeit a kérelmezőnek kell állnia.

 

Tenyésztésre kért nyúl esetében:

Regisztrált egyed esetén a hivatalos "törzskönyvet" lekérjük, és azzal együtt adjuk át a vevőnek. Vagy utólag postázzuk. A származási lap költségei a vevőt terhelik, avagy már előre belekalkuláljuk az árba, ami azt jelenti, hogy a tenyészár valamivel magasabb lehet mint a honlapon megjelölt összeg.

 
 

A dokumentumokról

 

 

Származási lap: olyan dokumentum, melyen feltüntetésre kerülnek az adott nyúl felmenőinek adatai. Legalább a nagyszülőkig vissza van vezetve, kivéve, ha import nyúlról van szó, vagy olyan nyulak gyerekéről, ahol a tenyésztő nem kapott, vagy nem tudott származási lapot szerezni.

 

Két féle származási lap létezik:

- hivatalos származási lap

- és a házi származási lap.

 

Származási lap kivonata: hivatalos dokumentum, mely igazolja a nyúl eredetét. A felmenők közt csak a szülőket tünteti fel. A 4-es terjedelmű.

 

Amennyiben a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazza, úgy a házi származási lap is értékes dokumentum! Egy magára valamit is adó hobbi tenyésztő mindenképpen állít ki házi származási lapot, természetesen a hiteles adatokkal! (A hivatalos származási lappal is vissza lehet élni, de azt gondolom, hogy egyik visszaélésnek sincs semmi értelme.)

Vannak fajták, ill. adott fajtán belül olyan színek, melyeknek a regisztrált tenyésztők sem tudnak lekérni az egyesületüktől vagy klubbuktól hivatalos származási lapot. Ebben az esetben a tenyésztő házi származási lapot állít ki a nyuszi felmenőiről.

 
 

Ivartalanítási szerződés: olyan egyezmény, mely kötelezi a Gazdát (az új  Tulajdonost, Vevőt), hogy a házikedvencnek vásárolt kisállatát a szerződésben megfogalmazott határidőn belül szakemberrel ivartalanítassa. Ilyen szerződést akkor kötünk, ha a tenyésztő erkölcsi és szakmai döntése alapján a nyúl jövőjére nézve ezt érzi a leghelyesebbnek.

 

Vásárlási szerződés: A nyúl átadás - átvételéről szóló dokumentum. Benne foglaltatnak a nyúl érdekeit, fizikai és érzelmi biztonságát védő kötelességek, valamint az Eladó mint tenyésztő és a Vevő mint új tulajdonos egymás iránti kötelezettségei.

Várólista

Várólistára kerülnek azok a gazdik, akik előjegyzési szándékkal felkeresik a tenyészetet, de nem tudunk nekik azonnal a kívánt kisnyuszival szolgálni.

Ennek oka lehet:

- még nem született olyan kisnyuszi, amire igény van (pl. lila bakot keres valaki, de nem születik meg az alom, vagy sikeresen megszületik, ugyanakkor minden nyuszi lány nemű az adott alomban);

- túljelentkezés. (Az érkezett előjegyzések sorrendjében keressük fel a gazdijelölteket.)

 
 

A várólistára az kerül fel, aki jelzi a tenyésztőnek, hogy tud várni a kisnyuszira!

Vásárlási szerződés

 

Mi az a vásárlási szerződés?

 

Vásárlási szerződés: A nyúl átadás - átvételéről szóló dokumentum. Benne foglaltatnak a nyúl érdekeit, fizikai és érzelmi biztonságát védő kötelességek, valamint az Eladó mint tenyésztő és a Vevő mint új tulajdonos egymás iránti kötelezettségei.

 

 

 

VÁSÁRLÁSI SZERZŐDÉS TARTALMA

 

Vásárlási szerződést nem minden alomra, egyedre kötünk!

A szerződés többnyire a regisztrált egyedeket érinti. 

 

Alább leírtak annyiban értendők kötelezettségként, amennyiben egy állatot szeretni és tisztelni szükséges.

 

Ezek a dolgok nálunk önmagától értetődőek, reméljük, hogy a leendő Gazdik számára sem nyújt semmi "betarthatatlant".
 

 

A szerződést azért hoztuk létre, hogy elsősorban a nyúl érdekeit védje. Továbbá magában foglalja az Eladó mint tenyésztő és a Vevő mint új gazda/ tulajdonos kötelességeit. Tehát mindhárom felet védi.

 

 

A szerződés megkötésekor szükség van a személyes adatokra!

Ezért a nyuszi költöztetésekor mindenki hozza magával a személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Köszönjük!
 
 

Mit tartalmaz a szerződés?*

* Nem az eredeti szöveg, hanem annak tartalmi kivonata!
 

Eladó mint Tenyésztő részéről:

 

1. A tenyésztő kötelezi magát arra, hogy legjobb tudása szerint gondozza, neveli, a lehetőségekhez mérten a legjobb módon tartja és takarmányozza, és a lehető legjobb egészségi állapotban adja át a nyulat az új gazdájának.

 

 

2. A tenyésztő tanácsadással szolgál azoknak a Gazdiknak a kérdéseire, akik tőle vásároltak nyulat.  

 

 

3. A Tenyésztő a szerződésben meghatározott ideig garanciát vállal a nyúl egészségi állapotára. 

 

 
 

A Vevő mint új Tulajdonos (új Gazda) kötelezettségei:

 

1.A Vevőnek kötelessége jól gondoskodni a vásárolt nyúlról. Köteles biztosítani a nyúlnak a megfelelő tartási, gondozási és takarmányozási feltételeket!

Köteles a védőoltásokat rendszeresen beadatni, és szükség esetén állatorvoshoz vinni a nyulat.

 

2. Ha valaki úgy dönt, hogy valamilyen okból meg kíván válni a tőlünk vásárolt nyuszijától/ nyuszijaitól, akkor első dolga legyen a Tenyésztőt megkérdezni a nyúl/nyulak visszafogadásáról

 

Ha a nyúl bizonyítottan egészséges, és van szabad helyünk, akkor vissza fogadjuk. Ha nincs szabad ketrec, ahol el tudnánk helyezni, akkor segítünk az új gazda keresésében.

Visszafogadáskor a nyúl Tenyésztőhöz való szállítása a Vevő feladata.

 

3. A tenyésztésre kért nyulak esetében ugyanígy elvárjuk a Tulajdonostól, hogy ha meg akar válni tenyészállatától, akkor először minket kérdezzen meg, szükségünk van-e a nyúlra. Ha lemondunk a nyusziról, akkor is szeretnénk tudni, hogy hova, kihez kerül!

A tenyésztésre vitt nyúl levágása vagy bármi más módon történő elpusztítása tilos, amennyiben annak egészségi állapota nem indokolja ezt a lépést! Ha a nyúl spontán elhalálozott arról is szeretnénk tudni.

A tenyésztésből kiöregedett nyulat a Tulajdonosa köteles humánus elbánásban részesíteni, ami azt jelenti, hogy vagy örökbe adja házikedvencként egy arra megfelelő személynek, vagy a nyúl életének végéig jólétben magánál tartja magánál a Tulajdonos.

 

4. Házikedvencnek vásárolt nyulat tovább szaporítani tilos! A tiltás megszegége jogi következményeket, és kártérítés fizetését vonja maga után!

 

5. A házikedvencnek vett nyúl ivartalanítása (egészségügyi szempontból fokozottan) ajánlott. 

Ha a szerződésben kötelezettségként szerepel adott nyúl ivartalanítása, úgy a Gazda köteles ivartalaníttatni a nyulat a megszabott határidőn belül. 

 

TENYÉSZTÉSRE KÉRT NYULAT LEGALÁBB 1 ALKALOMMAL BE KELL MUTATNI KIÁLLÍTÁSON 13 HÓNAPOS KORA ELŐTT!

 

 

A teljes szerződést a helyszínen személyesen olvashatják át!

Látogatás a tenyészetben

Van rá mód, hogy a gazdi személyesen megtekintse a megvásárolni kívánt (kis)nyulat. Ezt egy látogatás alkalmával megteheti.

 

Ugyanakkor:

 

A látogatásokat a nyulakra való tekintettel higiéniai okok miatt korlátozhatjuk különösen az ellések és laktáció (szoptatás) idején. Magyarul nem feltétlen engedjük be a nyúlházba a látogatót, inkább kihozzuk a teraszra vagy behozzuk a lakásba a kisnyuszit/ kisnyuszikat (vagy  felnőtt nyuszit) megmutatni. 

 

Kézfertőtlenítő használatát is kérjük. Ezt mi biztosítjuk a látogatóknak.

 

Eladás

 

Hobbi célra minden színből vásárolhatok?

A válasz egyértelműen IGEN :)

Vásárlási szerződéssel és annak betartásával még az igen ritka színekből, vérvonalakból is adunk el házikedvencnek kisnyuszikat.

 

Minden kisnyuszit eladunk?

A válasz egyértelműen NEM. Amellett, hogy szeretünk eladni hobbi célra (házikedvencnek) kisnyuszikat, kiállításra is tenyésztünk, így mindig lesznek olyan nyulak, avagy akár egész almok, amelyek pici korban még nem eladóak, viszont növendék vagy felnőtt korukban már eladóak lehetnek.

Ez furcsán hangozhat, de általában már 2 hónaposan kiszúrom, hogy mely nyulak lesznek az örök maradósak és melyek nem. Erre állítom be a tudatomat és így könnyebb az elválás. Mert tudom, hogy egy részük csak egy ideig lesz velünk, aztán megtaláljuk nekik a legszuperebb gazdit. :) 

 

Tovább szaporításra bármely színből vásárolhatok?

Hát nincs kizárva. Egy- két emberrel már kivételt tettem, de inkább nem. Inkább egyikből sem. Köszönöm, ha őszinte vagy, és a megkeresésedkor tisztázod velem, hogy mire kell a nyuszi, de lássuk be, hogy ha Te ezzel keresel meg, akkor nem valószínű, hogy relatíve drága és egyedi vérvonalakból származó nyúlra vágysz, hanem csak nyúlra, ami fajtajellegében megfelel az elképzeléseidnek miközben azt sem tudod, hogy mit csinálsz, pusztán vágysz rá, hogy szaporodjanak a nyulaid. (Tisztelet a kivételnek!)

Kivételt eddig olyan emberekkel tettem, akik megbízhatónak bizonyultak és nem szaporítják túl. Sőt rajonganak a Tőlem vásárolt nyulukért, és nagyon jó körülmények közt tartják, pl. lakásban házikedvencként. De az ő figyelmüket sem árt felhívni arra, hogy ez nem egy kezdőknek való fajta, ráadásul eladni/ gazdit találni sem könnyű az utódoknak.

 

Tenyésztésre bármely színből vásárolhatok?

IGEN és NEM.

Ez sok mindentől függ. 

Igen, mert ha nevelünk adott színből (vagy minden színből) egyedetek erre a célra, akkor egyértelműen igen a válasz. Bár már akár kis korban is eladhatjuk erre a célra. (Elég jó szemünk van már hozzá.)

Ha pedig NEM, akkor az azért van, mert nem neveltünk az adott színből (színekből), vagy pedig egyáltalán nem áll szándékunkban eladni tenyésztésre valamely színből. 

Ezek a dolgok menet közben alakulnak, ahogy az újabb generációk cseperednek. És ahogy az almok tükrében kialakulnak a megfelelő tenyészpárok. 

 

 

Tételek: 1 - 10 ból 10

Egyebek:

 

A tőlünk vásárolt hobbi nyulat tovább szaporítani tilos! Jogi következményeket és akár kártérítés fizetését vonhatja maga után.

 

Szaporításra nem szívesen adok el nyulat, az erre kért nyulak adását megfontolom, és jogomban áll visszautasítani.

 

Tenyésztésre kért nyulakat megbeszéljük. Kérésre akár saját magam választom ki a megfelelőnek vélt egyedeket. Vagy személyesen, illetve fotóról lehet választania a tenyésztőnek. 

(De ebben az esetben is jogomban áll visszautasítani a kérést. Valamint foglaló nélkül nem vagyok köteles hosszú távon tartani senkinek a nyula(ka)t.)

 

Elvárom, hogy a Tőlem származó nyuszik megbecsülve legyenek, méltó gondozásban és törődésben részesüljenek!

 

Szeretném, ha minél több tőlem vásárolt házikedvenc nyuszi ivartalanításban részesülne, hogy sok-sok évig tudjanak a gazdáikkal lenni, valamint kaphassanak ivartalanított társat maguk mellé, hiszen a nyuszi társas lény, és sokkal boldogabb egy fajtája bélivel.