Kisnyulaink legkorábban 6-8 hetes korban kézhez szoktatva, szobatisztaságra előnevelve, átszoktató élelemcsomaggal, a tenyészetben kiállított származási lappal, vitaminnal itatva, külső élősködő ellen kezelve, tavasztól őszig terjedő időszakban oltva költözhetnek új otthonukba.

 

Születés -> Előjegyzés -> Foglalás -> Vásárlás és Költözés

 

Részletes infókért lentebb katt a kulcsszavakra!

 

 

Vásárlási infó

Előjegyzés

 

Lehetőség van előre jelezni, hogy a gazdi milyen színű, nemű kisnyuszit szeretne, és milyen célra. Így előre tudok kalkulálni az igényeknek megfelelően. A szándékot lehet jelezni telefonon vagy e-mail-ben.

 
 • A leendő gazdi előjegyzéssel élhet a születendő vagy a már megszületett, de még nagyon fiatal 1-4 hetes kisnyuszi(k)ra. 

 • 6 hetes vagy idősebb nyuszi is előjegyzés alá vonható. Ebben az esetben max. 1 hetet várunk a foglaló megérkezéséig. Ha nem érkezik foglaló, akkor a kisnyuszi ismét gazdit keresővé válik.

 • Az előjegyzés szólhat egy vagy több nyuszira

 • Az igényekről listát vezetek, és a kicsi érkezésekor a tenyészet értesíti a gazdijelöltet. 

 • Az előjegyzések a beérkezés időrendjében nézem, tehát aki előbb jelezte a szándékát ugyanarra a nyuszira, ő fog hamarabb kisnyuszihoz jutni.

 • A gazdi vissza léphet vásárlási szándékától, vagy átadhatja az elsőbbséget más előjegyzőnek.

 • A tenyészetnek minden esetben megvan a joga az első választáshoz: a tenyésztő tovább tartási szándékkal bent foghatja a tenyészetben a számára értékesnek tűnő nyuszit. 

 • Az előjegyzés akkor érvényes, ha üzenetben leírják, vagy szóban kimondják, hogy elő akarnak jegyeztetni. Az érdeklődés és az, hogy "ilyet-olyat keresek" vagy "ilyet akar a család" önmagában még nem jelent előjegyzést.

 • Ha a tenyésztő komolytalannak ítéli meg az előjegyző vásárlási szándékát, akkor törölheti az előjegyzést.

A gazdijelöltektől annyit kérnék, hogyha meggondolták magukat, akkor azt jelezzék a tenyészet felé, így törölni tudom az előjegyzést és a hátrébb várakozók előrébb sorolódnak. Köszönöm!

 

Foglalás

A foglalás az előjegyzést követi.

 

 

FOGLALÓ NÉLKÜL A TOVÁBBIAKBAN SENKINEK NEM TARTOK FENN NYUSZIT (se kicsit, se nagyot; se gazdijelöltnek, se tenyésztőnek)! KÖSZÖNÖM A MEGÉRTÉST!

 

Azok, akik személyesen szeretnének választani a már elvihető kisnyuszik közül, ők a szabad státuszú (tehát amelyekre se foglalás, se előjegyzés nincs) nyuszik közül választhatnak!

 

A nyuszik foglalója fix 3 000 Ft, melyet az e-mailben megbeszélt bankszámla számra kérünk elutalni. (Vagy cím kérése esetén rózsaszín csekken Postán feladva is elküldhető.) A tenyészet látogatása alkalmával személyesen kifizethető a kiválasztott kisnyúlra.

 

Miért szükséges a foglalás?

Mert így biztosan mindenki azt a nyuszit kapja, amit kinézett magának az alomból!

 

   A foglalásra 23 napos kor után van lehetőség. Innentől kezdve az eddig jelentkezett előjegyzőknek 8 napja van végleges döntést hozni és elküldeni a foglalót. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a kisnyuszi ismét gazdit keresővé válik. 

6 hetes kor betöltése után már nem várunk 8 napot a foglaló érkezésére. A jelentkezést követően - lehetőségekhez mérten - azonnal kérjük eljuttatni hozzánk a foglalót, vagy aki 2-3 napon belül el tud hozzánk jönni a nyusziért, annak akkor addig fenntartjuk a nyulacskát.

 
 • A foglaló visszafizetésre kerül, ha a nyuszival történne valami olyasmi, ami miatt a gazdi nem tudná haza vinni. 

 
 • Ha a gazdi foglalót fizetett, de nem jelentkezik a nyusziért, akkor a foglalót nem áll módunkban vissza fizetni.

 

A lefoglalt kisnyuszit a választási kor után (6-7 hetes kor) 1, max. 2 hétig tartjuk magunknál a gazdinak. Ha ezidő alatt nem jelentkezik vagy nem ér ide a nyusziért, akkor a kisnyuszi ismét eladóvá válik.

 

Az előjegyzés nem, a foglaló viszont kötelezettséggel jár!

 

 

Vásárlás

 

A kisnyuszikból befolyó összeget a nyuszik felszerelésébe és takarmányozásába forgatjuk vissza, tehát minden nyuszivásárlónk a támogatónk. Támogatnak bennünket a fennmaradásban és akár a bővítkezésben is. Szívből köszönöm nektek/ Önöknek a támogatást, és hogy a nyulacskáim szerető gazdira találtak!

 

 

Fizetési módok:

- készpénzes fizetés a helyszínen egy összegben:

Amikor a gazdik a kisnyusziért jönnek, a kisnyuszi vételárának teljes összegét hozzák magukkal, és arra kérem Önöket/ kérlek Titeket, ne túl nagy pénzzel akarjanak/akarjatok fizetni, mert nem biztos, hogy vissza tudok adni, lévén a tenyésztő nem kereskedő!

- bankszámlára történő fizetéssel:

Előzetes egyeztetés és megbeszélés alapján kérhető ez a fizetési mód is. A kapcsolatfelvételt és a megegyezést követően privát üzenetben küldöm a bankszámla számomat, amelyre be lehet fizetni a teljes vételárat, vagy a foglalóból visszamaradt összeget min. 1 munkanappal azelőtt, hogy a gazdi a nyusziért jön. 

- banki átutalással:

Előzetes egyeztetés és megbeszélés alapján kérhető ez a fizetési mód is. A kapcsolatfelvételt és a megegyezést követően privát üzenetben küldöm a bankszámla számomat, amelyre át lehet utalni a teljes vételárat, vagy a foglalóból fennmaradó összeget. Az átutalást célszerű min. 3 munkanappal előbb elindítani, mint amelyen a nyusziért a gazdi érkezik. A vételárnak tehát előre meg kell érkeznie. 

- postán küldve a vételárat:

Címünkre postai úton is elküldhető mind a foglaló, mind pedig a teljes vételár.

 

A visszafizetésről:

Szeretném, ha mindenki, aki nyuszit vásárol, komolyan is gondolná, mert nyuszit nem vásárolok vissza. Amely nyuszikra szükségem van, őket a tenyészetben fogom. Ha netán valamilyen tragédia folytán szükségem van a vérvonalba tartozó egyedre, akkor felveszem a gazdival a kapcsolatot, és meglátom, hogy mire jutunk.

Természetesen, ha még nálam történne valami a már kifizetett nyuszival, úgy a vételárat vissza fizetem.

 

Nem nyúlgyár!

A Majszoló-Nyuszó Nyúltenyészet minőségi hobbi tenyészetként működik, és nem nyúlgyár!

 
Módosítás: 2017. februárjától hivatalosan regisztrált tenyésztő vagyok!
 

Ez azt jelenti, hogy (még) nem vagyunk hivatalosan bejegyzett tenyészet, mégis mély elhivatottsággal viszonyolunk a Törpe rexhez, és számos hivatásos és hobbi tenyésztő barátunk van, aki elismer bennünket és segíti munkánkat. Az elismerés oka pedig a nyuszik iránti szeretetünk, odaadó gondoskodásunk, alapelveinkhez való ragaszkodás, és céljaink követése.

 

2017 februárjától hivatalosan regisztrált tenyésztő vagyok, de továbbra is hobbi keretek közt tenyésztek. Tehát folytatjuk az eddigi gyakorlatokat azzal a különbséggel, hogy a kék és sárga/narancs állományból kiállításra is tenyésztünk.

 

A tenyészet nem keverendő össze a szaporítók felelőtlen munkájával, akik sokkal  inkább a mennyiséget nézik és nem a minőséget. A szaporítók számára a nyúl csak eszköz a pénzszerzéshez, az én tenyészetemben a nyuszi a társunk. Együtt valósítjuk meg a célokat, együtt "örülünk", mert a gazdinak boldogság látni, ha egy nyuszi boldog és nyuszitáncot jár. Az anyákkal együtt vigyázzuk és óvjuk a megszületett kicsiket. Ha pedig valamelyik nyuszi beteg, vagy kisnyuszit veszítünk el, akkor a gazdi is szenved... 

 

Tenyészetemben bevett szokás az is, hogy általában minden nőstény fél évet pihen mielőtt újabb nyúlfiókákat szülne. Indokolt esetben szoktunk hamarabb is pároztatni. Nálunk ez úgy működik, hogyha születés után elpusztul az anya alatt az alom, és fontos, hogy kisnyuszik legyenek, akkor 1 hónap múlva újra fedeztetjük. Ha pedig rendben felneveli az almot, akkor leghamarabb 8 héttel az ellés után fedeztetjük újra. (Természetesen addigra leválasztjuk mellőle a kisnyuszijait, vagy szerencsés esetben már gazdihoz is kerültek.) Azonban gyakran fél évet is várunk az újabb vemhesítésig, mert nem célunk kihasználni az anyákat. Évi egy ellés pedig mindenképpen szükséges, hogy elkerüljük a túlzott álvemhesülést.

 

Tenyészetünk csak jól megfontolt indokkal alkalmaz rokontenyésztést. Ezeket nem titkoljuk el, a származási lapokon fel van tüntetve a családfa. Egyébként hacsak tehetjük, igyekszünk olyan párokat alkotni a fedeztetések során, akik idegenek egymásnak.

 

Osztályozás a nyulak keresztezésénél:

- nagyon szoros rokontenyésztés (szülő-ivadék, féltestvér, nagyszülő-unoka párosítás) - ÉDESTESTVÉR PÁROSÍTÁST SZIGORÚAN TILTJUK!

- szoros rokontenyésztés (unokatestvér, nagybácsi-unokahúg párosítások)

- enyhe rokontenyésztés [a nyúltenyésztésben ezt nevezik beltenyésztésnek, tehát más az értelme, mint a köznyelvben], ami távolabbi rokonok párosítását jelenti. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy egy nyúlcsaládon vagy egy vonalon belül párosítjuk a nagyon távoli rokonokat.

- idegen nyulak keresztezése, amikor két nyúl közt nincs rokonsági kapcsolat, vagy az olyan távoli, hogy a párosítás szempontjából már nem mérvadó.

A vérvonalakat szintén számon tartjuk. A tenyésztésnek és azon is belül a rokontenyésztésnek számos formája és módszere van, de ezekről a szakmai fogásokról most nem szólunk.

Nálunk a vérvonalak számontartását úgy végezzük, hogy az anyáknak a lányait, a bakoknak a fiait követve figyeljük a vérvonalakat. Az anyáktól a nevelő képesség megőrzését, a bakoktól az előnyös tulajdonságok örökítését várjuk.

Árak - Mennyibe kerül a nyuszi?

 

2017. 07. 01.-től az alábbi árkategóriák kerülnek bevezetésre:

 

- az árak egészséges nyulakra vonatkoznak. A szőrszínt, a nemet és a standard minőséget és a szülőket egyaránt figyelembe vesszük az ár kialakításál. Továbbá az oltás költsége szintén befolyásoló tényező.

 

 Törpe rex 1 - 1,6 kg. Színes törpe 0,8 - 1,5 kg. 

Esetleges genetikai túlnövés, vagy ha a gazdi elhízlalja a nyulat, akkor számítani lehet akár 2 kg-os súlyra is.
 

Figyelem! Az új regisztrációs rendszer bevezetésével a hivatalos származási lappal rendelkező egyedek ára megnövekedhet a származási lap kiváltásának költségétől függően!

 
 

Árak:

 

Egyszínű nyulak:

 

Fekete törpe rexek: 6 000 - 8 000 Ft.

 

Kék törpe rexek: 6 000 Ft-tól 10 000 Ft-ig.

 

Lila (feh / marburgi) törpe rexek: 8 000 - 10 000 Ft.

 

 

Aguti (vadas) színcsaládba tartozó színű nyulak:

 

Castor (vörös vadas) törpe rexek: 8 000 - 10 000 Ft.

 

Kék vadas (kék szürke / opál) törpe rexek: 8 000 Ft - 10 000 Ft.

 

Krém (pasztell) törpe rexek: 8 000 Ft - 10 000 Ft.

 

Sárga / narancs törpe rexek: 10 000 Ft - 12 000 Ft.

 

Regisztrált, kiállításon bírált nyúl ára akár 15 000 Ft is lehet.

 

Kiegészítések:

Egyéb, véletlenül hasadó színek gyakoriságától avagy ritkaságától függően, valamint a nyúl standard minőségétől függően 6 000 - 12 000 Ft.

 

Színes törpék: 6 000 - 8 000 Ft (havanna szín) - jelenleg nincs csokibarna állományunk!

Színes törpe - Törpe rex keverék nyuszik: 8 000 Ft (havanna, lila, esetleg kék színekben)

 

A dokumentumokról

 

 

Származási lap: olyan dokumentum, melyen feltüntetésre kerülnek az adott nyúl felmenőinek adatai. Legalább a nagyszülőkig vissza van vezetve, kivéve, ha import nyúlról van szó, vagy olyan nyulak gyerekéről, ahol a tenyésztő nem kapott, vagy nem tudott származási lapot szerezni.

 

Két féle származási lap létezik:

- hivatalos származási lap

- és a házi származási lap.

 

Újdonság: származási lap kivonata: hivatalos dokumentum, mely igazolja a nyúl eredetét. A felmenők közt csak a szülőket tünteti fel. A 4-es terjedelmű.

 

Amennyiben a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazza, úgy a házi származási lap is értékes dokumentum! Egy magára valamit is adó hobbi tenyésztő mindenképpen állít ki házi származási lapot, természetesen a hiteles adatokkal! (A hivatalos származási lappal is vissza lehet élni, de azt gondolom, hogy egyik visszaélésnek sincs semmi értelme.)

Vannak fajták, ill. adott fajtán belül olyan színek, melyeknek a regisztrált tenyésztők sem tudnak lekérni az egyesületüktől vagy klubbuktól hivatalos származási lapot. Ebben az esetben a tenyésztő házi származási lapot állít ki a nyuszi felmenőiről.

 
 

Ivartalanítási szerződés: olyan egyezmény, mely kötelezi a Gazdát (az új  Tulajdonost, Vevőt), hogy a házikedvencnek vásárolt kisállatát a szerződésben megfogalmazott határidőn belül szakemberrel ivartalanítassa. Ilyen szerződést akkor kötünk, ha a tenyésztő erkölcsi és szakmai döntése alapján a nyúl jövőjére nézve ezt érzi a leghelyesebbnek.

 

Vásárlási szerződés: A nyúl átadás - átvételéről szóló dokumentum. Benne foglaltatnak a nyúl érdekeit, fizikai és érzelmi biztonságát védő kötelességek, valamint az Eladó mint tenyésztő és a Vevő mint új tulajdonos egymás iránti kötelezettségei.

Várólista

Várólistára kerülnek azok a gazdik, akik előjegyzési szándékkal felkeresik a tenyészetet, de nem tudunk nekik azonnal a kívánt kisnyuszival szolgálni.

Ennek oka lehet:

- még nem született olyan kisnyuszi, amire igény van (pl. lila bakot keres valaki, de nem születik meg az alom, vagy sikeresen megszületik, ugyanakkor minden nyuszi lány nemű az adott alomban);

- túljelentkezés. (Az érkezett előjegyzések sorrendjében keressük fel a gazdijelölteket.)

 

A várólistára az kerül fel, aki jelzi a tenyésztőnek, hogy tud várni a kisnyuszira!

Vásárlási szerződés

 

VÁSÁRLÁSI SZERZŐDÉS TARTLAMA RÖVIDEN ÉS ÉRTHETŐEN

 

Vásárlási szerződést nem minden alomra, egyedre kötünk!

A szerződés többnyire a regisztrált egyedeket érinti. 

 

Alább leírtak annyiban értendők kötelezettségként, amennyiben egy állatot szeretni és tisztelni szükséges.

 

Ezek a dolgok nálunk önmagától értetődőek, reméljük, hogy a leendő Gazdik számára sem nyújt semmi "betarthatatlant".
 

 

A szerződést azért hoztuk létre, hogy elsősorban a nyúl érdekeit védje. Továbbá magában foglalja az Eladó mint tenyésztő és a Vevő mint új gazda/ tulajdonos kötelességeit. 

 

Reméljük, hogy a jövőben minél több gazdival fogjuk tudni tartani a kapcsolatot, ehhez is hozzásegít bennünket ez a dokumentum. Mindezt a saját megnyugvásunk érdekében, hogy tudjuk, jó helyre került a nyuszi, s hogy a nyuszinak is sikerült-e beilleszkednie az új családjába. Nem fogunk senkit sem ellenőrizgetni, de bízunk az új gazdik együttműködő készségében. A munkánkat nagyban segítik a visszajelzések.

 

A kisnyulak fogantatásuk pillanatától kezdve részben az enyémek is, hiszen én akarom, hogy megszülessenek, tehát

felelősséget vállalok értük. 3 hetes koruktól kezdve pedig legalább akkora részem van a gondozásukban, mint az anyjuknak.

 

Ezért annyit kérnék a Gazdiktól, hogy a szerződést ne kötelességnek érezzék, hanem biztosítékként a nyúl jóléte érdekében.

 

A szerződés megkötésekor szükség van a személyes adatokra!

Ezért a nyuszi költöztetésekor mindenki hozza magával a személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Köszönjük!
 
 

Mit tartalmaz a szerződés?*

* Nem az eredeti szöveg, hanem annak tartalmi kivonata!
 

Zanzásítva a szerződés az alábbi kötelezettségeket tartalmazza Eladó mint Tenyésztő részéről:

 

1. A tenyésztő kötelezi magát arra, hogy legjobb tudása szerint gondozza, neveli, a lehetőségekhez mérten a legjobb módon tartja és takarmányozza, és a lehető legjobb egészségi állapotban adja át a nyulat az új gazdájának.

 

2. A tenyésztő tanácsadással szolgál azoknak a Gazdiknak a kérdéseire, akik tőle vásároltak nyulat.  

 

(Elérhetőségeimen megkereshetnek ha bármilyen kérdésük van: tartással, gondozással, takarmányozással, ivartalanítással kapcsolatban, s tanácsadással szolgálok nekik.) 

 

[Kisebb dolgokban pl. szőrápolás, körömvágás tudok segíteni, ha látogatóba hozzátok a nyuszit ;) és legközelebb már magatok is meg tudjátok csinálni otthon :)]

 

3. A Tenyésztő bizonyos ideig garanciát vállal a nyúl egészségi állapotára. 

 

(Ebbe a kategóriába nem tartoznak bele sem az örökbe adott, sem az ajándékba adott nyulak. Őket más szerződésforma érinti.)

 
 

A Vevő (Gazda, Tulajdonos) kötelezettségei:

 

1.A Vevőnek kötelessége jól gondoskodni a vásárolt nyúlról. Köteles biztosítani a nyúlnak a megfelelő tartási, gondozási és takarmányozási feltételeket!

Köteles a védőoltásokat rendszeresen beadatni, és szükség esetén állatorvoshoz vinni a nyulat.

 

2. Ha valaki úgy dönt, hogy valamilyen okból meg kíván válni a tőlünk vásárolt nyuszijától/ nyuszijaitól, akkor első dolga legyen a Tenyésztőt megkérdezni a nyúl/nyulak visszafogadásáról

 

Ha az állat bizonyítottan egészséges, és van szabad helyünk, akkor vissza fogadjuk. Ha nincs szabad ketrec, ahol el tudnánk helyezni, akkor segítünk az új gazda keresésében.

Visszafogadáskor a nyúl Tenyésztőhöz való szállítása a Vevő feladata.

 

3. A tenyésztésre kért nyulak esetében ugyanígy elvárjuk a Tulajdonostól, hogy ha meg akar válni tenyészállatától, akkor először minket kérdezzen meg, szükségünk van-e a nyúlra. Ha lemondunk a nyusziról, akkor is szeretnénk tudni, hogy hova, kihez kerül!

A tenyésztésre vitt nyúl levágása vagy bármi más módon történő elpusztítása tilos, amennyiben annak egészségi állapota nem indokolja ezt a lépést! Ha a nyúl spontán elhalálozott arról is szeretnénk tudni.

A tenyésztésből kiöregedett nyulat a Tulajdonosa köteles humánus elbánásban részesíteni, ami azt jelenti, hogy vagy örökbe adja házikedvencként egy arra megfelelő személynek, vagy a nyúl életének végéig jólétben magánál tartja magánál a Tulajdonos.

 

4. Házikedvencnek vásárolt nyulat tovább szaporítani tilos! A tiltás megszegége jogi következményeket, és kártérítés fizetését vonja maga után!

 

5. A házikedvencnek vett nyúl ivartalanítása (egészségügyi szempontból fokozottan) ajánlott. 

Ha a szerződésben kötelezettségként szerepel adott nyúl ivartalanítása, úgy a Gazda köteles ivartalaníttatni a nyulat a megszabott határidőn belül. 

 

TENYÉSZTÉSRE KÉRT NYULAT LEGALÁBB 1 ALKALOMMAL BE KELL MUTATNI KIÁLLÍTÁSON 13 HÓNAPOS KORA ELŐTT!

 

 

A teljes szerződést a helyszínen személyesen olvashatják át!

 
Hamarosan a tetovált szülőktől született nyuszikat hivatalos származási lappal is módunkban áll átadni az új gazdájának. Ezt a szándékot, kérést kérjük előre jelezni! 
A tenyésztéshez kikért részletes hivatalos származási lap plussz költséget jelenthet az új tulajdonos számára!