Színek - folyamatos feltöltés alatt!

 

Itt a színekről fogok komolyabban értekezni. A szerkesztéshez a német és szlovák standardok lesznek a fő iránymutatók, kiegészítve más tenyésztők és a saját tapasztalataimmal.

 

Sokkal több szín létezik, mint, ahány standard le van fektetve egy-egy nyúlfajtában. Fajtán belül a hivatalosan elfogadott színeket tudjuk kiállításra vinni.

 

Egy tenyésztőnek minden apró részletre oda kell figyelnie. Nem elég ránézni egy nyúlra. Meg kell vizsgálni tüzetesen, hogy az az állat minden szempontból megfelel-e az előírásoknak, s ez a színekkel sincs másképp.

 

A jó színű nyúl bundája színhelyes, azaz megfelel a standard követelményeinek. Ezen túl a bírók tovább szigorítot szemlélettel bírálják el a nyulakat - nemcsak a típus,testalkat, fej- és fülforma hanem - a szín és a színezettség szempontjából is. A bírálatokkor kisebb eltérések elfogadhatók lehetnek. Azonban ha a nyúl színe eltér a standard követelményeitől, akkor színhibás egyedről beszélünk. A színhiba lehet csekély mértékű, avagy erősen eltérő a standardban leírtaktól. Színhelyes nyulat szinte kizárólag színtenyésztéssel tudunk "előállítani", avagy olyan színek keresztezéseiből, melyek a standarnak megfelő színű egyedeket dobnak. (Gondolok itt pl. a nyest vagy a dalmát színű nyulak tenyésztésére, amelyek tenyésztésében leszabályozva ugyan, de megengedett 1-2 másik szín is annak érdekében, hogy kijöjjön a megfelelő színezettség.)

 
 

Castor: jelentése hód. A castor mintázat a vörös vadas szín egyik változata. A szőrszín ránézésre vöröses gesztenyebarna, melyet több testtájon (fej, fülek hegye, hát, far, combok) fekete fátyol borít. Ha belefújunk a nyuszi szőrébe, akkor az aljszőrzet színe a következő: a szőrszál töve kék, a szőrszál közepe vörös(esbarna), a hegye pedig fekete. A szem és orrnyílás körüli gyűrű (szem gyűrű és orr tükör), az áll vonala (áll ív), a hasaalja és a farok alsó része világos színű. Az aljszőrzetnél itt is vissza kell köszönnie a kék színnek a szőr tövénél. A szem színe barna. A körmök sötétek, fekete színűek. Ettől eltérő színezet esetén a hiba nagyságától függően a bírók pontlevonással élnek, ill. a színhibaság megállapítása esetén kizárják a versenyből a nyuszit. (A típus és a szőrminőség szabályai itt is érvényesek.)

 

 

Sárga / narancs : A testet naracsos sárga színű szőrzet borítja, ami a nyúl oldalán és a lábakon világosabb. Ha a szőrszín nem egyenletes, hanem a szőrvégeken sötét árnyalat jelenik meg: úgynevezett kormosság látható, az hátrány az elbírálásnál. (A kormosságot elég nehéz megszüntetni, de törekedni kell rá.) A túlzottan világos, vagy barnás árnyalatú egyedek szintén hátránnyal indulnak a bírálatokon. A fehér szőrszálakkal való tűzdeltség szintén hátrány, ennek megszüntetésére is törekedni kell a szelekció során.

A szem gyűrű, az orr tükör, az áll ív és a farok alsó része fehér színű. A has alja fehéres-sárgás-krémes árnyalatú. Ha teljesen fehér, az színhibának számít, de nem feltétlen jár kizárással a versenyből.

A szőrbe belefújva a szőrszál egyszínű, avagy a szőr töve nagyon halvány, világos krém színű, s ez a szőrszál vége felé fokozatosan sötétedő árnyalattal jelentkezik. A szőrszál közepén közepes intenzitású sárga, majd a végén a narancs szín dominál.  Ha a szőr tövénél teljesen fehér a szőr az hibának számít. A fejen sem térhet el a színezettség.  A köröm általában sötét színű. (De ez függ sz egyed színárnyalatától is. Világosabb nyúlnak kevésbé pigmentált a körme is.)

A szem színe barna.

(Típus és szőrminőség szabályai az ilyen színű egyedekre is érvényesek.)

[Régebben azt hittem, hogy a sárga egyenlő a sárga vadas kifejezéssel, de NEM! A sárga törpe rex, bár aguti szín, nem sárga vadas színű. Ez a tenyésztése szempontjából erősen nehezítő körülmény, mivel a vérfrissítését jól csak sárga egyeddel lehet megoldani.]

 

Kék: A testet egyöntetű kék szőrzet borítja. A szín ne legyen se túl világos, se túl sötét. (Középszürke árnyalat. Telt vagy telített kék szín.) A hason a szín valamivel világosabb, és matt. Az aljszőrzet színe nem térhet el a fedőszőrzet színétől. A fejen is ugyanennek a színnek kell visszaköszönnie.

A körmök sötét színűek. A fehér köröm (akár csak egy darab is), vagy a bundában megjelenő fehér színfolt megjelenése hibának számít, pontlevonással vagy kizárással súlytják a bírók. A szem szín akkor jó, ha erősen pigmentált, a halvány színű szem nem kívánatos. 

(Az ideális súly: 1,2 - 1,3 kg. A fül ideális hossza 5-6 cm. És minden szabály vonatkozik rá, ami a típusnál, valamint a szőrminőségről olvasható.)

 

Lila: Az ideális súly 1,2-1,4 kg. Min. súly 1 kg. Max. 1,5 kg. A test zömök, hengeres, jól lekerekített. A bunda különösen sűrű, a szőrszálak hossza 1,4 - 1,7 mm hosszúságú. A fülek párhuzamosan állnak egymás mellett enyhe V alakban. A fül ideális hossza 5-6 cm,  max. 7,5 cm hosszú lehet.

A testet borító szőrzet színe ragyogó kék, egy csillogó világos szürke árnyalat.  Ugyanakkor a szőrszálakon leheletnyi vékony sávban megjelenő barna színtől barna fátyol jelenik meg a nyúlon. Ez a szín egyöntetűen, egységesen van jelen a nyúl testén. Az aljszőrzet ez a ragyogó, világító halvány kék szín, ettől kicsit elkülönülve jelenik meg a leheletnyi barna árnyalat. (Amit gyakorlatilag észre sem lehet venni a szőr rövidsége miatt.)  A fejen sem térhet el a szín a test színétől.

A szem színe barna, kicsi pirosas árnyalattal. (Néha látni szürke szemszínű egyedeket is, ami azért nem annyira előnyös a bírálat szempontjából.)

A köröm világosabb, mint a kék nyulak körme. (Világos szürke árnyalatú, melyben az ér jól látható.)

 

[Szlovák] kék szürke (kék vadas / opál): Az ideális súly 1,2 - 1,3 kg. Min. súly 1 kg, max. súly 1,5 kg. A  test zömök, széles és hengeres. A fül ideális hossza kb. 5 - 6 cm.

A kék szürke színnek a testen egy közepes árnylatként kell megjelennie. A szem és orr körüli gyűrű, az áll vonala, a has, a farok alsó része és a lábak belső részén a szőr fehér színű. A testen néhol megjelenő (pl. nyakon, mellkasi részen, az oldal hasi szegélyén, az orr és a szem környékén) barnás szín behatárolt és nem tűnhet ki élesen az egységből. A szőrzetbe belefújva a szőrszálon megjelenő barnás-sárgás szín a szőrszálnak a közepén jelenik meg.  A hason az aljszőrzet színének sötétnek, kéknek kell lennie. (Ha ez nincs, vagy csak halványan van jelen, akkor az hiba.)

A szem erősen pigmentált, szürkés árnyalatú. A körmök sötétek, szürkés színűek.

 

Fekete: A testet egészében egyöntetű fekete, csillogó szőrzet borítja, csak a hason lehet tompább árnyalatú. Az aljszőrzet színe legyen élénk kék színű. A fehér szőrszálakkal való tűzdeltség hibának számít! A típusra és a szőrminőségre vonatkozó szabályok itt is érvényesek.

A szem sötétbarna színű. A körmök feketék.

 

 

Krém: A fenti leírásokat elsősorban a német standard segítségével állítottam össze, de itt-ott a szlovák szigorított standardból is kerültek bele adatok.

Nos, a krém hivatalosan nem elfogadott szín, sem a németeknél, sem a szlovákoknál, ezért nincs hivatalos leírása. Vagyis ilyen színről az európai standard nem rendelkezik. (De ilyen például a vadas szín is, vagyis annak sincs sztenderdje. A rexeknél a vadas tulajdonképpen a castor, ami viszont csak akkor megfelelő, ha olyan, amit a standard leír). Tulajdonképpen ez a krém szín nem is létezik. Ez egy kitalált fogalom a sárgánál (vagy akár a sárga vadasnál - nem ugyanaz a kettő!) világosabb nyulak megkülönböztetésére. Ellenben a szlovákoknál a pasztel szín hivatalosan elfogadott, mely nagyon hasonlít a "krémre", de sajnos a hivatalos leírását nem találtam meg. Színszakértő mondta, hogy egyébként is sok vitát generál a krém - kék (vagy lila) krém - pasztel dilemma. És ha ez nem lenne elég: homok színt is halottam már emlegetni. Valamint ha nem az aguti színcsaládban, hanem egy másik színcsaládnál szemléljük a krémes árnyalatú színeket, akkor az Isabella is nagyon hasonló, amit ráadásul hazánkban előszeretettel neveznek kék türingiainak. De az angolok színelnevezései sem könnyítik a helyzetet, náluk a krém színt 'fawn'- ként (őz) emlegetik. Szóval bármi, ami "krém" színű rexnek születik, valójában sok minden lehet. Míg a nyúlnak teljesen ki nem fejlődik a bundája, addig teljes lehet a káosz a színmeghatározásában.  

Később remélhetőleg sikerül valakivel egyeztetni a szlovák pasztell törpe rex standardjét, és az nagyot lendít a tudásunkon, de addig is marad az információ csipegetés és a sötétben tapogatózás :D Úgyhogy addig nem is nagyon akarunk nekifeküdni a szín tenyésztésének. 

A pasztell: aguti szín. A hasi aljszőr világos, krémes árnyalatú(!). A fedőszőrzet és az aljszőrzet színe: ???

 

További színek is feltöltésre fognak kerülni.

A színekgenetikával kapcsolatos információkért köszönet Bodnárné Kiss Anettának!

Képgaléria: Színek