Viselkedés, gondozás, nevelés

 
 

Az alábbiakban a gondozási, viselkedési és nevelési kérdésekre szeretnék átfogó választ nyújtani a gazdiknak. 

Ugyanakkor igyekszem olyan témákat érinteni, amik nem csak aról szólnak, hogy mennyire édesek és milyen nagy a szerelem a fajta iránt. Kötelességemnek érzem, hogy a rózsaszín ködön túl is bemutatásra kerüljön,milyen az, ha nyulat viszünk haza.

 

 

Viselkedés

 

Az alábbi cikk 2014 telén íródott, amikor a Törpe rexnek, és egyáltalán a rex fajtáknak nagyon rossz híre volt - ha nem is országosan, de regionálisan biztosan, mert folyton negatív kijelentésekkel szembesültem.

 

Milyen nyuszi a törpe rex?

Azok, akik nem ismerik a fajtát, sokszor csak a plüss-nyuszit látják benne. Rosszabb esetben problémásnak tartják. Mindig megdöbbenek, amikor azt hallom: "Ja, az az agresszív fajta!"
PEDIG EZ EGYÁLTALÁN NEM IGAZ! Nem értem, honnan alakult ki a nézet. Bármely fajta nyuszinál előfordulnak antiszociális egyedek, miért a rexek vannak ezzel megbélyegezve?
Ezzel a cikkel szeretném bemutatni kedvenceim igazi arcát sem jót, sem rosszat ki nem hagyva.

A nyuszik különböznek. Nem csak küllemre, de személyiségükben is. A törpe rex pedig az egyik legkülönlegesebb fajta. Mellette sosem unatkozik az ember. Temperamentumos az igaz, de érezni azt a különleges kapcsolatot, amikor egy nyuszi elfogad társának... Ezt az élményt eddig csak rextől kaptam meg. Persze a többi nyuszim, akik nem rexek kedvesek, aranyosak, ám az érzés, amikor ez a "plüss"-szőrgombóc hozzá simul a tenyeredhez, vagy elbújik a karod alá, közben halkan szuszog, vagy örömében morzsolgatja a fogát... Szinte eláraszt a szeretetével, és egy pillanatra a gazdi valódi nyuszitárssá válik! Szerintem ez az egyik legnagyszerűbb élmény, amit egy hobbinyúl tartó átélhet.

A törpe rex nagyon is ragaszkodó nyúlfajta. Makacsak és akaratosak, de emellett okosak és tanulékonyak is. Mint minden nyúl, ők is imádnak enni, ezért egy kis csemegével, táppal sok mindenre rávehetőek, megtaníthatóak.

Nagyon aktív, és agilis fajta. Szeret sokat mozogni. Gyakran még a fiatal felnőtteket is rajta kapom, hogy úgy hancúroznak és ugrálnak az égbe, mint az egészen kicsi nyuszik. Erről egyetlen szó szokott eszembe jutni: életöröm. A törpe rexek imádnak élni, szeretik, ha mindig van valami, amivel foglalkozni tudnak legyen az egy egész napon át tartó szénaszecskázás, vagy egy kartondoboz szétcincálása, futkározás az udvaron vagy a szobában.

Aktivitásukból adódóan persze nem árt felügyelni a kis gézen-gúzokat. Mivel minden érdekli őket, mindent megvizsgálnak, és meg is rágnak, így szőnyeg, tapéta veszélyben van. Ugyanakkor a rágcsálás más nyuszikra is száz százalékig igaz.

Ha nincs mivel elfoglalnia magát, jöhet a wc taszigálás, "lakberendezés" a ketrecén belül, esetleg a rács rágása. Utóbbiról érdemes leszoktatni, az a legjobb, ha rá sem szokik.

Egyébként nagyon jó időérzékük van. Egy lány és egy fiú lakik bent velem. Nálunk egy ideje reggel 7 óra és fél nyolc között van reggeli. Ébresztőóra nélkül is fel tudok kelni időben, mert óraműpontossággal ébresztenek 7 órakor. Rázzák a rácsot... De egész éjszaka csendben vannak, semmi zaj keltés, úgy alszok mellettük, mint a bunda, pedig az egyikük nem rég lépett a kamasz korba!

Szóval reggeli. Ahogy a reggelit, úgy a "játék időt" is célszerű fix napszakra tenni, nagyjából ugyanabban az órában kiengedni, vagy más módon foglalkoztatni. Nálunk a kamasz fiammal esténként az a program, hogy kiül az ölembe, onnét nézelődik, élvezi a simit, vagy éppen "segít" angolt tanulni. smile hangulatjel

Na, és mi a helyzet a "rossz" nyuszikkal?
A viselkedési problémák, mint pl. harapás, karmolás, egyéb gondok pl. nem lesz szobatiszta, általában nevelési gondokra vezethetőek vissza. Ne felejtsük el, hogy a nyúl társállat! Őse az üregi nyúl. Azok családokban élnek. A gazdinak kell lenni a domináns nyuszinak, még akkor is, ha nyuszink alapvetően domináns, és ezért eléggé harcias és akaratos jellem. Vannak állatkák, akik már genetikailag kódoltan problémásabbak, ám olyan, hogy egy nyuszi rossz, gonosz, agresszív, nem létezik!

Amíg a nyuszi kamasz korban van, az egy próbatétel, a viselkedés ebben a korban nem mindig mintaszerű, de elmúlik, túljuthatunk rajta. Ne felejtsük el, végső soron minden a gazdi kitartásán, türelmén és nevelési módszerén múlik!

A nemek viselkedése miben különbözik?
A rex fiúk valódi mókamesterek. Mindig megnevettetnek bohókás viselkedésükkel, baknyuszihoz méltó temperamentumukkal. Még az akaratos, puffancs nyuszikák is olyan elbűvölőek, hogy ember majd elolvad. A lányok pedig igazi csodák. Némelyik kissé félénkebb, de tökéletesebb nyulat elképzelni sem tudok. Nagyon okosak és önállóak, némileg hisztisek ugyan - különösen ivarzáskor -, ám gondoskodó, jól nevelő anyák, akik bizalommal vannak a gazdájuk iránt. A fiatal lányok és fiúk olykor erejüket fitogtatják, de végső soron az a plüss fejecske mégis csak a tenyerembe szuszog bele.

A törpe rex tehát egy csipet boldogság lehet az életünkben, ha esélyt adunk neki!

 

Cintia

 

                                           A törpe rex gondozása

 

  • körömvágás - kb. 1-3 havonta kisállat körömvágó ollóval otthon, vagy állatorvossal, esetleg kutyakozmetikust is megkérhetünk rá. Vigyázzunk, hogy az érbe ne vágjunk bele! Ha ez megtörténik, akkor fertőtlenítsük le a karmot pl. Betadinnel. A körmöt fény felé fordítva megláthatjuk benne az ért akkor is, ha sötét színű a köröm. Ha mégsem vagyunk eléggé biztosak a dolgunkban, akkor inkább gyakrabban kevesebbet vágjunk.

  • szőráploás - sok teendőt nem igényel. Intenzív vedlésnél fésűvel, avagy finom tépkedésssel eltávolíthatjuk a szőrt. A tépésnél ügyeljünk, hogy lehetőelg csak az elhalt szőrt fogjuk meg, és óvatosan húzzuk meg. Előre-hátra cirógatással sok szőrszálat fellazíthatunk, ez segíti a munkánkat.

  • etetés, itatás - minden nap kapjon friss vizet és szénát. Emellett napi 2 alkalommal egy 1 evőkanálnyi tápot vagy magkeveréket.

  • tisztán tartás - szükség szerint takarítsuk. Ha nem is minden nap, de hetente kétszer cseréljük az almot a wc-jében.

  • fertőtlenítés - bizonyos időközönkét pl. negyedévente fertőtlenítsük ki a nyuszi ketrecét és wc-jét. Ezt minimum évente kétszer meg kell tenni. Legjobb erre az ecet, mert ezzel a húgykövet is fel tudjuk oldani. Túlzásba sem kell esnünk! Ha hetente szeretnénk takarítani, akkor sima meleg vízet használjunk, tartózkodjunk a túlzott fertőtlenítő használattól, pláne ha valamilyentisztító, fertőtlenítő szert (pl. Flóraszept, Domestos) alkalmazunk! Havi egy fertőtlenítés bőven elegendő.

  • szennyeződés a nyúlon - A nyuszit nem fürdetjük! Kivéve, ha valami olyan szennyeződés került rá, amit magáról nem képes letakarítani, vagy nem szabad lenyalogatnia. Pl. olaj, festék. (De mit keresne rajta?!) Hasmenés esetén törölgessük meg az állatot, és ha ez nem elég, akkor tegyük csak langyos vízsugár alá. Avagy ültessük bele langyon vízbe. Tappancsot is moshatunk így, természetesen sekélyebb vízben. Ám ha csak arról van szó, hogy feltúrta a kertet, akkor lehetőség szerint ne fürdessük. Ha nedves a föld rajta, akkor a nagyját száraz ronggyal töröljük le. A többit bízzuk a nyuszira, majd letisztigatja ő saját magát.

  • mozgásigény - meglehetősen nagy. A törpe rexek nagyon aktív nyuszik. Szeretnek ugrándozni, szaladgálni, szökkenni, "nyuszitáncolni", bújkálni, és akadályt ugrani. Így kertes háznál célszerű egy kifutót építeni a számukra. A szobában lakót pedig napi szinten kiengedni egy kis szaladgálás és játék végett.

  • sétáltatás - olyan helyen, ahol lehetőleg nem járkálnak, de legfőképp nem piszkítanak más állatok. Nyuszit hámmal sétáltatunk, mégpedig megbízható hámmal, amiből nem tud kibújni az állat, és a hám nem csatolódik ki magától, stb.

 

                                            Nevelési kérdések

 
 

1. Kisgyermek kor/amikor hazavisszük a nyuszit:
A kisnyuszi 6-8 hetesen kerülhet legkorábban új otthonába. Ilyenkor már felébred a kíváncsisága, mindent meg szeretne vizsgálni. Nagy a bizalma az emberek és a környezete iránt is, így vigyázzunk rá! Mielőtt hazavinnénk tegyük nyúlbiztossá a lakást, tehát ne férhessen hozzá a kábelekhez, szobanövényekhez.
Amikor hazaérkezünk a nyuszival, tegyük be új ketrecébe, legyen víz az itatójában és széna a szénazsebben. Abban az esetben, ha nagyon félne, hagyjuk kicsit magára, hogy nyugodt körülmények között ismerkedhessen meg új lakóhelyével. Ha bátran és kíváncsian viselkedik, akkor rögtön foglalkozhatunk is vele. Egy hétig ne engedjük ki a ketrecéből, legfeljebb ölbe vegyük ki, simogassuk, hogy megszokja az érintésünket, szagunkat, hangunkat. Utána hétről hétre nagyobb területre engedhetjük ki, vigyázva, hogy mindig csak kicsivel növelve az életterét azért, hogy ne jusson eszébe ketrecen kívül piszkítani. A kiengedések során végig figyeljük, vigyázzunk rá! Finom falatokkal csalogassuk oda magunkhoz és simogatással jutalmazzuk.

 

2. A serdülő kor kezdetén: Körülbelül négy hónapos korban elkezdhet megváltozni a viselkedése. A ketrecébe nyúlva ránk moroghat, esetleg még a kezünk felé is kaphat. Odakint a szőnyegen bogyót vagy pár csepp pisit találhatunk. Ezt a ketrecben is észlelhetjük, ott is összejelölheti területét. Ekkor még egy kis rászólás, takarítás könnyen segít a dolgokon.

 

3. Mit tegyek, ha a nyuszim elérte a kamasz kort?
4-5 hónaposan ivarérnek, viselkedésük megváltozik, elkezdenek tombolni a hormonjaik, ami eddig nem létezett számukra. Senkit nem akarok elkeseríteni, de két (vagy ennél több) kemény hónapra kell felkészülni.
A dominánsak erejüket fitogtatva morogva, karmolva vagy foggal ugorhatnak kezünk felé, amikor ketrecükbe nyúlunk. Tenyerünkkel felülről közelítsük meg a nyulat és takarjuk le a homlokát. Finoman akár még le is nyomhatjuk a fejét, ezzel behódolásra kényszerítjük. Ezzel a mozdulattal megakadályozzuk, hogy harapni tudjon. Fontos, hogy sose ijedjünk meg tőle, nem szabad félnünk tőle, mert hamar rájön, és könnyen fölénk kerekedhet, egy fejünkre nőtt hisztis nyúl pedig senkinek sem jó.
Ha nem hagy éjszaka aludni, akkor próbáljunk neki elfoglaltságot adni éjszakára pl. faleveleket, faágakat, papírdobozt a szétrágáshoz. Ha rázza a rácsot, akár le is takarhatjuk éjszakára a ketrecét.
Ha nagyon félti a területét, akkor vegyük ki, és úgy takarítsuk ki a ketrecét, hogy ő máshol van, vagy mással foglalja el magát.
A jelölések elkerülése végett, érdemes karámmal elkerített térbe tenni, ahonnan nem tud megszökni. Ott minden nap feltakaríthatunk enyhe fertőtlenítőszeres vagy ecetes törlővel. Ha szőnyeget teszünk alá és lepisili, akkor akár naponta kicserélhetjük. Legjobb erre egy kis méretű rongyszőnyeg vagy lábtörlő. Azért figyeljünk oda, hogy ne egye meg a szőnyeget. A másik megoldás, hogy egy kisebb térbe pl. előszobába vagy a fürdőszobába engedjük ki. De vigyázzunk, mert ha tapéta van, azt letépheti; a megszerzett törölközőt pedig összejelöheti.
A szobában lévő fabútorokat megrághatja, a földig érő függönyök sincsenek biztonságban. Fél éves kor után a tombolás általában csillapszik. Következetes neveléssel sok későbbi problémától megkímélhetjük magunkat, tehát húzzuk meg a határokat, mit szabad (pl. melyik szobába mehet be, mit rághat meg, mit téphet szét) és mit nem szabad a nyúlnak (pl. megenni a növényeinket, felmenni az ágyra, letépni a tapétát, stb.) az otthonunkban. A szabályokat magunk alakítjuk ki.
Legyenek fix időpontjaink az etetésekre és a napi sétára, vagy azokra az órákra, amit a karámban tölthet (akár bent a lakásban, akár a kinti kufutóban). Ha be tudjuk úgy rendezni az életünket a nyúllal, hogy egész nap szabadon legyen a lakásban, vagy kint a kifutóban, akkor ezt is megtehetjük, de éjszakára az óvintézkedéseink ellenére se hagyjuk kint a kifutóban!

 

Természetesen vannak nyuszik, akik a fent leírtaknál sokkal nyugodtabbak és kevesebb hajlamot mutatnak a "tombolásra". Ráadásul azok a nyuszik, akiket sokféle inger ér és embertársaik foglalkoznak velük (vagy van nyuszitársuk) gyorsabban tanulnak, és sokkal kevesebb viselkedési problémát mutatnak fel, mint az elhanyagolt nyuszik.

 

4. Fiatal felnőttként: 1 éves kor körül felnőtté válnak, viselkedésük nyugodtabbá válik. Másfél éves korra következetes neveléssel egy hozzánk és életformánkhoz szokott nyuszit kapunk. Ha netán ilyen korban kerül hozzánk egy nyuszi akkor sem kell elkeseredni. Már nehezebben formálható, de kitartó munkával lehet alakítani viselkedésén, leszoktathatjuk rossz szokásairól. Ha úgy érezzük, mégsem fog sikerülni, akkor sincs semmi baj, a tartás körülményeit is alakíthatjuk a nyuszi igényeihez.

 

5. Két éves kortól: Ha eddig elhanyagolták, akkor nehezebben alakítható a viselkedése. Amelyikkel foglalkoztak az, amit megtanult azt már mindig fogja tudni. Fiatal nyúlnak számít, életerős és aktív. Teljes életet élhetünk vele, mostanra tetőtől talpig kiismerhettük viselkedését és szokásait.

 

6. Öt éves kor felett:

Öreg, de legalábbis öregedő nyuszinak számít. A tápanyagigénye már nagyobb, mint fiatal korában, ugyanis nehezebben építi be az ásványi anyagokat és vitaminokat a szervezete. Érzékenyebb lehet a bélrendszere is. Ilyenkor már a tenyésztésből is kivonjuk őket és nyugdíjazzuk. Ha szerencsénk van, akkor egy évtizedet is leélhet velünk a nyuszink, vagy még többet. A törpe rex átlag életkora kb. 7-8 év.

 

SZERETNÉM FELHÍVNI MINDENKI FIGYELMÉT, HOGY A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÉS ANNAK TARTALMÁT MÁSOLNI TILOS! 

 

KIZÁRÓLAG AZ ÍRÁSOS ENGEDÉLYEM KÉZHEZ VÉTELE UTÁN LEHETSÉGES BÁRMIT IS MÁSOLNI, FELHASZNÁLNI A FORRÁS JÓL LÁTHATÓ FELTŰNTETÉSÉVEL!

 

A HASONLÓ TÉMÁJÚ WEBOLDAL SZERKESZTÉSÉHEZ A TARTALOM MÁSOLÁSA, ANNAK FELHASZNÁLÁSA SZIGORÚAN TILOS!

Képgaléria: Viselkedés, gondozás, nevelés