Egy nyuszi? Több nyuszi?

 
EBBEN A RÉSZBEN A "LEGROSSZABBRA" KÉSZÍTEM FEL A GAZDIKAT!
 
Szóval ennél több meglepetéssel és kellemetlenséggel nem járhat egy nyuszinak a tartása....
                                           .... ha erre legyintünk, vagy azt mondjuk "ennyi belefér", akkor kezdődhet a kiválasztás és a vásárlás!
 
Először is ne feledjük, hogy a nyulak rágnak! Másodszor az unalom ellen képesek mindenféle kreatív dolgokkal szórakoztatni magukat, ami a gazdinak nem mindig szolgál örömére, ezért célszerű felkészülnünk többféle aspektusból az új családtagunk érkezésére.
De mindenképpen fontosnak érzem megemlíteni, hogy nekem, míg ezeket a sorokat írom 15 nyuszim van, ennek 2/3-a törpe rex, tehát tudom, miről beszélek, ha azt mondom, mindegyik boldogság és csoda!
 
 Viszont nem szabad elfeledkeztünk róla, hogy a nyuszik dolgai a nyuszik számára természetesek.
 
Minden nyuszi más és más természettel, személyiséggel rendelkezik. Lehet, hogy Te éppen egy hisztis bájgombócot viszel haza, vagy pedig egy nyugodt majszológépet, azt előre nem tudhatod... A kezdő nyulasokban nagyon sok a kérdés... ezért a sötétségen némi fénnyel szeretnék segíteni az alábbiakban.
 
lila Törpe rexek
 
 

Mivel a nyuszkók előszeretettel rágcsálják meg a kábeleket, szobanövényekt és a fa bútorzatot, ezért javasolt a lakásban tartott állatot is karámba/ kifutóba kiengedni a házon / lakáson belül! Amennyiben nem bántja a berendezést, úgy akkor akár egész nap szabadon lehet a lakásban.

 

Ki kell ismerni a nyuszinkat, megtapasztalni, hogy milyen személyiség! Nincs két egyforma nyúl a világon!

 
 
 
 

A tervezés folyamata - hány nyuszit vigyek haza?

 

Kellő elfoglaltsággal, kellő foglalkozással az egyedül tartott nyuszi is jól érzi magát otthonunkban. Valódi társállattá képes alakulni és minket, embereket (a gazdit vagy gazdikat) fogad el társának, családjának.

 

Azonban, ha felmérjük lakásunk/kertünk és pénztárcánk paramétereit, és úgy találjuk elegendő hely áll rendelkezésre több nyuszi befogadására is, akkor ne habozzunk több nyuszit haza vinni! Nem kell egyszerre, lehet fokozatosan is újabb nyuszival vagy nyuszikkal bővíteni házikedvenceik számát.

Mint minden állat a nyúl is szeret a fajtársával élni, mivel egy nyelvet beszélnek (a kifejezés mindkét értelmében).

A nyuszik mindenhol otthonosan érzik magukat, legyen szó egy kis panel lakásról vagy kertes házról. Egy nagy kertben gondosan kialakított, ragadozóktól jól védett kifutóban több nyuszi is elszórakoztatja magát napközben, és csak este kell bezárnunk állatkáinkat egy szintén  (az időjárástól, a ragadózóktól s rágcsálóktól) jól védett ketrecbe.

 
 
sárga Törpe rexek
 

Ha nagy a házunk/lakásunk és van benne egy üres, kihasználatlan szoba, abból szintén nyusziparadicsomot varázsolhatunk. Természetesen úgy kell kialakítani a nyúlszobát, hogy az megfelejen a gazdi és a nyuszik igényeinek egyaránt. De a nyulak egy picike, egyszobás lakásban is kellemesen feltalálják magukat, és elszórakoztatják gazdájukat. Immár emberekhez szocializált, domesztikált állatokról beszélünk, így nincs akkora térigényük, mint vadon élő társaiknak, még ha ösztöneik az őseikéhez hasonlóan működnek. A házi nyúl egyébként is az üregi nyúl leszármazottja, és köztudomású, hogy az üregi nyulak fogságban is tarthatóak, míg ellenben a mezei nyúl fogságan való tartása már kényesebb kérdés.

Ha több nyuszit szeretnénk, akkor a csoportunk lehetőleg ivartalanított egyedekből álljon! Az ivartalanítás is pénzbe kerül, így célszerű már előre tervezni időben és térben egyaránt. Ugyanis megeshet, hogy egy ideig külön kell tartanunk nyuszikáinkat, míg a hormonok kiürülnek az ivartalanított nyúl szervezétéből, és ismét összeszoktatható lesz társával, társaival.

 

Egy nyuszi? Több nyuszi? Katt a kérdésre!

Az egyedül tartott nyuszi: fiú vagy lány?

 

Hobbi nyúltartóként ez az a kérdés, ami rögtön az elsők között felmerül, mielőtt kiválasztjuk kisállatunkat.

 

Teljesen mindegy, hogy a választás fiúra vagy lányra esik! 

Mert mind a kettő csodálatos!

 
 

A 6-8 hetesen hazavitt nyuszinak még nincs személyisége, az később - az ivarosodás után alakul ki.

Az ivaros törpe rex lányok általában félősebbek és területvédőbbek lehetnek, mint a fiúk, ám ahány nyuszi annyi féle személyiség. A domináns rex lányok (pl. Málna) különös kisugárzással rendelkeznek. Határozott elképzelésük van a világról és benne saját rendeltetésükről. Önállóak, magabiztosak, akaratosak, de kamasz korukat leszámítva ritkán hisztisek. Szeretik ha foglalkoznak velük, de nem mindig. Játékos kedvűek, de máshogy mint a fiúk. Persze nevelés kérdése is, hogy milyen lesz a nyuszink. Ha elhanyagoljuk és ingerszegény környezetben tartjuk, akkor félős és vad lesz; ha foglalkozunk vele, akkor tökéletes társat faraghatunk belőle. Okos és tanulékony fajta, emellett nagyon agilis, így azoknak ajánlom, akik nem csak egy szobadíszt akarnak haza vinni. 

A lányok mellett szól, hogy teljesen szobatiszták. Ha nincs másik ivaros nőstény a közelükben, akivel rivalizálhatnának, akkor kis és nagy dolgukat teljes mértékben az alomtálcában vagy nyuszi wc-ben végzik. Személyiségükben különlegesek, egyediek és intelligensek. 

A "szub" lányoknál rendszerint elmarad a területféltő ösztön, bátran benyúlhatunk ketrecükbe. Nekem ilyem nyuszim például Molly és Fantázia. Az ivartalanítást ilyenkor egészségügyi problémák megelőzése céljából alkalmazhatjuk (a méhgyulladás elkerülése végett, mely nagyon fájdalmas a nyuszinak), és nem a viselkedési "problémák" megoldásaként.

fiúk általában nagyon bátrak, közvetlenek, kíváncsiak és valóságos energiabombák, bár vannak kivételek. Minden velük töltött nap izgalmas és mókás. A domináns fiúk ugyanakkor előszeretettel jelölik össze az álluk dörzsölésével a berendezést, olykor bogyóval és pisivel is megjelölhetik a területüket (ezek elvétve a lányoknál is előfordulhatnak). Kamasz kor végére (kb. 6-10 hónapos korára), ez lecsillapszik, akár meg is szűnik, ha nincs más ivaros nyúl a közelükben. Az ivartalanítás az ivaros nyulakra jellemző viselkedésformákat, tehát a jelölést megszünteti. De ha nyuszink közelében nincs másik nyúl, akkor jó eséllyel szükségét sem fogja érezni a jelölésnek, így akár ivarosan is hagyható. A ketrecen belül található kis pisi foltok normális jelenség 3-4 hónapos kortól kezdve. Innen tudjuk, hogy elkezdett ivarérni. A domináns fiúk, attól, hogy akaratosak és hisztisek, még lehetnek bújósak, sőt.

A "szub" fiúk valamivel csendesebbek és nyugodtabbak. Nem olyan aktívak, felnőtt korban már inkább elfekvősek. Egyedüli nyusziként tartva a kamasz kori terület-jelölési ösztönük is sokkal csekélyebb, vagy egyáltalán nem is jelentkezik. Ugyanúgy érvényes az egyedül tartottság szabálya rájuk is: ha nem érzi másik nyúl szagát, nincs is mit megjelölni. Általánosságban, jó neveléssel nagyon kezes, kedves és bújós nyuszik lesznek, és kevésbé makacsok, mint a domináns pasik.

Kisgyermek mellé jobb választás lehet egy fiú nyuszi, de nem feltétlenül. Ha pedig mindenképpen ivartalanítani szeretnénk, akkor ne a nem befolyásolja a választásunkat.

Végeredményben mindegy, hogy fiút vagy lányt viszünk haza. Fiatal nyuszit választva a felnevelése során ismerjük meg szokásait és igényeit, melyeket összehangolunk a sajátjainkkal. Kamasz vagy felnőtt korban lévő állat magunk mellé vételekor az előző tulajdonos, a tenyésztő tanácsai alapján már egy kiismerhetőbb nyuszival színesítjük életünket.

A domináns viselkedéssel  járó "problémákat"  (melyek a nyuszik számára a természetükből fakadó viselkedésformák) pedig könnyen orvosolhatjuk az ivartalanítással. Az ivartalanítást akkor végeztessük el, ha úgy érezzük, kiegyensúlyozottabbb életet tudnánk élni egy ivartalan nyuszival.

Amennyiben az ivartalanítás mellett döntünk, keressünk olyan megbízható nyulas orvost, aki el is tudja azt végezni!

 

Kettő nyuszi: milyen párok férnek meg egymással?

Ha már rögtön több nyuszit szeretnénk haza vinni, akkor vásároljunk tenyésztőtől,  avagy hobbi tenyésztőtől testvérpárokat. Azért tenyésztőtől, mert a kereskedésben egy ketrecben több alomból származható kisnyuszikat is összetehetnek, és a kereskedő nem fogja tudni, ki kinek a testvére. Ami fiatal nyulaknál nem gond, de mi van, ha nagy a korkülönbség, és hazaérve a nyulak nem tűrik meg egymást, mert az idősebb esetleg már ivarosodik és megveri a fiatalabbat... A kereskedő tudni fogja-e, hogy a nyuszik milyen neműek? Ez még olykor egy-egy nyuszinál a tenyésztpknek is feladja a leckét, nem hogy egy laikusnak.

 

Lány-lány testvérpár: nagy ketrecben, sok elfoglaltságot nyújtva nekik megférnek egymás mellett, idővel kialakítják a rangsort. De ha az egyikük az ivarosodás során nagyon bántja a másikat, akkor külön ketrecbe kell költöztetni. A "szub" maradjon a régi ketrecben, hogy megnyugodjon, a dominánsnak pedig adjunk egy új ketrecet, ahol kialakíthatja saját  territóriumát. Ivartalanítás után újra összeszoktathatóak, s békésen megférhetnek egymás mellett.

 

Fiú-fiú testvérpár: ha szerencsénk van, akkor sikerül két "szubot", vagy "domináns-szub" párt haza vinnünk, akik ivarosan is megférnek egymással (bár utóbbi esetben erre kicsi a valószínűség). Két domináns esetében az ivarosodást követően (kb. 4 hónapos kor) kötelező külön költöztetni a nyuszikat, mert nagyon durván összeverekedhetnek, szó szerint kiherélhetik egymást. Ivartalanítás után újra összeszoktathatóak. Ha a domináns-szub párnál a domináns bántja az alárendeltet, akkor  szintén érdemes ivartalaníttatni őket.

 

Fiú-lány testvérpár: a legjobb párosítás, ám! 12(!) hetesen, de legkésőbb 15 hetesen még a fiú nemzőképessé válása előtt külön kell őket választani, máskülönben 30 naponta kisnyuszik fognak születni újra és újra. A fiúkat már 4 hónaposan is lehet ivartalaníttatni (attól függ, hogy az állatorvos mikor vállalja a műtétet), a lányokat kb. 8 hónaposan szoktuk alávetni a beavatkozásnak. Addig külön kell tartani őket. A fiúkból hozzávetőlegesen 12 hét, tehát 3 hónap alatt kiürülnek a hormonok, lenyugszanak és már nem lesznek nemzőképesek. Ekkor visszatehetjük a lány mellé.

 

Másik egyszerű módja, ha már összeszokott ivartalanított párokat fogadunk örökbe magánemberektől vagy a nyúlmentöktől. Azonban idősebb nyuszink mellé is hozhatunk társat.

 

Lány mellé fiú: idősebb lány mellé vihetünk haza fiatal fiúcskát. Ivarérett korban külön választjuk a fiút és csak az ivartalanítást követő 2.-3. hónapban engedjük újra össze őket. Ketreceiket egymás mellé tesszük.

 

Fiú mellé lány: ha már rendelkezünk egy ivaros fiúval és szeretnénk társat mellé, akkor előbb ajánlatos ivartalanítani a fiút, és utána (kivárva a 3 hónapot) hozni mellé egy lányt, akivel összeszoktatjuk. Ketreceiket egymás mellé tesszük néhány hétre, mielőtt megkezdjük az összeszoktatást.

 

Fiú mellé fiú vagy lány mellé lány:  idősebb nyulunk mellé is lehetséges azonos nemű párt választani, de mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy mindkét nyúl ivartalanítva legyen! Ilyenkor az összeszoktatás kicsit nehezebb, de az ivartalanításnak köszönhetően megoldható. (Azonos nemű pár beszoktatása problémásabb lehet, ezért csoport kialakításánál kezdjük ellenkező nemű ivartalanított párral a nyúlcsaládunk létrehozását!)

 

Csoport kialakítása: harmadik nyuszi, sokadik nyuszi.


Van már két nyuszink, akik összeszokott párost alkotnak, de szeretnénk még egy vagy több nyuszit hazavinni, hogy csoportot alakítsunk ki. Lássuk mit kell tenni az új nyuszi(k) beszoktatásakor!

 

Az üregi nyulak olyan közösséget alkotnak, ahol általában egy család él együtt. A család nagyjából 10 egyedet jelent, mely föld alatti üregrendszerben él, s a domináns nőstény köré szerveződik. A család általában több nőstényt és egy bakot jelent, de mi otthon az ivartalanítás segítségével olyan csoportokat hozhatunk létre, ahol a nemek megoszlásának nincsenek kötött szabályai.

 

Ivartalanított egyedekből álló csoportot könnyen létrehozhatunk. A már meglévő ivartalanított nyuszijaink közé betehetünk újabb ivartalanított nyuszit. Feltételek: nagy hely, és tegyünk ételt eléjük, vagy valamit, amivel leköthetik a figyelmüket, hogy ne csak az új nyuszi "betolakodása" legyen az érdekes. Az új nyulat bedörzsölhetjük a többiek vizeletével, így arra is rákerül a csoportnak a szaga. Ha már egyszer közéjük tettük, ne vegyük ki. Egy kis harc elfogadható, amíg rendezik az erőviszonyokat. Napokba is beletelhet, mire elfogadják az új nyulat.

Ivaros nyulakat csak egymástól jól elkülönítve tudunk békésen együtt tartani, ne engedjük össze őket! Tarthatunk ivarosból is több nyulat otthon, de mindegyiknek külön ketrec kell!

 


A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY AZT MÁSOLNI TILOS!

 

 VALAMINT A TARTALOM ENGEDÉLY NÉLKÜLI FELHASZNÁLÁSA SZINTÉN TILTOTT!