Majszoló - Nyuszó Energia és Ezüst (fiúk) 8 hetesen.

 

           Majszoló - Nyuszó Mandarin (bak) 4 hónaposan.

LÁNY VAGY FIÚ?

 

A nyúl társas állat, így célszerű neki (ivartalanított) társról is gondoskodni, de egyedül is jól érzi magát a környezetünkben.

 

Ha egyedül tartjuk, akkor mindegy, hogy fiú vagy lány. Ilyenkor egészségügyi okból célszerű az ivartalanítás elvégeztetése. Az ivartalanítással megelőzhető számos a későbbiekben kialakuló egészségügyi probléma pl. hererák, méhdaganat vagy méhgyulladás. Plussz sokkal nyugodtabb lesz.

 

 

Két fiú (testvérpár) esetében még idejében - amint legkorábban az állatorvos elvállalja a műtétet - ivartalanítani kell az egyedeket, különben 4-5 hónapos kortól kezdve nem tűrik meg a másikat maguk mellett és vérre menő csatákat vívnak. Ez akár valamelyikük életébe is kerülhet. Persze ha nagyon nagy mázlink van, akkor békében és szeretetben megtűrik egymást, de ez olyan ritka, hogy inkább válasszuk az ivartalanítást.

 

Két lány (testvérpár) esetében jó lehet az összhang. Nagy helyen tartva szépen eléldegélhetnek egymás tárasaságában. Néha viszont megesik, hogy valamelyik nem tűr el maga mellett társat, ilyenkor külön kell elhelyezni őket. Az ivartalanítás itt is erősen ajánlott, ugyanis ivarzás alatt egymást ugrálhatják, aminek következtében sárgatestek képződnek és beindul az álvemhesség folyamata. Az álvemhességek pedig néhány év múltán méhgyulladáshoz vezethetnek, amely rettentően fájdalmas a nyúl számára, kikezelése sok pénzbe kerül, ha pedig nem kezeltetjük a nyulat, akkor az elpusztul a betegségben. Ezért egészségügyi okból erősen ajánlott a lányok ivartalanításának megtörténte 2 éves korukig.

 

Fiú és lány (testvérpár) esetében a nyulakat legkésőbb 15 hetes korukban külön ketrecben helyezzük el, majd az ivartalanításuk megtörténte után újra összeszoktatjuk őket, és ezután gondtalanul tarthatóak együtt.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor 4 hónapos koruktól kezdve 30 naponként kisnyulakkal fognak meglepni bennünket. De mivel a nőstény állandó stresszben él a bak zargatása miatt, így el fogja dobni a kölykeit, a bak viszont azonnal ismét termékenyíteni fogja. Ez a nősténynek kínzás. Mind a testének, mind a lelkének. Ezért megváltás a nőstény számára egy felkészült gazda, aki ezt nem hagyja bekövetkezni.

 

 

Ha nőstény nyulunkat házikedvencként vállaltuk, NE ellessük a nyulat! Attól nem lesz jobb. A kölykökért felelősséget kell vállalni! Nem biztos, hogy el tudod adni, vagy el tudod ajándékozni őket! Így nagyon hamar lesz, nagyon sok kisnyulad. Ezt szeretnéd?

 

Ha bakot tartassz házikedvencként NE fedeztess vele! Attól nem lesz jobb, másnap ugyanúgy be lesz zsongva! És ha fedeztetsz, akkor az általános gyakorlat szerint minden egyes szaporulatból jár neked egy kisnyúl. Ők a te felelősséged. Ezt szeretnéd?

 

Ha tenyésztéssel szeretnél foglalkozni a lehetőséged meg van rá, de azt okosan, sok tanulásssal és a szabályok betartása mellett kell tenned. 

 
 

A Törpe rexek az aktivitásukról és általában a temperamentumosságukról híresek. Ugyanakkor nagyon okosak, intelligensek, tanulékonyak, érzelmileg érzékenyek és szeretetéhesek is.

 

Minden nyúl külön egyéniség!

 
 

Érvek a fiúk mellett, valamint magyarázatok a téveszmékre:

 • Nálam minden bak nagyon kedves. Szóval jó eséllyel minden gazdihoz kerülő fiúcskánk aranyos, kedves nyuszi lesz. (Évente 5%-os eltérés lehetséges, ami tulajdonképpen évi 1-2 nyuszit jelent, aki nehéz eset.) A bak nyulaknál sokkal ritkább jelenség a területféltő ösztön, tehát sokkal kedvesebb nyulat nevelhetünk belőlük. Legalábbis nekem saját állományon belül ez a tapasztalatom.

 • Tény, hogy kicsit erősebb a szaguk, mint a lányoknak. Viszont az ivartalanított nyulaknak szinte semmi szaguk nincs. A nyúlnak egyébként csak a pisije büdös, tehát ha maga a nyúl büdi, akkor az a gazda rovására írható, mert vagy koszosan tartja a helyét, vagy tele van a nyúl büzmirigye, amit ha nem tud magának kitisztítani, akkor azt a gazdinak kell kitisztítania, vagy kitisztíttatnia hozzáértő emberrel. Egyéb esetben a nyuszinak púder és szénaillata van.

 • Amikor azt hallod, hogy egy fiú nyúl harcias, az nem azért van, mert bak. Ott a nyúllal magával van komoly baj, és ez nemtől független. Egy rossz természetű nyúl hátterében az elhanyagolt nevelés, vagy a genetika állhat. Csak rossz idegrendszerű nyúl mutat fel túlzottan agresszív viselkedésformát. 

 • A fiúk bájosak :) Bújósak és igénylik a foglalkozást és a simit. Sokkal bátrabbak, érdeklődőbbek. Számos olyan dolgot tudnak, mellyel mosolyt csalnak az arcunkra. Ezek a dolgok elsősorban az alapvető viselkedésükből fakadnak. Egyszerűen cukik. :) 

 • Kisgyerek mellé is bátran vállalhatjuk. Ha a tenyésztőben akár csak a gyanúja is felmerül annak, hogy az a fiúnyúl nem lesz gyerek mellé való, akkor azt úgyis jelezni fogja a gazdának, és választanak másikat. (Legalábbis mi így csináljuk. Azért kérdezünk a gazdiktól, azért informálódunk mindenféléről, hogy megtaláljuk a gazdának vagy a családnak a legideálisabb nyuszikát. Lányokkal ugyanez a taktika.)

 • Idős embereknek is ideális választás. 

 

Érvek a lányok mellett, valamint magyarázatok a téveszmékre:

Abszolút nőstény párti vagyok, de ettől még úgy gondolom, hogy nem minden ember vagy család számára megfelelő egy nőstény nyúl.

 • A lányok csodálatos nyulak. Teljesen más kisugárzással rendelkeznek, mint a fiúk, de inkább hasonlítanak a cicákra, akik csak akkor jönnek oda hozzánk, ha ők is akarják, és egyébként is sajátosan látják a világukat és helyüket ebben a világban. Személyiségük lenyűgöző és nagyon cukik. Gyönyörűek, intelligensek, de vannak köztük makacs, és erős személyiségűek. Minden domináns nőstény igazi egyedi egyéniség! A nem domináns nőstények is egyéniségek, de sokkal visszafogottabbak.

 • A lányoknál gyakoribb a területféltő ösztön. Nálam a nőstények 35%-a félti, védi a területét. Ez azt jelenti, hogy amikor a ketrecébe nyúlok, akkor a kezem felé kap. Ezzel a lehetőséggel számolni kell, amikor kisnyulat viszünk haza, ugyanis a tenyésztő sem tudja megmondani, hogy a 6-8 hetes kisnyúlnak az ivarosodás után milyen lesz a természete. Néha vannak ráutaló jelek, de ez eléggé ritka. Sőt van olyan is, hogy a várttal teljesen ellenkező személyiséggé forr ki a nyuszi fél éves korára (ez negatív és pozitív értelemben is előfordulhat), mert a Gazda a neveléssel és foglalkoztatással is sokat változtathat a nyúl végleges személyiségén.

 • Tény, hogy a lányok szaga kevésbé erős, de ez nem jelenti azt, hogy nincs nekik szaguk. Ivarzás alatt meglehetősen erős lehet az illatuk. Itt a pisijük szagáról van szó. Egyébként púder és szénaillatúak. Ha büdős a nyúl, akkor az azért lehetséges, mert bűzmirigy tisztítási problémája van. Az ivartalanított lányok pisije szinte szagtalan.

 • Egészen kicsi gyerek vagy gyerekek mellé nem szoktam lány nemű kisnyulat ajánlani, de már vannak példák, amik rám cáfoltak. Szóval... ki tudja? Bármi lehetséges. Van olyan tőlem származó nyuszim, aki a környezetében élő felnőttekkel domonancia harcot vív, míg a család gyerekét társnak és megóvandónak tekinti. (Érzelmi intelligencia a felső fokon.) 

 • Az, hogy egy lány nyúl esetleg ridegebb természetű egy fiú nyúlnál, teljesen normális lehet és ösztönből fakadó. (Nem minden nőstény félősebb egyébként, vannak nagyon közvetlen és szeretet éhes nőstények is. Ráadásul egy nőstény teljesen máshogy, leírhatatlan módon képes kimutatni a ragaszkodását, nem olyan szembetűnő, mint a fiúknál, de ha érted a kommunikációját, csodást fogsz tapasztalni.) A házinyúl őse - és így egyben a törpenyúlé is - az üregi nyúl. A természetben a nőstények dolga az utódok világra hozása és felnevelése: a fészket el kell rejteni, mindig óvatosnak kell lenniük, mert számos veszély leselkedik rájuk is és a nyúlfiókáikra is. Ha kell, akkor akár harciasnak is kell lenni. A nyúlcsaládokat mindig egy domináns nőstény vezeti. Ő a területére nem szívesen enged be idegen nyulat, hiszen az nem a családjához tartozik. Ezek az ösztönök mára már tompultak azon nyulainkban, akiket mi otthon tartunk, de olykor-olykor a genetika visszaüt, és erősebben nyilvánulnak meg egyes nyulakban ezek az ösztönök.

Az viszont nem normális, ha a nyulunk teljesen agresszív, vagy  rettentően fél. Ilyen viselkedés nem magyarázható azzal, hogy milyen a nyuszi neme. Itt sajnos akár rossz idegrendszer húzódhat meg a háttérben, és nem azért van, mert a nyúl nőstény nemű. A rossz szokások kialakulásának, a kedvezőtlen viselkedésminták kialakulásának egyébként az elhanyagoltság, a nyúl helytelen nevelése, vagy megfélemlítése is állhat, tehát nem mindig genetikai a baj. Van, hogy az ember a bűnös. A nyúlmentők például rehabilitálják az ilyen nyuszikat, és úgy kerülnek utána családokhoz.

 • Lány nyulat minden olyan egyénnek, személynek, családnak ajánlani tudom, akik kellő türelemmel rendelkeznek; úgy érzik, el tudná őket bűvölni egy nőstény nyuszi, és ha kell, nem félnek kérdezni a tenyésztőtől.

Rossz tapasztalat, hogy a gyerekek egy idő után ráunnak, a kamaszok szintén, anya vagy apa úgy érzi nincs rá elég ideje, pedig 1-2, esetleg 3 nyuszi gondozása igazán nem sok idő. Ezért csak úgy vállaljunk nyulat, ha az egész család beleegyezik és szeretné! Avagy Te magad biztosan érzed, hogy egy életen át (az ő életének idejében) kész vagy gondoskodni róla!

 

  

Majszoló - Nyuszó Nina (lila nőstény) 3 hónaposan. 

   Majszoló - Nyuszó Ópium (sárga nőstény) 6 hetesen.

A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY AZT MÁSOLNI TILOS!

 

 VALAMINT A TARTALOM ENGEDÉLY NÉLKÜLI FELHASZNÁLÁSA SZINTÉN TILTOTT!