A nyuszik és a meleg

A nyuszik és a meleg

(Egy régebbi facebookos komment másolata, de a tartalom fontos!)

Végre megérkezett a jó idő! 30 Celsius fokhoz közeli hőmérséklet tombol odakint, és egy hónap múlva még melegebbre fog fordulni az idő. Ezért kedves nyuszitartó gazdik, a kis szőrösökre is jobban oda kell majd figyelnünk.
A nyúl természeténél fogva jobban bírja a hideget, mint a meleget.
Ennek okán tűző napsütésben egyáltalán nem ajánlott kitenni, mert néhány óra alatt hőgutát kap. Mindig ügyeljünk rá, hogy árnyékos helyre tegyük mind a ketrecét, mind kiengedésnél magát a nyulat. Egy fa lombkoronája alatt kellemesen át tudja pihegni a meleg időszakot. Akár még gödröt is kapar magának, abba fekszik bele, hogy hűsítse magát.
A nyúlnak nincs veretékmirigye, a hőleadást a fülén keresztül oldja meg az erek segítségével.
Vizsgálatokat folytattak arról, hogy a nyúl meddig képes hidegben fenntartani a testhőjét. A kísérlet eredménye szerint -40 fokban még egy percig képes életben maradni, utána kihűl.
A hidegtűrő képességét mutatja, hogy télen is alkalmasak az elletésre (bár én nem szoktam telente elletni). A kisnyulak életben maradása és fejlődése érdekében a sok szőr és a saját testhőjük kellemesen fűti a fészket.
A meleget viszont rosszabbul viselik, mint azt már említettem, közvetlen napfényre tavasztól őszig ne tegyük! Az ideális hőmérséklet a nyulak számára 10-15 és 25 fok közötti.
Tehát figyeljünk oda kedvenceinkre, és ügyeljünk, hogy mindig legyen előttük bőven ivóvíz!