Bevezető

 

A Majszoló - Nyuszó Nyúltenyészet 2013 nyarán nyitotta meg kapuját. Kezdettől fogva a Törpe rex fajta tenyésztésével foglalkozunk. 

 

castor
 

Olyan fajtát kerestünk, ami különleges, viszonylag ritka, nagyon szívós, agilis,  intelligens, tanulékony és nem igényel túl sok gondozást (a rövid szőrt egészen egyszerű rendben tartani). 

A Törpe rex minden elképzelésünknek megfelelt. 

 

 

 

Jelenleg castor, sárga, "krém", kék vadas, kék , kék csincsilla, lila és albínó tenyésznyulaink vannak.

 
 

kék
 
 

Tenyészállataink 1,0 kg és 1,8 kg közöttiek. 

(Zömében standard méretűek: 1,0 kg és 1,5 kg közötti a súlyuk. De még a kezdeti időkből vannak nagyobb példányaink is.)

 

A sárga Törpe rex tenyésztése volt az álmom, és sokáig egyedül mi foglalkoztunk vele az országban kiállítási szinten. Valamint lila Törpe rexe is rajtunk kívül talán 1-2 tenyésztőnek van az országban.

 

sárga
 
 

2017-től hivatalosan regisztrált tenyészet vagyunk.

Törzsszámunk: 12224

 

 
 

Tenyészetünkben jelenleg 4 német és 10 magyar származású törpe rex bak lakik, akik közül 7 saját tenyésztésű nyulunk. 

 

A törpe rex nőstények frontján 3 szlovák és 20 tenyészérett magyar csaj alkotja az állományt. Zömében saját tenyésztésű nyuszikáink.

 

Növendékeink száma változó.

 

Színes törpe fajtájú nyulacskánk mindösszesen kéttő van.

 
 
 
2 nőstényem: fehér jegyes kék csincsilla és kék vadas
 
 

Állataink egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzi, felügyeli, és szükség esetén kezelésben részesíti:

 

a körzeti ellátó állatorvos, Dr. Szendrőy István; 

 

valamint a Római Állategészségügyi Centrum állatorvosai, Dr. Győri Balázs és Dr. Mart Péter, valamint bájos és segítőkész asszisztenseik.

 
 
krém / pasztell
 
 
  • Kiállításokat 2016 őszétől rendszeresen látogatunk. Ez főként a Lurdy Házban megrendezésre kerülő kiállításokat jelenti. Mivel ez 2 napos kiállítás, a rövidsége miatt nagyon kedveljük. Ráadásul sok klubtársunkkal és barátunkkal ott tudunk találkozni, eszmét cserélni.

 
  • Nyulainkat rendszeresen oltjuk Pestorin Mormyx vakcinával, és a felnőttek félévente élősködő elleni megelőző kezelést kapnak.

 
  • Évi egy alkalommal kokcidiózis elleni 5 napos megelőző kezelést kapnak.

 
  • A téli hónapokban vitaminkészítményekkel támogatjuk meg az immunrendszerüket.

 
  • Tavasztól őszig tartó időszakban rendszeresen kiengedjük a kertben lévő kifutóba a nyulainkat. Néhány kivételezett kedvenc velünk lakik a lakásban, a többiek kint élnek a melléképületekben. 

 
  • Jelenleg körülbelül 40 felnőtt egyedet tartunk. Ennek az egyedszámnak nagyjából fele bak, fele nőstény.

 
 

Nyulainkat elsősorban házikedvencnek adjuk, de néhány utódunk tenyésztőknél van.

 

Az új gazdijainkat felkészítjük a nyuszitartásra. 

Sok nyúlgyerekünk gazdijával a kezdetektől fogva baráti viszonyt ápolunk.

 
 
 

2017 decemberében Németországból új bakokat hoztunk 3 szín vérfrissítéséhez!

Ők a lipcsei szépségverseny után  hazai kiállításokon is bíráltatva lettek, és eredményesen szerepeltek.
 

 

sárga bak - kiváló minősítést nyert  
 

       castor bak - különdíj
 

lila bak - fajtagyőztes és kiállítás legszebb nyula
 

 
2018 májusában szlovák vérvonalból is érkezett hozzánk 3 új nyúl.
És később még újabb három szlovák, de végül  csak a sárga lányok megtartása mellett döntöttem.
 

Sárga tenyészpár.
 
Kék szürke bak.

 

Az állomány egészségi állapotát rendszeresen felügyelő és szükség esetén kezelő állatorvosok:

 

Dr. Szendrőy István körzeti ellátó állatorvos, aki a kiállítások előtt rendszeresen ellenőrzi a nyulakat,

 

továbbá

 

a Római Állategészségügyi Centrum állatorvosai: 

Dr. Győri Balázs és Dr. Mart Péter,

valamint bájos és segítőkész asszisztenseik.

Cím: 2400 Dunaújváros, Római krt. 38/ A            Tel.: 06-25/ 423 - 983

 

Köszönjük a munkájukat!

 

História

 

A kezdet

 

   

Málna és Golyó
 

A nyuszik iránti rajongásom még kiskamasz koromban kezdődött, a tartásukkal kapcsolatos információkat édesanyám házinyúltenyészete mellett sajátítottam el. Aztán jöttek a főiskolás évek, és a nyulazás megszakadt, de nemrég újra belevágtam, ezúttal aprócska nyuszikákkal, tovább képezve magamat szakirodalmak, és tenyésztők tanácsai által. A sok segítségért külön köszönet Erdélyi Annának, Szigeti Lászlónak, Sárvári Attilának, a Koncz házaspárnak (Nandának és Zolinak), Thuróczy Gábornak és Kovács Henriettának!
 

A töpenyúllal mint fajtával a törpe rex kapcsán ismerkedtem meg. 2012 nyarán hoztam haza Málnát, aki iránt azonnal rajongás fogott el és menthetetlenül beleszerettem a fajtába. Azután 2013 tavaszán elhatároztam, hogy magam is tenyésztéssel fogok foglalkozni. Így hazahoztam az akkor egy éves B. Nutellát alias Golyót, akitől 2013. augusztus 8.-án megszületett az első törpenyuszi alom. (Időközben házikedvencnek hozott nyuszikákkal - Tapsival és Lolával -  is gazdagodtunk.)

Lola és Tapsi (hobbi nyuszik)
 

Az első év botlásai után lassan fejlődésnek indult a törpe rexek tenyésztése. Minőségi nyulak vásárlásába kezdtem. Másfél év elteltével a szemem már jobban ráált a formai fajtajellegzetességekre. Lassan kialakultak az ambícióim, és hogy milyen irányba szeretném terelni a tenyészetem jövőjét. Régebben úgy terveztem, hogy több fajtával fogok foglalkozni pl. oroszlánfejű törpével, színes törpével vagy hermelinnel. Azonban a jelenlegi jövőképem a törpe rex irányába mutat. 

A "C"-alom két legszebb, legformásabb fekete kisnyuszija. 

 

 

Célok

 

 

1. Figyelmet kívánok fordítani a fajta genetikai tisztaságára.

 

Ez azért kiemelendő fontosságú számomra, mert a klein rex és a törpe rex nyuszik könnyen összetéveszthetőek a laikusok számára. Azok, akik nem járnak utána, és nyúlszaporításba kezdenek, nem ismerik fel sem az ebben rejlő veszélyeket, sem a rex és más fajtákkal való keresztezésének veszélyeit. Láttam már kis rexeket törpének hirdetve, illetve formára nagyon rossz állományokat. Tapasztaltam már olyat is, hogy normál szőrű nyulat árultak törpe rexként. Itt hangsúlyozom, hogy nem szabad bedőlni az 1000 ft-os nyulat hirdetőknek, mert azok nem fajtatiszták. 

 

Igyekezzünk tenyészetből vagy megbízható hobbi tenyésztőtől vásárolni, ahol a kisnyuszik felmenőit származási lapon tüntetik fel,  az adatokat rendszeresen vezetik és archiválják.

 

Ibolya és kicsinyei ("F" alom)

2. Háttérbe kívánom szorítani a színkevert tenyésztést, és előtérbe helyezni a színben való tenyésztést, ill. olyan párosításokat alkalmazni, ahol a színek jól társíthatók.

 

Tartózkodni kívánok a keverék rexek tenyésztésbe vételétől, mivel a szőrminőség a típus miatt nem mindegy, hogy adott nyúl milyen szülők keresztezéséből született. Egy nyúl lehet rex jellegű, de attól, hogy úgy néz ki, még nem lesz fajtatiszta. Nem mindegy, hogy az utódok milyen szőr- és alkati minőséggel születnek egy rex jellegű (rex keverék) myuszi után. Egy normál szőrű nyúllal keresztezett rex nyuszinak 7. generációra is visszaüthet a normál szőrűség, ill. ronthatja a rex bunda jellegét a nem megengedett hosszabb szőrszálakkal. Így egy ilyen nyuszinak a tenyésztésbe vétele csak legvégső esetben, jól megfontolt szándékkal alkalmazható. 

 

3. Több színnel dolgozni és jó formát, megfelelő idegrendszert, kiváló egészségi állapotot és előnyös viselkedési tulajdonságot rögzíteni az utódokban.

 

CUKI  VANÍLIA

 

Programok, eredmények, hátráltató körülmények:

 

A castor vonal: Málna a kezdet, az alapító nőstényünk. A második castorunk a csodaszép és simimániás Cukor nyuszink. Továbbá hoztam egy vadas színű, apró termetű bakocskát, Mufurcot. A castor-projekt a 2015-ös évben háttérbe szorult a lila-kék keresztezések miatt, valamint, hogy Mufurcot a betegsége miatt egy időre kivontam a tenyésztésből. 2016-ban a kiálllítási szezon alatt megfelelő castor nyulakat kerestem mindenfelé, de sajnos eredménytelenül. 2016 tavaszán megszületett Mandula, aki anyukája helyét fogja átvenni a tenyésztésben a 2017-es évtől. A vérvonal vérfrissítésre és méretcsökkentésre szorul. De helyhiány miatt sokáig nem tudtam belekezdeni a projektbe. 2017 decemberében Lipcséből egy új és gyönyörű bakot hoztam a vérfrissítéshez.

 

A lila vonal: 2014. tavaszán 2 lila rex érkezett, ők hivatalos származási lappal rendelkeznek. A bak kiállításon bírált egyed. 2015. április: megszületett az első alom, de sajnos el is vesztettem őket. Június: a második alom születése és sikeres felnevelése. Egyelőre nem tartottam meg kisnyuszit. 2016. újabb alom születése a tavasszal. Három szépséges nyuszilányt neveltünk fel. 2017-től nem tervezzük, hogy tovább foglalkoznánk a színnel, mert nem áll rendelkezésre elég hely a bővítéséhez. 2018-tól újra tervezünk velük. 2017 decemberében Németországból új bakot hoztam a vérfrissítéshez, így újra tenyésztjük a színt.

 

A kék vonal: Golyó volt az első kék törpe rexem.  2015 januárjában T. G. tenyésztőnek köszönhetően gyönyörű kék nősténnyel (Ibolyával) gazdagodott a tenyészet. Ő a kékek ősmamája. Vele és Golyóval (aki sajnos már nincs az élő nyuszik sorában) színtenyésztett kék vérvonalat alapítottam.  Jáde és Jázmin megfelelőek lettek ahhoz, hogy műhelynyulak lehessenek.  2017-ben folyt. köv.: Jáde és Pamacs párosításából a tenyészetben fogtam Vénuszt, így most ő a legfiatalabb színtenyésztett kék nyuszink.

 

A kék-lila vérvonal: Ibolya-Remy párosításból 2015-ben egy kék-lila vérvonalú lányt tartottam meg. Fantázia nagyon szép lett, igazából a kékek csapatát erősíti. 2016 nyarán megszületett Pamacs (bak), aki szintén a kék csapatot erősíti.

 

A kék vadas vérvonal (kék , lila és pasztell keresztezésekből): 2016 nyarán született az első kék vadas alom Fantáziától és Vaníliától, így derült ki, hogy Vanília krém/ pasztell színű. A kék vadas szín annyira elnyerte a tetszésemet, hogy az alomból megtartottam egy apró termetű, rövid fülű kislányt, Rézit. 2017-ben Nasinak és Ninának Vaníliától születtek kék vadas színű utódai. Egyelőre helyhiány miatt nem tudok velük tervezni, pedig a lányok nagyon ígéretesek lettek. Aztán úgy alakult, hogy a nyáron Fantáziától és Vaníliától újabb kék vadas nőstény maradt itt nálunk, valamint a kék csincsilla lánytesója úgyszintén.

 

Castor - sárga keresztezések: Az első próbálkozások kudarcba fulladtak. De nem adjuk fel, viszonylag jól társítható színek - bár akár ronthatják is egymást, ezért kényes vállalkozás -, így időről időre (félévente) újabb párokat alkotva fogunk kísérletezni, amíg olyan párt nem találunk, ahol minden szempontból megfelelő utódokat kapunk. 2016-ban egyetlen ígéretesnek ígérkező eredményünk: Talizmán (Pufi), aki gyönyörű narancs bakká fejlődött. 2017 őszétől ezzel már nem igazán fogunk próbálkozni. Egyre inkább a színtenyésztés felé tekintünk.

 

Sárga/narancs vérvonal: Az ismerőseimnek/ barátaimnak köszönhetően 2016 év elején sikerült néhány sárga, ill. narancs nyuszit vásárolnom itthonról és Szlovákiából. Narancs és Vanília párosításából egy szépséges, apró termetű kislány cseperedik. 2017-ben (Ópium) Barack is belép a tenyésznyuszik sorába. 2017 tavaszán 3 sárga nőstény szüléséből, csupán egy lett sikeres. Ősszel újra próbálkoztunk, ekkor már sikeresek lettek a szülések.

2017-es év folyamán 2 új, idegen, német vérvonalú bakkal bővült a sárga csapatunk (Pedroval és Hermésszel).

 

 

Mandarin

 

 

 

Az oldal története

 

Ezt az oldalt, azért hoztam létre, hogy bemutathassam, megismertessem és megszerettessem a Törpe Rexet mint fajtát. Továbbá az oldal révén folyamtosan nyomon követhető a tenyészet élete: a séták, az etetések, a tartási mód, a kényszerű nagyon ritkán előforduló fürdetések, a nyulak gondozása pl: körömvágás, kisnyulak születése és nevelése. Cikkeket teszek közre a nyulak gondozásáról, tartásáról, takarmányozásáról, szocializációjáról, etológiájáról, a betartandó higiéniai irányelvekről, szaporodásról, nevelésről, nyúlbetegségekről és kezelésükről.

Köszönöm a segítséget mindenazoknak az embereknek, akik elláttak jótanácsaikkal! Az összes nyúltartónak és nyúltenyésztőnek, akivel valaha is beszéltem, és tapasztalataival segítette és segíti a munkámat.

                                                                                                                                              Farkas Cintia

     

A kisnyuszikról

 

A kisnyuszik legkorábban 6 hetes koruktól vihetőek el. Minden nyuszi élelemcsomaggal és származási lappal  kerül az új gazdihoz.  Évente annyi alom születését tervezem, ahány anyám éppen tenyésztésben van, ill. igény szerint fél éves pihenő után újra fedeztethetőek. A kisnyuszik ára változó: a nyuszi neme, színe, standard-minősége, a szülök kiállítási eredménye és vérvonala határozza meg, ill. az oltás költsége is befolyásolja. Az ár (és egyebek) az eladó kisnyulaknál, növendék és tenyészállatoknál a képek mellett fel van tüntetve.
 

 

A "D"-alom különleges kicsinyei: japán tarka, kék és lila vadas? színű kisnyuszi.

Képgaléria2

A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY AZT MÁSOLNI TILOS!

 

 

 VALAMINT A TARTALOM ENGEDÉLY NÉLKÜLI FELHASZNÁLÁSA SZINTÉN TILTOTT!