Színek - egyszerűen

 
Ha a világhálón elkezded nézegetni a nyúl színeket, hamar rá fogsz jönni, hogy nagy a színek gazdagsága. Ha leszűkítjük a kört a rexekre, még akkor is óriási információ halmazzal találjuk szemben magunkat.
És - csak, hogy ne legyen olyan egyszerű - szinte országonként változnak a színek elnevezései.

 

A rex fajták színmeghatározása nem tartozik az egyszerűbb dolgok közé a nyúltenyésztésben.  Méretenként / fajtánként is különböző lehet az elfogadott színek listája.

 

Kétféle standard létezik: az európa sztenderd és a nemzetközi standard. Mindkettő rendelkezik a fajtákra jellemző leírásokkal és a hivatalos színmeghatározásokkal, melyeket kódokkal jelölnek és tesznek mindenki számára érthetővé. (Már aki tudja értelmezni a kódokat. Ehhez nagyon alapos színgenetikai ismeretekre van szükség.)
 
Ezért úgy döntöttem, hogy ebben a bejegyzésben illusztrációk segítségével megpróbálom bevezetni a laikusokat is a rex nyulak színvilágába.
 

Az alábbiakban színcsaládokra bontva próbálom meg szemléltetni a színeket. Az ismertetés nem minden részletre kiterjedő, csak a lényeget próbálom megfogni.

 
Nagy méretű Rex nyulak kék vadas, sárga, fekete, pirosszemű fehér és castor színben.
A képet Juhász Lajostól kaptuk.

Színcsaládok szerinti felosztásban próbálom meg szemléltetni a színeket.  

Magyarországon három méretben tenyészthetők a rex fajtájú nyulak: TÖRPE REX, KIS REX és REX NYÚL.  

 

Ezeken a fajtákon kísérlem meg bemutatni a színeket a szerint, hogy mely színekhez milyen fajtájú nyúlról kaptam illusztrációs anyagot.

 

Az alábbi ismertetés elsősorban a laikusok számára készült, így ezen az oldalon a teljesség igénye nélkül közöljük az ismereteket.

 
 

 

 
 

Egyszínű nyulak:

A legegyszerűbb színcsalád. A nyuszi szőre minden testtájon egyszínű, tehát a fekete fekete, stb. Az aljszőrzet mindig valamivel világosabb.

 

FEKETE - A testet egyöntetű fekete szőrzet borítja, az aljszőrzet színe palakék. A szem színe barna. 

Fekete Törpe rex.

A képet Toronyai Ádámtól kaptuk.

 

KÉK - A testet egyöntetű középszürke árnyalatú bunda fedi. A szem színe barna, vagy erősen pigmentált szürkés árnyalatú. (Legalábbis ez az ideális.)

Kék Törpe rex.

A nyuszi tenyésztője: Thuróczy Gábor 

Tulajdonosa: Farkas Cintia

 

LILA (FEH) - A testet világosabb szürke bunda fedi. A szem ideális színe a barna. (Ám léteznek szürke szemszínű egyedek is.) Leheletnyi barna fátyol borítja a bundát, amit a rexnél alig lehet felfedezni a szőrszálak rövidsége miatt. 

Lila Törpe rex.

A nyúl tenyésztője: Szigeti László

Tulajdonosa: Farkas Cintia

 

HAVANNA (CSOKOLÁDÉ BARNA) - A testet egyöntetű csokibarna bunda fedi. A szem színe barna. (A fotón a világítás miatt piros a nyuszi szeme.) 

Havanna Törpe rex.

A nyúl tulajdonosa: Burst Attila.

 

ALBÍNÓ - PIROS SZEMŰ FEHÉR

Az albinizmus az jelenti, hogy a szőrszál azért fehér, mert nincs a színességért felelős pigmentanyag a szőrszálban. Az albínó nyulakat a piros szemről lehet felismerni.

Albínó Törpe rex.

A képet a Klaus családtól kaptuk.

 

LEUKÓ - KÉK SZEMŰ FEHÉR

A leucizmus egy más eredetű mutáció. Itt a szőrszál nem azért fehér, mert nincs pigment. A leukók színe valóban fehér, és hozzá társul az elengedhetetlen kék szem. Hazánkban nincs tenyésztője.

 

Kék szemű fehér Törpe rex.

A kép forrása: https://www.rkz-forum.de

 
 

 

Aguti színek: 

A szőrszálakon több szín jelenik meg a szőrszál tövétől a végéig. És elengedhetetlenek az aguti mintázat jegyei: a fehér szemkörüli- és orrgyűrű, az áll vonala, a hasi rész a combok belső részére is kiterjedve, valamint a farok alsó része fehér színű.

 

Az aguti színeket jól szemléltetik a vadas színű nyulak. A szőrszál: palakék - sárga (sárgásbarna) - fekete színű a tövétől a hegyéig haladva. Plussz az aguti jegyek megjelenésével lesz vadas a szín. Ennek vannak különböző változatai pl. kék vadas, havanna (csokibarna) vadas, stb. vadas, ahol a génekben a fekete szín módosul, higul, vagy mutálódik és ennek megfelelően egy másfajta színt képez.

Az aguti nyulak lehetnek vadasok, ugyanakkor számos olyan szín is létezik, mely nem vadas, mégis az aguti  színcsaládnak a tagja.


Castor - "hód szín". Vörös vadas árnyalat. Szőrszál: palakék - vörös(es barna) - fekete. + Aguti jegyek jelenléte. 

Castor Rex nyúl. 

A képet Tóth Szilárdtól kaptuk.

 

Castor Törpe rex.

A nyúl tenyésztője és tulajdonosa: Kovács Henrietta.

 

Sárga - aguti szín, de nem vadas. A testet narancsos árnyalatú bunda fedi. + Aguti jegyek.

Sárga Törpe rex.

A nyúl tenyésztője: Frank Sturm.

A nyúl tulajdonosa: Farkas Cintia

 

Pasztell (szlovák pasztell)

A pasztell a sárgánál világosabb, krémesebb árnyalat. + Aguti jegyek, tehát aguti szín.

Különleges, ritka és nehezen tenyészthető szín.

 
Pasztell Törpe rex.
kép forrása: www.kvizmajster.sk
 

Tenyészetünkben Vanília hasonlít leginkább erre a színre.

Tenyésztő: Erdélyi Anna. Tulajdonos: Farkas Cintia.

 

 

 

Kék vadas (opál) avagy (szlovák) kék szürke. Az aguti színcsalád tagja és a vadas színek közé tartozik. Az aguti jegyek jól látszanak. A szőrszál a tövétől a vége felé haladva: szürke - sárgásbarna - szürke. A szőrszál végén megjelenő  szürke = a kék szín megfelelőjvel. 

 

Kék szürke Törpe rex.

A képeket Thuróczy Gábortól kaptuk.

 

 

Lila vadas és hiúz

A hiúz szín a lila vadas egy változata. Tenyésztése nagyon nehéz, és tudomásom szerint hazánkban csupán néhány egyed ugrándozik ebben a színben.

Hiúz klein rex. 
kép forrása: www.kleinrex.eu
 
Tenyészetünkben a képen látható kisnyuszi hasonlított a legjobban az említett színekre. Eddig 1 alkalommal született nálunk ilyen picúr.

Ő valószínűleg lila vadas volt, de mivel eladtuk piciként házikedvencnek, így a kifejlett szőrét már nem láthattuk.

Tenyésztő: Farkas Cintia

 

 

Csincsilla

A csincsilla szín az A gén módusulásával jön létre. (achi)

A csincsilla szín: sötét szürke - fehér - fekete gyűrűzöttségből áll. Így jelenik meg a szőrszálon. Ennek van kék és havanna változata is. Rexeknél az alap szín a hivatalosan elfogadott. Tenyészetünkben idén született először csincsilla mintázatú kisnyúl kék csincsilla színben. Aguti szín, az aguti jegyek jól láthatók. 

 

Csincsilla Törpe rexek kisnyuszi korban.

A képet Sárvári Attilától kaptuk.

 
 

Kék csincsilla Törpe rex.

Tenyésztő: Farkas Cintia

 

Különleges színek:

Vidra

A vidra mintázatú nyulakon megfigyelhetők az aguti jegyek. Ugyanakkor a szín nem vadas. A vidra nyúlnak a színezettsége egyszínű, amihez sárgásbarna nyakék, fehér fülbelső, fehér szem és orrnyílás körüli gyűrű társul. Valamint fehér az áll vonala, a farok alsó része és a has.

A vidra szín kialakulásánál az A gén módosul. (at)

Fekete vidra Kis rex.
Tulajdonos: Csiba-Engler Mária.
 
 

Cser

A cser színű (go go) nyúl testének nagy részét egyszínű bunda fedi, ám a nyakéken és ott, ahol az aguti nyulakon fehér szín van, ott a cser nyulak bundája vörös(es) árnyalatú. A fekete cser színnek létezik kék, havanna és lila változata.

Cser Törpe rex.
kép forrása: www.kleintiernews.de
 
Megjegyzés: később színváltozatokról kérni C. A.-tól.

 

Orosz

Orosz = Kaliforniai szín. A nyúl ún. hideg testtájain: az orron, a fülön, a lábakon és a farkon pigmentált szín jelenik meg, míg a nyúl testének nagy részét fehér bunda fedi. Jellegzetessége a piros színű szem. Változata létezik kék (kék orosz = himalája) és havanna orosz színben. Középnagy méretű és törpe változatban tenyésztik. (anan.....gg)

 
Orosz Rex nyúl.
kép forrása: www.kanainchenzucht.de

 

Sziámi

A sziámi a nyestnél világosabb szín. Létezik kék sziámi és sárga sziámi szín. (am an....gg)

 

Középnagy testű Sziámi rex nyúl. 

A nyúl tenyésztője: Ernest Reménység (Reménység Ernő). 

 

 Kis rex sziámi színben.

 A nyúl tenyésztője: Csiba-Engler Mária.

 

Nyest

A nyest a sziáminál színesebb, intenzívebb szín. A nyest szín lehet barna nyest (barna és fekete szín), avagy kék nyest (sötétebb és világosabb szürke árnyalat a nyúlon). Nyesteknél megkülönböztetünk továbbá sötét nyest árnyalatot, valamint világos nyest árnyalatot. (am an.....gg) Nyest színben rexek: barna nyest színben léteznek és tenyésztik őket. 

 
Nincs kép.
Megjegyzés: S. A.-tól majd kérni barna nyestről.
 

Türingiai

A türingiai szín (..bb....gg): A nyuszi sárgás árnyalatú. Az orra sötét, kormos hatású, az oldalán szintén sötétebb szín van jelen. A fülön is ugyanaz a szín köszön vissza, mint a nyúl oldalán. Létezik kék változatban is (kék türingiai). 

 Kép nincs.
Megjegyzés: Heninél még rákérdezni.

 

TARKASÁG

A takaság legismertebb változatai az angol tarka (Kk), és az ahhoz hasonló német lepketarka, valamint a holland tarka (ss) mintázat.

Angol tarka színben tudomásom szerint nem léteznek rexek.  Előfordulhat, hogy elvétve léteznek példányok a világban, de még soha sehol nem láttam, és hírét sem halottam. Azonban a német lepke tarka óriás színezetével megegyező nagyméretű rex nyulat már volt szerencsém fotón látni, ám rendkívül ritka jelenség.

Holland tarka rex tudomásom szerint nem létezik mint elfogadott és regisztrált, tenyésztett szín. Azonban az internetes kutatásaim során, úgy láttam, hogy többen kísérleteznek vele a világban. Elsősorban hobbi tenyészetek.

A holland tarka mintázat sem éppen kezdőknek való, nagyon nehéz elérni a megfelelő színt. Emiatt megfelelő színű egyedeket nem is találtam a világhálón, kizárólag csak színhibásnak számító példányokat. Sokkal inkább a fehérfülűség (=WO) felé tolódott el a holland tarka rexek tenyésztése, ami valójában színhibaként értelmezhető, mégis nagyon mutatós egyedeket eredményez, s ezért nagyon népszerűvé kezd válni. Erre még rátetéz a kék szemszín elérésének célja. (Ennek a Wo projektnek egyébként vannak aggasztó mozzanatai, mivel úgy látom néhányan olyan keresztezésekkel akarják rögzíteni azt, hogy minél több utód Wo legyen, amiből nem vagyok meggyőződve, hogy erős, ellenálló egyedek születnek...)

 

Hotot

Egy másik különleges tarkaság a hotot (Kkss) szín, mely egyaránt magában hordozza az angol tarkaságért és a holland tarkaságért felelős géneket. A hotot nyúl teljesen fehér kivéve a szem körüli gyűrűt, mely fekete színű. Olyan mint egy monoklis nyuszi. Hotot Rex középnagy testű méretben létezik, elfogadott és tenyésztik. 

Hotot Rex nyúl.
kép forrása: www.kleintiernews.de
 
 

Japán tarka és rhön

A japán tarka szín a B gén módosulásával jön létre. (bj)

A japán tarka nyúl bundája fekete és sárga sávok rendezetlen, asszimmetrikus sokaságából áll, amely mégis attól lesz mutatós, ha valamiféle "szimmetria" érvényesül a nyúlon megjelenő két szín közt. Ennek lehet kék - sárga változata is, ami egy halványabb színű megjelenést kölcsönöz. A rhön ugyanez csak fehér és fekete sávokkal. Itt is lehet a fekete - kék, vagy akár havanna (csokibarna) - fehér csíkozottság. Tenyésztésük nem egyszerű, hiszen a jó típus, megfelelő szőrminőség mellett még egy olyan színezettséget is össze kell hozni, amire jó rá nézni, és fontos, hogy nagyjából egyenlő arányban legyen jelen a két szín a nyúlon. (Pl. A japán tarka ne legyen se túlsúlyban se a sötét, se a vörös árnyalat. Ilyen nyulat nem könnyű összehozni.)

Tenyészetünkben 1 alkalommal született japán tarka kisnyuszi. 

 

 
Japán tarka Törpe rex kisnyuszi.                                  Japán tarka Kis (Klein) rex kisnyuszi.
Tenyésztő: Farkas Cintia                                           Tenyésztő: Lebanov Réka

 

Rhön Kis (Klein) rex kisnyuszi.

kép forrása: www.kaninchen-imperium.de

 

Kabátrajzos

A kabátrajzos nyúl legalább bicolor (kétszínű kabátrajzos) színű, de a legkülönlegesebb példányok tricolor (háromszínű kabátrajzos) színűek. Szigorú szabályai vannak a megfelelő mintázottságnak, sőt megvannak a szín tenyésztésének speciális szabályai is, így tenyésztése nagyon-nagyon nehéz, és nem feltétlenül kezdőknek való. Az alábbiak példákkal illusztrálok néhány különleges egyedet. 

Havanna-gold kabátrajzos Kis (Klein) rex nőstény.  Háromszínű (királyi) kabátrajzos Kis (Klein) rex bak.

A képeket Rigóné K. Adrienntől kaptuk.

 

 

Dalmát

Fekete-fehér dalmát: fehér nyuszi fekete foltokkal. Létezik kék-fehér és havanna-fehér változatban is. Valamint háromszínű (tricolor) változatban. Tenyésztése talán a legnehezebb az összes szín közül. Ezzel a színnel olyan tenyésztők foglalkoznak, akik vagy szerelmesek a pöttyös színekbe, vagy pedig nagy kihívást keresnek a tenyésztés során. 

Fekete - fehér dalmát Törpe rex.

Tulajdonos: Klaus Andreas Albert.

 

Háromszínű dalmát normál (nagy) méretű Rex nyúl.                   Háromszínű dalmát Törpe rex.                 

A nyulak tulajdonosa: Burst Attila.

 

Egyéb színekben is léteznek még rexek, de képek hiányában egyelőre itt zárjuk a sort.

 

A színek megnevezései

Egy bizonyos színt többféleképpen is hallhatunk emlegetni.
 
Háromszínű (= tricolor) kabát rajzos = királyi kabát rajzos = leopárd pettyes kabátrajzos.
 
Ha a castort "vadas"-nak titulálják, akkor se kell meglepődni. Valójában a vörös vadas egy változata.
 
A sárga megint finom téma. A német nyelvből (gelb) vettük át, ha jól gondolom, és adott a maga sajátos színárnyalata. Ugyanakkor orange = narancs néven is ismerjük a színt a közepestestű Rex nyulak okán.  Az angoloknál red = vörös a megfelelője. (Számomra mondjuk a kettő, tehát a sárga és a vörös nem azonosítható a jelentős árnyalatbeli különbség miatt, mert utóbbinál szerintem kellene, hogy legyen vörösítő gén, de ebbe ne menjünk bele.) És még ismert a gold = arany kifejezés is a sárga árnyalatú nyulaknál. Szuper, nem? :)
 
A kék vadast hivatalosan kék szürkének kellene mondani. A köznyelvben viszont elterjedt az opál kifejezés, és sok tenyésztő is szereti használni.
 
A lila nálunk lila. Ám németeknél fehfarbig (így én is hajlamos vagyok "csupán" feh-ként emlegetni). De ha azt halljuk, marburgi, akkor is nagy valószínűség szerint ugyanezt a színt értik alatta. 
 
Havanna = csokoládébarna.
 
Isabella = kék türingiai (itthon legalábbis ezzel feleltetjük meg).
 
Madagaszkár = türingiaival feleltethető talán meg a legjobban.
 
A másik nagy kedvencem a harlequin megnevezés. Erről mindig a fekete-fehér dalmát mintás nyulak és kutyák jutnak eszembe, de azt hiszem, hogy valójában a japán tarka színt jelöli a nyulaknál, és talán a rhönre is rámondják(?) nem biztos...
 
Régebbi szakirodalmakban olvashatunk rőt színezettségű nyulakról. Ezt egykor vagy a vidra vagy a cser színű nyulakra használták, még nem jöttem rá.
 
Egyelőre csak ennyi "elmebaj" jutott az eszembe, de elhihetitek, hogy szép nagy a színek különböző megnevezéseinek skálája.