Felhívás

Színek - egyszerűen

 
Ha a világhálón elkezded nézegetni a nyúl színeket, hamar rá fogsz jönni, hogy nagy a színek gazdagsága. Ha leszűkítjük a kört a rexekre, még akkor is óriási információ halmazzal találjuk szemben magunkat.
És - csak, hogy ne legyen olyan egyszerű - országonként és méretenként is változhatnak a színek elnevezései.

 

A rex fajták színmeghatározása nem tartozik az egyszerűbb dolgok közé a nyúltenyésztésben.  Méretenként / fajtánként is különböző lehet az elfogadott színek listája.

 
Mindezek miatt úgy döntöttem, hogy ebben a bejegyzésben illusztrációk segítségével megpróbálom bevezetni a laikusokat is a rex nyulak színvilágába.
 

Az alábbiakban színcsaládokra bontva próbálom meg szemléltetni a színeket. Az ismertetés nem minden részletre kiterjedő, csak a lényeget próbálom megfogni.

 
Nagy méretű Rex nyulak kék vadas, sárga, fekete, piros szemű fehér és castor színben.
A képet Juhász Lajostól kaptuk.

Színcsaládok szerinti felosztásban próbálom meg szemléltetni a színeket.  

 

Magyarországon három méretben tenyészthetők a rex fajtájú nyulak: TÖRPE REX, KIS REX és REX NYÚL.  

 

Ezeken a fajtákon kísérlem meg bemutatni a színeket a szerint, hogy mely színekhez milyen fajtájú nyúlról kaptam illusztrációs anyagot.

 

Az alábbi ismertetés elsősorban a laikusok számára készült, így ezen az oldalon a teljesség igénye nélkül közöljük az ismereteket.

 
 

 

 
 

Egyszínű nyulak:

A legegyszerűbb színcsalád. A nyuszi szőre minden testtájon egyszínű, tehát a fekete fekete, stb. Az aljszőrzet mindig valamivel világosabb.

 

FEKETE - A testet egyöntetű fekete szőrzet borítja, az aljszőrzet színe palakék. A szem színe barna. 

 
 
1. kép: Majszoló - Nyuszó Bársony
fekete Törpe rex
 
 
 

2. kép: Fekete Törpe rex.

A képet Toronyai Ádámtól kaptuk.

 

 

KÉK - A testet egyöntetű középszürke árnyalatú bunda fedi. A szem színe barna, vagy erősen pigmentált szürkés árnyalatú.

3. kép: Kék Törpe rex. (A nyuszi neve: Ibolya.)

A nyuszi tenyésztője: Thuróczy Gábor 

 

 

LILA (FEH) - A testet világosabb szürke bunda fedi. A szem ideális színe a barna. (Ám léteznek szürke szemszínű egyedek is.) A szín követelménye, hogy leheletnyi barna fátyol borítja a bundát, de ezt a rexnél igazából nem lehet felfedezni a szőrszálak rövidsége miatt.  Én legalábbis nem látom. Továbbá azt figyeltük meg, hogy a barna szemszínnel rendelkező egyedek szeme fény hatására pirosas árnyalatot ölt, és itt nem a vaku vörösítő hatására gondolok, hanem amit a marburgi mókusnál is lehet olvasni. 

 

Lila Törpe rex.

A nyúl tenyésztője: Szigeti László

 

 

HAVANNA (CSOKOLÁDÉ BARNA) - A testet egyöntetű csokibarna bunda fedi. A szem színe barna. (A fotón a világítás miatt piros a nyuszi szeme.) 

Havanna Törpe rex.

A nyúl tulajdonosa: Burst Attila.

 

ALBÍNÓ - PIROS SZEMŰ FEHÉR

Az albinizmus az jelenti, hogy a szőrszál azért fehér, mert nincs a színességért felelős pigmentanyag a szőrszálban. Az albínó nyulakat a piros szemről lehet felismerni.

Albínó Törpe rex.

A képet a Klaus családtól kaptuk.

 

Albínó / piros szemű fehér Törpe rex.

Tenyésztő: Kovács Henriettta

 

 

LEUKÓ - KÉK SZEMŰ FEHÉR

A leucizmus egy más eredetű mutáció. Itt a szőrszál nem azért fehér, mert nincs pigment. A leukók színe valóban fehér, és hozzá társul az elengedhetetlen kék szem. Hazánkba tenyésztőhöz 2019 őszén/telén érkeztek az első példányok, melyeket személyesen is volt alkalmam látni :) Sok dolog lesz még velük, de nagyon szurkolunk! :) 

 

Kék szemű fehér Törpe rex.

A kép forrása: https://www.rkz-forum.de

 
 

 

Aguti színek: 

A szőrszálakon (általában, de nem minden színnél) több szín jelenik meg a szőrszál tövétől a végéig. És elengedhetetlenek az aguti mintázat jegyei: a fehér szemkörüli- és orrgyűrű, az áll vonala, a hasi rész a combok belső részére is kiterjedve, valamint a farok alsó része fehér színű.

 

Az aguti színeket jól szemléltetik a vadas színű nyulak. A szőrszál: palakék - sárga (sárgásbarna) - fekete színű a tövétől a hegyéig haladva. Plussz az aguti jegyek megjelenésével lesz vadas a szín. Ennek vannak különböző változatai pl. kék vadas, havanna (csokibarna) vadas, sárga vadas, vörös vadas, ahol a génekben a fekete szín módosul, hígul, vagy mutálódik és ennek megfelelően egy másfajta színt képez.

 

Az aguti nyulak lehetnek vadasok, ugyanakkor számos olyan szín is létezik, mely nem vadas, mégis az aguti  színcsaládnak a tagja.


Castor - "hód szín". Vörös vadas árnyalat. Szőrszál: palakék - vörös(es barna) - fekete. + Aguti jegyek jelenléte. 

Castor Rex nyúl. 

A képet Tóth Szilárdtól kaptuk.

 

Castor Törpe rex.

A nyúl tenyésztője és tulajdonosa: Kovács Henrietta.

 

Sárga - aguti szín, de nem vadas. A testet narancsos árnyalatú bunda fedi. + Aguti jegyek.

Sárga Törpe rex.

A nyúl tenyésztője: Frank Sturm.

 

 

Pasztell (szlovák pasztell)

A pasztell a sárgánál világosabb, krémesebb árnyalat. + Aguti jegyek, tehát agouti szín.

Különleges, ritka és nehezen tenyészthető szín.

 
Pasztell Törpe rex.
kép forrása: www.kvizmajster.sk
 

Tenyészetünkben Vanília hasonlít leginkább erre a színre.

Tenyésztő: Erdélyi Anna.

 

 

 

Kék vadas (opál) avagy (szlovák) kék szürke. Az agouti színcsalád tagja és a vadas színek közé tartozik. Az aguti jegyek jól látszanak. A szőrszál a tövétől a vége felé haladva: szürke - sárgásbarna - szürke. A szőrszál végén megjelenő  szürke = a kék szín megfelelőjvel. 

 

Kék szürke Törpe rex.

A képeket Thuróczy Gábortól kaptuk.

 

 

Lila vadas és hiúz

A hiúz szín a lila vadas egy változata. Tenyésztése nagyon nehéz, és tudomásom szerint hazánkban csupán néhány egyed ugrándozik ebben a színben.

Hiúz klein rex. 
kép forrása: www.kleinrex.eu
 
Tenyészetünkben a képen látható kisnyuszi hasonlított a legjobban az említett színekre. Eddig 1 alkalommal született nálunk ilyen picúr.

Ő itt született nálunk és valószínűleg lila vadas volt, de mivel eladtuk piciként házikedvencnek, így a kifejlett szőrét már nem láthattuk.

 

 

Csincsilla

A csincsilla szín: sötét szürke - fehér - fekete gyűrűzöttségből áll. Így jelenik meg a szőrszálon. Ennek van kék és havanna változata is. Rexeknél az alap szín a hivatalosan elfogadott. Tenyészetünkben idén született először csincsilla mintázatú kisnyúl kék csincsilla színben. Aguti szín, az aguti jegyek jól láthatók. Tudomásom szerint jelenleg nincs az országban tenyésztője a csincsilla színű rexeknek egyik méretben sem.

 

Csincsilla Törpe rexek kisnyuszi korban.

A képet Sárvári Attilától kaptuk.

 
 

Kék csincsilla Törpe rex.

Tenyésztő: Farkas Cintia

 

"Különlegesebb" színek:

Vidra

A vidra mintázatú nyulakon megfigyelhetők az aguti jegyek. Ugyanakkor a szín nem vadas. A vidra nyúlnak a színezettsége egyszínű, amihez sárgásbarna nyakék, fehér fülbelső, fehér szem és orrnyílás körüli gyűrű társul. Valamint fehér az áll vonala, a farok alsó része és a has.

 
Fekete vidra Kis rex.
Tulajdonos: Csiba-Engler Mária.
 
 

Cser

A cser színű nyúl testének nagy részét egyszínű bunda fedi, ám a nyakéken és ott, ahol az aguti nyulakon fehér szín van, ott a cser nyulak bundája vörös(es) árnyalatú. A fekete cser színnek létezik kék, havanna és lila változata.

Cser Törpe rex.
kép forrása: www.kleintiernews.de
 
 

 

Orosz

Orosz = Kaliforniai szín. A nyúl ún. hideg testtájain: az orron, a fülön, a lábakon és a farkon pigmentált szín jelenik meg, míg a nyúl testének nagy részét fehér bunda fedi. Jellegzetessége a piros színű szem. Változata létezik kék (kék orosz = himalája) és havanna orosz színben. Középnagy méretű és törpe változatban tenyésztik. 

 
Orosz Rex nyúl.
kép forrása: www.kanainchenzucht.de

 

Sziámi

A sziámi a nyestnél világosabb szín. Létezik kék sziámi és sárga sziámi szín. 

 

Középnagy testű Sziámi rex nyúl. 

A nyúl tenyésztője: Ernest Reménység (Reménység Ernő). 

 

 Kis rex sziámi színben.

 A nyúl tenyésztője: Csiba-Engler Mária.

 

Nyest

A nyest a sziáminál színesebb, intenzívebb szín. A nyest szín lehet barna nyest (barna és fekete szín), avagy kék nyest (sötétebb és világosabb szürke árnyalat a nyúlon). Nyesteknél megkülönböztetünk továbbá sötét nyest árnyalatot, valamint világos nyest árnyalatot. 

Nyest színben rexek: barna nyest színben léteznek és tenyésztik őket. (A kék nyest rexek előfordulása ritka.)

 
Barna nyest Törpe rex. 
Tulajdonos: Sárvári Attiláné Renáta
 
 

Türingiai

A türingiai szín: A nyuszi sárgás árnyalatú. Az orra sötét, kormos hatású, az oldalán és a hason szintén sötétebb szín van jelen. A fül és lábak szintén sötétebbek. Létezik kék és lila változatban is. 

 
 
Lila türingiai Törpe rex kisnyuszik.
A véletlen úgy hozta, hogy született nálunk ilyen szín.
 
A nyuszik gazdija L. Judit.

 

TARKASÁG

A takaság legismertebb változatai az angol tarka (Kk), és az ahhoz hasonló német lepketarka, valamint a holland tarka (ss) mintázat.

A klasszikus angol tarka színben tudomásom szerint nem léteznek rexek. Előfordulhat, hogy elvétve léteznek példányok a világban, de még soha sehol nem láttam, és hírét sem halottam. Azonban a német lepke tarka óriás színezetével megegyező nagyméretű rex nyulat már volt szerencsém fotón látni, ám rendkívül ritka jelenség. (Viszont a dalmátok Kk génesek!)

Holland tarka rex tudomásom szerint nem létezik mint elfogadott és regisztrált, tenyésztett szín. Azonban az internetes kutatásaim során, úgy láttam, hogy többen kísérleteznek vele a világban. Elsősorban hobbi tenyészetek.

A holland tarka mintázat sem éppen kezdőknek való, nagyon nehéz elérni a megfelelő színt. Emiatt megfelelő színű egyedeket nem is találtam a világhálón, kizárólag csak színhibásnak számító példányokat. Sokkal inkább a fehérfülűség (=WO) felé tolódott el a holland tarka rexek tenyésztése, ami valójában színhibaként értelmezhető, mégis nagyon mutatós egyedeket eredményez, s ezért nagyon népszerűvé kezd válni. Erre még rátetéz a kék szemszín elérésének célja. (Ennek a Wo projektnek egyébként vannak aggasztó mozzanatai, mivel úgy látom néhányan olyan keresztezésekkel akarják rögzíteni azt, hogy minél több utód Wo legyen, amiből nem vagyok meggyőződve, hogy erős, ellenálló egyedek születnek...)

 

Hotot

Egy másik különleges tarkaság a hotot (Kkss) szín, mely egyaránt magában hordozza az angol tarkaságért és a holland tarkaságért felelős géneket. A hotot nyúl teljesen fehér kivéve a szem körüli gyűrűt, mely fekete színű. Olyan mint egy monoklis nyuszi. Hotot Rex középnagy testű méretben létezik, elfogadott és tenyésztik. Mostanra már törpe változatban is megtalálható, és magyarországon is van tenyésztője. 

 
Hotot Rex nyúl.
kép forrása: www.kleintiernews.de
 
 

Japán tarka és rhön

A japán tarka nyúl bundája fekete és sárga sávok rendezetlen, asszimmetrikus sokaságából áll, amely mégis attól lesz mutatós, ha valamiféle "szimmetria" érvényesül a nyúlon megjelenő két szín közt. Ennek lehet kék - sárga változata is, ami egy halványabb színű megjelenést kölcsönöz. A rhön ugyanez csak fehér és fekete sávokkal. Itt is lehet a fekete - fehér, kék - fehér vagy akár havanna (csokibarna) - fehér csíkozottság. Tenyésztésük nem egyszerű, hiszen a jó típus, megfelelő szőrminőség mellett még egy olyan színezettséget is össze kell hozni, amire jó rá nézni, és fontos, hogy nagyjából egyenlő arányban legyen jelen a két szín a nyúlon. (Pl. A japán tarka ne legyen se túlsúlyban se a sötét, se a vörös árnyalat. Ilyen nyulat nem könnyű összehozni.)

Tenyészetünkben 1 alkalommal született japán tarka kisnyuszi. 

 

 
Japán tarka Törpe rex kisnyuszi.  
Tenyésztő: Farkas Cintia 
 
 Japán tarka Kis (Klein) rex kisnyuszi.
 Tenyésztő: Lebanov Réka

 

A rhön színt a csincsilla gén okozza. 

Rhön Kis (Klein) rex kisnyuszi.

kép forrása: www.kaninchen-imperium.de

 

Kabátrajzos

A kabátrajzos nyúl legalább bicolor (kétszínű kabátrajzos) színű, de a legkülönlegesebb példányok tricolor (háromszínű kabátrajzos) színűek. Szigorú szabályai vannak a megfelelő mintázottságnak, sőt megvannak a szín tenyésztésének speciális szabályai is, így tenyésztése nagyon-nagyon nehéz, és nem feltétlenül kezdőknek való. Az alábbiak példákkal illusztrálok néhány különleges egyedet. 

Havanna-gold kabátrajzos Kis (Klein) rex nőstény.
 

  Háromszínű (királyi) kabátrajzos Kis (Klein) rex bak.

A képeket Rigóné K. Adrienntől kaptuk.

 

 

Dalmát

Fekete-fehér dalmát: fehér nyuszi fekete foltokkal. Létezik kék-fehér és havanna-fehér változatban is. Valamint háromszínű (tricolor) változatban. Tenyésztése talán a legnehezebb az összes szín közül. Ezzel a színnel olyan tenyésztők foglalkoznak, akik vagy szerelmesek a pöttyös színekbe, vagy pedig nagy kihívást keresnek a tenyésztés során. (A dalmát nyuszik Kk génesek. Ennek a jóval kevesebb folttal rendelkező változata a Charlie. Azok a nyulak kk génesek, és kevésbé ellenállók.) 

Fekete - fehér dalmát Törpe rex.

Tulajdonos: Andreas Albert Anton Klaus.

 

Háromszínű dalmát: A háromszínű dalmát szerintem a a legmutatósabb és legnehezebben tenyészthető színek közé tartozik. Színéért a japán tarka gén és a dalmát gén együttesen felel. 

 
Háromszínű dalmát normál (nagy) méretű Rex nyúl.  
 

                 Háromszínű dalmát Törpe rex.                 

A nyulak tulajdonosa: Burst Attila.

 

Egyéb színekben is léteznek még rexek, de képek hiányában egyelőre itt zárjuk a sort.

 

A színek megnevezései

 
Egy bizonyos színt többféleképpen is hallhatunk emlegetni.
 
Háromszínű (= tricolor) kabát rajzos = királyi kabát rajzos = leopárd pettyes kabátrajzos.
 
Ha a castort "vadas"-nak titulálják, akkor se kell meglepődni. Valójában a vörös vadas egy változata.
 
A sárga megint finom téma. A német nyelvből (gelb) vettük át, ha jól gondolom, és adott a maga sajátos színárnyalata. Ugyanakkor orange = narancs néven is ismerjük a színt a közepestestű Rex nyulak okán.  Az angoloknál red = vörös a megfelelője. (Számomra mondjuk a kettő, tehát a sárga és a vörös nem azonosítható a jelentős árnyalatbeli különbség miatt.)  És még ismert a gold = arany kifejezés is a sárga árnyalatú nyulaknál. Továbbá az angolok ismernek egy amber (borostyán) színt is, ami szintén hasonlít a vöröshöz/ sárgához. Szuper, nem? :)
 
A kék vadast hivatalosan kék szürkének kellene mondani. A köznyelvben viszont elterjedt az opál kifejezés, és sok tenyésztő is szereti használni.
 
A lila nálunk lila. Ám németeknél fehfarbig (így én is hajlamos vagyok "csupán" feh-ként emlegetni). De ha azt halljuk, marburgi, akkor is nagy valószínűség szerint ugyanezt a színt értik alatta. 
 
Havanna = csokoládébarna vagy barna.
 
Isabella = kék türingiai (itthon legalábbis ezzel feleltetjük meg).
 
Madagaszkár = türingiaival feleltethető talán meg a legjobban. Ugyanakkor gyakran belefutok bizonyos fajtáknál a sárgával való megfeleltetésébe. 
 
Orosz = kaliforniai. 
 
Marder = nyest.
 
Fóka = sötét nyest (ha jól emlékszem.) 
 
A másik nagy kedvencem a harlequin megnevezés. Erről mindig a fekete-fehér dalmát mintás nyulak és kutyák jutnak eszembe, de azt hiszem, hogy valójában a japán tarka színt jelöli a nyulaknál, és talán a rhönre is rámondják(?) nem biztos...
 
Régebbi szakirodalmakban olvashatunk rőt színezettségű nyulakról. Ezt egykor vagy a vidra vagy a fehér szálkás színű nyulakra használták, még nem jöttem rá. De az is lehet, hogy mind a kettőre használták. 5 éve foglalkoztat a kérdés... egyszer csak meglelem rá a választ, addig nem halhatok meg :D 
 
Még egy jó nyalánkság a krémes árnyalatú színek világa... uhhh... szerintem ezt inkább ugorjuk is át :) 
 
Egyelőre csak ennyi "elmebaj" jutott az eszembe, de elhihetitek, hogy szép nagy a színek különböző megnevezéseinek skálája. 
Szoktam nézegetni a génképleteket, és néha a hajamat tépem, hogy egyik-másik fajtának az adott színét hogyan jelölik...  A régi szakirodalmak pedig tele vannak soha nem hallott színelnevezésekkel. Nagyon izgalmas és bonyolult világ ez, de aki meg tudja kedvelni, azoknak érdemes vele mélyebben foglalkozni ;) 
 
 
Színgenetikai alapok
 

Ez nem a nemzetközi jelölés, hanem az európai.

Én ezeket a kódokat, képleteket tudom jobban értelmezni, de aki gyakorlottan szeretne mozogni a színgenetikában annak ajánlom a nemzetközi jelölések elsajátítását.

Öt alapvető betűvel fogunk megismerkedni melyek alapjaiban határozzák meg a nyúl színét.

Kis kitérő: ha kíváncsiak vagytok rá, hogy miért "tanítgatok" én itt ilyeneket, roppant egyszerű az ok. A jobbnak mondható szakkönyveket, munkákat 10-20-30 évvel ezelőtt adták ki. Mára már elég nehéz hozzájuk jutni. Persze manapság már az internet nagy segítség mindenben.

Nem fogok itt szakszavakkal dobálózni. Megpróbálom úgy magyarázni, ahogy nekem sikerült megérteni.

 

AA BB CC DD GG - vadas nyúl színe

A páros betűkből mindig az első helyen lévőt nézzük. Az első betű mutatja azt, amit kívülről látunk a nyúlon pl. azt, hogy a nyúl vadas színű. A második betű pedig azt mutatja, hogy "rejtetten" milyen színgént hordoz a nyuszi. (Színtenyésztésnél általában egyértelmű, a színeket keresztezve már más a helyzet.)

 

"A" és "a" 

Az "A" azt jelenti, hogy a nyuszi színes, tehát van valamilyen színe. Ha "a" akkor az azt jelenti, hogy a nyúl albínó (piros szemű fehér). 

Aa BB CC DD GG - jelentése: a nyúl vadas színű és recesszíven hordozza az albínóság génjét

Ilyen képlet például nincs: aA bB cC dD gG - ez értelmetlen. 

Az albínó nyúl jelölése: aa -- -- -- -- -- Mögötte bármi állhat. Külsőre akkor is albínó a nyúl. 

 

"B" és "b"

A "B" gén kicsit bonyolult, egyszerűbb, ha azt jegyezzük meg róla, hogy ha recesszíven jelenik meg "bb" formájában, akkor a nyúl sárga színű

AA bb CC DD GG - ez lenne a sárga vadas, illetve a sárga színű agouti jegyes nyulak képlete.

Ránézésre a krém színt úgy értelmezhetjük mint a sárga higított változatát, így krém színű egyedeknél is ez fog szerepelni a képletben a "b" helyén.

 

"C" és "c"

A "C" gén a fekete szín génje. Minden szín alapját a fekete gén adja. Ez a szín fog módosulni, hígulni, vagy éppen "eltűnni" a szemünk elől a nyúlra ránézve.

A "cc" esetén a nyúl színe barna. A C gén recesszív kistesója érvényesül a havanna vagyis csokolédá barna nyulak esetében.

AA BB cc DD GG - havanna vadas színű nyúl

 

"D" és "d"

A "D" gén a szín intenzitását jelöli, így ha recesszív formájában jelenik meg: "dd", akkor úgynevezett hígító faktorként működik, és pl. a feketéből így lesz kék szín. 

AA BB CC dd GG - kék vadas színű nyúl

Ha a nyúl alapvetően barna színű "cc", és ehhez társul a hígitó funkcióju "dd", akkor lesz a nyúl színe lila.

AA BB cc dd GG - lila vadas nyúl színe

Amennyiben a "B" is recesszíven jelenik meg a képletben, akkor AA bb cc dd GG esetén olyan aguti színről beszélünk melynek krém az alapja.

 

"G" és "g"

A "G" gén szintén nagyon jelentős és fontos gén, ugyanis ez határozza meg, hogy a nyúl egyszínű-e, avagy az aguti színcsaládba tartozik pl. vadas.

A "G" az aguti jegyekért felelős gén, vagyis fehér szem és orrnyílás körüli, áll ívi, has alji és farok alji világos mintázatot biztosít.

A "gg" azt jelenti, hogy a nyúl egyszínű, nem rendelkezik aguti jegyekkel. A szőrszálon a tövétől a hegyéig egy szín jelenik meg.

AA BB CC DD GG - a nyúl színe vadas

AA BB CC DD gg - a nyúl színe egyszínű fekete!

AA BB cc DD gg - a nyúl színe barna!

AA BB CC dd gg - a nyúl színe kék!

AA BB cc dd gg - a nyúl színe lila!

AA bb cc dd gg - egyszínű lila - krém? -> pl. lila türingiai színű / szeparátor szín. A cseh megfejtő nyúl színe. 

aa bb cc dd gg - a nyúl színe albínó!

AA bb CC dd gg - egyszínű kék - krém? -> pl. kék türingiai színű, avagy isabella 

AA bb cc DD gg - havanna - krém színű? -> pl. havanna türingiai

 

Innentől kezdve minden mást  - a módosító géneket, stb. - már csak hozzá kell tanulni. :) 

 

HELYESÍRÁS

 

A fajtaneveket kisbetűvel írjuk, tehát: rex nyúl, kis rex/ klein rex, törpe rex. 

 

Én viszont azért használom a nagybetűs változatát, hogy utaljak a nyulak fajtatisztaságára, hiszen a kevert almokban született, de rex szőrt viselő egyedeket is törpe rexnek, klein rexnek, stb. határozzák meg. Vagyis, ha törpe termetű és rex szőrt visel, akkor azt mondják rá, hogy törpe rex. De valóban az? Nem! Csak a jellege olyan. Számomra tehát egy keverék nyuszi  nem azonos a fajtatiszta állattal. Emiatt - helytelenül - nagy kezdőbetűvel kerülnek fel a fajták nevei.