Castorok (vörös vadasok)

 

Kezdettől fogva kis létszámú castor állományt tartunk. 2017 év végén célul tűztük ki a vonal frissítését, típusbeli javítását és méret csökkentését, ezért új nyulak vásárlásába kezdtünk. A meglévő 2 nőstény és 2 bak mellé, egy új német bakot hoztunk, és 1-2 új lány érkezésére várunk hazai tenyésztőtől/tenyésztőktől. (Ezt a célt megcsúsztatjuk.)

 

Castor nőstények

Bársonybundás Málna

 Bársonybundás Málna

Az első Törpe rexem, az alapító nőstényem.

Domináns nőstény, de nagyon gondos, odaadó anyanyúl. Rendkívül empatikus, magas érzelmi intelligenciával bíró nőstény. Hisztis, akaratos, mégis nagyon okos, tanulékony nyuszi. A szőre extra rövid, és nagyon jó minőségű, amit általában 1-1 fekete gyermekének szokott tovább örökíteni.

 

Málna nyugdíjazáshoz közeli korban jár. Gyakorlatilag kiszolgálta a tenyészidejét. Az évek alatt számos élményt éltünk át közösen. Emlékszem, hogy kezdő törpenyulasként alapvetően kutyás beállítottsággal milyen rémálomhoz közeli állapot volt az első évünk, amíg nagy nehezen összeszoktunk :D Málna hobbi nyúlként érkezett hozzánk, de vele kezdődött a rexes szerelem. És tenyésznyúlként minden várakozásomat felülmúlta. :) Egy-egy jó bakkal fantasztikusan örökít és nagyon gondos anya. Köszönöm Erdélyi Annának ezt a hiperaktív, makacs csodát, aki mellett sosem volt alkalom unatkozni, és minden napot megszínesít, amióta csak itt van velünk. :) Remélem, hogy még sok évig boldogít a "Málnaságával".

 

Majszoló - Nyuszó Mandula

Majszoló - Nyuszó Mandula

Mandula itt született nálunk. Terveink szerint jövőre már teljes egészében átveszi az anyja, Málna helyét a tenyésztésben. Igaz, nem lett olyan jó anya, mint Málna, de azért jelenleg csak ő van nekünk, mint fiatal castor anyanyúl. Ami leginkább mellette szól, hogy nagyon bújós, simimániás nőstény. Látszik, hogy Cukor lánya, le se tagadhatná :) 

 

Majszoló - Nyuszó Jáva

'kép helye'
 

Jáva Mandula és Mufurc kislánya. Apja vérvonalának egyetlen örököse. Jáva még nagyon fiatal növendék lánykánk. 2018 nyarán léphet be a tenyésznyulak sorába.

 
 

Castor bakok

Pitypang Vadóc alias Casanova Mufurc

 Casanova Mufurc

Eredeti nevén: Pitypang Vadóc 

Elképesztően apró, és nagyon mozgékony, aktív nyúl. A súlya mindössze 0,8 kg és 1,0 kg között szokott ingázni. Sajnos színhibás, ezért is szerepel a lapján a vadas szín. Eddig mindösszesen csupán néhány alkalommal volt apuka, inkább a házikedvencünk, mint tenyészállatunk. Nagy bánatunkra 2018. februárjában egy váratlanul és érthetetlenül jött felfújódás következtében elvesztettük őt. :( 

 
 

Majszoló - Nyuszó Cukor

Majszoló - Nyuszó Cukor

Nálam született bak nyuszi. Cukor aktív, és nagyon aranyos kisnyuszi volt. Felnőtt korában igazi bújós egyéniséggé vált. Nagyon nyugodt és kedves nyúl.

 

Mogyoró

Tenyésztő: Monika és Sascha Hillmer

Mogyorót a 2017-es lipcsei bundes-kaninchenschau kiállításon választottam és vásároltam (vaktában) a 30 nekem tetsző castor Törpe rex bak közül. (Összesen egyébként kb. 60 bak volt kiállítva és nagyjából ugyanennyi nőstény.) Onnan költözött tehát haza hozzánk, és nagyon megszerettem. Pontszáma: 95,5 pont. Fedező bakként eddig semmit nem tudott felmutatni, de még nem adjuk fel. Egyszer hátha feltámad az a libidó...

 
 

TERVEK A JÖVŐRE NÉZVE

Benyúltottuk az igényünket 1-2 tenyésztőnél egy kis termetű, szépséges castor lány nyuszira. Bízom benne, hogy a tél, vagy legkésőbb a jövő tavasz folyamán sikerül megvalósítani a vágyunkat.

Továbbá saját magunk házon belül is össze fogunk hozni olyan párosításokat, amelyekben születhetnek castor kisnyuszik, s keressük a nekünk tetszőt.