Lilák / fehfarbig

 

Tenyészetemnek kezdettől fogva aprócska állománya van a színből. Sokáig nem igazán tudtam, hogy mit is kezdjek vele, lévén hogy nehezen oldható meg a vérfrissítése. 2017-es év végén azonban új bakot vásároltam Németországban, így tehettünk előre egy lépést.

 

Lila = fehfarbig. A lila szín a kék higított változata. Nem egyszerűen csak világosabb árnyalatú kéket értünk alatta, hanem egy világító kék árnyalatot, mely genetikailag a havannához (csokibarnához) áll közelebb. Ezt a színt marburginak is hívják. A szem színe barna (néha szürke).

 

Mindig is tetszett a Marburgi mókus nyúlnak a színe. Szerettem volna ilyen színű nyulat. A fénylő világos szürke bunda teljesen elvarázsolt.  De igazából csak Mollyék érkezése után sokkal később esett le, hogy ez a szín ugyanaz, amire vágytam :D Ehhez nagyjából az kellett, hogy a szlovák tenyésztők marburgi színnek nevezzék az általam fehnek ismertet. Hát úgy látszik, úgy is valóra tudnak válni álmok, hogy már ott van az orrod előtt, és megvalósult, csak Te még nem tudod... :) Mindenesetre már jót mosolygok rajta.

 
 

Lila nőstények

Királyi Tappancsok Molly

 Királyi Tappancsok Molly
 

Molly 5 hónapos korában költözött hozzánk, mint Remy párja. Sajnos együtt nem igazán váltak be, de azért 2 lányuk lakik velünk a tenyészetben.

Molly igazi zen nyúl. Érdeklődő, kedves, nyugodt nyuszi. Nagyon okos és tanulékony. A szervezete bivalyerős. A bundája csodálatosan szép színű. Termetre sajnos túlnőtt egyed, de a szín ritkasága és a kiegyensúlyozott, végtelenül kedves természete miatt tenyésztésben tartjuk. Gyermekei rendkívül kedvelt házikedvencek.

 

Majszoló - Nyuszó Nina

 Majszoló - NYuszó Nina
 

Nina nagyon karakán egyéniség. Nagyon aktív, és nagyon határozott elképzelése van a világról és benne az ő helyéről. Nagyon élénk, kíváncsi természet. Hihetetlenül intelligens és érzelmileg érzékeny.

Egészen hiperaktív. De nélküle unalmas lenne az élet.

Nem mondom, hogy rossz evő, sőt. Ennek ellenére valamiért nehezen hízik. Valószínűleg saját hormonális adottsága. 

 

Majszoló - Nyuszó Naspolya

 Majszoló - Nyuszó Naspolya (Nasi)
 

Nasi valóságos zabagép, és tesójával ellentétben nagyon hízékony. Kedvésbé aktív, mint Nina. Érdeklődő, közvetlenebb személyiség. Nyugodtabb, lustább. De a wc-jének peremét előszeretettel rágcsálja szét :D Szóval látványosan tud unatkozni is, ha éppen olyan hangulata van.

 
 

Majszoló - Nyuszó Lily

 Majszoló - Nyuszó Lily
 

Lily tenyészetünk legfiatalabb lila tagja. Elbűvő kiscsaj. Apró termetű, viselkedésében anyukájához (Fantáziához) hasonló, tehát nagyon kedves természetű, és érdeklődő. 

 
 
 

Lila bakok

 Királyi Tappancsok Remy

 Királyi Tappancsok Remy
 

Remyt egyeztettem a tenyésztőjével, aztán kiállításról egyenesen hoztam is haza. Szerelem lett első látásra. Páromnak szintén ő a kedvenc nyula. Remy nagyon aktív, érdeklődő, bátor, kedves, közvetlen, és egyszerűen lenyűgöző személyiség. Imádom. Gyönyörű, típusos, erős szervezetű és nagyon jó fedező bak.  Azt kell mondjam, abszolút nincs rossz tulajdonsága, leszámítva, hogy fiatalabb korában valóságos szökőművész volt :) 

 

A lányokat figyelembe véve az egyértelmű, hogy a lila nyulaim méretén és típusán még dolgoznom kell, hogy a következő generációk versenyképesek legyenek, de személyiségükben semmi kivetnivalót nem találok. Színre és egészségileg is kifogástalanok.

 
 Remy a kiállításon kb. fél éves korában.
 Remy az új helyén, miután haza érkeztünk.
 
 

Vagány

Vagány német import bak. Amint megláttam azt a rendíthetetlen, izgó-mozgó fiatal törpe nyuszikát a kiállítási boxában, azonnal szerelembe estem, és elsőre meg is sikerült szerezni :) Nevéhez méltó viselkedésű. Lipcsei pontszáma: 95,5 pont. 3 hónappal később hazai versenyen 96,5 ponttot ért el, és ezzel fajtagyőztesi címet kapott, valamint a bíró neki ítélte a kiállítás legszebb nyula címet is.

 
 

TERVEK A JÖVŐRE NÉZVE

 

Az elmúlt évek balszerencséje után 2020-tól ismét komolyabban érdeklődöm a szín után. 

Cél egy nőstény és egy bak megtartása.