Sárgák

 

Ez volt a legnagyobb tenyésztési vágyam. Az álmom, ha úgy tetszik. 

Éveket töltöttem (vártam) 1-1 nekem tetsző  példány megszerzésére. Aztán kezdődhetett a munka: színben tenyészteni, kiállításra járni, bíráltatni, tanulni a hibákból, megpróbálni új egyedeket vásárolni, lehetőleg egyre jobbakat. Féltve óvtam, amíg lehetett. Évi 1-2 alom született, felnveltem őket, alig adtam el belőlük, azt is csak kedvencnek. A kiállítások előtt teljesen be voltam rezelve. Vajon hogyan fognak teljesíteni a lányaim és a fiaim? Büszke leszek rájuk, vagy azzal a tudattal kell hazajönnöm, hogy elrontottam? Kezemet tördelve izgultam végig értük a bírálatokat, a verseny alatt végig figyelemmel követve őket. De mindig ügyesek voltak. Ha nem kaptak jó eredményt, akkor sem keseredtem el. Senki sem mondta, hogy egyszerű lesz, sőt... Viszont sokan szép eredményekkel hálálták meg a gondoskodást. 

A sárga sokáig a "tanuló színem" volt. Még most is az. Nem is olyan egyszerű szín, mint ahogy elsőre látszik. 

Az állományhoz 2017-ben 2 új német sárga bakot vásároltam, majd 2018-ban szlovák import nyulakkal bővítettem számukat.

De a németek sárgája és a szlovákok narancsa valójában ég és föld... Mégis melyik irányt válasszam? Hogy lesz jó, számomra is tetszetős és a standardnak is megfelelő? Milyen lesz az én saját sárga törpe rexem?  Ez még mind a jövő kérdése. 

 

 

 

 

Sárga nőstények

 

Magyar alapító csajom

 

Sok-sok keresgélés és várakozás eredményeképp egyetlen magyar sárga nyuszihoz jutottam hozzá. A többi nyuszi külföldről érkezett, így mondhatjuk, hogy a magyar sárga Törpe rex populáció gyakorlatilag itt született újjá Kisapostagon. 

 

Bársonybundás Ugri Nomád

 Bársonybundás Ugri (Nomád) / HSH Ugri Nomád
 

Nomád 2 éves elmúlt amikor hozzánk költözött. Már születésekor is magamnak akartam, de sajnos nem kaphattam meg. Majd később kétszer gazdát váltva és a fél országot beutazva, megérkezett hozzánk. Hálás köszönet Ámond Kittinek, aki oda adta és elhozta hozzánk, valamint Czinglér Ajnának, aki közbenjárt Kittinél az ügyünkben. Puszi csajok!

Nomád nagyon bájos, jóindulatú, ugyanakkor kicsit félős nyuszi is. Néha tud rosszalkodni, és válogatós a kajában, de alapvetően nyugodt és csendes viselkedésű.

Nomádból sajnos nem olyan könnyű utódokat "kicsikarni". Viszont amikor sikerrel járunk, akkor az utód mindig olyan gyönyörű, hogy arra érdemes várni. Az elmúlt 2 évben leginkább csak fiaink születtek tőle, ezért nagyon várjuk azt is, hogy végre szülessen tőle olyan lány, aki át tudja venni a helyét a tenyésztésben, mert bizony lassan Nomád is kiöregszik.

 
 

Szlovák import lányok

Narancs

 Narancs
 

Narancs Szlovákiából költözött hozzánk, és mivel ott narancsnak határozzák meg ezt a színt, így ezért kapta ezt a borzasztó kreatív nevet :D 

Papír és tetoválás nélkül érkezett, de nem csináltunk belőle problémát, kapott egy egyedi azonosító számot, hogy a gyermekeinek már lehessen esélye a hivatalos papírokra. 

Narancs sajnos ideges természetű, és türelmetlen anya. Felneveli a gyerekeit, de sajnos hamar idegesíteni kezdik őt, és 4 hetes korukban már nem igazán tűri meg őket, úgyhogy tőle 6 hetesen mindenképp elvesszük a piciket, és megkezdődik a szelídítésük. Amúgy apró termetű, gyönyörű, aktív, temperamentumos, csajos és nagyon intelligens Törpe rex nőstény.

 
 

Szamóca

 

Szlovák import nőstény. 2018 májusában költözött hozzánk,  ekkor volt 1 év körüli. Rendkívül szép nyuszi, de nagyon félt, amikor ide költözött. Annyira bestresszelt a költözéstől, hogy még az immunrendszere is megroggyant. Nem is tudtam, mire és hogyan kezeljem. Aztán eltelt 2 hét és mintha mindent elvágtak volna. Egyik pillanatról a másikra helyre jött, megszokott, feltalálta magát. Azóta már ő is bátran viselkedik. Azt gondolom, hogy mostanra szeret itt nálunk :)  Mondjuk makacs módon nem akar vemhesedni, pedig nevelt mielőtt magamhoz vettem. A 8 hetes picik mellől hoztam el, no de mindegy, amikor majd úgy érzi, beérik a dolog. Állítólag volt bírálva, de nem ismerjük a részleteket. 

 
 

Szavanna

Papír és tetoválás híján nem tudni, hogy mikor született, de így ránézés alapján valószínűleg 2018 áprilisában vagy májusában.

Eleinte nagyon elégedetlen voltam vele, de most, hogy már kezd alakulni, arra jutottam, hogy műhelynyúlnak megfelelő. Köszönöm a fuvart és szállításban való segítséget Királyné M. Szilviának és Tóth Ritának!

 
 
 
 

A Majszoló - Nyuszó lányok

 

Majszoló - Nyuszó Ópium alias Barack

 

Barack Narancs és Vanília első gyermeke. Azonnal bele szerettünk. Anyjához hasonlóan nagyon kis apró, rövidfülű teremtés.  Sokáig nagyon kedves, bújós nyuszika, viszont vemhesség és nevelés alatt harciasan viselkedik. Gondoskodó anya. Rögtön az első szülése után dajkásítottunk is hozzá, és bár először zavarta őt az "idegen mami" szaga, mégis elfogadta és becsülettel, gondosan felnevelte a kölyköket. Tőle sem egyszerű utódot fogni, kitartóan kell próbálkozni.

 

Majszoló - Nyuszó Fincsi - Már másik (hobbi) tenyészetben él! 

Nagyon okos, intelligens nyuszi. Kiállítási eredménye: 94 pont. Narancs és Pedro lánya.

 
 

Majszoló - Nyuszó Fanta 

Kicsit félős, kicsit karakán, de okos nyuszi is egyben. Kiállítási eredménye: 92 pont. Mivel 6 hónapos korában volt bírálva, és akkor éppen csak elérte az 1,0 kg-ot, így a súlyon legalább 1 pontot vesztettünk. Narancs és Pedro lánya.

 
 

Majszoló - Nyuszó Gyöngy

Tartózkodó, félősebb természetű. Barack és Pufi lánya. Nem kiállítási minőségű, ő egy fals törpe. Műhelynyúl. 

 
 

Majszoló - Nyuszó Harmónia 

Kedves, jó idegzetű nyúl. Kiállítási eredménye: 94 pont. Egyik legimádottabb nyuszilányom. Nomád és Mandarin lánya.

Harmóniának 2019 áprilisában vagina előre-esése volt, így czászárral szült meg, és többet nem is szülhet. Ivartalanodnia kell majd valamikor, de még bőven ráérünk a dologgal.

 

Majszoló - Nyuszó Menta

Menta 2018 tavaszán, az egyik legnagyobb baklövésemből született, ugyanis túlhúztam a szüleinek az együtt tartását. Ennek ellenére fantasztikus almot kaptam, ahol minden kisnyuszi szép és belevaló, jó idegzetű lett. Gazdáik imádják őket. Ebből az alomból lett nekem Menta, aki szerelem volt első látásra. Úgyhogy most már abban a szerencsében van részen, hogy Nomádnak nem csak lánya, de unokája is van nálam. 

 

 

Majszoló - Nyuszó Topáz

 

(szerk. alatt)

 

Majszoló - Nyuszó Zsenília (növendék)

 

 

Majszoló - Nyuszó Dália (növendék)

 

 

Majszoló - Nyuszó Eufória (növendék)

 
 
 

Sárga bakok

 

Német import srácok

Pedro

 

Pedro 2017 nyarán költözött hozzánk 2 évesen. Addig házikedvencként élt. Egyébként Németországból hozták az országba. Miután megszokta itt nálunk a helyét, kipróbáltuk mint fedező bakot, és rendben működik, kisnyuszik születtek tőle.  Pedro színe nagyon szép. Természetében is nagyon kedves, közvetlen, barátkozós bak nyuszi. Imádjuk! Kiállítási eredménye: 95 pont. 

 

 

Hermész

Német import sárga Törpe rex bak. 2017 decemberében a lipcsei kiállításról hoztam haza magammal. Hermészen látszik, hogy nagyon jól volt tartva, valamint nagyon gonds szelekció eredménye, de nem igazán foglalkoztak vele, mert nem tűri az érintést. Nem szeret kézben lenni, és pózolni sem tanították meg. Tüneményes, a kaját mindig várja, a simogatást viszont nem fogadja örömmel. Gondolom ez már nem is fog változni. Pontszáma: 95,5 pont, melyet több kiállítás és szakvélemény is megerősített már. Másfél évnyi próbálkozás után született tőle az első, és eddig egyetlen alom. 

 
 
 
 

Szlovák import pasik

 

J.J. - Sárga import bak - MÁR MÁSIK TENYÉSZETBEN LAKIK!

 

Én Dzsé Dzsé-nek ejtem a nevét az egyik kedvenc animációs filmkarater után. (Ami így a Jean-Jaques rövidítése.)
 

Szín: sárga

Tenyésztő: nem ismert

Előző tulajdonos: Ernest Reménység

Született: 2017. március

Tenyészetembe költözött: 2018. október

Súly: 1,5 kg 

 

Hercules - már másik gazdinál hobbi nyusziként él!

Hercules szlovák import sárga Törpe rex bak nyúl. Kissé méretes. Amúgy nagyon aranyos, érdeklődő. 2018 májusában költözött hozzánk a párjával, ekkor volt 2 év? körüli. Róla tudjuk, hogy jól működik, de én itt magamnál nem vettem tenyésztésbe.

 
 

Kölyök - már hobbi nyusziként él az új családjánál!

Kölyök kb. 4-5 hónapos korában került hozzánk, de hamarosan új gazdit kerestem számára. Kedves és szép nyuszi. Az egyik régebbi nyuszigazdimnál lakik többgyerekes családban. 

 
 
 

 

 
 

 

 

A Majszoló - Nyuszó fiúk

 

Majszoló - Nyuszó Mandarin

Majszoló - Nyuszó Mandarin
 

Nálunk született. Oly sok év vágyódás és hiába való próbálkozások után a sárga színű Törpe rexre, az én gyönyörű Málnám meglepett ezzel a kis hisztis fészeklakóval. Egyértelmű volt, hogy "ajándékba" kaptam. Legalábbis szeretem ezt hinni, ezért nem is volt kérdéses a maradása. És annak ellenére, hogy castor alomból pottyant ki, a színének sincs különösebb hibája egy pici kormosságot leszámítva. Szerencsére tehát jól sikerült nyúl lett. 

Mandarin természetében egy aktív, izgága nyuszi. Hisztizni és területet jelölni is elég jól tud, de emellett végtelenül kedves és jóindulatú nyúl. Kiállítási eredménye: 95 pont. 

Sajnos már nincs köztünk. 

 

 
 

Majszoló - Nyuszó Talizmán "Pufi"

Majszoló - Nyuszó Talizmán (Pufi)
 

Pufi Nomád és Cukor gyermeke. Az egy szem fia, akit eddig megtartottam tőle, és nem várt gyönyörűség lett belőle. Pufi 1,2 kg, tehát nagyon kis termetű. Számomra ő testesíti meg leginkább az itthon lévő nyulaim közül az eszményi Törpe rex bakot. Bíró is látta és megismertük a hibáit valamint az erősségeit is. De a hibái ellenére még mindig ő az egyik leggyönyörűbb, legmagasabb pontszámot elért nyulunk. Természetében sajnos kicsit félős nyúl, nagyon aktív, valamint félti és jelöli a területét, de semmi más baj nincsen vele. (Ezek sem okoznak problémát.) Ezt pedig bőven elnézzük neki a szépszégéért. Jobb napjain nagyon tud bújni is.

 

 

Majszoló - Nyuszó Adomány

 

Narancs és Mandarin 2017 márciusi születésű kisfia. Kiállítási eredménye: 94,5 pont (nagyon jó minősítés). Bírálat: Peter Sipos, 2018. január 13. Székesfehérvár. 2018. okt. Bp., Lurdy 95,5 pont (nagyon jó). Bíró: Szigeti László.

 
 

Majszoló - Nyuszó Futár

Futár Pedro és Narancs fia. Apjához hasonlóan kedves, jóindulatú bak nyuszi. Kicsit későn érő típus is. Tehát habitusában is a papára ütött. :) 2018. okt. Bp., Lurdy Ház 95 pont (nagyon jó). Bíró: Szigeti László.

 
 

Majszoló - Nyuszó Haramia

Talizmán (Pufi) után a leglegem a sárga bakok közt. Gonosz, rendetlen, antiszociális kis tökmag a maga 90 dekájával, de elnézzük neki a cukiságáért és a szépségéért :) Imádott Nomádomnak és Mandarinnak a fiacskája. 

Haramiának túl kicsi a súlya ahhoz, hogy kiállításon bírálatra vihessük. Azonnal kizárnák, ezért ő pontszám nélkül marad. 

 

 

 

 
 

TERVEK A JÖVŐRE NÉZVE

Továbbra is a kisállítási minőségre törekszük.

 


 

A lappal valami gikszer történt a rossz egeremnek köszönhetően, és most nem tudom, pontosan milyen a külső megjelenítése, nálam teljesen sárga a szövegháttér, így sikerült csak megmenteni. Remélem nem lesz túlzottan zavaró, ha nálatok is így jelenik meg.