A fajtáról

 

  A Törpe rex számomra a tökéletes nyuszit jelenti.

   

Cukor

Milyen a tökéletes nyuszi?

 
Jó társ, puha szőrzetű, intelligens, önálló, tanulékony, és még számos tulajdonsággal rendelkezik, melyeket két csoportra bontva az almenüben olvashattok!
 
Igyekeztem lényegretörően mégis részletesen bemutatni a fajtát, viselkedését és a fajtaspecifikus gondozást. Kellemes olvasást kívánok! Idővel képekkel is kiegészítem mondandómat, ha alkalom adódik rá.
 
Cintia

A Majszoló - Nyuszó Törpe Rex Nyúltenyészetben 

  • castor

  • sárga (narancs / vörös)

  • kék

  • lila (fehfarbig / marburgi)

színű Törpe rex nyulak tenyésztésével foglalkozunk.

 

Emellett a színkeresztezésekből kapunk:

  • kék vadas

  • krém (pasztell)

  • és fekete színű Törpe rex nyuszikat.

A Törpe Rex története

 

Kezdjük a fogalom magyarázattal...

 

Sokan tévesen ismerik a törpe rex kifejezést. 

A Klein (Kis) rex , avagy a Mini rex kifejezések nem egyenlők a Törpe rex fajtával! 

 
 

Tenyészetünk a Törpe Rex nyulak tenyésztésével foglalkozik.

 

A rex jelentése: király, királyi. A nem mindennapi bunda kiemelte az első rex egyedeket a többi, normálszőrű nyúl közül, ezért ragadt rájuk a jelző, s vált a rövidszőrű nyulak fajtanevévé. A nyúltenyésztésben a rex szó egyértelműen utal a szőrzet egyértelmű meghatározására. Rex szőrzete több méretű, fajtájú és típusú nyúlnak lehet. A Törpe rexnek megvan a saját standardja, amihez a tenyésztőknek érdemes igazodni a szelekció során. (Bár a standard országonként változó, másképpen szigorított szabályokból tevődik össze, így például egy német Törpe rex nem pont ugyanúgy nézhet ki, mint egy szlovák típusú Törpe rex. Sőt tenyésztőnként is lehetnek kisebb-nagyobb jellegzetes eltérések a külalakban.)

 
Kép forrása: nyusziinfo.webnode.hu
 

Sokan állítják, hogy törpe rex nyulat árulnak, ám nagy általánosságban tévednek a hirdetők,  mert nincsenek tisztában az alapvető ismeretekkel sem. A Törpe Rex a legkisebb fajtájú rex nyúl! Sorban utána következik a Kis (Klein) rex, majd a normál (vagy standard) méretű, 4-5 kg-os Rex nyúl. A Kis rex valójában nem törpe típus, hanem a kistestű nyulak csoportjába tartozik, 1,8-2,5 kg körülire nő. A Mini rex gyakorlatilag ugyan azt a fajtát jelöli, mint a Kis rex. Az elnevezést több országban és kontinensen, köztük Nagy-Britanniában, az Amerikai Egyesült Államokban és Szlovákiában használják a fajta meghatározásaként! A német nyelvterületeken Klein rex néven ismerik. Innen jutott el hozzánk is a fajta, ezért itthon Kis rex néven kellene hívnunk a fajtát.

Ugyanakkor a fajták közt léteznek átmenetek is. A Törpe Rexet nagyon nehéz tenyészteni, ritkák az igazán jó egyedek, az almok nagyon heterozigóták a típus és méret tekintetében. Ez többek közt azért is van így, mert viszonylag új fajtáról beszélünk. Cirka 30(?) éve kezdték tenyészteni, és hazánkban nagyjából 10 éve foglalkoznak vele. Még nem volt ideje, hogy tenyésztési kultusza alakuljon ki, ám napjainkban egyre több tenyésztő kezd komolyan, kiállítási szinten foglalkozni a fajtával. Egy-egy profi tenyésztőnél, aki már évek óta megfelelően szelektálja a nyulait, ott sok igazán gyönyörű egyedre bukkanhatunk. (Vagy aki veszi a fáradságot, az külföldről hoz minőségi nyulakat a vérfrissítéshez, ezzel előremozdítva a munkáját.) A régebbi (és sajnos a mostani) időkben is jellemző probléma volt továbbá, hogy a rex egyedeket össze-vissza keresztezték más fajtákkal, s ez ritkán hozott jó eredményt, sajnos a legtöbbször rontották a keresztezésekkel a fajta minőségét.

 

 

A Törpe Rex története, ahogy én láttam...

 

 

Magyarországra azok az első törpe rexek, akiknek leszármazottai még nálam megtalálhatók, kb. 10-15 évvel ezelőtt érkeztek. Egyik mentorom, és kedves barátnőm, Kovács Henrietta hozott Németországból 3 szépséges egyedet... de ne szaladjunk ennyire előre!

 

Heni alapító nyuszija egy castor szépség, Kicsinyke Buló Nyuszó volt. Heni ezt a nyuszit Tamási Edinától kapta, aki annak idején elsők közt hozott be példányokat az országba. Heni Edina egyik castor bakjával fedeztette be Bulót, s így született az első Fülibillegeti alom. Viszont hogyan tovább?

 

A 2006-os lipcsei kiállításról Heni 3 nyuszival tért haza, ők voltak a castor színű Herr Mopszli Rómeó, a narancs színű Herr Fickó, és az albínó törpe rex Frau Hiszti. A csapat később új nyulakkal bővült, néhány közülük: Pán Králik (szlovák kék szürke), Velvet Polly (fekete-fehér kabátrajzos), Fülibillegeti E. Karamella (sárga), Cédrus Túzi (fekete), és még néhányan.

 

Amikor a Fülibillegeti tenyészet megszűnt, szerencsére volt, aki folytassa a "munkát". Erdélyi Anna Százhalombattán szintén törpe rex tenyészetet alapított a Henitől származó nyulaival. Én 2012-ben Annát kerestem fel azzal a szándékkal, hogy házikedvencnek törpe rex nyuszit válasszak magamnak. Biztos voltam benne, hogy nőstényt szeretnék, és castor vagy sárga színűt. 

Málnát, aki egy évvel később az alapítónőstényem lett, Anna választotta ki nekem.

Annak ellenére, hogy Málnával sokáig tartott összecsiszolódni, mert nagyon területféltő, akaratos, makacs nyúl, és határozottan sokáig meggyőződése volt, hogy ő a főnök kettőnk közül, mégis kialakult a fajta iránti szerelem. Plusz nagy rutinra tettem szert a domináns egyedek viselkedésének helyes kezelésében.

 

Később a második törpe rexemet, egy szlovák felmenőkkel bíró kék bakot is Annától vettem. (Sokkal jobb lett volna egy castor színű bak, de akkoriban éppenséggel nem dúskáltunk az országban a Törpe rex tenyésztőkben.) Mielőtt tenyésztésbe kezdtem természetesen kikértem Anna véleményét. Ő az áldását adta, így aztán 2013-ban megszületett nálam az első törpe rex alom.

Az elkövetkezendő években még 2 nyuszi érkezett a Bársonybundás Nyuszifarmról (Vanília és Ugri). Vanília 9 hetes babaként. Ő volt az, akit lánynak hoztam és fiú lett. Ráadásul nem sárga volt, hanem pasztell vagy inkább krém? színű, ami a tenyésztés során új távlatokat nyitott meg számomra a színkeresztezésekben. (Természetesen kiállításra mindig jobb színtenyésztett állatokkal dolgozni!)

Ugri (Nomád) 2 évvel később csatlakozott hozzánk, miután végigbarangolta a fél országot. Csodálatosan szép sárga nőstény nyuszi, és az álmom vált valóra azzal, hogy végre itt lakik. Remélem, hogy a szépségét még tudjuk kamatoztatni, mielőtt nyugdíjba küldjük.

 

Az évek alatt több nyuszit láttam felnőttként, amelyek a Bársonybundás Nyuszifarmról kerültek ki. A legtöbbjük igazán méltó utódja (volt) a Heni Németországból behozott törpe rexeinek.

 

Sajnos sokszor elkótyavetyélték ezeket a csodálatos nyuszikat a kísérletező kedvű tenyésztők, vagy azok a gazdik, akik házikedvenceiket színes vagy szatén törpe nyúllal pároztatták, de ami még szintén nem vitte előre a fajtát az az,  hogy színben nem passzoló klein rexekkel, rossz típusú törpékkel, vagy olyan fajtákkal lettek kísérletező szellemű tenyésztőknél keresztezve, mely párosításoknak a világon semmi értelme (pl. oroszlánfejű törpenyúllal)....

 

Vérfrissítés mellett próbálom őrizni, jobbítani a vérvonalat. És valóban születnek még egyedek, akik nagyon hasonlítanak Heni egykori nyulaira. Kovács Henriettánál ismét megtalálható a vérvonal, a tenyészet újraélesztésében Remy nevű bakunk is segített.

A jövőre nézve tiszta vérű, jó típusú nyulak tenyésztését tűztem ki célul, akik kiállításon is megállják majd a helyüket. Ez a más tenyésztőktől vásárolt, más színű (kék, lila) vérvonalakra is igaz! Munkámmal igyekszem meghálálni, és nem elrontani a mentoraim és barátaim eddigi munkáját. Remélem, hogy a jövőben sok, a tenyészetemben született szépséges nyuszira lehetünk majd büszkék!

 

 

 

Miért válasszunk Törpe rex nyulat társunknak?

 

Törpe rex előnyei:

 

- Tapasztalatom szerint ellenállóak a betegségekkel szemben. Jól összerakott, kompakt nyulak. 

- Agilisek, mozgékonyak, jó ugrók, így akár közös sportos tevékenységre is fordíthatjuk a közösen eltöltött időnket. Hobbiból otthon is berendezhetünk egy kis agility pályát, és gyakorolhatunk a nyuszival.

A mozgékonyság másik előnye, hogy egyszerűen csak jó nézni az ugra-bugra és minden lében kanál nyuszinkat.

- Kifejezetten jó a tanulási képességük és a memóriájuk. (De nem kutyák! Ezt ne feledjük el, és soha ne várjunk el annyit egy nyuszitól, mint amire egy kutya képes.)

- Magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek.

- Rendkívül jó társállat. Igényli a gazdája figyelmét és törődését.

- A rövid szőre miatt a „lusta gazdák kiskedvence”. A rexek rövid szőrzete nem igényel sok odafigyelést, gondozást. Nyáron vedlési időszakban heti rendszerességgel el kell távolítani a fellazult szőrszálakat. Ehhez elegendő heti egyszer-kétszer átfésülni a nyuszi bundáját.

- Rendkívül kellemes, megnyugtató tapintású bundájuk van.

- És hát gyönyörűek.

 

 

A Törpe rex hátrányai (ha vannak ilyenek):

 

- Mozgékonyak, nem az a tipikus elfekvős fajta. Szüksége van mozgásra és foglalkozásra is. 

- Nem csak dísznek vannak. Szociálisak, igénylik a gazdi szeretetét.

- Nem, sosem lesznek 1 kg alattiak, vagy ha mégis akkora nyuszihoz jutsz, akkor mázlid van.

- Makacsak, és szeretnek a saját fejük után menni, amikor olyanjuk van.

- Náluk is előfordulnak területféltő egyedek, mint minden más fajtánál.

- Nyúlbiztossá kell tenni a lakást, mint minden más fajtájú nyuszi esetében.

 

 

 

Intelmek, melyekre egyébként minden nyúlnál oda kell figyelni:

- Nem fürdetjük őket! Ha feltétlenül elengedhetetlen és muszáj, akkor meg lehet fürdetni, de egyébként tilos. Mosdanak ők annyit, ami nekik elegendő. A nyúl egy nagyon tiszta állat, nem tűri meg magán a szennyeződéseket.

- Körmüket rendszeresen vágni kell!

- Rendszeresen ellenőrizzük le a talpukat, hogy nem törte-e fel a ketrec alja, és nem sebesedett-e ki.

- Vedléskor fésüljük ki a szőrüket.

 

A kék vérvonalamról

 

Mese arról, hogyan is lett nekem kék rex vérvonalam.

Az első kékem egy bak nyuszi volt, Golyó. Őt ugyanabból a tenyészetből vásároltam, mint Málnát. 

A tenyésztés elengedhetetlen szükséglete, hogy az ember tanuljon, ismerkedjen és beszélgessen más tenyésztőkkel.

Egy nap valahogyan kommunikációs kapcsolatba kerültem Thuróczy Gáborral, akit szintén barátomnak és mentoromnak tartok. 

Ő azt mondta, látja rajtam, hogy elhivatott vagyok, ezért nekem ajándékozna egy kék törpe rex nőstényt. El sem akartam hinni, de hogyan is utasíthattam volna vissza?! :)

Így lett Ibolya a kék vérvonalam alapítónősténye, s mára sok szép gyermeke és unokája él nálunk.

A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY AZT MÁSOLNI TILOS!

 

 

 VALAMINT A TARTALOM ENGEDÉLY NÉLKÜLI FELHASZNÁLÁSA SZINTÉN TILTOTT!