Tervek, projektek

 
 
 
 

Tervek, tenyésztési programok a 2018-as évre

 

   Egy év kihagyás után a lila színnel ismét foglalkozni kezdünk. Hozzáfogunk a már régóta esedékes castor típusjavító, méretcsökkentő programba, valamint a sárga színnel továbbra is lendületesen foglalkozunk. 2018-ban a kék színtenyésztését toljuk háttérbe, egyelőre nem is bővítjük új egyeddel. A kék lányok lila párt fognak kapni. 

 

Továbbá - amennyiben még belefér az időnkbe, úgy - hobbi szinten szeretnénk foglalkozni a kék vadas, kék csincsilla, krém / pasztell és lila vadas színekkel is.

 

Két legfőbb projektünk a 2018-as évre a sárga szín javítását, tökéletesítését célzó törekvések,  valamint a lila színű törpe rexek típusjavítása és méretcsökkentése a vonalban. Minden más csak másodlagos projekt.

 

 
 
 
 

Összefoglaló a 2018-as évről

 

Az eredeti célkitűzéshez képest 2018 első felében a lila és a kék vadas kapott nagy hangsúlyt. Valamint a kék nyuszikáink is szépek lettek, nagyon jól sikerültek, bár színben nem tenyésztettem, csak lilával és kék vadassal keresztezve. 

A színtenyésztett lila almok valahogy idén nem akartak sikerülni... a  nyár sok szerencsétlenséget hozott, de kihevertük ezt is. 

A castorok egyelőre csalódás ahhoz képest, amit reméltem, bár a méret megfelelő lett az eddigi almokban, és született ígéretes pici, de persze miért is maradt volna életben...

A kék vadasok sem lettek túl rosszak.  Gyönyörű fejecskékkel, rövid fülecskékkel születtek. Ezt az eredményt betudom a családjuk, vonaluk 2 évnyi szelektálásának buksiformában. 

A sárgák tenyésztését kitoltam őszre, télre, erről csak később lesz eredmény.

A Dániában megrendezésre kerülő Európa kiállításon mi nem veszünk részt, de idén megcélozzuk a hazai országost, és az ősz, tél, jövő tavasz folyamán több kissebb kiállítást is. Meglátjuk mi sikerül belőle. 

 
 
 
 
 

Tervek a 2017-es évre

 

   Jelenleg 2016 őszén most ott tartunk, hogy  a terveinkhez mérten eléggé nagy hely - és időhiánnyal küzdünk. Azonban ha ezek a dolgok megoldódnának, akkor jövőre megpróbálnánk önerőből kikeverni és tenyészteni egy létező, ám nagyon ritka színt. Legalábbis elkezdenénk a folyamatot, mert lehet, hogy az első már megszületik jövőre, de akár 2-3 évbe is beletelhet, mire sikerül megvalósítani ezt a projektet, és akkor is még csak néhány egyedről beszélhetünk.

 

    A 2017-es év programjaihoz még sok kérdés tisztázatlan. Még az is könnyen lehet, hogy több színről le kell mondanunk, és csak egy dologra tudunk majd koncentrálni. De az biztos, hogy a sárga keresztezésekkel tovább próbálkozunk. Továbbá kék vadas kisnyuszikat szeretnénk nyerni a párosításokból. További cél a típus javítása és a méret csökkentése lenne. Természetesen ez is több évet igénybe vevő program. Majd kiderül, hogy milyen ütemben tudunk haladni.

 

Projektjeink

 

2017-es évben induló projektek tervei:

 

1. Sárga projekt: sárga / narancs nyuszik tenyésztése kiállítási minőségben. (Aktív projekt.)

 

2. Kísérletek jó minőségű és megfelelő színű kék vadas és krém / pasztel nyuszik létrehozására másik színekből való kikeveréssel. (Aktív projekt volt, de a megvalósítását elhalasztottuk.) 

 

3. Lila vadas projekt: hiúz, de legalábbis lila vadas színű törpe rex utód szülessen a tenyészetben lehetőleg jó minőségben. (Elhalasztva.)

 

4. Méretcsökkentés a castor vérvonalban. (Elhalasztva. Új tenyésznyuszikra nyújtottunk be igényt.)

 

5. Havanna "rex" projekt: Lila törpe rex és havanna színes törpe keresztezéséből olyan kisnyulat visszatartani, akit lila rexxel keresztezve dobna havanna rexet is az utódjai közt. (Törölve!)

 

 

Összefoglaló a 2017-es évről

 

 Mint minden évnek, ennek is meg voltak a maga nehézségei, ám összességében jó évet zártunk. A babáink gazdihoz kerültek, megtartottuk, akiről úgy godoltuk, hogy  érdemes, és még több német import nyuszival is bővítettük a tenyészet létszámát.