Küllem/forma avagy standard

 

Kiállításokon 100 pontos rendszerben bírálják a nyulakat.

1. Típus és testfelépítés 20 pont

2. Súly 10 pont

3. Szőrzet és szőrszerkezet 20 pont

4. Fej és fülek 15 pont

5. Szín és mintázat 15 pont

6. Aljszõrzet 15 pont

7. Egészség, kondíció, ápoltság 5 pont

 
 

[Német rendszer szerinti bírálat:

1. Súly 20 pont

2. Testfelépítés, típus és szem 20 pont

3. Szőrzet és szőrszerkezet (fedőszőr) 15 pont

4. Fej és fülek 15 pont

5. Szín 15 pont

6. Aljszőrzet színe 10 pont

7. Egészség, kondíció, ápoltság 5 pont]

 
A Törpe rex standardjának általam összeállított, nem hivatalos leírása, ismertetése:
 

A törpe rex ideális súlya 1,2-1,4 kg. A standard megengedi a min. 1 kg és a max. 1,5-1,6 kg súlyt. 1,7 kg-tól kizárás jár a versenyből.

 

Fej: bakoknál kívánatos a minél kerekebb fejforma, nőstényeknél megengedett a hosszabb forma, de nem lehet túlzottan hosszú a homlok és az orrhát ("lófej")! Valamint nem lehet elkeskenyedő, hegyes az orr. A szem kissé gülü, vagyis mérsékelten kiemelkedik a szemüregből.

 

Fülek: 5-6 cm hosszúság az ideális, ennél nagyobb fülnél pontlevonás, túl hosszú fülnél kizárás  jár. A két fülnek párhuzamosnak kell lennie és kb. 45 fokos szögben állhatnak el egymástól. A vasalt fülnél általában előnyösebb a húsosabb és kerekebb fülforma.

Nyak: kívánatos a minél rövidebb nyaki rész. A toka kizárást jelent a versenyből.

 

Testalkat: a megfelelő formát hordóhoz szokták hasonlítani. Tömzsi, tömör, rövid legyen a nyuszi teste, a széles mellkas a kívánatos, így a csípű és a vállak szélessége közel azonos, s egységes benyomást kelt. De gyakran "csepp" alakú a test (ék alak), amin ajánlatos javítani a megfelelő szelekcióval!

 

Lábak: erős, rövid lábakat írnak elő követelményként, ugyanakkor az "őzikelábak" is igen gyakoriak. Ezeket a túl finom formákat érdemes kerülni a szelekciós válogatásnál.

 

Farok: az a szép, ha testhez hajlik, nem áll el a háttól ellenkező irányba.

 

SZŐRMINŐSÉG: a rexet a szőre teszi rexé, tehát a legfontosabb, ami megőrzendő! A rex szőrzet hossza kb. 1,5 cm hosszúságú, 1-2 miliméter eltérés megengedett. A kifejlett szőrzetű nyúl szőrszálai egyenesek, nem göndörek vagy hullámosak! A fedőszőr és az alatta lévő szőr hosszúságának meg kell egyeznie! A szőrszálnak rugalmasnak kell lennie, ha visszafelé belesimítunk, akkor azonnal vissza kell állnia függőleges állásba. A szőrzetnek dúsnak, tömöttnek kell lennie. A szőrbe belefújva ellneőrizzük az aljszőrzet színét. Az egyszínű nyulakon nem lehetnek más színű foltok (erre van egy nagyon minimális kivétel). A gerezna nem lehet laza szerkezetű, a fiatal nyulak bőrének erősnek kell lennie!

 

Fentebb leírtakat én állítottam össze azokból az információkból, melyeket teyésztők oldalán olvastam, továbbá a velük való beszélgetés során tanult információkból merítkeztem.

Farkas Cintia

 

Még egyszer a típusról

 

A Törpe rex ideális súlya 1,2 -1,3 kg. Legkisebb megengedett súly 1 kg, legnagyobb megengedett súly 1,5 kg (az 1,6 kg még nem feltétlenül jár kizárással, általában csak pontlevonás).

A test zömök, hengeres alakú, a vállak és a csípő (egyformán) széles. A láb akkor jó, ha rövid és erős. 

(A rexek közt gyakran látni túl finom tulajdonságokkal rendelkezőket is ilyen pl. az "őzikeláb" (ahogy én nevezem), ami a vékony, hosszú lábat jelenti. Ilyenkor általában a törzs is hosszabb, megnyúltabb. Ez a forma kiállítási szempontból teljesen "rossz".)

A bőr feszes, nem lóg a nyúlon. A szőr dús és rugalmas, visszafelé simítva egyenes állásba áll vissza. A szőrszálak egyenlő hosszúságúak, 1 mm eltérés az engedélyezett. 

A homlok széles, az orr nem lehet hosszúkás vagy elnyúlt. Kívánatos, hogy az orr (a pofi) előlnézetből is erős, széles legyen, ne keskenyedjen el (ne legyen hegyes az orr!). Nőstényeknél megengedett a hosszabb fejforma. Oldalról nézve a fejet gyakran (de nem minden típunál) jellegzetes az S ívelés.  A fülek párhuzamosan V alakban állnak (felfelé), s körülbelül 45 fokos szöget zárnak be. A hegye ívelt. A fül ideális hossza 5-6 cm. 7 cm feletti fülhossz már rossznak mondható, hiszen a klein (=kis) rexek ideális fülhossza 8 cm. (A hosszú fül gyakori jelenség. A 7 cm-es füleket nehéz visszaszorítani 5-6 cm-re, de törekedni kell rá.)

A toka nem megengedett, kizárással jár!

Fentiekben országonként (és tenyősztőnként) kisebb-nagyobb eltérések lehetnek! Ezért szembetűnő lehet a fajtatiszta egyedeken belüli változatosság. Ennek kiküszöbölésére azt javasolják a klubvezetők, hogy a típust a szerint válasszuk meg, hogy hova, mely országok kiállításaira készülünk kimenni és ott bemutatni állatainkat. A tenyésztésnél az Európa Sztenderd irányelvei a követendőek hazánkban és külföldön is, de ennek szabályain bizonyos országok szigorításokkal élnek, s a szelekció annak megfelelően történik.

 

A műhelynyulakról

 

Léteznek úgynevezett műhelynyulak. Ezt a kifejezést azokra az állatokra használjuk, amelyek nem minden szempontból felelnek meg a standardnak, tehát kiállítási szempontból nem kiváló minőségűek, viszont vannak olyan tulajdonságaik, amelyeknek örökítését elvárjuk/ elvárnánk a továbbiakban is. Ilyen lehet pl. a rövid fül, egy kiváló szőrtípus, a jó anyaság, egy formás fej vagy testalkat. Ezek a nyuszik csak egy-egy, vagy néhány jó tulajdonsággal rendelkeznek, de abban annyira kiemelkedőek, hogy érdemesek a tenyészetben tartáshoz.

Ugyanakor természetesen vannak kizáró tényezők, viszont ezek már a selejtezés kérdéskörébe tartoznak. 

 

Nagy általánosságban a bakoktól várjuk el, hogy minden szempontból kiválóak legyenek, a nőstényekkel engedékenyebbek vagyunk.

 

Tehát a tenyész nyúl nem feltétlenül egyenlő a kiállítási nyúllal! De annak az állatnak is valamiben megfelelőnek, kívánatos tulajdonságúnak kell lennie!

A SÚLY

ÉS A SÚLYRÓL

 

Amikor "túl nagy" a nyúl:

 A Törpe rex alsó súlyhatára 1,0 kg. Ennél kisebb súlyú kifejlett egyeddel a tenyésztők nagy többsége szóba sem áll. (Különösen nem ilyen extra pici nősténnyel.) Az ésszerűség határain belül kell folynia a tenyésztésnek. Szóval amikor "Kedves Érdeklődő" tengerimalac és hörcsög nagyságú nyulat keres, hát itt nem talál (meg egyébként sehol sem). 

 

A felső súlyhatár hivatalosan 1,5 kg. De akkor sem köveznek meg érte, ha a nyúl súlya 1,6 kg, ezzel a kiállításon sem zárják ki a nyulat a versenyből. Persze sok tenyésztő szigorúan veszi az 1,5-ös súlyhatárt.  1,7-től meg már értelem szerűen nagynak számít a nyúl.

 

De azért azt se felejtsük el, hogy bizony 2 éves kor körül előszeretettel híznak meg... úgyhogy ne lepődjünk meg, ha bizonyos nyulak idősebb korban nem férnek már bele abba a szigorúan vett súlyhatárba.

 

A Törpe rex ideális súlya 1,2 - 1,4 kg közötti. Ezért minden tenyésztő arra törekszik, hogy ezt a méretet érjék el.

 
 

De ugye mi van akkor, ha egy törpe alomba született nyúl túlnő, és még papírja is van róla, hogy törpe?

Pech. Megesik az ilyen. Nekünk is vannak ilyen példányaink. Az az általános vélemény és tanács, hogy ne tenyésszünk velük. Mondjuk ha nincs más, akkor ciki. Ebben az esetben tudjuk, hogy a gyerekei közt is lesznek nagyobb példányok, és jó sok plussz munkát okoz az utódok "visszatörpésítése". Ilyenkor egyszerűbb (lenne) lecserélni az állományt, és előlről kezdeni. 

 
 
 

Szelekció és selejtezés

 

A szelekció választást, kiválasztást jelent. A nyulak sokaságából kiválasztjuk azokat az egyedeket (a szülőket is figyelembe véve), amelyektől a későbbiekben utódokat szeretnénk. Általában küllemi minőség szerint zajlik a szelekció, ám emellett elsődleges a megfelelő egészségügyi állapot, ellenálló képesség. A szőrminőség szintén mérvadó. A viselkedés már másodlagos a szelekció szempontjából, ám egy olyan tenyészetben, ahol a kisnyulak zöme házikedvencként kerül a családokhoz, ott szintén nagyon fontos. Általában ez a szempont csak szaporítóknál, vagy az olyan tenyészetekben elhanyagolt, ahol a nagy mennyiségű nyúl miatt lecsökken a rendelkezésre álló idő az odafigyelésre, és a versenyzés, a kiállítási eredmények szerzése felülírja a viselkedési szelekciót. (Itt többszázas nyúltelepről beszélünk.) Ez azt vonhatja magával, hogy a nyúl viselkedésproblémás lesz, és ezt örökítheti is.

 

Selejtezés: a tenyésztő számára a nem megfelelő egyedek likvidálása. (Tenyészetünk ezzel a módszerrel nem szívesen él. Elveink alapján nem tudunk, nem is akarunk azonosulni a régi eljárással. A modern technikának és az állatorvoslás gyors fejlődésének köszönhetően napjainkban más módszerét is választhatjuk a selejtezésnek. Tenyészetünkben a selejtezésre szánt nyuszikat örökbe adjuk, ivartalaníttatjuk, vagy elaltattatjuk.)

Selejtezésre kerülnek az olyan nyulak:

- amelyek génhibásak,

- gyenge idegrendszerűek (túlontúl félősek),

- erősen agresszív viselkedést mutatnak,

- rossz külleműek.

 
Ezt vissza olvasva szép elképzeléseim voltak... de mikor azt tapasztalod, hogy az állatorvosodat legalább annyira megviseli egy menthetetlen nyúl altatása, mint téged (ha nem jobban), akkor azért elgondolkozol... hogy ki akarnád-e ennek tenni egy következő alkalommal is. Én nem jó szájízzel. Szerencsére elég rég volt már, hogy nyulat kellett altatnom, de ezen tapasztalat után már nem zárkózom el a vágástól, illetve a vágatástól, mert én ugyan saját nyulamat el nem pusztítom, de a sorsáról én döntök. Szóval valószínűleg "bele döglök" majd, ha erre valaha is sor kerül, de senki sem állította soha, hogy a tenyésztés az rózsaszín cukormázas jóság. Elég hamar rájöttünk, hogy mindig lesznek nehéz pillanatok.

Súlyos hibák a bírálatnál

Amelyekért kizárás jár a versenyből
 
 
Mivel magyarra lefordított dokumnetum nem áll rendelkezésre, így saját tapasztalataim alapján elkezdtem összegyűjtögetni a súlyos hibákat.
 
  • fogak állapota (nem tökéletes záródás, törött fog, recés fogvég, stb.)

  • súly (1,7 kg-tól kizárás jár; 1,0 kg alatt kizárás jár)

  • szőrhosszúság (max. 1,7 cm! Törpének nem lehet 2 cm hosszú szőre!)

  • színes nyúlon fehér köröm

  • színes (egyszínű) nyúlon fehér folt

  • egészségi állapot (ha nem megfelelő! Egy harapásnyom, egy karcolás sem lehet a nyúlon!)

SZERETNÉM FELHÍVNI MINDENKI FIGYELMÉT, HOGY A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÉS ANNAK TARTALMÁT MÁSOLNI TILOS! 

 

KIZÁRÓLAG AZ ÍRÁSOS ENGEDÉLYEM KÉZHEZ VÉTELE UTÁN LEHETSÉGES BÁRMIT IS MÁSOLNI, FELHASZNÁLNI A FORRÁS JÓL LÁTHATÓ FELTŰNTETÉSÉVEL!

 

A HASONLÓ TÉMÁJÚ WEBOLDAL SZERKESZTÉSÉHEZ A TARTALOM MÁSOLÁSA, ANNAK FELHASZNÁLÁSA SZIGORÚAN TILOS!

Képgaléria: Standard