Küllem/forma avagy standard

 

Kiállításokon 100 pontos rendszerben bírálják a nyulakat.

1. Típus és testfelépítés 20 pont

2. Súly 10 pont

3. Szőrzet és szőrszerkezet 20 pont

4. Fej és fülek 15 pont

5. Szín és mintázat 15 pont

6. Aljszõrzet 15 pont

7. Egészség, kondíció, ápoltság 5 pont

 
 

[Német rendszer szerinti bírálat:

1. Súly 20 pont

2. Testfelépítés, típus és szem 20 pont

3. Szőrzet és szőrszerkezet (fedőszőr) 15 pont

4. Fej és fülek 15 pont

5. Szín 15 pont

6. Aljszőrzet színe 10 pont

7. Egészség, kondíció, ápoltság 5 pont]

 
A Törpe rex standardjának általam összeállított, nem hivatalos leírása, ismertetése:
 

A törpe rex ideális súlya 1,2-1,4 kg. A standard megengedi a min. 1 kg és a max. 1,5-1,6 kg súlyt. 1,7 kg-tól kizárás jár a versenyből.

 

Fej: bakoknál kívánatos a minél kerekebb fejforma, nőstényeknél megengedett a hosszabb forma, de nem lehet túlzottan hosszú a homlok és az orrhát ("lófej")! Valamint nem lehet elkeskenyedő, hegyes az orr. A szem kissé gülü, vagyis mérsékelten kiemelkedik a szemüregből.

 

Fülek: 5-6 cm hosszúság az ideális, ennél nagyobb fülnél pontlevonás, túl hosszú fülnél kizárás  jár. A két fülnek párhuzamosnak kell lennie és kb. 45 fokos szögben állhatnak el egymástól. A vasalt fülnél általában előnyösebb a húsosabb és kerekebb fülforma.

Nyak: kívánatos a minél rövidebb nyaki rész. A toka kizárást jelent a versenyből.

 

Testalkat: a megfelelő formát hordóhoz szokták hasonlítani. Tömzsi, tömör, rövid legyen a nyuszi teste, a széles mellkas a kívánatos, így a csípű és a vállak szélessége közel azonos, s egységes benyomást kelt. De gyakran "csepp" alakú a test (ék alak), amin ajánlatos javítani a megfelelő szelekcióval!

 

Lábak: erős, rövid lábakat írnak elő követelményként, ugyanakkor az "őzikelábak" is igen gyakoriak. Ezeket a túl finom formákat érdemes kerülni a szelekciós válogatásnál.

 

Farok: az a szép, ha testhez hajlik, nem áll el a háttól ellenkező irányba.

 

SZŐRMINŐSÉG: a rexet a szőre teszi rexé, tehát a legfontosabb, ami megőrzendő! A rex szőrzet hossza kb. 1,5 cm hosszúságú, 1-2 miliméter eltérés megengedett. A kifejlett szőrzetű nyúl szőrszálai egyenesek, nem göndörek vagy hullámosak! A fedőszőr és az alatta lévő szőr hosszúságának meg kell egyeznie! A szőrszálnak rugalmasnak kell lennie, ha visszafelé belesimítunk, akkor azonnal vissza kell állnia függőleges állásba. A szőrzetnek dúsnak, tömöttnek kell lennie. A szőrbe belefújva ellneőrizzük az aljszőrzet színét. Az egyszínű nyulakon nem lehetnek más színű foltok (erre van egy nagyon minimális kivétel). A gerezna nem lehet laza szerkezetű, a fiatal nyulak bőrének erősnek kell lennie!

 

Fentebb leírtakat én állítottam össze azokból az információkból, melyeket teyésztők oldalán olvastam, továbbá a velük való beszélgetés során tanult információkból merítkeztem.

Farkas Cintia

 

Még egyszer a típusról

 

A Törpe rex ideális súlya 1,2 -1,3 kg. Legkisebb megengedett súly 1 kg, legnagyobb megengedett súly 1,5 kg (az 1,6 kg még nem feltétlenül jár kizárással, általában csak pontlevonás).

A test zömök, hengeres alakú, a vállak és a csípő (egyformán) széles. A láb akkor jó, ha rövid és erős. 

(A rexek közt gyakran látni túl finom tulajdonságokkal rendelkezőket is ilyen pl. az "őzikeláb" (ahogy én nevezem), ami a vékony, hosszú lábat jelenti. Ilyenkor általában a törzs is hosszabb, megnyúltabb. Ez a forma kiállítási szempontból teljesen "rossz".)

A bőr feszes, nem lóg a nyúlon. A szőr dús és rugalmas, visszafelé simítva egyenes állásba áll vissza. A szőrszálak egyenlő hosszúságúak, 1 mm eltérés az engedélyezett. 

A homlok széles, az orr nem lehet hosszúkás vagy elnyúlt. Kívánatos, hogy az orr (a pofi) előlnézetből is erős, széles legyen, ne keskenyedjen el (ne legyen hegyes az orr!). Nőstényeknél megengedett a hosszabb fejforma. Oldalról nézve a fejet gyakran (de nem minden típunál) jellegzetes az S ívelés.  A fülek párhuzamosan V alakban állnak (felfelé), s körülbelül 45 fokos szöget zárnak be. A hegye ívelt. A fül ideális hossza 5-6 cm. 7 cm feletti fülhossz már rossznak mondható, hiszen a klein (=kis) rexek ideális fülhossza 8 cm. (A hosszú fül gyakori jelenség. A 7 cm-es füleket nehéz visszaszorítani 5-6 cm-re, de törekedni kell rá.)

A toka nem megengedett, kizárással jár!

Fentiekben országonként (és tenyősztőnként) kisebb-nagyobb eltérések lehetnek! Ezért szembetűnő lehet a fajtatiszta egyedeken belüli változatosság. Ennek kiküszöbölésére azt javasolják a klubvezetők, hogy a típust a szerint válasszuk meg, hogy hova, mely országok kiállításaira készülünk kimenni és ott bemutatni állatainkat. A tenyésztésnél az Európa Sztenderd irányelvei a követendőek hazánkban és külföldön is, de ennek szabályain bizonyos országok szigorításokkal élnek, s a szelekció annak megfelelően történik.

 

A műhelynyulakról

 

Léteznek úgynevezett műhelynyulak. Ezt a kifejezést azokra az állatokra használjuk, amelyek nem minden szempontból felelnek meg a standardnak, tehát kiállítási szempontból nem kiváló minőségűek, viszont vannak olyan tulajdonságaik, amelyeknek örökítését elvárjuk/ elvárnánk a továbbiakban is. Ilyen lehet pl. a rövid fül, egy kiváló szőrtípus, a jó anyaság, egy formás fej vagy testalkat. Ezek a nyuszik csak egy-egy, vagy néhány jó tulajdonsággal rendelkeznek, de abban annyira kiemelkedőek, hogy érdemesek a tenyészetben tartáshoz.

Ugyanakor természetesen vannak kizáró tényezők, viszont ezek már a selejtezés kérdéskörébe tartoznak. 

 

Nagy általánosságban a bakoktól várjuk el, hogy minden szempontból kiválóak legyenek, a nőstényekkel engedékenyebbek vagyunk.

 

Tehát a tenyész nyúl nem feltétlenül egyenlő a kiállítási nyúllal! De annak az állatnak is megfelelőnek, és valamiben nagyon jónak, kívánatos tulajdonságúnakkell lennie!

Szelekció és selejtezés

 

A szelekció választást, kiválasztást jelent. A nyulak sokaságából kiválasztjuk azokat az egyedeket (a szülőket is figyelembe véve), amelyektől a későbbiekben utódokat szeretnénk. Általában küllemi minőség szerint zajlik a szelekció, ám emellett elsődleges a megfelelő egészségügyi állapot, ellenálló képesség. A szőrminőség szintén mérvadó. A viselkedés már másodlagos a szelekció szempontjából, ám egy olyan tenyészetben, ahol a kisnyulak zöme házikedvencként kerül a családokhoz, ott szintén nagyon fontos. Általában ez a szempont csak szaporítóknál, vagy az olyan tenyészetekben elhanyagolt, ahol a nagy mennyiségű nyúl miatt lecsökken a rendelkezésre álló idő az odafigyelésre, és a versenyzés, a kiállítási eredmények szerzése felülírja a viselkedési szelekciót. (Itt többszázas nyúltelepről beszélünk.) Ez azt vonhatja magával, hogy a nyúl viselkedésproblémás lesz, és ezt örökítheti is.

 
Saját tapasztalat, hogy 10-12 anya fölötti állománynál már jelentősen lecsökken (vagy akár meg is szűnik) a nyulakra fordítható idő, amit a nevelésre kellene fordítani. Így igyekezzünk 20 aktív anyánál kevesebbel dolgozó tenyészetből kisnyulat vásárolni, mert az még a tulajdonosa számára is áttekinthető.
 

Selejtezés: a tenyésztő számára a nem megfelelő egyedek likvidálása. (Tenyészetünk ezzel a módszerrel nem szívesen él. Elveink alapján nem tudunk, nem is akarunk azonosulni a régi eljárással. A modern technikának és az állatorvoslás gyors fejlődésének köszönhetően napjainkban más módszerét is választhatjuk a selejtezésnek. Tenyészetünkben a selejtezésre szánt nyuszikat örökbe adjuk, ivartalaníttatjuk, vagy elaltattatjuk.)

Selejtezésre kerülnek az olyan nyulak:

- amelyek génhibásak,

- gyenge idegrendszerűek (túlontúl félősek),

- erősen agresszív viselkedést mutatnak,

- rossz külleműek.