A nyúltartásról általában

- A nyúltartásról az Otthonunkban

 
Nyulat sokféle módon lehet tartani: tarthatjuk kertben vagy lakásban, mindkét környezethez jól alkalmazkodik. Az élelmezésének részleteihez másképpen állnak a tenyésztők, abban viszont egyetértünk, hogy táplálásának alapja a rostban gazdag étrend, és ehhez a legjobb a réti széna!
 

Én azt vallom, hogy tartásánál és etetésénél minél inkább próbáljunk törekedni arra, hogy a természetes környezetéhez való viszonyokat teremtsük meg számára. A legideálisabb talán az lenne, ha egy nagy, biztonságos kerti kifutóban lakna, melyben téliesített nyúlházikó van, és mivel a nyúl társas állat így egy ivartalanított nyuszitárs szintén elengedhetetlen! De természetesen lakásunkban  - akár egyedül is - kitűnően érzi magát. 

 

(kép: Majszoló - Nyuszó Nina 3 hónapos korában)

(lila Törpe rex nőstény)

 

A nyuszik többségének sok mozgásra van szüksége. Ez persze a nyuszi egyedi igényétől is függ. Általában az esti és a reggeli órákban a legaktívabbak.

 

A kiengedés:

Kertben - biztonságos kerti kifutó, ahonnan nem tud megszökni, és őhozzá sem tud hozzáférni semmilyen ragadozó. Itt legrosszabb esetben fűfoltos lesz a bundája (ha fehér a nyúl), vagy esetleg csupa piszok a földet túrástól, ásástól. Ezt letöröljük száraz ronggyal, a többit meg majd ő lemosdatja magáról. Nem kell félteni, persze ne olyan helyre tegyük ki, ahol bármilyen más állat ürülékével is érintkezhet. (A kerti kiengedésről még lentebb olvashatsz.)

Lakásban - célszerű nem neki adni az egész házat vagy lakást, hanem olyan térbe kiengedni, ami karámmal elkerített. Vagy szobába tervezett, gyártott kifutót alkalmazni. 

Ügyeljünk rá, hogy a nyuszi sose férhessen hozzá a szobanövényekhez, mert garantáltan lelegeli még a mérgező és a tüskés növényeket is. Állatorvoshoz szaladni meg nem buli... Az elektromos vezetékeket szintén el kell rejteni előlük. Mint mindenféle más kábelt is pl. telefontöltőt. (Az áramütés általi halál sem mókás, és azt sem szeretnénk, hogy hetente kelljen új kütyüket vennünk.) A tapéta, a szőnyeg, a függöny és fa bútorok sincsenek biztonságban a nyúltól, ezért az a legjobb ha nem bitorolja az egész életterünket, hanem megvan neki a saját kis szaladgálós helye.

 

A kiengedés időtartama:

Napi 30 perctől 1-2 óra hossza is lehet. 

 

A ketrec:

A nyuszi ketrecének mérete a nagyságától is függ. Értelem szerűen minél nagyobb, annál nagyobb ketrecet kell biztosítanunk számára. 

0,8 - 1,2 kg-os nyuszinak megfelel a 80 cm x 40 cm x 40 cm-es ketrec (szélesség x mélység x magasság). 

1,3 - 2,0 kg-os nyuszinak a 100 x 50 x 50 cm-es.

3 kg körüli nyuszinak is megfelel a 100 cm hosszú, de már gondolkodhatunk 120 cm-es ketiben is.

4-5 kg-os nyuszinak 120 cm hosszú ketrec.

6 kg feletti nyúlnak pedig már speciális férőhely-igényei vannak. Pl. 140 cm hosszú ketrec, vagy egyénileg gyártatott.

 

A ketrec kiválasztásakor vagy készítésekor arra kell figyelni, hogy a nyúl tudjon benne néhányat ugrani, kényelmesen el tudjon feküdni benne, ha kétlábra áll, akkor fel tudjon ágaskodni benne. Továbbá lehetőség szerint legyen egy kis búvóhely ahová el tud vonulni, ha ahhoz van kedve, valamint egy polc (vagy a házikó teteje), ahová fel tud ugrani és ott kedve szerint elücsörög. 

 
 

Sétáltatás:

A nyuszikat hám és póráz segítségével sétálni is elvihetjük. 

Nem olyan egyszerű velük sétálni mint egy kutyussal, de kellő türelemmel őket is meg lehet tanítani arra, hogy velünk, mellettünk sétáljanak a kutyamentes parkban vagy a réten, esetleg szüleink családi házánál, amikor látogatóba megyünk, stb. helyzetben.

A hám legyen biztonságos. A nyúl nehogy ki tudjon bújni belőle!

Ez azért jó, mert míg a karámban töltött idő lehet fakultatív, a sétáltatás viszont a gazdival töltött közös program. Ha pedig gazdi nem ér rá pesztrálni a nyuszit, akkor a fedett tetejű kifutót árnyákba rakva, ott a nyuszi megmozgatja saját magát. (Kaparós, ásós nyuszinál ügyeljünk arra, hogy alulról se tudjon kiszökni!)

 

Ha nincs teteje a kerti kifutónknak, akkor lehetőleg legyen valamelyik gazdi a közelben. Illetve legyen "fedezéke" a nyúlnak pl. nagy, dús lombkoronájú fa, hogy a ragadozó madarak nehezebben szúrhassák ki.

Nagyon kicsi, 1 kg alatti nyuszit ne is tegyünk így ki az udvarra, mert rá még az arra járó macskák is veszélyt jelentenek.

Az izgága törpe kisnyuszik is képesek akár már 6-8 hetes korukban is kiugrani az 50-60 cm magas karámból/ kifutóból, ezért alacsonyat sosem szabad választani. De később az 1 kg-os nyuszinak sem kottyan meg, hogy 1 m magasba ugorjon, különösen, ha van ahol megvesse a lábát ugrás közben.

Tehát a kifutó/ karám oldala vagy magas legyen, vagy ráccsal fedett legyen, avagy olyan legyen a felső része, hogy az elbizonytalanítsa a nyulat a kiugrási kísérlettől (pl. befelé hajló, vagy egyenetlen magasságú, vagy létezik olyan, aminek félkörívek sorakoznak a felső részén). 

 

A nyuszik imádják a szabadságot. A kifutóba vagy a lakásba kiengedve őrülten tudnak ugrani, pörögni-forogni, víg nyuszitáncot járni, amit páratlan élmény és boldogság látni.

 

(kép: Bársonybundás Ugri Nomád a tenyészetünkbe költözésekor)

(sárga Törpe rex nőstény)

 

Itatás és etetés:

A nyuszi előtt mindig legyen friss víz, amit lehetőleg naponta, kétnaponta cserélünk. Ha piszok kerül az itatóba, akkor gyakrabban.

Mindig legyen előtte szép zöldre szárított, jó minőségű, pormentes, doh és penész mentes RÉTI SZÉNA! Csemegének adhatunk kevés lucernaszénát is.

Napi 1-2 alkalommal 1-1 csapott evőkanál táp, vagy magkeverék vagy a kettő vegyesen. 

Magok, amiket ehet a nyuszi: árpa és zab. Pici mennyiségben ehet mást is, de törpe nyúlnak ezeket ajánlom, mást nem igazán. Inkább jó minőségű, prémium tápot kell venni, amit direkt törpe nyúlnak gyártanak,  és abból adni napi néhány dekát a nyuszikánknak vagy nyuszikáinknak. Abban minden benne van, amire szüksége van a szervezetének. Csemegének natúr zabpehely is adható.

Az etetést érdemes a hajnali és az esti órákra időzíteni.

Zöldségekből és gyümölcsökből eleinte csak egy-egy falatot kapjon, aztán hétről hétre fokozatosan lehet növelni az adagot. A zöld fűvel és lucernával ugyanez a helyzet. Aprándénti fokozatos hozzászoktatás!

A felfújós zöldségekkel (káposztafélék, karalábé, kelbimbó, stb.) még inkább vigyázzunk. Burgonyát adni tilos! A krumliban sok a keményítő, valamint a héja mérgező, mindkettő árt a nyuszinak.

Ha tehetjük, magunk termesszük a fűszer - és gyógynövényeket. Vegyünk vegyszermentes gyümölcsöket, zöldségeket olyan helyről, ahol tudjuk hogy nem permetezték, vagy vásároljunk Bio boltban.

A nyuszi nem tud hányni, így a szervezetébe bekerülő méreganyag ott is marad. A felhalmozódott méreg pedig a nyuszink végét jelentheti.

 

Alom:

Forgács, fapellet, szalma, ezek alkalmazhatók. Vigyázat a szalma nem nedvszívó! Ezt fedő rétegként lehet rárakni pl. a faforgácsra. 

A nyúl szobatisztaságra nevelhető. Ez azt jelenti, hogy egy helyre (1 vagy esetleg 2 sarokba) fogja végezni a dolgát, üríteni az ürülékét és a vizeletét.

Vásárolhatunk nyúl wc-t (ennek van sarok wc és négyszögletes változata). Ennek használatával könnyebben tisztán tarthatjuk a nyuszi ketrecét.

 

 

(kép: Majszoló - Nyuszó Áfonya 3 hónapos korában)

 

Oltások:

 

Vírusfertőzöttség ellen oltunk. A vírusokat leggyakrabban a vérszívó rovarok (szúnyogok, legyek, bolhák) terjesztik. De sajnos léteznek olyan fertőzések is, amelyeket pusztán a ruhánkon, a cipőnkön vagy a hajunkon haza hurcolhatunk és megfertőzhetjük a nyulat. 

 

Myxovac vakcina: csak myxomatózis ellen véd, de azt egy évig, és nem szükséges ismétlő oltás az első oltást követően. Izomba kell adni. 

Pestorin Mormix: mindkét vírus ellen véd, mixó ellen fél évig, RHD1 ellen 1 évig. Bőr alá adják, és 1 hónap múlva ismétlés szükséges az első oltást követően. Majd pedig fél évente ismételgetni kell. Nagyon humánus, nincs utána oltási reakció. Ajánlatos ezzel oltatni, bár gyakran hiánycikk.

Nobivac Mixo-RHD: évente egyszer kell oltani, kombinált oltás. Erős oltóanyag és drága, de nagyon megbízható. Így ha pénztárcánk engedi, akkor nyugodtan lehet ezt választani.

Eravac: RHD2 elleni oltóanyag. Egyelőre kevés vele a tapasztalat, de nem hallani rosszakat. Viszont kb. 4 havonta érdemes ismételni. Eléggé drága, és emberre veszélyes a vakcina, így a beadatását mindenképp bízzuk szakémberre!

 

Gyorstalpaló / Összefoglaló

 

A nyúl tartásához feltétlenül szükségesek a  következő felszerelések, eledelek és almok:

 

Felszerelések:

 • ketrec

 • búvóhely / házikó

 • tálak: etető és itató tál (Olyan fém tálat javaslok, amelynek talpa van. Ha gumiszegélyes, akkor a gumit vegyük le róla!)

 • alternatív megoldás a szelepes vagy a golyós önitató

 • szénazseb, vagy szénarács

 • kifutó

 • kisállat hordozó

 • nyuszi wc / alomtál

Egyéb tartozékok:

 • fésű, kefe vagy furminátor 

 • rongyszőnyeg

Eledel / takarmányozás:

 • RÉTI SZÉNA

 • FRISS VÍZ

 • TÁP

 • FŰ (frissen vagy fonnyasztva)

 • GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDÉGEK (kis mennyiségben)

 • FAÁGAK (amelyek nem mérgezőek számukra)

 • GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK (kis mennyiségben)

Kiegészítésként adható:

 • lucernaszéna

 • magok (árpa és zab)

 • zöld lucerna fonnyasztva

 • búzafű, árpafű, zabfű (a magokból)

 

Alomnak a következőek választhatók:

 • szalma

 • réti széna / fűszéna

 • forgács

 • fapellet (vagy egyéb pellet pl. kukorica csuhéból vagy szalmából gyártva)

A nyuszik élete nálunk

 

Tenyészállataim és növendékeim nagy része úgynevezett félszabad tartási körülmények között van tartva, mely azt jelenti, hogy kint laknak fából készült vagy műanyagtálcás ketrecekben, de három oldalról zárt térben (vályogtégla falak), és tető van fölöttük. A nyúlház előről nyitott így biztosított a folyamatos szellőzés. A nyúlház fölé egy hatalmas japánakác koronája nyúlik, melynek köszönhetően az épület nyáron viszonylag hűvös. Az épület másik előnye, hogy télen pár fokkal melegebb mint a kinti hőmérséklet, és huzatmentes, hacsak nem fúj erős szél.

A rovarok ellen szúnyog- és rovarhálókkal védekezünk. Mixomatózis, valamint 2016 tavaszától már rendszeresen RHD ellen is oltjuk az állományt. Az anyáknak nagy helyet biztosítunk, hogy amikor kölykeik vannak, akkor is bőven elférjenek. A fiúk kisebb ketrecekben laknak, ezt rendszeres kiengedéssel és belső polcok felszerelésével kompenzáljuk nekik. A tavasztól őszig tartó időszakban a nyuszik a kerti kifutóban is kint lehetnek, vagy a nyúlházban rohangálhatnak felügyelet alatt. Néhányan azonban a lakásban élnek a családdal. Nyulaimat szeretettel és hozzáértéssel gondozom, s folyamatosan bővítem ismereteimet a nyuszikkal kapcsolatos információkról.

A hobbi nyúltartás és tenyésztés érzelmi oldala

 

A nyuszik körül a legtöbb feladatot én és a Kedvesem látjuk el, de időnként édesanyám és az ő párjának segítségére is számíthatunk. 

 

Magától értetődik, hogy a törpe nyúl számunkra ugyanolyan mint a kutya és a cica. Ugyanúgy társállatként, házikedvencként gondolunk rá. 

 

Egy tenyészet életében gyakran megesik, hogy cserélődnek a nyuszik. Mi ezt szeretnénk elkerülni amennyire az lehetséges. Ugyanis akkor lennénk a legboldogabbak, ha az alapítóim, és utána minden egyed, amelynek megtartása mellett döntök, 8-10 évet élne velünk, mellettünk.

 

Legjobban akkor örülünk, ha nyuszijaink olyan személyekhez és családokhoz kerülnek, akik komolyan, felelősséggel vállalják a gondozásukat életük végéig. 

 

Természetesen a tenyésztésre adástól sem zárkózunk el. Megtiszteltetés, ha mások tőlünk választanak tenyésznyuszit. Ezekért a kincsekért mégis mindig jobban izgulok...  És közben remélem, hogy büszkévé tesznek majd bennünket az utódaik által, legalább annyira, amennyire én büszke vagyok a szüleikre.

Variációk ketrecekre és kifutókra

 
Állandó kerti tartásra:

Vigyázzunk arra, hogy ne tudjuon alulról kiásni!

forrás: www.ketreckiraly.hu 

 

Szobai tartásra:

forrás: www.acanashop.hu

 

Erkélyen való tartásra:

forrás: www.ketreckiraly.hu

 

Mobil kifutó:

forrás: www.kertibutorweb.hu

 

Fix kerti kifutó:

forrás: www.fressnapf.hu

 

Nyúlketrec készítése:

Eredeti forrás: 

Dr. Holdas Sándor: 

Nyúltenyésztés

 

Nyúlketrec készítése: 

Eredeti rajz: 

David Alderton:

Házi kedvencek kézikönyve

Takarmányok

 

réti széna

 

     lucerna széna

 

nyúltáp

 

(kép helye)

gabonamagvak

nyúlnak: zab, árpa

vagy 

zabpehely

Vásárlás előtt KÉSZÍTS LISTÁT VAGY TÁBLÁZATOT!

 

Költségek

 

Induló költségek

1-2 nyuszira értendő

 

Ketrec és tartozékok:

10 000 Ft-tól 

határ a csillagos ég

 

Kiegészítő felszerelés:

(pl. kisállat hordozó)

kb. 4 000 Ft-tól

 

A nyúl ára

................ Ft

 

Állandó költségek

Élelem:

2 000 Ft-tól/hó

 

Alom:

kb. 2 000 Ft/ hó

 

A nyúlra számolt "rezsi"

(pl. víz itatáshoz, takaításhoz, stb.)

kb. 500 - 1 000 Ft/ hó

(Példánkban csak a vízfogyasztást számoltuk, mivel feltételezzük, hogy a gazdival a szobában fog lakni a nyuszi.)

 

Időszakosan felmerülő költségek

Tisztító, fertőtlenítő szerek, stb.

(pl. rongy, ecet, hipó, stb)

1 000 Ft-tól

 

Állatorvosi költség

pl. oltások, cseppek

5 000 Ft-tól

 

Vitamainok, gyógyhatású 

készítmények, amelyek 

jók ha mindig vannak otthon.

5 000 Ft-tól