Kérdések és válaszok

Belsőfül gyulladás

Belsőfül-gyulladás

 

A közép- és belsőfül gyulladásnak számos kiváltó oka lehet, kb. 3-féle baktérium, gombásodás és egy bizonyos fajta parazita idézheti elő. Legjobb esetben bakteriális fertőzöttséggel állunk szemben, melyet hosszas antibiotikum kúrával ki lehet irtani. 

 

Tünetek: A fej oldalra fordul, a nyúl egyensúlyzavarral küzd, körbe-körbe forog, a szem tikkel (intenzív szemmozgás). Legrosszabb esetben váladékozik a fül, esetleg a szem is. Ha ilyen tüneteket fedezünk fel, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

 

Kezelés: injekció formájában beadott antibiotikum kúra kiegészítve gyulladásgátló beadásával, mely legalább 5 napig tart, de inkább 6-7 nap a minimum, és ha még nincs teljes gyógyulás, akkor továbbra is "agresszív" kezelés szükséges

 

Napló: Mufurc nyuszit 2015. 02. 24.-én vittem állatorvoshoz. Reggel még nem tapasztaltam semmi szokatlant, délután azonban felfedeztem az aggasztó tüneteket. Rettenetesen féltem, hogy nagy a baj. Azonnal állatorvoshoz mentünk, az orvos könnyen fogadta a dolgot, azt mondta, gyakori a nyusziknál. Reméltem, hogy igaza lesz, és bakteriális jellegű a fertőzöttség, bár nagyon mérges voltam. Úgy látszik hiába az odaadó törődés, mégis megbetegítettem a nyulamat.

3 nap telt el, azóta napi 2 injekciót kap bőr alá. Két napig se nem javult, se nem rosszabbodott az állapota. Mára a szemizom rángatózása megszűnt, de fej még mindig ferde és a nyuszi még olykor-olykor körbe-körbe megy, de úgy látom ritkul a forgások száma. Most még 3 napig 2 szuri, utána kontroll, és majd kiderül, hogy szükséges-e további antibiotikum.
4. nap a szédülés és forgatózás enyhült. 
6. nap. A közérzete a régi, de még mindig ferde a fejtartás, és vigyázni kell rá, mert a legkisebb magasságból is lezúg.  
7. nap. vissza az állatorvoshoz.

 

Források: www.medirabbit.hu és saját tapasztalat

 

Farkas Cintia

Kötőhártya gyulladás

Kötőhártya gyulladás

Kialakulásának egyik fő oka a huzat lehet. Másrészt rosszul szellőztetett környezetben, ahol a nagy a levegő por- és/vagy páratartalma, ott szintén hajlamosítja az állatokat a gyulladás kialakulására. Továbbá okozhatja a Pasturella multocida baktérium és a szafilokokkusz. Az erős, irritáló fertőtlenítő anyagok és néha A-vitamin hiány is lehet a kiváltója.

A szem begyullad, ezt a szemhéjak pirossága jelzi, s a szemzugnál a szőr nedves lesz, előrehaladottabb állapotban a gyulladás kiterjed a szemzug alatti bőrfelületre, ahol kihullhat a szőr, s a szem folyamatosan váladékozik.

Enyhe tünetek kezelésére, amíg nem tudunk állatorvoshoz fordulni ajánlom a kamilla- avagy körömvirág teát, bórvizet. 

Gyógyszerek: Aureomycin kenőcs: naponta 3-4 alkalommal a szemzugba tenni belőle, így a nyuszi szemébe pislogással bekerül a hatóanyag. 5-6 napon át tart a kezelés, a harmadik nap után kezd el látszani a javulás.

Tobradex szemcsepp: napi 3x cseppenteni. Szintén 5-7 nap a gyulladás fokától függően.

 

Septosyl kenőcs: agyon drága és állítólag nagyon jó. Nálunk egyáltalán nem vált be!

Tetrán szemkenőccsel és Tiacil szemcseppel is kezeltek már sikeresen állatokat kötőhártya gyulladásra. Ha szükség van rá (előrehaladott, súlyos betegség esetén),  akkor a szem alatti kipirosodott bőrfelületre sebhintőport tehetünk, vagy gyulladáscsökken kenőccsel vékony rétegben bekenhetjük.

Ha észleljük a kötőhártya gyulladást, nézzük át a nyuszit, hogy nem váladékozik-e az orra, vagy nincs-e talpfekélye! Olykor ezek a betegségek egyszerre jelentkeznek a nyúlon.

A jegyzet saját tapasztalat és felhasznált irodalmak által készült: 
Nyúltenyésztők kézikönyve, Szerk. Dr Holdas Sándor, Bp. 1985.
A házinyúl betegségei, Dr. Vörös Gábor, Gazda Kiadó, 2000.

 

Farkas Cintia

Talpfekély

Talpfekély és kezelése

 

Kialakulásának okai: a talp puha szövetének sérülésével baktériumok kerülnek a bőrbe, melyek idővel mélyebb rétegekbe is behatolnak.

A sérülést okozhatja a felület, amin a nyulat tartják. Akár szabad szemmel nem látható kiálló hegyes részek is felsérthetik a talpat. Másrészt ha a nyúl gyakran áll pangó vízben, húgyban, ez szintén talpfekély kialakulásához vezet. A rexeknél a veszély fokozottabb, hiszen a rövid szőr miatt gyorsabban kialakulhat a betegség.

 

Gyakran a szőr kikopásával jelentkezik a betegség, máskor észre sem vesszük a kopást, csupán már azt, hogy a nyúlnak fájdalma van, s egy vérző sebet találunk a talpon.

 

Tünetek: kezdetben kisebb felületi sérülés, a szőr kikopása, kipirosodott bőr, előrehaladott esetben nagy területre kiterjedő gyulladt, vérző, akár gennyes sérült felület. Az állat toporog kínjában, és legsúlyosabb esetben nem csak a hátsó, hanem az első lábakra is kiterjed a fertőzöttség.

 

Kezelése: enyhe betegség esetén két héten át tartó Bepanten (Plusz) vagy Neogramormon kenőccsel kezeljük a nyulat. Vagy Cholosan kenőccsel. Súlyosabb esetben forduljunk állatorvoshoz! Előrehaladott talpfekély esetén Tetrán kenőcs alkalmazható és sebhintőpor. A nyúl lábát naponta át kell kötözni. Állatorvosi segítség is szükséges: antibiotikumos injekció formájában. Amennyiben a seb gennyes, a gennyet minden kötözés előbb ki kell nyomkodni a sebből, majd antibiotikum tartalmú krémmel bekenni és rátenni a kötést úgy, hogy a nyúl ne tudja leszedni magáról. Ha nagyon nagy baj van, akkor gyulladásgátló kenőcsöt vagy injekciót is alkalmazhatunk + masszírozzuk meg a nyúl lábát, hogy a vérkeringése ne stagnáljon, ezzel felgyorsíthatjuk a gyógyulást. A nyúl futtatása is megfelelő a vérkeringés elősegítésére. Ha a nyúl lázas és nagy fájdalmai vannak, akkor arra szintén állatorvosi segítséget kérhetünk (az emberi fájdalomcsillapítók sajnos nem használnak a nyulaknál, még akár árthatunk is a beadásukkal).

 

Simára csiszolt fa vagy műanyag padozaton célszerű tartani a nyulakat. Ha pedig taposórácson tartjuk, mindenképp adjunk pihenődeszkát. Óriás fajtákat pedig egyáltalán ne tartsunk rácsos padozaton. 

 

Felhasznált irodalom: A házinyúl betegségei, Dr. Vörös Gábor

Továbbá saját tapasztalat alapján készült.

 

Farkas Cintia

Bél leállás

Az emésztés és a bélmozgás leállása

 

Azok a nyuszik akik kevés növényi rostot esznek vagy egyáltalán nem fogyasztanak szénát, előbb-utóbb megbetegszenek. A szőr is okozhat gondot, de az már egy másik, súlyosabb probléma, melyet dugulásnak hívunk, ilyenkor a szőr elzárja a gyomor alsó részét, mely a bélcsatornához csatlakozik

 

Tünetek: a nyúl bágyadt, elhagyja magát, akármit csinálhatunk vele, nem tiltakozik ellene vagy csak nagyon kevéske erővel. Többnyire gubbaszt egy sarokban, nem eszik, nem iszik, nincs kedve semmihez a rosszulléttől. Természetesen széklete sincs ilyenkor.

 

Gyógyítás: a nyuszit akár otthon is kikezelhetjük. Ha szükséges akkor fecskendőből kényszer itassunk és így adjuk be neki a gyógykészítményt, ha máshogy nem megy. Naponta többször masszírozzuk a pocakját kb. 10-15 percen át. Ha nem fújódik fel, akkor fel fog épülni.

 

Masszírozás: Tegyük egy asztalra a nyulat, vagy valahova, ahol biztonságosan és zavartalanul meg tudjuk masszírozni. Tegyük oldalt a hasára a kezünket és finoman egyik oldalról a másikra toljuk át a pocakot, ezzel próbáljuk beindítani a bélmozgást. Néhány perc után emeljük meg a hátsó lábainál a hajlatban. Mellső lábak maradnak a talajon, és óvatosan, nem túl magasba emelve mozgassuk a csípő részt fel-le. ezeket ismételjük néhány perces váltásokban. A nyuszit a hátára is fordíthatjuk, s a gyomor és bél tájékon körkörös mozdulatokkal masszírozhatjuk a nyúl hasát.

 

Gyógyhatású készítmények, melyek segítik az emésztés beindulását, pro- és prebiotikumokat valamint vitaminokat tartalmaznak:

Fibreplex paszta - eléggé drága, de a legjobb, én is használtam, a világos színű pasztát 5 napon át az előírt milliliter szerint meg kell etetni a nyuszival

Gastroferm - akár mindennapos használatra is.

Bio-Lapis - kb. 2000 ft a hat tasak (6 x 2 g). Vízben feloldva, vagy valamely zöldségre, gyümölcsre szórva adhatjuk be nyuszinknak. Naponta legalább fél grammot etessünk, itassunk meg vele, de akár 2 grammot is felhasználhatjuk. (Egyéb esetben enyhe hasmenés kezelésére is alkalmas, rendbe teszi a nyuszi emésztését.)

Két nap múltán javulásnak kell beállnia! A nyuszinak ismét érdeklődővé kell válnia és étvágyjavulást tapasztalhatunk. Ha nem így van, akkor állatorvos segítségét kell kérnünk. 
Felfúvódás estén azonban forduljunk orvoshoz, mert ott már komplikáltabb lehet az eset, és felfújódás nagyon veszélyes a nyuszira nézve. 

Készült: tapasztalt nyúltartók és -tenyésztők tanácsai és saját tapasztalat alapján.

 

Farkas Cintia

Nyúlnátha

szerkesztés alatt

Mixomatózis

Vírus okozta betegség. Leggyakrabban a szúnyogok terjesztik, de más vérszívó rovarok is (pl. bolha, légy).

A betegség kialakulásakor a túlélés esély kb. 50 %. A védőoltás beadatását mindenképp javaslom, mert ez megmentheti háziállatunk életét.  Az esetleges fertőzöttség kialakulása a védőoltás hatására enyhébb tünetekkel jár, és a nyuszink túléli a betegséget, melyből kb. 2 hét alatt épül fel.

(Mutálódott vírus esetén nincs 100 %-os garancia, de a védőoltás növeli a túlélés esélyét, és inkább tegyünk meg az összes lehetséges óvintézkedést, minthogy utána gyászoljunk!)

A betegség tünetei:

Először szinte láthatatlan csomók jelennnek meg a fülön a vérerek mentén. Fény felé fordítva észlelhető a bőr alatt. Később ezek látható duzzanattá fejlődnek. Göbök jelennek meg a szemhéjon. A nyúl nyelve, nemi szerve bedagad. Láz lép fel. Az állatnak fájdalmai lesznek, nem tud táplálkozni. A halál előtt szinte leolvadnak róla a szövetei. Ezt semmiképpen sem szeretnénk, ugye?

Enyhe tünetek, és erős immunrendszer esetén a nyúl túléli a betegséget. Erős tünetek jelentkezése, a védőoltás hiánya esetén a nyúl még akkor is könnyen elpusztul, ha kórházi kezelést kap. 

Megelőzés:

Védőoltás beadatása!

Szúnyog- vagy rovarháló felszerelése a kint tartott nyuszi ketrecére. (Ezzel a legyek ellen is védekezünk.) 

Zárt térben (szobában) a nyúlra nem káros anyagokkal írtani a szúnyogokat!

A környezetében ne legyen bolhás állat, akitől a nyúlba az bele mehetne, és táplálkozna a bolha a nyulunkból.

Rágcsálóirtás fontossága! 

Etessük minőségi takarmánnyal állatunkat és takarítsuk rendszeresen!

Ennél többet nem tehetünk. De ne féljünk! A védőoltás kb. 2 hét alatt immunizálja nyuszikánkat a betegség ellen. Innentől kezdve nyugodtan engedjük ki a fűbe legelészni, és ne rettegjünk, ha néhány szúnyog ott legyeskedik körülötte!

Rhd és Rhd2 betegségek

RHD = nyulak vérzéses betegsége. 

Hogy mi ez a betegség? Sokszor nyúlpestisként emlegetik. De hallottam már úgy is leírni a betegséget, mint egy gyors lefolyású, halálos kimenetelű tűdőgyulladást.

Az RHD kb. 2 hétig lappang a szervezetben, utána 1 nap alatt pusztít :( A megelőző oltás ezért nagyon-nagyon fontos! Bizonyos ideig, néhány hétig a szabad levegőn is életképes, és pusztán érintkezés útján is terjed, ezért sajnos könnyen hazavihetjük a ruhánkon és a cipőnkön.

Az RHD 2 az előbbi vírus "gonosz", mutálódott "testvére". 3 hónapig életképes a szabad levegőn és a lappangási ideje is hosszabb lehet. Akár fél nap alatt végezhet a fertőzött állattal. Nagyon komoly pusztítást végez az alaptörzsre (RHD) kifejlesztett vakcinával oltott nyulak között is. A betegség ellen jelenleg hazánkban nem kapható oltóanyag, ezért csak a megelőzéssel tudunk tenni a fertőzés ellen! 

 

Tünetek:

A betegség nagyon gyors lefolyású. Általában már csak akkor észrevehető a betegség, amikor már vér folyik a nyúl testüregeiből: az orrából, végbeléből.

A túlélés esélye nagyon csekély. 

 

Megelőzés:

Legyen külön olyan ruhánk és cipőnk, amiben a nyulaink közé megyünk. Ez legyen rendszeresen tisztítva, vasalva, fertőtlenítve!

Tápláljuk minőségi élelemmel nyulunkat, hogy erős legyen az immunrendszere!

Vedőoltás beadása RHD betegség ellen!

A rágcsálók írtása is fontos lehet a ház körül. Nyulunk még véletlenül se érintkezzen ezekkel a vándorló állatokkal!

Élősködők: bolha, szúnyog, légy elleni védekezés!

Természetesen, amíg hivatalosan be nem jelentik az orvosszakértők, hogy járvány van, addig felesleges aggódni, bőven elegendőek a fent leírt óvintézkedések!

 

Mixomatózis

Vérszívó rovarok által terjesztett vírusos fertőzés.

Hazánkban nagyon gyakori betegség, ezért kedvencünk érdekében kötelező ellene oltani a nyuszinkat!