Kérdések és válaszok

Belsőfül gyulladás

Belsőfül-gyulladás

 

A közép- és belsőfül gyulladásnak számos kiváltó oka lehet, kb. 3-féle baktérium, gombásodás és egy bizonyos fajta parazita idézheti elő. Legjobb esetben bakteriális fertőzöttséggel állunk szemben, melyet hosszas antibiotikum kúrával ki lehet irtani. 

 

Tünetek: A fej oldalra fordul, a nyúl egyensúlyzavarral küzd, körbe-körbe forog, a szem tikkel (intenzív szemmozgás). Legrosszabb esetben váladékozik a fül, esetleg a szem is. Ha ilyen tüneteket fedezünk fel, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

 

Kezelés: injekció formájában beadott antibiotikum kúra kiegészítve gyulladásgátló beadásával, mely legalább 5 napig tart, de inkább 6-7 nap a minimum, és ha még nincs teljes gyógyulás, akkor továbbra is "agresszív" kezelés szükséges

 

Fertőzés továbbadásának esélye: nagy! Ha van másik nyuszi is a beteg nyuszi mellett, akkor őt/ őket el kell különíteni másik ketrecbe. Nem ehetnek egy tálból, nem járhatnak közös wc-re, nem nyalogathatják össze egymást. A külön tartás hossza: 3-4 hét! Utána ismét össze lehet őket engedni, szoktatni. (Ezt szakirodalmak elsajátítása és egy tenyésztő ismerősöm tapasztalata alapján kérem komolyan venni!)

 

Napló: Mufurc nyuszit 2015. 02. 24.-én vittem állatorvoshoz. Reggel még nem tapasztaltam semmi szokatlant, délután azonban felfedeztem az aggasztó tüneteket. Rettenetesen féltem, hogy nagy a baj. Azonnal állatorvoshoz mentünk, az orvos könnyen fogadta a dolgot, azt mondta, gyakori a nyusziknál. Reméltem, hogy igaza lesz, és bakteriális jellegű a fertőzöttség, bár nagyon mérges voltam. Úgy látszik hiába az odaadó törődés, mégis megbetegítettem a nyulamat.

3 nap telt el, azóta napi 2 injekciót kap bőr alá. Két napig se nem javult, se nem rosszabbodott az állapota. Mára a szemizom rángatózása megszűnt, de fej még mindig ferde és a nyuszi még olykor-olykor körbe-körbe megy, de úgy látom ritkul a forgások száma. Most még 3 napig 2 szuri, utána kontroll, és majd kiderül, hogy szükséges-e további antibiotikum.
4. nap a szédülés és forgatózás enyhült. 
6. nap. A közérzete a régi, de még mindig ferde a fejtartás, és vigyázni kell rá, mert a legkisebb magasságból is lezúg.  
7. nap. vissza az állatorvoshoz.

 

Források: www.medirabbit.hu és saját tapasztalat

 

Farkas Cintia

 

 

Kötőhártya gyulladás

Kötőhártya gyulladás

Kialakulásának egyik fő oka a huzat lehet. Másrészt rosszul szellőztetett környezetben, ahol a nagy a levegő por- és/vagy páratartalma, ott szintén hajlamosítja az állatokat a gyulladás kialakulására. Továbbá okozhatja a Pasturella multocida baktérium és a szafilokokkusz. Az erős, irritáló fertőtlenítő anyagok és néha A-vitamin hiány is lehet a kiváltója.

A szem begyullad, ezt a szemhéjak pirossága jelzi, s a szemzugnál a szőr nedves lesz, előrehaladottabb állapotban a gyulladás kiterjed a szemzug alatti bőrfelületre, ahol kihullhat a szőr, s a szem folyamatosan váladékozik.

Enyhe tünetek kezelésére, amíg nem tudunk állatorvoshoz fordulni ajánlom a kamilla- avagy körömvirág teát, vagy a bórvizet. 

Gyógyszerek: Aureomycin kenőcs: naponta 3-4 alkalommal a szemzugba tenni belőle, így a nyuszi szemébe pislogással bekerül a hatóanyag. 5-6 napon át tart a kezelés, a harmadik nap után kezd el látszani a javulás.

Tobradex szemcsepp: napi 3x cseppenteni. Szintén 5-7 nap a gyulladás fokától függően.

 

Septosyl kenőcs: nagyon drága és állítólag nagyon jó, de nálunk egyáltalán nem vált be.

Tetrán szemkenőccsel és Tiacil szemcseppel is kezeltek már sikeresen állatokat kötőhártya gyulladásra. Ha szükség van rá (előrehaladott, súlyos betegség esetén),  akkor a szem alatti kipirosodott bőrfelületre sebhintőport tehetünk, vagy gyulladáscsökken kenőccsel vékony rétegben bekenhetjük.

Ha észleljük a kötőhártya gyulladást, nézzük át a nyuszit, hogy nem váladékozik-e az orra, vagy nincs-e talpfekélye! Olykor ezek a betegségek egyszerre jelentkeznek a nyúlon.

A jegyzet saját tapasztalat és felhasznált irodalmak által készült: 
Nyúltenyésztők kézikönyve, Szerk. Dr Holdas Sándor, Bp. 1985.
A házinyúl betegségei, Dr. Vörös Gábor, Gazda Kiadó, 2000.

 

Farkas Cintia

 

 

Talpfekély

Talpfekély és kezelése

 

Kialakulásának okai: a talp puha szövetének sérülésével baktériumok kerülnek a bőrbe, melyek idővel mélyebb rétegekbe is behatolnak.

A sérülést okozhatja a felület, amin a nyulat tartják. Akár szabad szemmel nem látható kiálló hegyes részek is felsérthetik a talpat. Másrészt ha a nyúl gyakran áll pangó vízben, húgyban, ez szintén talpfekély kialakulásához vezet. A rexeknél a veszély fokozottabb, hiszen a rövid szőr miatt gyorsabban kialakulhat a betegség.

 

Gyakran a szőr kikopásával jelentkezik a betegség, máskor észre sem vesszük a kopást, csupán már azt, hogy a nyúlnak fájdalma van, s egy vérző sebet találunk a talpon.

 

Tünetek: kezdetben kisebb felületi sérülés, a szőr kikopása, kipirosodott bőr, előrehaladott esetben nagy területre kiterjedő gyulladt, vérző, akár gennyes sérült felület. Az állat toporog kínjában, és legsúlyosabb esetben nem csak a hátsó, hanem az első lábakra is kiterjed a fertőzöttség.

 

Kezelése: enyhe betegség esetén két héten át tartó Bepanten (Plusz) vagy Neogramormon kenőccsel kezeljük a nyulat. Vagy Cholosan kenőccsel. Súlyosabb esetben forduljunk állatorvoshoz! Előrehaladott talpfekély esetén Tetrán kenőcs alkalmazható és sebhintőpor. A nyúl lábát naponta át kell kötözni. Állatorvosi segítség is szükséges: antibiotikumos injekció formájában. Amennyiben a seb gennyes, a gennyet minden kötözés előbb ki kell nyomkodni a sebből, majd antibiotikum tartalmú krémmel bekenni és rátenni a kötést úgy, hogy a nyúl ne tudja leszedni magáról. Ha nagyon nagy baj van, akkor gyulladásgátló kenőcsöt vagy injekciót is alkalmazhatunk + masszírozzuk meg a nyúl lábát, hogy a vérkeringése ne stagnáljon, ezzel felgyorsíthatjuk a gyógyulást. A nyúl futtatása is megfelelő a vérkeringés elősegítésére. Ha a nyúl lázas és nagy fájdalmai vannak, akkor arra szintén állatorvosi segítséget kérhetünk (az emberi fájdalomcsillapítók sajnos nem használnak a nyulaknál, még akár árthatunk is a beadásukkal).

 

Megelőzés: Simára csiszolt fa vagy műanyag padozaton célszerű tartani a nyulakat, puha, nedvességtől mentes almon. Ha pedig taposórácson tartjuk, mindenképp adjunk pihenődeszkát. Óriás fajtákat és rex fajtákat pedig egyáltalán ne tartsunk fémrácsos padozaton. A nyulak körmét rendszeresen kb. 2 havonta vágni kell. (Az érre vigyázzunk!) A túletetésből következő súlyos elhízást kerüljük. Inkább mérjük ki a tápadagját, széna és víz korlátlanul. 

 

Felhasznált irodalom: A házinyúl betegségei, Dr. Vörös Gábor

Valamint saját tapasztalat alapján készült.

 

Farkas Cintia

 

 

Bél leállás

Az emésztés és a bélmozgás leállása

 

Azok a nyuszik akik kevés növényi rostot esznek vagy egyáltalán nem fogyasztanak szénát, előbb-utóbb megbetegszenek. A szőr is okozhat gondot, de az már egy másik, súlyosabb probléma, melyet dugulásnak hívunk, ilyenkor a szőr elzárja a gyomor alsó részét, mely a bélcsatornához csatlakozik

 

Tünetek: a nyúl bágyadt, elhagyja magát, akármit csinálhatunk vele, nem tiltakozik ellene vagy csak nagyon kevéske erővel. Többnyire gubbaszt egy sarokban, nem eszik, nem iszik, nincs kedve semmihez a rosszulléttől. Természetesen széklete sincs ilyenkor.

 

Gyógyítás: a nyuszit akár otthon is kikezelhetjük. Ha szükséges akkor fecskendőből kényszer itassunk és így adjuk be neki a gyógykészítményt, ha máshogy nem megy. Naponta többször masszírozzuk a pocakját kb. 10-15 percen át. Ha nem fújódik fel, akkor fel fog épülni.

 

Masszírozás: Tegyük egy asztalra a nyulat, vagy valahova, ahol biztonságosan és zavartalanul meg tudjuk masszírozni. Tegyük oldalt a hasára a kezünket és finoman egyik oldalról a másikra toljuk át a pocakot, ezzel próbáljuk beindítani a bélmozgást. Néhány perc után emeljük meg a hátsó lábainál a hajlatban. Mellső lábak maradnak a talajon, és óvatosan, nem túl magasba emelve mozgassuk a csípő részt fel-le. ezeket ismételjük néhány perces váltásokban. A nyuszit a hátára is fordíthatjuk, s a gyomor és bél tájékon körkörös mozdulatokkal masszírozhatjuk a nyúl hasát. Lehetséges, hogy nem lesz számára kellemes érzés, de még mindig jobb, mint magára hagyni. 

 

Gyógyhatású készítmények, melyek segítik az emésztés beindulását, pro- és prebiotikumokat valamint vitaminokat tartalmaznak:

Fibreplex paszta - eléggé drága, de a legjobb, én is használtam, a világos színű pasztát 5 napon át az előírt milliliter szerint meg kell etetni a nyuszival

Gastroferm - akár mindennapos használatra is.

Bio-Lapis - kb. 2500 Ft a hat tasak (6 x 2 g). Vízben feloldva, vagy valamely zöldségre, gyümölcsre szórva adhatjuk be nyuszinknak. Naponta legalább fél grammot etessünk, itassunk meg vele, de akár 2 grammot is felhasználhatjuk. (Egyéb esetben enyhe hasmenés kezelésére is alkalmas, rendbe teszi a nyuszi emésztését.) [ 1 kg nyúlra 1 gramm készítményt érdemes számolni/ nap! ]

Két nap múltán javulásnak kell beállnia! A nyuszinak ismét érdeklődővé kell válnia és étvágyjavulást tapasztalhatunk. Ha nem így van, akkor állatorvos segítségét kell kérnünk. 
Felfúvódás estén azonban forduljunk orvoshoz, mert ott már komplikáltabb lehet az eset, és felfújódás nagyon veszélyes a nyuszira nézve. 

Készült: tapasztalt nyúltartók és -tenyésztők tanácsai, valamint saját tapasztalat alapján.

 

Farkas Cintia

 

 

Nyúlnátha

Nyúlnátha (taknyosság)

 

A nyulak náthája bonyolult kérdéskör. Általában olyan baktériumok okozzák, amelyek felszaporodnak a nyulak szervezetében, az orrüregben. Sokféle baktérium is okozhatja, ezért a kezelése sem mindig egyszerű. Leggyakrabban a Pasteurella multicida okozza, ám nem mindig van így. 

Személyes tapasztalatom, hogy az egyik nyulamnak teljesen más jellegű baktérium okozza az időszakos megnáthásodását, melyet simán a saját lágybélsarából szedett fel, és valami miatt felszaporodott az orrában, s körülbelül évente egyszer visszatér néhány hétre, hogy keserítse az életünket. Ezzel viszont a nyulam jól együtt tud élni. Tehát akár ilyen okból is kiakulhat nátha, és még számos más okból. 

 

A betegség kiváltó okai lehetnek:

 • rossz szellőzés miatt felgyülemlő ammónia (a hugylével átitatott alomból),
 • huzat (ebben az esetben akár kötőhártya gyulladással együtt is jelentkezhet),
 • poros vagy dohos takarmány,
 • talpfekéllyel bekerült sztaffilokókusz baktérium,
 • sok stressz,
 • stb.

 

Tünetek:

Többféle nátha létezik, és különböző tünetekkel jelentkezhet, de itt most zanzásítva írom le.

A stressz, a nagymértékű izgalom és félelem átlátszó orrváladékozáshoz vezethet. Ez rendszerint magától elmúlik. Ez még nem nátha, de azzá alakulhat, ha a stressz kiváltó tényező nem szűnik meg vagy nem szüntetjük meg. 

Azonban a beteg állat általában náthás tüneteket produkál. Az orra váladékozik: először csak áttetszőn, aztán már sűrű fehér váladék ürül, ami duvra esetben akár gennyesre is válthat, vagy felhabosodhat a nyúl orrán. A nyúl mellső lábai nedvesek a rendszeres orrtörölgetéstől. A mosdással visszanyeli a baktériumokat és a tüsszögéssel fertőzi a körülötte élő nyulakat. A nyúl sztörcsögő, szipogó hangot ad ki, olykor a tüdeje is zörög a lélegzetvételnél. (Attól függően, hogy a légútban hol alakult ki a fertőzés.) 

 

Lehetséges kezelések:

Kezelés alatt rendszeresen, 2-3 naponta jó alalposan feltőtlenítsük át a ketrecet, de ne maradjanak vegyszermaradványok a ketrecben! Az etetőtálat is ugyanígy fertőtlenítsük! Ha nyuszi wc-t használunk, azt szintúgy. 

 

Tobrex csepp - a nyúl mindkét orrjáratába cseppentve napi 4x 1-1 cseppet. A szükségességétől függően 5-6 napig alkalmazzuk. Kb. ennyi idő alattt fog elfogyni egy tubuzs. 

 

Neotesol - ez a sárga színű antibiotum készítmény a köznyelvben kakasos por néven is ismert. 1 nyúlra számolva egy késhegynyit pár mili vízben feloldunk, és fecskéndőből megitatjuk a nyúllal. Ha a nyúl még jó állapotban van és magától étkezik és iszik, akkor az ivóvizébe belekeverhetjük, és magától felveszi. 24 óránként ismételjük a kezelést 5 napon át. 

 

Injekció formájában - antibiotikumos injekciót és gyulladáscsökkentőt állatorvosunktól kaphatunk, illetve vele adathatjuk be. Ha segít, akkor annak 3 nap után látszódnia kell, és ha 4-5 nap után nincs javulás, akkor ne szúrkodjuk tovább a nyulat! Ebben az esetben a készítmény hatóanyaga nem hatásos a betegséget kiváltó ok, vagy baktérium ellen. 

 

Draxin - ezt szarvasmarhák náthájának kezelésére fejlesztették ki. Nyúlállományokat is oltanak vele, csak sajnos az a baj, ha egyszer ezzel kezded kezelni a nyuladat, akkor utána folyamatosan rá fogsz szorulni. Így ha komoly a baj, és nem lehet kikezni a nyulat a náthából, inkább selejtezd! :( Hobbi nyuszik esetében, akik ugyebár általában törpék, nem ajánlom a Draxin használatát. Egyrészt mert ugyanez léphet fel, tehát, hogy utána időről időre visszatér a nátha és újra és újra kezelni kell ezzel a szerrel az állatot. Másrészt szarvasmarhákra és sertésekre lett kifejlesztve és tesztelve, szóval nem pont a nyúlhoz legközelebb álló állatfajokra. Általában, ami a lónak jó, az a nylnak is. Hatóanyag tartalmában még az énekesmadaraknak adható dolgok/ adagok valók az érzékeny  törpenyulaknak. Szóval, na... 

 

Trisulmix - ez a készítmény elsősorban kokcidiózis kezelése elkalmas. Ugyanakkor rá van írva, hogy bizonyos náthára hajlamosító baktériumok ellen is hatásos. Nem mondom, hogy nem, ki lehet próbálni. Viszont ha szintén 3-5 nap után nem hoz javulást, vagy gyógyulást, akkor ne kezeljük vele tovább a nyulat. Nincs értelme, ráadásul a kokcidiák is rezistensek lehetnek rá, ha túl sokáig feleslegesen alkalmazzuk.  Minidg legyünk körültekintőek a kezeléseket illetően! 

 

Eddig a leghajmeresztőbb kezelési javaslat, amit hallottam biológus szájából, hogyha már semmi sem használ, akkor napi szinten bódítsuk el a nyulat, és az állatorvos antibiotikumos szerrel mossa át az orrüreget. Értem én, de ez nagyon elvetemült, másrészt lehet, hogy a nyúl a második-harmadik bódításból már fel sem ébred... úgyhogy ezt az ötletet hanyagoljuk! 

 

Megelőzés:

Nyugodt környezet. A nyúl számára kiszámítható rendszeresség. Elvonulásra biztosított hely, kuckó.

Jó minőségű takarmánnyal való etetés, minél portalanabb alommal való almolás.

Jó szellőzés, de huzatmentesség. 

Rendszeres takarítás. Tiszta, száraz almon való tartás. 

 

Ennyit lehet tenni. Ha a betegség mégis kialakul, az már nem rajtunk múlott. Megtörtént és kész. Az állatorvosunk úgyis a segítségünkre lesz. 

 

Forrás: Ezt a részt most gyakorlatilag abból dobtam össze, ami az évek során innen-onnan, valamint személyes tapasztalatból rám ragadt. 

 

Farkas Cintia

 

 

 

Mixomatózis

Mixomatózis
 
Vérszívó rovarok által terjesztett vírusos fertőzés.
Hazánkban nagyon gyakori betegség, ezért kedvencünk érdekében kötelező ellene oltani a nyuszinkat!
 
Vírus okozta betegség. Leggyakrabban a szúnyogok terjesztik, de más vérszívó rovarok is (pl. bolha, légy).
A betegség kialakulásakor a túlélés esély kb. 50 %. A védőoltás beadatását mindenképp javaslom, mert ez megmentheti háziállatunk életét.  Az esetleges fertőzöttség kialakulása a védőoltás hatására enyhébb tünetekkel jár, és a nyuszink nagyobb eséllyel éli túl a betegséget, melyből kb. 2-4 hét alatt épül fel.
(Mutálódott vírus esetén nincs 100 %-os garancia, de a védőoltás növeli a túlélés esélyét, és inkább tegyünk meg az összes lehetséges óvintézkedést, minthogy utána gyászoljunk!)
 
A betegség tünetei:
Először szinte láthatatlan csomók jelennnek meg a fülön a vérerek mentén. Fény felé fordítva észlelhető a bőr alatt. Később ezek látható duzzanattá fejlődnek. Göbök jelennek meg a szemhéjon. A nyúl nyelve, nemi szerve bedagad. Láz lép fel. Az állatnak fájdalmai lesznek, nem tud táplálkozni. A halál előtt szinte leolvadnak róla a szövetei. Ezt semmiképpen sem szeretnénk, ugye?
Enyhe tünetek, és erős immunrendszer esetén a nyúl túléli a betegséget. Erős tünetek jelentkezése, a védőoltás hiánya esetén a nyúl még akkor is könnyen elpusztul, ha kórházi kezelést kap. 
Emberekre ártalmatlan a fertőzés. (Nem tudjuk elkapni.) 
 
Megelőzés:
Védőoltás beadatása!
Szúnyog- vagy rovarháló felszerelése a kint tartott nyuszi ketrecére. (Ezzel a legyek ellen is védekezünk.) 
Zárt térben (szobában) a nyúlra nem káros anyagokkal írtani a szúnyogokat! (Ilyen nem nagyon van, ezért le kell takarni a ketrecet, vagy az írtás idejére kivnni a nyulat a szobából az írtás, majd az azt követő szellőztetés idejére.) 
A környezetében ne legyen bolhás állat, akitől a nyúlba az bele mehetne, és táplálkozna a bolha a nyulunkból.
Rágcsálóirtás fontossága! 
Etessük minőségi takarmánnyal állatunkat és takarítsuk rendszeresen!
Ennél többet nem tehetünk. De ne féljünk! A védőoltás kb. 2 hét alatt immunizálja nyuszikánkat a betegség ellen. Innentől kezdve nyugodtan engedjük ki a fűbe legelészni, és ne rettegjünk, ha néhány szúnyog ott legyeskedik körülötte!
 
Készült: szakirodalmak felhasználásval és saját tapasztalat alapján
 
Farkas Cintia
 
 

Rhd és Rhd2 betegségek

A nyulak vérzéses betegségei

 

RHD = nyulak vérzéses betegsége. 

Hogy mi ez a betegség? Leggyakrabban nyúlpestisként emlegetik. 

 

Az RHD kb. 2 hétig lappang a szervezetben, utána 1 nap alatt pusztít.  A megelőző oltás ezért nagyon-nagyon fontos! Bizonyos ideig, néhány hétig (kb. 4-5 hétig) a szabad levegőn is életképes, és pusztán érintkezés útján is terjed, ezért sajnos könnyen hazavihetjük a ruhánkon és a cipőnkön. Az rhd1 vírustörzse emberekre is veszélyes, mi is megfertőződhetünk, de azért ennek nagyon kicsi az esélye. 

 

Az RHD 2 az előbbi vírus "gonosz", mutálódott "testvére". 3 hónapig életképes a szabad levegőn és a lappangási ideje is hosszabb lehet. Akár fél nap alatt végezhet a fertőzött állattal. Nagyon komoly pusztítást végez az alaptörzsre (RHD) kifejlesztett vakcinával oltott nyulak között is. A betegség ellen jelenleg hazánkban az Eravac nevű vakcina kapható, aminek hatékonysága kissé kétes, ahogyan ismétlésének periódusa is. 4 hónap? 6 hónap? 8 hónap? Nem tudjuk teljes bizonyossággal. Emiatt megbízhatalannak tartom, Csak sajnos nincs más ellene formagolban az országban. A Filavac-ot nem forgalmazzák, a Pestorin rhd2-re kifejlesztett vakcináját szintén nem. De a jó hír, hogy bár a vírus megjelent Magyarországon, nincs tudomásunk róla, hogy fertőzésveszély lenne az országban. Azért legyünk óvatosak, és tegyünk megelőző lépéseket!

 

Tünetek és jellegzetességek:

Az rhd betegség nagyon gyors lefolyású. Általában már csak akkor észrevehető a betegség, amikor már vér folyik a nyúl testüregeiből: az orrából, végbeléből.

A túlélés esélye nagyon csekély (< 10 %). Vakcinázva ezt az esélyt feltornászhatjuk 20%-ig. (Még mindig jobb, mintha meg sem próbálnánk élni ezzel a kevés reménnyel!) 

Az rhd2 szintén nagyon gyors lefolyású, de azt mondják, sokszor bármiféle tünet jelentkezése nélkül pusztít.

Az rhd1 és 2 vírus az elhullást követő 12 órán belül kimutatható, utána már nem biztos...

 

Megelőzés:

Legyen külön olyan ruhánk és cipőnk, amiben a nyulaink közé megyünk. Ez legyen rendszeresen tisztítva, vasalva, fertőtlenítve!

Tápláljuk minőségi élelemmel nyulunkat, hogy erős legyen az immunrendszere!

Vedőoltás beadása RHD betegség ellen!

A rágcsálók írtása / elriasztása is fontos lehet a ház körül. Nyulunk még véletlenül se érintkezzen ezekkel a vándorló állatokkal!

Élősködők: bolha, szúnyog, légy elleni védekezés!

Természetesen, amíg hivatalosan be nem jelentik az orvosszakértők, hogy járvány van, addig felesleges aggódni. Legyünk körültekintőek és tegyünk megelőző lépéseket. 

 

Forrás: internetes oldalak, nyomtatott szakirodalmak, Nyúltartók konferenciája, más tenyésztők tudásából, és a saját utánajárásomból próbáltam összerakni

 

Farkas Cintia

 

 

Vedlés, és ami abból adódhat. Hogyan előzhetjük meg a bélelzáródást?

Bélelzáródás

 

A vedlés nem betegség, hanem egy természetes biológiai folyamat, de könnyen hozzájárulhat a bélelzáródás és a felfúvódás kialakulásához. 

A kint tartott nyulak évente egyszer, nyári végi - őszi időszakban vedlenek. A lakásban tartott nyulak a téli fűtés miatt ennél jóval gyakrabban hullatják a szőrűket. 

 

Kialakulás és kezelés: A lenyelt szőr összegyűlhet és megállhat a gyomorban, ahol a bélhez csatlakozik. Így elzárja az étel útját a vékonybélbe. A felhalmozódott étel erjedni kezd a gyomorban, ami felgázosodáshoz / puffadáshoz vezet. A nyúl ezt nem tudja természetes úton leküzdeni, ezért a gáz egyre csak gyűlik, míg már fájdalmasan feszíteni kezdi a gyomorfalat. 

A gyomorból az összegyűlt szőr végső soron csak műtéttel távolítható el (ha már semmi más orvosi kezelés nem használ).  A műtét költséges és rizikós a nyúlra nézve. Ezért inkább próbáljuk megakadályozni a kialakulását!

 

Megelőzés: rendszeres fésülés! Vedlés alatt heti 1-2 alkalommal jó alalposan fésüljük át a nyuszit. 

A nyúl mozgatása. A sok futkározás, ugrabugrálás szintén bélmozgató hatású. 

Az emésztés segítése! A természetben a nyulak a zöld füvet eszik, ami a rost- és nedvességtartamánál fogva áttolja a szőrt a nyúl belső rendszerén. Na most a lakásban tartott nyúl általában nem tud magának legelni, pláne annyit nem, ami már az elejétől kezdve elégséges lenne a szőr folymatos ürüléséhez. Ezért sokan szőroldó pasztát adnak otthon a nyuszijuknak. Nyugodtan lehet, bár én nem hiszek benne. Vedlés alatt az emésztést könnyíthetjük almaecetes ivóvíz adásával. Én ezt szoktam alkalmazni. Az almaecetet 1:100 arányban higítjuk hideg vízzel. Ezt itatjuk 7-10 napig, utána néhány (3-5) nap szünet, majd ismét 7-10 napig. Kint tartott nyulaknál a vedlés szerencsés esetben 2 hónapnál nem tart tovább. Szobanyulak esetén havonta egy hetes almaecet kúra szerintem elégséges és nem ártalmas. Erős vedlésnél adhatunk egy hónapban 2x 1 hetes kúrát. Figyeljünk oda, hogy semmi más készítménnyel együtt vagy egyszerre ne adjuk a nyúlnak! Nem tudhatjuk, hogy más készítmények erejét elveszi-e, ezért inkább egyszerre mindig csak egy szájon át adandó készítményt alkalmazunk.

 

Források: Szakirodalmak, Nyúltartók konferenciája és saját tapasztalat

 

Farkas Cintia

 

 

Felpuffadás

A felgázosodó emésztőrendszer

 

A nyúl felpuffad, amikor gázok keletkeznek a gyomorban és a bélrendszerben. A nyúl nem tud hányni, és valószínűleg böfögni sem (erről folynak viták, de szerintem sem tud böfögni, csak csuklani). Tehát ahogy az étel is, úgy a gázok is csak hátrafelé ürülhetnek ki. Azonban, ha ezeknek valami útját állja pl. a bélmozgás leáll, vagy bélelzáródás alakult ki, akkor ezek a gázok tovább halmozódnak és gyötrik a nyúl szervezetét.

 

Mitől alakulhat ki?

A nyúlnak érzékeny a bélflórája. Több tízmillió baktérium által végzi a szénában található  rost és a szénhidrát megemésztését. Ha ezt a kényes egyensúlyt valami felborítja, az könnyen puffadáshoz vezethet.

 • Nincs hozzászoktatva a zöldtakarmányhoz, és hirtelen elé tesszük, amiből bezabáll. Mivel a bélflórája nem ehhez van szokva, az emésztés nem úgy sikerül, mint kellene, ezért a gyomor és a bélrendszer felgázosodik. 
 • Valami olyat adtál a nyúlnak, ami nem neki való, azt megint csak nem tudja megemészteni, és erjedésnek indul a gyomrában.
 • Túlzott szénhidrát bevitel. Mondjuk rárabolt a gabonamagra, és nem vetted észre időben. Akár ettől is lehet. De ugyanígy a tápból való túlzott bezabálás is okozhatja. 
 • Stressz is okozhatja náluk. 
 • Betegség miatt (kokcidiózis). Bélmozgás leállása vagy bélelzáródás következtében is kialakul. 
 • (Néha a semmiből, látszólag indokolatlanul is kialakul.) 
 • Penészgombák bejutása az emésztőrendszerbe.
 
Tünet:
A nyúl gyomra felpuffadt, feszül. A nyúl kedvetlen, inkább csak gubbaszt. Ha már fájdalmai vannak, akkor morzsolgatja a fogát. 
A bélrendszerre kiterjedő puffadás a hason látszik. A belekben lévő gáz a hasfalat is kitágítja. 
Bél leállással vagy egyéb betegséggel pl. kokcidiózissal együtt jelentkezve a hasfal puha, és klutyog benne a nedvesség, ami híg széklet formájában távozhat. Ilyenkor nem csak a puffadást kell leszedni, hanem a bélflórát is helyre kell állítani.

 

Kezelés:

Espumisan csepp + bélmozgató készítmény adása (pl. Bio Lapis, egyéb) 

Erős hasi fájdalom esetén: Meloxidyl (állatoknak adható fájdalomcsillapító), avagy porított formában 1/4 Nospa vagy ha más nincs, akkor 1/4 Algopirin. (Nagyon fiatal nyulat ne nagyon kezelgessünk otthon ezekkel a szerekkel, inkább bízzuk állatorvosunkra!) 

 

Megelőzés:

Az új ételek fokozatos bevezetése. 

Magas rosttartalmú, kiváló minőségű étrend biztosítása. 

 

Farkas Cintia

 

 

 

Kicsi a bogyó?

A nem megfelelően működő bélrendszer előjelei

 

Az egyre kisebbedő méretű széklet mutatja, hogy a nyúl emésztése, bélrendszere rossz irányba kezdett változni. 

Kevesebb rostot vesz magához, vagy valami (pl. gázbuborék, szőr) akadályozza a bogyók átjutását a rendszeren. 

 

Ilyenkor rostban gazdag étrendet, szénadiétát biztosítunk a nyúl számára. Nincs gyümölcs és egyebek. Néhány napra akár a tápját is elvehetjük, és csak szénán meg vizen tartjuk. Ha rosszul szénázó nyulunk van, akkor emésztésjavítót, -könnyítőt, vagy étvágynövelőt adhatunk neki. A Promotor elvileg növeli a nyúl étvágyát. Az almaecet szintén teheti ezt, illetve segíti az emésztészt. A kettőt együtt soha ne alkalmazzuk! Vagy egyiket, vagy másikat. 

Másik megoldás a Gastroferm vagy a Bio Lapis adása 3-4 napon át a szénadiéta mellé. + bőséges folyadék

 

Farkas Cintia

 


1 | 2 >>

A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY AZT MÁSOLNI TILOS!

 

 

 VALAMINT A TARTALOM ENGEDÉLY NÉLKÜLI FELHASZNÁLÁSA SZINTÉN TILTOTT!