Kérdések és válaszok

Encefalitozoonózis

Encephalitozoon cuniculi
 
Ez az egysejtű kórokozó elsősorban a vesében telepszik meg, ott szaporodik, s a spóráit a vizelettel üríti a környezetbe. A nyúl általában a száján át fertőződik meg a betegséggel pl. a fertőzött takarmány felvételével. Mivel a vesében megtelepedve szaporodik, így ott alakíthat ki bántalmakat. Ugyanakkor mivel a szájon át jut a nyúl szervezetébe, a szájüregből könnyen feljuthat ez az egysejtű élősködő az orrüregbe, valamint a belső- és közép-fül üregeibe. Itt az idegrendszert megtámadva jellegzetes tüneteket produkál. A nyúl étvágytalanabb, kedvetlenebb lehet. Szeme kidülled, vagy akár rezgő szemmozgás is érzékelhető (tikkelés). A fej elkezd elferdülni (elfordulni), s természetellenes fejtartás alakul ki. Az állat egyensúlyérzéke romlik, mozgása bizonytalanná válik, esetleg körbe-körbe forog. 
A régebbi szakirodalmak nem nagyon értekeznek róla. 20-30 évvel ezelőtt alig ismertük a természetét. Ma már lényegesen több információ áll rendelkezésre a betegséget kiváltó parazitikus egysejtűről, de még mindig hiányosak az ismeretek, ill. magyar nyelven kevés forrást találunk róla. 
E. cuniculi gyanújával azonnal forduljunk nyúlspecialista állatorvoshoz! 
 
Védekezés:
Nem nagyon tudunk ellene védekezni. A rendszeres takarítás és fertőtlenítés jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy a nyúlba bekerülve felszaporodjon és az ürített spórákat a nyúl visszavegye a szervezetébe. 
Lassan terjedő betegség, de fertőző. A nyulak egy jelentős százaléka magában hordozza, azonsan előfordul, hogy egy életen át együtt élnek vele tünet nélkül, máskor viszont komoly megbetegedéseket idéz elő. Elhulláshoz ritkán vezet. 
 
Kezelés / megelőző kezelés:
Fenbendazol tartalmú készítménnyel való kezelés vagy megelőző kezelés. Teljesen nem lehet kiírtani az állatból, de a kezeléssel lecsökkenthetjük az egysejtű számát a nyúl szervezetében, és ezzel hátráltatjuk a szaporaságát. 
 

<< 1 | 2

A HONLAP TARTALMA SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEM, ÍGY AZT MÁSOLNI TILOS!

 

 

 VALAMINT A TARTALOM ENGEDÉLY NÉLKÜLI FELHASZNÁLÁSA SZINTÉN TILTOTT!