A nyúl egészségvédelme

 

Itt a nyulak egészség megőrzéséhez kapcsolódó információkat találhatsz:

 •  az oltóanyagokról

 • az ivartalanításról

 • gyógyhatású készítményekről / táplálék kiegészítőkről

 • nyulaknak gyógykezelésére alkalmas szerekről.

 

Valamint egy kis gyűjtemény, ami nem árt, ha mindig van otthon:

 • Bélmozgást elősegítő készítmény, mely rostot, vitaminokat, pre- és probiotikumokat tartalmaz. (pl. Gastroferm vagy Bio Lapis)

 • Szőroldó paszta (pl. Trixi, vagy Gimbi márkájú) - (ha van a kertedben fű, inkább arra szoktasd rá, mint a pasztára! Én nem hiszek benne, bocs.)

 • Betadine oldat

 • Hámosító kenőcs, sebkezelő kenőcs (pl. Bepanten, Tetrán, Neogranormon)

 • Szükség esetére kis mennyiségben olyan nyúltáp, melyet vízben is könnyű pépesíteni, ha kényszeretetésre kerülne a sor. Ilyen pl. a Trovet táp + fecskendő vagy a Versala Laga Cuni Complet tápok.

 • Espumisan csepp

 • Egyes orvosok ajánlják, hogy melegítőpárnát is tartsunk otthon. (Nekem eddig a törölközővel betakargatás is bevált, de nem mondom, hogy hülyeség. Kihülőfélben lévő bébik felmelegítéséhez nekünk is jól jött volna.)

 

A lentebb leírtakból is lehet válogatni és bevásárolni otthonra, ami szimpatikus, vagy amit állatorvosunk, tenyésztőnk, állatpatikusunk javasol.

 
 

Az oltóanyagokról

 

Myxovac - erős oltóanyag, 1 évig véd mixomatózis ellen. Nem kell ismétlő. Izomba adandó. Vemhes és kicsi fiókákat szoptató anyát oltani tilos! Egyébként hat hetes kortól engedi a leírás az  oltóanyag injekciózását, de tapasztalataim szerint 8-10 hetesnél fiatalabb nyuszinak nem célszerű beadni, mert az oltás helyén tályog, seb képződhet. Reakciós tünetek esetén a nyuszi szemhéja, és esetleg máshol a lágy részeken bedagadhat, láz léphet fel. Ilyenkor szólhatunk állatorvosunknak, de komolyabb tünetek jelentkezése nélkül nem kell orvoshoz szaladni vele, két hét alatt elmúlnak a tünetek, és újra makk egészséges lesz a nyuszi. 

Ugyanakkor az oltóanyag erőssége az előnye is. 1 évig igazán nem kell aggódnunk attól, hogy kedvencünk elpusztul mixomatózis fertőzésben. Én évekig eredményesen használtam.

 

Pestorin Mormix - Elsőt ismételni kell, utána fél évente, egyéb esetben évente kell ismételni. Fél évig véd mixo ellen, 1 évig rhd (nyulak vérzéses betegsége) ellen. A leggyakrabban ajánlott oltóanyag. Bőr alá adjuk. Néha az oltás helyén seb képződhet. Reakciós tüneteket még nem tapasztaltam*, és nem is hallottam senkitől, hogy előfordult volna. Vemhes és szoptatós anyát nem oltunk vele és fedeztetés előtt kivárjuk az immunizálódás idejét, ami kb. 1-2 hét. Ez fordítva is igaz, frissen oltott bakkal sem fedeztetünk!

 
*2018 telén Lilynk volt az egymillióból egy nyuszi, aki mixós tüneteket produkált tőle. Egy hét leforgása alatt eltűntek róla a tünetek. 

 

Nobivac Mixo - RHD - kombinált oltás, melyet évente kell beadatni. Bőr alá kell oltani. Mellékhatások lehetnek: 2 cm átmérőjű seb az oltás helyénél, 1-2 napig láz. Vemhes és szoptatós anyanyulat nem oltunk vele! Fedeztetés alatt sem alkalmazzuk. Immunizálódás: 3 hét. Oltás után meg kell várni, míg letelik ez az idő. A bak nyúlnál ugyanez az eljárás! Nem tudom, hogy csak "városi legenda"-e, de azt mondják, ha egyszer ezzel kezded el oltatni, akkor utána mindig ezzel kell az erőssége miatt, és nem térhetsz át másikra, mert akkor az nem lesz hatákony, amikor esetleg megfertőződik a nyúl. 

 

Castorex - RHD 1 elleni védőoltás. Bőr alá kell oltani. Évente egyszer kell vakcinázni. Nincs tapasztalatom a vakcinával, de szimpatikus. Van, ahol Myxovac-kal párosítva oltják. Én külön időpontban, néhány hét eltéréssel oltanám a nyulakat, de teljesen korrektnek tűnik a két különböző vakcina használata. Már törpenyulakat is oltottak vele, és nem hallani rossz tapasztalatról. Vemhes és szoptatós anyanyulat szintén tilos oltani! 

 

Eravac - 2016 telén / 2017 év elején került forgalomba, s kezdtek meg oltani vele az állatorvosi rendelőkben. Eddigi tapasztalatok a mellékhatások tekintetében pozitívnak mondhatóak a törpe nyulak esetében. Ritkán fordul elő, hogy a törpék rosszul reagálnak rá. Mind a házikedvencek, mind a tenyészállatok körében oltatnak a vakcinával. Előnye: rhd 2 elleni vakcina, mely a törpékre sem ártalmas. Hátránya: hízónyulakra lett kifejlesztve, amik 3-4 hónapos korban vágásra kerülnek, tehát a vakcina hatékonyságának hossza megkérdőjelezendő: 3-4 hónap? Legutóbbi információm egy Exopetes doktornőtől származik, és egy konferencián hangzott el: szerinte 8 hónap a vakcina hatákonysága, tehát ennyi időnként kell ismételni. Az újabb vizsgálatok szerint 9 hónap a hatékonysága. 

 

Filavac - RHD 1 és RHD 2 elleni kombinált oltóanyag. Fél évente ismételni kell az oltást. Nincs forgalomban Magyarországon. Külföldről beszerzendő. Francia készítmény, és azt mondják, megbízható. 

 

A Pestorinnak szintén van rhd2-re kifejlesztett oltóanyaga, de azt sem forgalmazzák az országban. Külföldről beszerzendő. Számomra nem ismertek a vakcinával kapcsolatos tapasztalatok. 

 

Az ivartalanításról

 

A fiúk ivartalanítása: az előző évekhez képest most már egyre több állatorvos elvállalja, és sikerrel végre is hajtja, tehát mondhatni, hogy rutin műtétté válik. Az árak városonként és orvosonként változóak. Dunaújvárosban 8 000 Ft-tól 16 000 Ft-ig terjed az ára, s két-három állatorvosról tudok, aki elvállalja. Kisebb beavatkozással jár, mint a lányok esetében. Altatásban végzik, olykor felfűtött műtőteremben, hogy a nyúl ne hűljön ki a műtét közben. (Hátránya lehet: A nyuszik 1%-a nem ébred fel az altatásból.)  Előnye, hogy fiú nyuszink megnyugszik, megszűnik a terület-jelölés és az állandó bakzási mánia, vizelete szinte szagtalanná válik, másrészt nem kell aggódnunk a nem kívánt szaporulat miatt, bátran hozhatunk mellé ellenkező nemű társat. Később természetesen az ellenkező nemű társat is célszerű ivartalanítani.

 

A lányok ivartalanítása: komolyabb beavatkozás, nagyobb a kockázat is, ezért kevesebb orvos vállalja el. Ára 20 000 Ft körül mozog. Érdemes specialistával ivartalaníttatni nőstény nyulunkat. (Sajnos a nyulak 1%-a ott marad a műtőasztalon.) A műtét oka elsősorban egészségügyi beavatkozás. Az ivartalanítással elkerülhető a gyakori álvemhességek által kiváltott méhgyulladás, mely nagy fájdalmat okoz a nyúlnak, és akár az éltébe is kerülhet. Másik pozitív előnye, hogy nyugodtabb viselkedést fog eredményezni, szinte szagtalanná varázsolja a vizeletet, és bátran hozhatunk mellé fiú társat, nem kell aggódnunk a nem kívánt szaporulat miatt. Később természetesen az ellenkező nemű egyedet is célszerű ivartalanítani.

 

Szájon át adandó

Almaecet

Mikor használjuk? - kúraszerűen adható. Vedlés idején, illetve kint tartott nyuszi esetén téli időszakban, amikor nincs fagy, de már a takarmány sem olyan jó minőségű, kicsit porosabb vagy dohosabb, akkor emésztést segítő hatása miatt alkalmazzuk. 100-szorosan,  higítjuk: 1l vízben 1 ml almaecetet oldunk fel. Kúraszerű alkalmazásnál 1 hétig itatjuk, majd 1-2 hét elteltével ismételjük. Folyamatos alkalmazás esetén én azt ajánlom, hogy heti 2-3 alkalommal itassuk. (Egy liter almaecet ára kb. 300 Ft.)

 

Bio-Lapis

Bél leállás vagy hasmenés esetén adható gyógyhatású készítmény. Vitaminokat, pre- és probiotikumokat tartalmaz. Vízben is feloldható, de én inkább ajánlom, hogy a nyuszi kedvenc gyümölcsével, zöldségével adjuk be neki, avagy a tápjára, magkeverékére szórjuk rá. 2g van egy tasakban, ami egy 2 kg-os nyuszi egy napi adagja. Kisnyúl esetén én napi 1g-ot javaslok 4-6 napon keresztül. A probléma mértékétől függően persze lehet növelni-csökkenteni az adagot. Ára: 2500 Ft körüli.

 

Fibreplex

Ez egy paszta. Szintén hasmenés, és legfőképp az emésztés leállásakor használatos. Drága, de nagyon jó készítmény. Pre- és probiotikumot, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Napi 3X 1ml. Ára: 3500 Ft körül.

 

Gastroferm

A Bio-Lapishoz hasonló készítmény. Pre- és probiotikumokat,  vitaminokat tartalmaz. Szájon át adott (itatott) antibiotikum mellett szokták adagolni a nyulak ételére szórva, de a mindennapokban egyszerű táplálék kiegészítőként is adható, esetleg vedlés idején adagolható. Hasmenés, bél leállás esetén helyettesíthetjük vele a Bio-Lapist. Ára: 1500-2000 Ft körüli.

 

Promotor "43"

Vitamin és aminosav tartalmú takarmány kiegészítő. 2g/ 1l víz. 5-7 napig adagolva. Vedlésnél, stressz leküzdésére, lábadozás alatt alkalmazzuk. Ár: 1500 Ft körül (por formátumban). Folyékony formátumban 1 palack 4500 Ft körül kapható. 

 

Coccifort granulátum: bél- és májkokci megelőzésére. 1 kg-os kiszerelés. Takarmányba keverve 1:9 arányban etetendő 4-5 hetes kortól 8-10 hetes korig.

 

Cuni-forte: 100 ml. Bélflóra stabilizáló. 5 ml/ 1 l  víz 7-10 napig. Gyógynövény kivonatokat tartalmaz. Hasmenés ellen alkalmazzuk.

 

Cycostat 66G: tenyész- és hízónyúlnak robenidin-hidroklorod hatóanyagot tartalmaz.

 

Trisulmix: Elsősorban GYÓGYKEZELÉSRE,  megelőzésre az előírt mennyiség felével. Ha már kokciidiózisos lett a nyúl, akkor annak kezelésére, vagy a betegség megelőzésére. 

 

 

 

Kenőcsök, oldatok

Bepanten (Plusz)

Sebeket kezelhetjük vele, illetve kezdetleges talpfekély gyógyítására alkalmas vény nélkül kapható gyógykenőcs. Helyettesíthető: Neogramormon kenőccsel.

 

Tetrán kenőcs és szemkenőcs

Hatékonyan alkalmazzuk az állatgyógyászatban külsérelmi nyomok, sebek, tályogok, fekélyek és kötőhártya gyulladás kezelésében. Helyettesíthető: Septosyl kenőccsel és szemkenőccsel. (Bár nekem a Septosyl nem vált be.)

 

Aureomycin: nyulak kötőhártya gyulladását eredményesen kezeljük ezzel a szerrrel. Állatgyógyászati termék. 

 

Betadin oldat: sebek, vágások, karmolások fertőtlenítésére és tisztítására.

 

Körömvirág krém: sebek, gyulladások, kezdetleges talpfekély kezelésére. 

 

 

Élősködők ellen

Advantage spot on: csak bolhák ellen. Figyelni kell a kiszerelésre, hogy mekkora súlyú nyúlnak szánták. 10 hetes kortól cseppenthető.

SH - Rodomectin spot on: Külső- és belső paraziták ellen. 8 hetes kortól cseppenthető.

Insecticide 2000 spray: nincs adat.

Neostomosan: vízben kell feloldani. Bolha, rühatka elleni szer. Kezelésre!

Chemotox spray - vitatott az alkalmazása, de sok tenyésztő használja. Fülatka ellen.

drh ivermectin és ivomec injekciók: elsősorban madaraknak és nagytestű nyulaknak készítették, így törpe nyúlnak nem ajánlom. Az injekcióval törpe nyulat oltani tilos! Annak elhullásához vezethet! 0,1 %-os ivermectin tartalmú készítménnyel csöppenthetjük kedvencünket (Ezt elsősorban énekes madarakra és galambokra fejlesztették ki, így súlyra ki lehet számolni a cseppek mennyiségét a törpe nyuszinkra.)

 

 

Bél leállás, felpuffadás ellen

 

Puffadás esetén Fibreplex pasztát, vagy Bio Lapist adunk + Espumisan cseppet.

Állatorvostól kérhetünk, és tarthatunk otthon Meloxydilt, ami állatoknak adható fájdalomcsollapító. (pl. hasfal feszüléséből következő fájdalom enyhítésére) 

 

Alábbit csak akkor, ha nagyon nagy a baj, és a nyuszi már irtózatosan szenved!!!!! És nem tudunk vele állatorvozhoz menni! 

 

Tünetek: Erősen feszülő hasfal. A nyúl órák óta nem mozdul és a fájdalomtól csikorgatja a fogát.

Három hónaposnál idősebb nyuszinál: Egy negyed Nospa porítva a hasi görcsök enyhítésére + néhány (kb. 10-15) csepp Espumisan (100 mg/ml). [A 40 mg/ml-es kiszerelésből 25-30 csepp/ nyúl.]  Ezt összevegyíteni és fecskendővel bele erőltetni a nyúlba, hogy lenyelje. Ezt követően TÜRELEM! Ha szükséges, akkor 2 óra múlva ismételjük meg az Espumisan cseppek beadását! 

 

Nospa helyett 1/6 vagy 1/4 Algopypint adhatunk be a nyuszinak a fájdalom ellen. A negyedbe vágott tablettát két kanál köz porítjuk. Espumisan cseppből 10-20 cseppel és 1 ml vízzel elkeverjük. Fecskendővel felszívjuk és megetetetjük/ itatjuk a nyúllal.

 

Kisnyulak számára csak a bébiknek való Espumisan cseppeket (40 mg/ ml) alkalmazzuk, avagy 5-6 cseppet a 100 mg/ml-es kiszerelésből. Fájdalomcsillapítót és görcsoldót ne! Az emberi fájdalomcsillapítók ártalmasak a nyulaknak. Kizárólag felnőtt nyúlnak adjuk hatalmas vészhelyzetben.

 

A baj nagyságától függően:

Ha nincs nagy baj, csak egy kis nehéz emésztés, akkor széna diéta mellett pár ml almaecet a vízbe (1:100 hígításban= 1 dl vízbe 0,1-0,2 ml almaecet).

Ha gond is van, akkor súlytól függően negyed/ fél tasak Bio Lapis néhány ml vízzel. 2x per nap, fecskendőből 2-3 napig.  

Ha puffad is akkor akár néhány (5-10) bébiknek való (40 mg/ ml) Espumisan cseppel vegyítve és fecskendővel a kisnyuszival megetetni a pépet. Ezt napi 2-4x néhány napon át, amíg rendbe nem jön teljesen.