Nyúl egészség védelem

 

Itt a nyulak egészség megőrzéséhez kapcsolódó információkat találhatsz:

  •  az oltóanyagokról

  • az ivartalanításról

  • gyógyhatású készítményekről / táplálék kiegészítőkről

  • nyulaknak gyógykezelésére alkalmas szerekről.

 

Valamint egy kis gyűjtemény, ami nem árt, ha mindig van otthon:

  • Bélmozgást elősegítő készítmény, mely rostot, vitaminokat, pre- és probiotikumokat tartalmaz. (pl. Gastroferm vagy Bio Lapis)

  • Szőroldó paszta (pl. Trixi, vagy Gimbi márkájú)

  • Betadine oldat

  • Hámosító kenőcs, sebkezelő kenőcs (pl. Bepanten, Tetrán)

  • Szükség esetére kis mennyiségben olyan nyúltáp, melyet vízben is könnyű pépesíteni, ha kényszeretetésre kerülne a sor. Ilyen pl. a Trovet táp. + fecskendő

  • Espumisan baby csepp

A lentebb leírtakból is lehet válogatni és bevásárolni otthonra, ami szimpatikus, vagy amit állatorvosunk, tenyésztőnk, állatpatikusunk javasol.

 
 

Az oltóanyagokról

 

Myxovac - erős oltóanyag, 1 évig véd mixomatózis ellen. Nem kell ismétlő. Izomba adandó. Vemhes és kicsi fiókákat szoptató anyát oltani tilos! Egyébként hat hetes kortól engedi a leírás az  oltóanyag injekciózását, de tapasztalataim szerint 8-10 hetesnél fiatalabb nyuszinak nem célszerű beadni, mert az oltás helyén tályog, seb képződhet. Reakciós tünetek esetén a nyuszi szemhéja, és esetleg máshol a lágy részeken bedagadhat, láz léphet fel. Ilyenkor szólhatunk állatorvosunknak, de nem kell orvoshoz szaladni vele, két hét alatt elmúlnak a tünetek, és újra makk egészséges lesz a nyuszi. 

Ugyanakkor az oltóanyag erőssége az előnye is. 1 évig igazán nem kell aggódnunk attól, hogy kedvencünk elpusztul mixomatózis fertőzésben. Én évekig eredményesen használtam.

 

Pestorin Mormix - Elsőt ismételni kell, utána fél évente, egyéb esetben évente kell ismételni. Fél évig véd mixo ellen, 1 évig rhd (nyúlpestis) ellen. A leggyakrabban ajánlott oltóanyag. Bőr alá adjuk. Néha az oltás helyén seb képződhet. Reakciós tüneteket még nem tapasztaltam, és nem is hallottam senkitől, hogy előfordult volna. Vemhes és szoptatós anyát nem oltunk vele és fedeztetés előtt kivárjuk az immunizálódás idejét, ami kb. 1-2 hét. Ez fordítva is igaz, frissen oltott bakkal sem fedeztetünk!

 

Nobivac Mixo - RHD - kombinált oltás, melyet évente kell beadatni. Bőr alá kell oltani. Mellékhatások lehetnek: 2 cm átmérőjű seb az oltás helyénél, 1-2 napig láz. Vemhes és szoptatós anyanyulat nem oltunk vele! Fedeztetés alatt sem alkalmazzuk. Immunizálódás: 3 hét. Oltás után meg kell várni, míg letelik ez az idő. A bak nyúlnál ugyanez az eljárás!

 

Castorex - RHD 1 elleni védőoltás. Bőr alá kell oltani. Évente egyszer kell vakcinázni. Nincs tapasztalatom a vakcinával, de szimpatikus. Van, ahol Myxovac-kal párosítva oltják. Én külön időpontban, néhány hét eltéréssel oltanám a nyulakat, de teljesen korrektnek tűnik a két különböző vakcina használata. Már törpenyulakat is oltottak vele, és nem hallani rossz tapasztalatról. Vemhes és szoptatós anyanyulat szintén tilos oltani! 

 

Eravac - 2016 telén / 2017 év elején került forgalomba, s kezdtek meg oltani vele az állatorvosi rendelőkben. Eddigi tapasztalatok a mellékhatások tekintetében pozitívnak mondhatóak a törpe nyulak esetében. Ritkán fordul elő, hogy a törpék rosszul reagálnak rá. Mind a házikedvencek, mind a tenyészállatok körében oltatnak a vakcinával. Előnye: ez az egyetlen rhd 2 elleni vakcina az országban, és a törpékre sem ártalmas. Hátránya: hízónyulakra lett kifejlesztve, amik 3-4 hónapos korban vágásra kerülnek, tehát a vakcina hatékonyságának hossza megkérdőjelezendő: 3-4 hónap?

 

Filavac - RHD 1 és RHD 2 elleni kombinált oltóanyag, melyet sajnos hazánkban nem forgalmaznak! Így információval sem rendelkezünk a vakcináról, csak annyit tudunk, hogy fél évente ismételni kellene az oltást.

 

Az ivartalanításról

 

A fiúk ivartalanítása: az előző évekhez képest most már egyre több állatorvos elvállalja, és sikerrel végre is hajtja, tehát mondhatni, hogy rutin műtétté válik. Az árak városonként és orvosonként változóak. Dunaújvárosban 8 000 ft-tól 16 000 ft-ig terjed az ára, s két-három állatorvosról tudok, aki elvállalja. Kisebb beavatkozással jár, mint a lányok esetében. Altatásban végzik, olykor felfűtött műtőteremben, hogy a nyúl ne hűljön ki a műtét közben. (Hátránya lehet: A nyuszik 1%-a nem ébred fel az altatásból.)  Előnye, hogy fiú nyuszink megnyugszik, megszűnik a terület-jelölés és az állandó bakzási mánia, másrészt nem kell aggódnunk a nem kívánt szaporulat miatt, bátran hozhatunk mellé ellenkező nemű társat.

 

A lányok ivartalanítása: komolyabb beavatkozás, nagyobb a kockázat is, ezért kevesebb orvos vállalja el. Ára 20 000 Ft körül mozog. Érdemes specialistával ivartalaníttatni nőstény nyulunkat. (Sajnos a nyulak 1%-a ott marad a műtőasztalon.) A műtét oka elsősorban egészségügyi beavatkozás. Az ivartalanítással elkerülhető a gyakori álvemhességek által kiváltott méhgyulladás, mely nagy fájdalmat okoz a nyúlnak, és akár az éltébe is kerülhet. Másik pozitív előnye, hogy nyugodtabb viselkedést fog eredményezni.

 

Szájon át adandó

Almaecet

Mikor használjuk? - kúraszerűen adható. Vedlés idején, illetve kint tartott nyuszi esetén téli időszakban, amikor nincs fagy, de már a takarmány sem olyan jó minőségű, kicsit porosabb vagy dohosabb, akkor emésztést segítő hatása miatt alkalmazzuk. 100-szorosan,  higítjuk: 1l vízben 1 ml almaecetet oldunk fel. Kúraszerű alkalmazásnál 1 hétig itatjuk, majd 1-2 hét elteltével ismételjük. Folyamatos alkalmazás esetén én azt ajánlom, hogy heti 2-3 alkalommal itassuk. (Egy liter almaecet ára kb. 300 Ft.)

 

Bio-Lapis

Bél leállás vagy hasmenés esetén adható gyógyhatású készítmény. Vitaminokat, pre- és probiotikumokat tartalmaz. Vízben is feloldható, de én inkább ajánlom, hogy a nyuszi kedvenc gyümölcsével, zöldségével adjuk be neki, avagy a tápjára, magkeverékére szórjuk rá. 2g van egy tasakban, ami egy 2 kg-os nyuszi egy napi adagja. Kisnyúl esetén én napi 1g-ot javaslok 4-6 napon keresztül. A probléma mértékétől függően persze lehet növelni-csökkenteni az adagot. Ára: 2250 Ft körüli.

 

Fibreplex

Ez egy paszta. Szintén hasmenés, és legfőképp az emésztés leállásakor használatos. Drága, de nagyon jó készítmény. Pre- és probiotikumot, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Napi 3X 1ml. Ára: 3500 Ft körül.

 

Gastroferm

A Bio-Lapishoz hasonló készítmény. Pre- és probiotikumokat,  vitaminokat tartalmaz. Szájon át adott (itatott) antibiotikum mellett szokták adagolni a nyulak ételére szórva, de a mindennapokban egyszerű táplálék kiegészítőként is adható, esetleg vedlés idején adagolható. Hasmenés, bél leállás esetén helyettesíthetjük vele a Bio-Lapist.

 

Promotor "43"

Vitamin és aminosav tartalmú takarmány kiegészítő. 2g/ 1l víz. 5-7 napig adagolva. Vedlésnél, stressz leküzdésére, lábadozás alatt alkalmazzuk. Ár: 1500 ft körül. 

 

Coccifort granulátum: bél- és májkokci megelőzésére. 1 kg-os kiszerelés. Takarmányba keverve 1:9 arányban etetendő 4-5 hetes kortól 8-10 hetes korig.

Cuni-forte: 100 ml. Bélflóra stabilizáló. 5 ml/ 1 l  víz 7-10 napig. Gyógynövény kivonatokat tartalmaz. Hasmenés ellen alkalmazzuk.

Cycostat 66G: tenyész- és hízónyúlnak robenidin-hidroklorod hatóanyagot tartalmaz.

Trisulmix: KIZÁRÓLAG GYÓGYKEZELÉSRE  és nem megelőzésre. Ha már kokciidiózisos lett a nyúl, akkor annak kezelésére.

 

 

 

Kenőcsök, oldatok

Bepanten (Plusz)

Sebeket kezelhetjük vele, illetve kezdetleges talpfekély gyógyítására alkalmas vény nélkül kapható gyógykenőcs. Helyettesíthető: Neogramormon kenőccsel.

Tetrán kenőcs és szemkenőcs

Hatékonyan alkalmazzuk az állatgyógyászatban külsérelmi nyomok, sebek, tályogok, fekélyek és kötőhártya gyulladás kezelésében. Helyettesíthető: Septosyl kenőccsel és szemkenőccsel. (Bár nekem a Septosyl nem vált be.)

Aureomycin: nyulak kötőhártya gyulladását eredményesen kezeljük ezzel a szerrrel. Állatgyógyászati termék. 

Betadin oldat: sebek, vágások, karmolások feltőtlenítésére és tisztítására.

Körömvirág krém: sebek, gyulladások, kezdetleges talpfekély kezelésére. 

 

 

Élősködők ellen

Advantage spot on: csak bolhák ellen. Figyelni kell a kiszerelésre, hogy mekkora súlyú nyúlnak szánták. 10 hetes kortól cseppenthető.

SH - Rodomectin spot on: Külső- és belső paraziták ellen. 8 hetes kortól cseppenthető.

Insecticide 2000 spray: nincs adat.

Neostomosan: vízben kell feloldani. Bolha, rühatka elleni szer. Kezelésre!

Chemotox spray - vitatott az alkalmazása, de sok tenyésztő használja. Fülatka ellen.

drh ivermectin és ivomec injekciók: elsősorban madaraknak és nagytestű nyulaknak készítették, így törpe nyúlnak nem ajánlom.

 

 

Bél leállás, felpuffadás ellen

Enyhe puffadásra Fibreplex pasztát, vagy Bio Lapist adunk. Állatorvostól kérhetünk és tarthatunk otthon Meloxydilt. Állítólag ez a legjobb ilyen esetben.

 

Alábbit csak akkor, ha nagyon nagy a baj, és a nyuszi már irtózatosan szenved!!!!!

Tünetek: Erősen feszülő hasfal. A nyúl órák óta nem mozdul és a fájdalomtól csikorgatja a fogát.

Egy negyed Nospa porítva a hasi görcsök enyhítésére + néhány (kb. 10) csepp kisbabáknak való puffadás elleni gyógyszer (Espumisan). Ezt összevegyíteni és fecskendővel bele erőltetni a nyúlba. A kezelés a 3 hónaposnál idősebb törpe vagy kistestű nyulakat érinti! 

Kisnyulak számára csak a bébiknek való cseppeket alkalmazzuk, fájdalomcsillapítót és görcsoldót ne! Az emberi fájdalomcsillapítók ártalmasak a nyulaknak. Kizárólag felnőtt nyúlnak adjuk hatalmas vészhelyzetben.

Ha nincs nagy baj, akkor széna diéta mellett pár 0,1 - 0,2 ml almaecet + Bio Lapis néhány ml vízzel, vagy néhány bébiknek való Espumisan cseppel vegyítve és fecskendővel a kisnyuszival megetetni a pépet. Ezt napi 4x néhány napon át, amíg rendbe nem jön teljesen.

Nospa helyett 1/6 vagy 1/4 Algopypint adhatunk be a nyuszinak a fájdalom ellen. A negyedbe vágott tablettát két kanál köz porítjuk. Espumisan Baby cseppből 10-20 cseppel és esetleg 1 ml vízzel elkeverjük. Fecskendővel felszívjuk és megetetetjük/ itatjuk a nyúllal.